Gå till innehåll

Karl Lindfelt

Medlem
  • Antal inlägg

    85
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    2

Karl Lindfelt vann senast den november 14 2021

Karl Lindfelt hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Karl
  • Stad
    Tullinge
  • Stödjande medlem t.o.m
    2024-01-31
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

1 691 profilvisningar

Karl Lindfelt's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

73

Omdöme

  1. Jag söker ett Red Sea Reefer 300 XL i fint skick, gärna med vit möbel. Har du ett akvarium med mått kring 90-110 cm i bredd och 40- 50 cm i höjd, gärna med djup på +60 cm kan det också vara av intresse. Akvariet får gärna vara kring Stockholm med omnejd, men kan åka ett par tre timmar för rätt akvarium.
  2. Jag går i tankarna att byta till ett mindre system och lägger därför upp denna intressekoll för mitt akvarium. Akvariet är rejält byggt i 19 mm optiwhite-glas och står på en stadig vit möbel med sump och förvaring. Överrinningsbox och täcklock är i svart glas. Hoppnät från D-D finns. Sumpens ATO-fack har konverterats till ett refugium, men kan enkelt återställas till ursprunglig funktion. Inköpt december 2020 och har varit vattenfyllt sedan dess. Det finns en repa på i överkant på höger kortsida som bara syns om du tittar genom det glaset. Annars är akvarium och bänk i fint skick. Akvariet rymmer 494 l i displayen med en systemvolym på ca 675 l. Måtten är 1536 x 643 x 550mm, höjd inklusive bänk är 1450 mm. Läs mer om akvariet på tillverkarens hemsida: https://www.waterboxaquariums.eu/collections/reef/products/reef-180-5 Detta är som sagt en intressekoll och akvariet finns tillgängligt först när jag flyttat över det levande till det nya systemet. Ingen teknik säljes i det här skedet. Pris: 20 000 kr. Hämtas i Tullinge, Stockholm.
  3. Ja, det är en fantastiskt fin fisk som alltid sysselsätter sig med något och är ofta det första jag lägger märke till när jag tittar till karet. Jag gör mig ogärna av med den, men när den nu går på koraller kanske jag behöver tänka om. Om jag inte *host host* hittar plats för ett till akvarium...
  4. Dags för en liten uppdatering. Akvariet är mer eller mindre självgående nu och mitt underhåll ligger på en ganska bekväm nivå. På daglig basis tittar jag till att tekniken funkar, doserar kol och matar med fryskuber två gånger om dagen och foderautomater tippar i två lass utöver det. Veckovis skrapar jag rutan en eller ett par gånger och tömmer skummarkoppen. Någon gång i månaden kör jag lite underhåll av pumpar och filter. Allt som allt är akvariet stabilt och vattenparametrarna håller sig där jag vill ha dem med bara mindre justering i dosering utifrån behov. Nitraten ligger mellan 2-4 ppm. Det som fortfarande bråkar lite är fosfatnivån som hoppar lite upp och ner mellan 0,05 och 0,15. Jag har kört med Rowaphos i filterstrumpa några månader men tänkte byta till en reaktor när jag byter nästa gång för effektivare filtrering. Algerna som jag vill bli av med följer fosfatnivån - på lägre nivåer lossnar de i stora tofsar från stenen medan de snabbt återetablerar sig när fosfaten stiger igen. Bättre rutin med Rowaphosen kanske kan ta död på eländet eftersom ingenting verkar intresserad av att äta det. Men det märks på korallerna att akvariets värden ligger bra till. De har fina färger, blåser upp sig och visar polyper och växer friskt. Så pass att jag vågade på mig att fylla på med lite nytt. Jag har varit avvaktande då jag inte vill trycka ner nya koraller som dör efter en månad eller två, men nu känner jag mig lite tryggare. I helgen fyllde jag på med fem nya fraggar som jag hoppas på. För de som kämpar med glasrosor kan jag rekommendera filuren ovan. Den har betat på beståndet friskt, men det som verkligen gjorde något åt problemet var berghia-nakensnäckorna som rensat ut