Jump to content

Tenkare

Medlem
 • Posts

  406
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.tenkare.se

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Svanshall
 • Antal år inom saltvatten
  5
 • Akvarievolym
  58 Liter clownhotell
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Fluval Marine Nano Bluetooth LED, 20 W
 • Använder du skummare
  Nej
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  av och till under 30+ år
 • Använder du Osmosvatten
  Nej
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  6
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  8 L
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

852 profile views

Tenkare's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Week One Done Rare
 • One Month Later Rare
 • One Year In Rare

Recent Badges

11

Reputation

 1. Tjoho. Jag har dragit igång mitt gamla clownhotell igen efter många år, men att hitta nya rör till det verkar inte möjligt i Sverige. Hittat i England och Australien, men beställa där så ryker man väl på moms och avgifter så det närapå blir billigare att köpa helt ny belysning. Vet någon om det finns att köpa i Sverige eller inom EU? Dioderna som sitter i locket skulle behöva bytas ut med. Går det att sätta dit ev.vis 2 st. cree med lite mer stamp i? Jag har inte kollat vad det sitter för doningar inne i locket. Det enda jag vet vad gäller strömmen är att det är vanliga datorfläktar 12v som ska bytas ut mot en 120 eller 140 mm så det blir tystare. Och det kommer innebära lite moddning av toppen av locket. Tacksam för lite hjälp
 2. Just själva pillandet är en stor del av det roliga. Nu sitter där en ljus slimlinebakgrund med avrinning på. Börjat tänka i banan om jag ska göra en egen skummare av enklare modell. Visade sig att jag har 4 kg död torr LS liggande. Så det blir att lägga den i saltbad och få bort alla föroreningar. Och ovanpå det så hittade jag en hel del pumpar, belysning och en större skummare som jag hade i mitt 240 liters när det var igång. Skitkul att sakta med säkert börja med salt igen.
 3. Tack för tipsen. Kommer dra igång ganska lowtech med ett clownhotell jag haft stående. Skummarlöst Men ser ju ju att det hänt en hel del på belysningsfronten. Så det bli att plöja lite nyttig info. För som jag kan se det så finns det inte mycket reservdelar till det längre. Ev tar jag bort locket och kör ny belysning samt borrar hål till sump för att kunna kyla enkelt under dom varma månaderna.
 4. Jo, såg det nu vad gäller LED belysning. Lutar åt att jag kommer dra igång ett gammalt clownhotell jag haft stående. Läcktestar det just nu faktiskt. Körde det skummarlöst när jag hade det igång. Men just belysningen hade jag tänkt att fixa/byta. Men just LED bör jag läsa på om. Hel jäkla djungel ju
 5. Hej. Efter ett uppehåll på sådär 6 år +, började jobba till sjöss så jag hade ju karet under mig :), så börjar jag bli sugen på att starta upp ett eller två kar igen. Har ju kvar ett 45 och ett 80 liter som jag körde skummarlöst respektive skummare. Samt ett par KG död LS. Men mina kunskaper har försvunnit lite känner jag. Samt att jag inte vet vad som för ny teknik det har kommit. Det kommer ta lite tid att starta upp, ska ju silicona om, sätta upp bakgrunder och göra vid filterkammare. Så jag är mest nyfiken på nyttig läsning/sammanfattning att plöja vad gäller små kar medan jag fixar och trixar. Och bråttom har jag inte, allt får ta den tid det tar. Så mata mig gärna med länkar och info.
 6. Det bli nerläggning av karet. Tyvärr. Har inte tiden till det nu längre, och Kommer bara köra mitt lilla clownhotell.
