Gå till innehåll

Jake

Medlem
  • Antal inlägg

    50
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Nej, 1500kr är priset. Nypris är runt 15’000kr [emoji3] Skickat från min iPhone med Tapatalk
  2. Säljer mitt 450 liters akvarium med måtten 164,5cm x 51cm x 60cm (l x b x h) där front och kortsidor är i optiwhite-glas. Akvariet är måttbeställt och byggt av Triton akvarium i Täby. Akvariet har en överrinningskammare på 30cm x 15cm med hål för 40mm avrinning och 25mm retur. Hela akvariet är limmat med genomskinlig silicon och målat blått på baksidan (går enkelt att ta bort). På köpet får ni även en sump med måtten 65cm x 45cm x 35cm (l x b x h) limmat med svart silicon. Vill ni så får ni även akvariemöbel på köpet som är hembygd med 70mm reglar, MDF-skivor och utsida IKEA köksluckor och täckskivor. Skåpet har fått utstå en hel del inuti så det behöver en del kärlek. Skulle rekommendera ny toppskiva och baksida (enkelt att måttbeställa på Bauhaus) då dessa har fått ordentliga fuktangrepp, byta två dörrar samt lite målning. Akvariet hämtas på plats på Lidingö. Pris för allt: 1500kr
  3. Jag har 40-45kg levande sten till salu. Stenen är köpt på Triton Akvarium i Stockholm 2015 för ca 8000kr och har sedan dess varit i mitt akvarium som jag nu behöver avveckla på grund av flytt. Jag säljer helst all sten på en gång. Prisidé 1500kr för allt eller kom med bud. Bifogad finns bild på några av stenarna. Stenen hämtas på Lidingö utanför Stockholm.
  4. Ja, 70 cm tycker man borde räcka.
  5. Låter som en bra strategi. Nu har jag lagt ner allt på en gång (ca en kub) och då är det svårt att se vad de hinner äta upp. Ska testa med att lägga ner lite i taget.
  6. Jag sköljer i och för sig den frysta maten så det blir inte så mycket som när den ligger i kuber. Men jag ska tänka på att ge mindre av pellets.
  7. Tänk på att du ska få in skummaren på höjden och att reglarna tar en del plats. Jag byggde också min egen bänk och har ångrat att jag inte gjorde den högre för att lättare få plats med rör och en högre skummare. Skummaren behöver också kunna lyftas ut över sumpkanten för att rengöras och då krävs det lite höjd i skåpet.
  8. Jag har just skaffat mina första fiskar och undrar hur mycket mat (ungefär) de ska ha. Jag vet att man ska mata så att de blir mätta, men ändå så att all mat tar slut. Men jag tycker att det är ganska svårt att se då en del av maten faller till botten och det är svårt att avgöra om den blir uppäten eller inte. Nu så matar jag med 1-1,5 kub frysmat på morgonen och ungefär lika mycket pellets på kvällen till 5 Chromis och 6 Anthias. Verkar detta vara lagom?
  9. Då var de första fiskarna inköpta . Jag startade med fem stycken Chromis (Chromis vridits) i lördags, en Afrikans dvärgkejsare (Centropyge acanthops) och sex stycken Antias i söndags. Allt verkade fungera bra och alla fiskar utom dvärgkejsaren åt både frysmat och pellets. Dvärgkejsaren som var minst låg och tryckte i en grotta under LS:en och vågade sig inte ut. Till slut så gjorde den några kortare utflykter kring grottan, men gick inte ut när jag matade. Jag försökte lägga lite pellets i/nära grottan. I dag så hittade vi dvärgkejsaren död strax efter lunch på andra sidan akvariet . Jag är ju helt ny inom hobbyn, men antar att någon av de andra har gett sig på honom.
  10. Ha ha, det blir inte alltid som man har tänkt sig :-). Inte helt enkelt att göra en snygg scape, men man lär sig väl med tiden.
  11. Okej, jag har hört lite olika. Har du mycket sten? Den flyttar inte på stenen då? Jag har en hel del sten på botten och är rädd att den inte får ordentligt med utrymme.
  12. Tack för en grundlig genomgång kring cyano . Som sagt har jag riktigt låga nivåer av nitrat och fosfat eftersom jag inte har någon belastning ännu och karet ändå varit igång med LS några månader. Och värdena har varit stabila de senaste månaderna så det borde inte vara orsaken. Just nu sitter den i sanden/argonitkrossen så jag har testat att försöka dammsuga den så gott det går. Hoppas det hjälper. Ska försöka göra detta några gånger i veckan för att se om det hjälper.
