Gå till innehåll

Roland

Medlem
  • Antal inlägg

    6
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Roland
  • Stad
    Stockholm

Roland's prestationer

Första dyket

Första dyket (1/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Är det en Pterois Volitans blir den stor typ för 500-litersakvarium och uppåt. Är det en liten drake med korta bröstfenor och "simhud" mellan fenstrålarna är det ingen Pterois utan en Dendrochirus sp (dvärgdrake) och den minsta av dem blir 12 cm (Dendrochirus biocellatus). Dvärgdrakar sitter gärna och kurar på levande stenen istället för att simma omkring därför passar de så bra i mindre korallrevsakvarium med mkt levande sten.
  2. Det finns små korallkrabbor som brukar följa med ibland och kan knipsa tentaklerna av sjögurkor och sånt men av nån anledning brukar de där krabborna självdö efter ett tag så... har du en bild på den?
  3. Sjögurkor är egentligen nåt för erfarna akvarister med stora akvarier. Pseudocolochirus violaceus (det snygga sjöäpplet) tex. anses som "Reef-safe" dvs är snäll mot andra invånare i akvarier men man ska nog ha minst 375-liters så den inte behöver bråka om utrymmet och ett sånt stort akvarium med god filtrering så gör det nog inte så mycket om den skulle släppa lite gift. Dom lever upp till 10 år och när dom dör avsöndrar dom det där giftiga membranet men som sagt ett rejält akvarium så är det ok. Jag hade själv ett sådant sjöäpple en gång och det var mkt intressant att studera när det fångade räkbitarna o romkornen o stoppade in i "munnen". Jag hade dock ett par korallkrabbor (ni vet såna där små gråvita gynnare som tjuvåker i levande stenen och som man genast ska fiska upp o spola ned) som knipsade av tentaklerna av stackarn, jag tyckte så synd om honom när han viftade med sina stumpar...snyft. I alla fall, har man erfarenhet, stoort akvarium så ska man ha en sån och har man dessutom lite tur så får man med en snyltfisk i magen när man köper dem. Snyltfisken är en typ av nålfisk som lever med sjöäpplet som värddjur och simmar in i rumpan på den. Och förresten, nästan alla saltvatteninnevånare koraller polyper osv innehåller nån form av gift/nässelgift så ska man ha ett helt giftfritt akvarium så ska man ha fiskar...sötvattensfiskar ;-)
  4. Inget problem med gröna slangar det har jag haft mycket. Vore jag du skulle jag sälja aluminiumakvariet o köpa ett helglasakvarium. Saltet löser upp metaller vilket förgiftar vattnet. Ytavrinning är också nästan ett måste för att det inte ska bildas en hinna på ytan.
  5. Om du vill ha sumpen som ett biofilter: Ytavrinning via UV-c ner i första kammaren där du har en rotationsskummare typ Jetskim som är specialgjorda för sumpar. UV-c:n gör att proteinerna koagulerar och tas lättare upp av skummaren. Sen 3-4 smala kammare med korallsand och sist en lite större klarvattenkammare där du kalkar (kalkvatten+kalkreaktor tex.) vattnet ska vara klart o fint innan det pumpas tillbaks till akvariet (därav namnet). Det var den aeroba reningen (syrerika). Från klarvattenkammaren pumpar också in vatten i en parallell sump för anaeroba bakterier (syrefattig=tättsittande täckglas) med 3-4 kammare korallsand som vattnet pumpas mkt sakta igenom för att sedan komma ut i den första kammaren (med skummaren) igen. Vattnet från den syrefattiga sumpen får inte pumpas direkt i akvariet då det är surt och innehåller sumpgas så det ska igenom syresumpen igen så att det syresätts och gasen dunstar. I klarvattenkammaren har du då pumpen som pumpar tillbaks till akvariet. Det är många som glömmer den anaeroba delen när dom bygger sumpar och renar därmed inte allt.
×
×
  • Skapa Ny...