tusentals glasrosor från alla skrymslen och vrår. Nu kan jag bara hitta enstaka anemoner om jag kollar noga, men de är inte långlivade i den här takten. I och med att glasrosorna försvunnit har den kopparbandade pincettfisken sökt lyckan på annat håll. Jag kom på den med att mumsa i sig en acanthastrea och jag tror att den dessutom decimerat min duncan som bara har ett huvud kvar nu. Korallerna fick flytta över till nanokaret för återhämtning. Jag gillar fisken. Den är fin och aktiv nästan hela tiden, men jag överväger att sälja den vidare eftersom den är en risk om jag införskaffar en Tridacna-mussla framöver.
  5. Kul med fler waterboxar i landet. Jag är väldigt nöjd med mitt. Ett tips inför monteringen av möbeln är att skruva ihop sockeln och de justerbara fötterna först, väg av och justera noggrant där akvariet ska stå och sen fortsätta monteringen med resten av möbeln. Fötterna sitter omöjligt till när den väl är monterad. Du besparar dig timmar av frustration!
  6. Nej tyvärr. Min odling brakade ihop när "maten" tog slut. Väldigt matglada djur!
  7. Akvariet har fått tuffa på för sig själv medan jag varit upptagen med julbestyr och husprojekt under månaden som gått. Jag har i princip bara matat, skrapat rutan, tömt skummarkoppen och gjort veckomätningarna. Det verkar ha gjort susen. Näringsvärdena har planat ut och hittat en stabil nivå med nitrat kring 4 ppm och fosfat kring 0,1 ppm. Korallerna verkar nöjda med det förbättrade flödet och ökade ljuset. De färgar ut fint och börjar visa tecken på tillväxt. Den enda korallen som verkar missnöjd är en duncan som jag misstänker ogillar ljusintensiteten. Jag ska försöka flytta den lite mer i skymundan och se om den tar sig. Cyanon är sedan ett par veckor helt bortblåst, vilket jag ser som en seger! Det är sannolikt gyre-pumparna som blev dess baneman. Dem är jag väldigt nöjd med. Cyanon försvann ganska omgående från sandbädden men hängde kvar i håralgerna ett tag, innan de kastade in handduken helt till sist. Håralgerna fick ett uppåtsving i mitten på december, men är nu på tillbakagång och släpper från stenen av sig självt. Jag försöker få ner fosfatvärdet ytterligare ett snäpp med Rowaphos och hoppas det tar knäcken på resten av algerna. Härnäst ska jag jaga lite nya fraggar och försöka fylla ut akvariet med fler koraller!
  8. Aquariatech och Triton är bra butiker som jag också kan rekommendera. De gånger jag köpt fisk från Bromma Zoo har de varit sjuka och några dött kort därpå. Där handlar jag inte längre.
  9. Jag har kört den nya gen 3-versionen av Clarisea i ett par tre månader nu. Det är mitt första rullfilter så jag har inget att jämföra med, men jag är väldigt nöjd. Rullarna har räckt 5-6 veckor och är enkla nog att byta ut utan att behöva slita ut hela maskinen. Det enda problem jag haft hittills är att nivåsensorn fastnat vid ett tillfälle och matat filter i onödan. Numera blåser jag av sensorn med en pipett regelbundet. Annars sköter den sitt jobb i tysthet och är klart värt pengarna bara för att slippa slabbet med filtersockor.
  10. Den här från D-D låter som det du söker: https://www.aquariatech.eu/product/feeding-portal
  11. Fin wrasse! Diset är förmodligen en bakterieblomning på grund av överdosering med Nopox. Jag skulle fortsätta med en lägre dos efter skummaren har skummat ut bakterierna.