  13. Fosfat och nitrat är noll (kör med Salifert och vet att PO4 testet inte är kanon). Just nu har jag i princip ingen belastning i karet och det har varit igång i lite drygt tre månader med LS. Det har varit en hel del alger från början, men det har lagt sig med tiden. Om det inte lägger sig så får jag testa med CyanoClean.
  14. Ja, jag har funderat på att ställa ner ljuset. Startade med några timmar på 30-40%, men är nu uppe i 10-11 timmar på 50-60%. Så jag kanske ska ta och korta ner ljustiden lite eller köra på lite mindre styrka några av timmarna. Gobyn såg fin ut. Gäller bara att hitta någon i Stockholm som säljer den . Det lutar åt de första fiskinköpen i helgen .
  15. Jag har följande alger i mitt kar och skulle behöva lite hjälp med vad jag kan göra åt dem eftersom jag är nybörjare inom salt. Har i dag en städpatrull på 40 blandade sniglar och 4 eremitkreftor. Vad är detta för alger och vad kan jag göra åt dem. Känns som om sanden är svår att hålla ren. Hjälper det att skaffa en sandvändande sjöstjärna? Detta är väl bubbelalger? De har börjat sprida sig en del och jag försöker ta bort dem. Funderar på att skaffa en Mithrax för att få bukt med dem. Är det en bra idé eller finns det andra sätt att utrota dem? Jag har också lite gröna alger. Är detta bara för att städpatrullen inte har hunnit beta av dessa eller beror det på något annat? Är supertacksam om jag kan få lite råd
  16. Nu är scapen i stort sett klar även om man aldrig blir nöjd . Tre påsar vit argonitkross är också på plats och städpatrullen är utökad till 40 sniglar (blandning av några olika sorter) och 4 eremitkräftor är på plats. Vattnet är klart och det är bra värden så nu börjar det bli dags att skaffa de fösta fiskarna. Så här ser det ut nu. Mycket av algerna har försvunnit då städpatrullen kom på plats, men det är fort farande en del kvar som jag inte vet hur jag ska få bukt med. Så här ser det ut i sanden efter någon vecka. Jag har funderat på en sandvändande sjöstjärna och/eller några andra djur som städar i sanden. Några förslag? Här är en del bubbelalger. Jag har försökt ta bort en del manuellt när jag har arbetat med scapen, men det är en del kvar. Tror ni att en Mithrax "Emeral" krabba skulle vara en lösning? Och här är lite mer alger som städpatrullen inte har betat av ännu eller inte tycker om.
  17. Jag lovade lite bilder från skåpet och här kommer de, men allt är inte klart ännu. Tänkte ha en täckskiva över högra delen av sumpen t.ex.
  18. Tack Stig! Det är precis sådan här information jag behöver. Har försökt titta efter fiskar som jag tycker ser fina ut och sedan kollat på http://www.liveaquaria.com om de är revsäkra och om de är aggressiva och passar för nybörjare. Pictichromis pacagnelle står med som en nybörjarfisk där, så man vet ju inte vad man ska tro . Är det någon som har tips på andra Anthiasarter som är mindre aggressiva? Har förstått att en del knappar är mycket giftiga, men visste inte om man ska låta bli dem eller bara vara försiktig. När man går in hos handlare så är ju just knappar något som de har mest av. Sen så är det inte ju inte så kul om de sprider sig okontrollerat.
