Gå till innehåll

tholit_73

Medlem
  • Antal inlägg

    36
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. http://led.linear1.org/1led.wiz
  2. Snygg egen belysning. Kan instämma med min egen ramp och jag tror det är hybriden vitt/blått som triggar cyano, i alla fall hos mig. På min ramp kan jag styra enskilda dioder och testar man sig fram så kan jag minska/öka tillväxten av cyano. Har du några UV- dioder installerade? Jag funderar på att sätta ditt ett par och testa och se vad som händer.
  3. Snygg egen belysning. Kan instämma med min egen ramp och jag tror det är hybriden vitt/blått som triggar cyano, i alla fall hos mig. På min ramp kan jag styra enskilda dioder och testar man sig fram så kan jag minska/öka tillväxten av cyano. Har du några UV- dioder installerade? Jag funderar på att sätta ditt ett par och testa och se vad som händer.
  4. Snygg egen belysning. Kan instämma med min egen ramp och jag tror det är hybriden vitt/blått som triggar cyano, i alla fall hos mig. På min ramp kan jag styra enskilda dioder och testar man sig fram så kan jag minska/öka tillväxten av cyano. Har du några UV- dioder installerade? Jag funderar på att sätta ditt ett par och testa och se vad som händer.
  5. Testa dig fram för det ger erfarenhet :-)
  6. Startade ett nytt kar 2016-10 o kan man gissa att inget vattenbyte har jag orkat med men som korallerna växer o förutom kalkwasser tillför jag inget annat. Stenkorallen till vänster va 4cm när jag köpte den nu drar den i väg åt olika håll. Min Clavularia Vridis (de gröna) tror dem heter så, som jag gratis fått från den lokala butiken sprider sig vackert. Korallen på vänster topp fick jag nyligen flytta för den var våldtagen av en vild anemon. Teknik saknas och skummare är inte värt namnet då den är ämnad till 100L max :-) men den funkar tycks det. Belysningen "Ljuset" det finns inte att köpa, lite magi i detta. En fråga till alla. Säljarna gör inga pengar på fisk/koraller så tillbehör är dealen så jag har nu testat utan alla tillbehör de vill att man ska ha. Behövs all denna teknik de vill att vi ska köpa? Jag har haft en uppstart- kostnad "6000kr" men inget mer. Mitt kar kostar inget förutom elen och lite mat till fiskarna och några räkor till anemonen. Tur för mig att den inte drick rött också.
  7. Vill tillägga att inlägget inte handlade om att man ska koka stenen :-)
  8. Bygger på min egen erfarenhet och refererar inte till andra forum så är det bara...
  9. Om du menar de alkoholhaltiga dryckerna så kan jag hålla med om att det var fel forum ja :-) Sorry för detta!
  10. Många kokar stenen innan för att undvika iej önskade varelser i karet...
  11. Vad är det man vill bli av med i alkoholhaltiga drycker med hjälp av kol?
  12. Om du har levande sten så har du fått med en massa små nyttiga djur på köpet som gör nästan allt för dig. Tänk inte på saker som KH, PH m.m. utan se bara till att alla dessa småkryp tar sig och blir många fler. Jag brukar slänga ner ett par skalade räkbitar till dem då och då. Ta fram en ficklampa och lys in i akvariet på natten så ser du. Dessa småkryp utgör grunden för ditt akvarium. Va rädd om dem!
  13. Jag har inte exakt den du har men mängder av liknande i olika storlekar och dem gillar mina gröna stjärnpolyper. Det är ju ingen turbo i dem så jag brukar pilla port dem då och då. Stjärnpolyper repar sig snabbt så ingen fara.
  14. Sump behöver man inte till mindre kar < 1000L

  15. Karet på 230L har varit uppe sedan 2016-10 och saknar sump. Kameran gillar inte det blå ljuset så bilderna blir förfärliga. 5st clownfiskar blev det när ungarna fick bestämma... Skummaren är för 120L kar men tycks funka ganska bra ändå. En bra magnet för ögat när folk kommer på besök :-)
  16. Mät med en multimeter över led-dioden (spänningen), det bör ligga 2-3V över den. Om du inte får fram något mätvärde så är det något annat som är trasigt under till. Den lilla svarta komponenten är ett motstånd och i det här fallet så fungerar den som en strömbegränsade motstånd till led-dioden. Den lilla runda komponenten är en diod D1 samt D2 på bilden. Dessa två komponenter går sällan i sönder så det är nog något annat. Det kan vara så att en led-diod är sönder och då faller en slinga för kollar man på bilden så är dem grupperade tre och tre.
  17. Hej!

    Karet har fått ta sig nu sedan december 2014. Korallerna växer och delar sig vilt. Dock skippade jag sumpen efter 6 mån då den hördes för mycket "frugan klagade"

    Jag är lat men byter vatten 2ggr i månaden men matar korallerna 2-4 ggr i veckan. Mitt tips för ett lyckat saltkar är att låt det vara och låt tiden ha sin egen gång.

    Skickar en bild...

    Ps. Började med ett par småkoraller, med tiden så växer dem till sig & sprider sig själva. Kostnad för att driva karet är 0kr förutom el och lite käk till korallerna. :-) Bara att titta och njuta!

     

     

    20160513.jpg

    1. tholit_73

      tholit_73

      Missade att det är ett 110L kar...

    2. tholit_73

      tholit_73

      Svarar på min egen bild :-) Fortfarande ingen sump och nu är det mars 2017... Vad är en sump?

  18. Bra idé. Ska tänka på detta. Dock ser det värre ut på filmen än i verkligheten. Idén med ljus i sumpen är för att hålla PH- dippen lägre nattetid. Jag får fortsätta skruva på ljuset till kanske en ljusare idé. Problemet nu är att det gör ont i ögat när man sticker in huvudet i sumpen...
  19. Jag har precis startat upp ett 120L med sump. Är i runda slängar uppe i 4000-5000. Jag har ett par fiskar och lika många koraller dock inte mycket att hurra för så den kostnad lär stiga med tiden. Karet fick jag billigt på blocket och sumpen lika så. LS för 190kr/kg i den lokala butiken. Lite pumpar och skummare hittade jag på nätet billigt. Belysningen har jag provat mig fram.
  20. Får börja med att tacka alla för massa tips på forumet om nystart av ett saltkar. Jag började tidigt 90-tal men efter år av uppehåll ville jag åter igen testa. Efter en tid spanat runt på detta forum kom det till ett avslut. Det blev ett 120L med sump står nu i vardagsrummet. En kul sak var inte problemet att starta upp & få rätt värden utan att minimera allt oväsen av porlande vatten... Inte nog med att motivera alla $ det kostar att starta upp för frugan så fick jag ständigt försvara ljudet av porlande vatten. Men efter allt kopplande så är det nu ett minne blott. Det som hörs är ett svagt surrande. Skickar en liten video på sumpen. Dock är inte själva karet något att kolla på då det enbart innehåller LS och några andra smådjur "för stunden" Men mer kommer... Är det någon som har tips eller ser något fel i sumpen så låt mig höra!
×
×
  • Skapa Ny...