  12. Nu har det här akvariet varit igång lite mer än ett år och jag tyckte det var lämpligt att skriva ihop en liten sammanfattning av året som gått och hur jag tänker framåt. Överlag har de varit ett trögt år där det gick bra ett tag på senvåren, men över sommaren när fokuset var på annat håll visade sig systemets brister och begränsningar. Näringsvärdena drog iväg och många av stenkorallerna dog i sviterna. Under hösten har jag lagt fokus på att framförallt bättra på näringsexporten med ett rullfilter, en större skummare, bättre refugium samt koldosering med Tropic Marines produkter. Eftersom jag gått ganska aggressivt fram har jag inte vågat mig på fler koraller under den perioden. I korallväg är det därför inte särskilt många nytillskott under akvariets första år. De koraller som har hängt med har däremot växt till sig och fått fler polyper, framförallt mina zoanthus. I fiskväg har det däremot gått desto bättre. Jag har fått tag på i stort sett alla fiskar jag hade tänkt mig eller hittat lämpliga ersättare. Jag har varit tursam nog att få tag på friska fiskar som äter bra från start och utan problem med aggressioner. De går bra ihop och jag är nöjd. Det som jag kanske skulle vilja komplettera med senare är lite fler mindre gobies och eventuellt ett gäng chromis, men det är ingenting jag planerar för ännu. I början av året hade jag problem med dinoflagellater när akvariet fortfarande var väldigt ungt och näringsvärdena väldigt låga. De konkurrerades ut med högre näringsämnen, tillsatta bakterier, uv-c (som sedan kopplades bort), dagliga störningar med pipett samt framförallt tid. Nu på hösten har jag dragits med cyano när jag till sist fick ner mina näringsvärden, men det har varit relativt begränsat till sandbädden där flödet varit som sämst. Cyanon har sakta dragit sig tillbaka sedan jag börjat vacuumsuga sanden och tillsätta bakterier som konkurrens, och jag tror att min senaste åtgärd innebär dödstöten för den: Flödet uppgraderades igår med två Gyre 350. Första intrycket är Satan vilket flöde de ger! Mina två MP40 har kämpat på, men inte riktigt varit tillräckligt starka ensamma för akvariet. När jag blåst av stenen med pipett eller en pump har moln lämnat stenen. Igår när jag drog på de nya pumparna på 30-50 % blev vattnet nästan ogenomsiktligt av allt som blåstes upp från sten och sändbädd. Rullfiltret har definitivt fått jobba hårt senaste dygnet! Eftersom jag är urusel på att få till någon ordentlig rutin på vattenbyten är det desto viktigare för mig att avfallet i akvariet tar sig ner till rullfilter och skummare och således letar sig ut ur systemet. Tanken är att Gyre får stå för ett stadigt flöde runt i burken medan MP40 ger stötar och turbulens med Reef crest-läget. Eventuellt flyttar jag MP40 till bakrutan för bättre insyn på kortsidorna. Även ljuset fick sig ett lyft för några veckor sedan med en Aquatic Life T5-hybrid till mina LED-armaturer. De har hittills bara gått någon timme om dagen, men jag kommer att trappa upp dem till runt 6 timmar om dagen så småningom. Nu kör jag alltså fyra Radion X15 gen 5 med 4x54 W T5, 2 Coral+ och 2 Blue+. Med alla dessa förbättringar på systemet hoppas jag på ett mer framgångsrikt år med korallerna. Nu ligger det på mig att sköta underhållet konsekvent och ta tempen på karet med regelbundna tester. Idag ser jag att systemet mognar och börjar komma på plats så som jag vill ha det. De få SPS:er jag har börjar färga upp och rentav växa till sig. Sedan jag började med koldosering som göder biofilm i akvariet har mikrofaunan exploderat och jag ser små pods överallt på rutorna. På natten tittar också amphipodsen fram tillsammans alla andra småkryp som får biosystemet att gå runt. Det är riktigt roligt att se och är en av de riktigt fascinerande aspekterna med den här hobbyn - hur det finns livsformer av alla slag som fyller sin funktion i det stora hela. Vårens mål är att finjustera in näringsbalansen, få i lite mer koraller samt att ha en plan för sommaren som jag vet innebär mindre tid att hålla efter akvariet så inte samma historia upprepas igen.
  13. Jag har kört Aquaforest ett par gånger och det har gått hyfsat snabbt (åtminstone snabbare än min erfarenhet av Triton). Om reliabiliteten är likvärdig vet jag inte, men gissar att det är samma sorts maskin som gör samma sak fast i Polen istället för Tyskland.
×
×
  • Skapa Ny...