 7. Ja, sakta men hyffsat snabbt håller det på att bli bra. Hemma sjuk nu, så då blir det att limma lite fraggar och skissa på huv. Alternativt annan belysning. Men huv känns nog tryggast då jag haft 2 fiskar som hoppat ut. Den ena såg jag när den flög. Den andra väckte mig när den plaskade på golvet. Du är välkommen Johan, kanske kan göra det till en liten sydareträff.
 8. Jaha, då har man fottat som en galning. Bara för att inse att jag inte har en susning om var sladden till kameran är. Får väl införskaffa en imorgon. Skyller helt och hållet på byggröran som varit. Men idag blev det två pepparmintsräkor och 5 turbosar till. Algerna frodas på bra. Trodde jag skulle slippa dom lite mer nu när jag kör med osmosvatten och fyller på med kalkvatten. men det ser ut som att redslime är på g. Blir väl till att köpa en remower till det. Får se hur jag gör. Men uppdatering med bilder kommer snart. Korallbeståndet ska väl ökas ut lite med flakväxande montporia, sen tror jag atat jag kommer vara nöjd och kommer låta det som finns växa upp ordentligt.
 9. Lite google gjode mig på bättre humör. Ska nämligen inhandla pepparmintare idag. HAr haft pepparmintsräkor förr. Och har aldrig sett dom ge sig på eremiterna. Och jag har haft eremiter i alla dess storlekar, nästan. Men skillnaden Peppar mot kamel är ganska stor utseendemässigt.
 10. Finns en fin tillsats till dremmel. En förlängning eller vad man ska kalla den. Som är böjbar. DVS lite lättare att hålla i handen, då du kan ha maskinen liggande bredvid samtidigt som du kör. Du har inte lite bilder på koralldelningen? Eller hur dom ser ut efter delning? Lite nyfiken.
 11. Tackar. Jo Valle är lite glad för stjänpolyper? Men han tuggade bara lite, sen har han slutat. Men börjar han igen så tror jag att jag plockar ut han till bytes sidan. Värre är mina puellaris blir ett ordentligt dis när dom varit i farten
 12. Tycker om? Prova älskar. Men det är min stora som gick itu när jag flyttade allt. Har bara två sorter just nu. Men fler ska in efterhand som jag hittar dom
 13. Bättre bilder kommer att komma upp när jag plockat fram stativet till min kamera. För tillfället fotar jag med mobilen. Därav kvaliten. Men det är en bit kvar innan jag e nöjd med akvariet.
 14. Då har jag kommit igång efter renoveringar och vattenskador och allt annat trams Impulsköpte ett 240 liters akvarie, Var ju bara tvungen. Hade ju 3 stycken mindre akvarien igång som jag ville ha ner i ett stort. Så sagt och gjort. Lite info om karet då. Skummare Deltec MCE 600 2st Koralia 2 2 st 1000 l/h pumpar i avrinningen/minisumpen. Belysning: 1 st 2*24w som körs med enbart blått/lila, startar innan dagsljus och släcks efter. 2 st 2*54w Runt 20 kg argonitsand 30+ kg LS En flock koraller, kommer namn senare när jag hittat min bok med namnen. Invånare. 2 putsarräkor som ska bli 5 när jag är klar 1 eldräka 1 st Canthigaster valentini ( Han har bara ätit lite på mjukkoraller. Verkar ha lagt av nu 1 st Pterapogon kauderni ska utökas med 5-6 individer till när jag hittar någon som har odlade exemplar, 1 st Synchiropus picturatus välmående hane och käkar artemia och annat som trillar in. 2 st Valencienna puellaris ett par verkar det som då dom simmar berdvid varandra och bökar hela tiden 1 st Salarias fasciatus 1 st Pseudocheilinus hexataenia Sist och bland dom minsta fiskarna 1 st Pseudochromis fridmani Och ett okänt antal turbosniglar samt eremiter. Och min lilla sjöhare med. Lägger upp lite bilder med på eländet. Det är inte riktigt färdigt med kåpor runt karet för att dölja belysning osv.
 15. God jul till alla från oss alla. Nytt 240 liters startat, håller på att gå genom lite alger bara, men nästa år kommer det bli en träff hos mig
×
×
 • Create New...