  19. Nu börjar karet bli klart med LS, aquascape och bottensubstrat och karet har varit igång sedan mitten på maj. Städpatrull och all teknik är på plats och vattenvärdena är stabila och ser bra ut. Nästa steg är att börja köpa lite fiskar och koraller. Så jag behöver lite tips från er här på guiden hur jag bäst befolkar karet och vilka fiskar som jag ska börja med, antal m.m. Fiskar som jag har skulle vilja ha är: - 2 st Ocellaris Clownfish (Amphiprion ocellaris) - 1 st Gul kirurg (Zebrasoma flavescens) - Hade först tänkt Pincettfisk (Chelmon rostratus), men mitt akvarium verkar vara för litet för denna fisk (450L + sump). - 4 st Blue/Green Chromis (Chromis viridis) är detta ett lagom antal? De ska väl vara i stim? - 1 st Royal Gramma Basslet (Gramma loreto) eller Bicolor Dottyback (Pictichromis paccagnellae) - Någon att föredra av dessa? Eller båda? - 1 st Elddvärgkejsare (Centropyge loricula). Har läst att man kan ha två om man sätter i dessa samtidigt? - 2 st Korall anthias (Pseudanthias squamipinnis) eller någon annan anthias. Några förslag? - 1 st Catalina Goby (Lythrypnus dalli) eller Clown Goby, Gul (Gobiodon okinawae) - 1 st Sandvändande sjöstjärna - 1 st Six Line Wrasse (Pseudocheilinus hexataenia) - 1 st Grön mandarin (Pterosynchiropus splendidus) eller Spotted Mandarin (Synchiropus picturatus) eventuellt på sikt. Dessa verkar vara krävande. Inget av dessa är huggna i sten och jag tar gärna emot förslag på andra fiskar eller åsikter om varför jag inte bör ha en viss fisk. Sedan skulle jag gärna vilja ha tips på vilka jag köper först. Jag har läst att man ska börja med de som är minst revirhävdande. Angående koraller så tänkte jag börja så enkelt och sedan utöka med lite svårare när man blir varm i kläderna. Hade tänkte blanda både mjuka (inte några som växer invasivt), LPS och SPS. Här kan jag om möjlig ännu mindre än om fiskarna så jag tar tacksamt emot tips på roliga och kanske inte allt för svåra koraller. Koraller m.m. som jag har tittat på: - Bubble tip anemon (i stället för riktig anemon till clownfiskarna) - Acropora - Euphyllia - Scolymia - Knappar Tips och synpunkter mottages tacksamt!
  20. Jag vet! Fixade med scapen idag och tag ut en del sten. ATO:n råkade fylla på en del vatten. Men hade problem långt innan dess... Skickat från min iPad med Tapatalk
  21. Okej, ska testa det. Jag la i LS i mitten av maj och det har gått sedan dess utan större problem. Dock på lägsta effekten på skummaren. Men det är säkert som du säger. När den just har skummat över så lägger den sig en stund och skummar inte alls lika högt... Skickat från min iPhone med Tapatalk
  22. Ja, jag har tagit av spjället och kollar så att det inte är något stopp. Jag rengjorde också skummaren noga förra helgen då jag byggde om sumpen. Det är orginalpump med ett blått hjul med små fyrkanter i olika strukturer. Ytan i sumpen har varit bubbligare än vanligt. Kan det vara så att man har fått ner något i akvariet? Fönsterputs, tvål från fingrar etc. Här kommer två videor. Den första när skummaren just är startad och den andra efter att den har gått ca 30 min och har börjat skumma över lite. https://vimeo.com/139131814 https://vimeo.com/139131865 Skickat från min iPhone med Tapatalk
  23. Fullt öppen. Jag har även tillfälligt tagit bort hela utloppet och då går det bättre att skumma...
  24. Jag började med att testa att testa att stänga av cirkulationen och tillfälligt sänka nivån i skummarfacket till 17-18cm. Då skummade den jättebra och efter en stund så kunde jag dra upp effekten på pumpen när vattnet i skummarfacket hade blivit tillräckligt rent. Nu har jag byggt om sumpen och sänkt vattennivån till ca 17-18 cm och kört lite drygt en vecka med den nya vatten nivån med väldigt bra resultat. MEN den här helgen så började skummaren skumma över igen. Det känns som att när vattnet inte är tillräckligt smutsigt så stiger bubbelpelaren mycket högre i skummaren. Kan det vara så? När jag har rört till i karet eller om jag sticker ner händerna i första facket så skummar den bra, men efter en stund så börjar det stiga igen. Jag har väldigt låg belastning i karet och endast en städpatrull på 20 snäckor och 4 eremitkräftor. Jag har följande värden (mätt med Salifert): Temp: 27° Salinitet: 1.026 pH: 8.1 KH: 8.3 NH4: <0.25 NO2: 0 NO3: 0 PO4: 0 Ca: 395 Mg: 1400 Några idéer på vad jag ska göra? Eller kommer det bli bättre när jag belastar karet med fisk?
  25. Då var revpelaren på vänster sida helt klar. Jag har också lagt i korallsand på denna sida. Revpelarna på höger sida är under konstruktion och blir nog klara under veckan. Sedan ska resten av sanden i. Jag ska försöka posta lite bilder när det blir färdigt. I dag skaffade jag också den första städpatrullen, 20 stycken turbosnäckor av lite olika sorter och så 5 stycken eremitkräftor. Hoppas att dessa äter lite av mina alger .
×
×
  • Skapa Ny...