Gå till innehåll

Christian J

Medlem
  • Antal inlägg

    2 182
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    20

Christian J vann senast den juni 18 2024

Christian J hade det mest gillade innehållet

Följare

Profilinformation

  • Förnamn
    Christian
  • Stad
    Göteborg
  • Akvarievolym
    300

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Christian J's prestationer

Driven SPS fanatiker

Driven SPS fanatiker (13/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare

Senaste prestationer

490

Omdöme

  1. Läste en gång att det kan vara små organiska partiklar som lär synas extra bra just i blått/violett ljus. Vissa djur kan röra upp mycket. Nya skummare kan läcka mikrobubblor, men det bör normalt minska eller upphöra efter en månad eller så, och använder du den medföljande filtersockan till 9410 bör den också fånga bubblorna.
  2. Man tycker ju att de borde vara rädda för hajarna... Eller behövs det fler kirurger för att de ska känna trygghet i stim?
  3. Vid mitt senaste besök på Sjöfartsmuseet noterade jag hur osociala de gula kirurgerna var, till och med i jättekaret ignorerade de varandra totalt. När uppehåller de sig i grupp i naturen (för det gör de väl), är det bara som ungdjur eller under leksäsong?
  4. Jag vet inte riktigt vad minimalistisk stil innebär vid uppfödning av discusar, menar du död sten och ingen bottensand alls? Lite osäker på om man kan dra några paralleller till saltvatten.
  5. Om ättika trängt igenom så brukar väl plasten svälla upp och till slut spricka när det rostande järnet inuti expanderar. Men själva impellern är ju inte inkapslad i plast, möjligen pumphuset eller magnetiska hållare? Det låter rimligast, men märkligt att det bara är på den ena impellern: --kan det vara en enskild järnpartikel som hamnat i just den pumpen och sedan blivit krossad och utspridd över impellern?
  6. Frågan är varför det släpper från första början. Om det beror på att glaset inte varit tillräckligt avfettat kanske inte nytt silikon kommer att fästa mot glaset heller?
  7. På mitt eget kar har algskrapan minskat bredden på silikonfogen från 20mm till 10mm. Jag tror inte den ursprungliga millimetertunna kanten på silikonfogen spelar någon roll för hållbarheten. En del akvarietillverkare gör väl rentav fogar utan denna extra kant för att det ska se snyggare ut.
  8. Jag har en gammal förpackning Omega One Shrimp Pellets som jag glömt bort längst in i skåpet, de är 6mm stora. Just den sorten verkar inte finnas på deras hemsida längre, men kanske de här är lika stora: https://www.omegasea.net/products/marine-pellets-large-sinking.aspx Sen finns det säkert massor av andra stora som är avsedda för ciklider eller koi, men de kanske har olämpligt innehåll för saltvattensfisk?
  9. Kan det möjligen vara så att nitrit tlllfälligt stigit just när du mätte nitratet, och därefter snabbt sjunkit till noll igen? Obs detta är en ren gissning. Annars får vi vänta till nästa nitrat-test! 10% en gång gör ingen större skillnad, hade du 35-40ppm nitrat innan kanske det skulle sänka till 32,5-36ppm teoretiskt. Men det är inga katastrofala värden, såvida du inte har känsliga koraller. Jag hade över 50ppm i mitt kar i flera månader utan att det märkbart påverkade djuren (fisk, kräftdjur, svampar, mjukkoraller).
  10. Maskar brukar följa med levande sten, de är oftast nyttodjur men syns sällan dagtid. Kanske glasrosen drog sig undan från masken, i så fall dyker den snart upp igen. Har du bara en kanske du kan ta kål på den (finns både bra och dåliga metoder), annars bör pepparmintsräkor äta små exemplar. Men det kan finnas många andra organismer på levande sten som ser liknande ut, några är ofarliga, några kan bränna koraller: https://lionfishlair.com/saltwater-hitchhikers-id-guide/
  11. Nitrattester (NO3) kan visa felaktigt höga värden om det finns nitrit (NO2) i vattnet (kan förekomma i början). Annars borde du inte fått så höga nitratvärden redan, såvida du inte matat väldigt mycket (kraftig matning kan förstås även öka nitrithalten, om nitrafikationsbakterierna inte hinner med att omvandla all nitrit till nitrat). Om du testar igen om t ex en vecka och nitrattestet visar ett lägre värde så var det förmodligen bara nitrit. Är värdet exakt samma kanske det verkligen är nitrat, dock är det troligen ingen katastrof för fiskar och städpatrull på den nivån (men du kanske borde minska på matningen i så fall).
  12. Man kan klistra in adressen till en på t ex Youtube (så först måste man ladda upp en där). Jag tror inte man kan ladda upp videofiler direkt till forumet, som med stillbilder?
  13. Ja det var en väldigt rörig hemsida, även svårt att se vilka funktioner som hör till vilken skummarmodell. Din har väl t ex inte styrbar pump? Jag hittar bara den här videon, där ser det ut som om slitsarna sitter högt över vattenytan:
  14. Hittar ingen manual för 0730, men däremot denna för 0635: https://blau-aquaristic.com/assets/files/Manual-Scuma0635.pdf --det verkar sitta en O-ring precis över hållaren med vilken man kan justera hur högt skummaren sitter i vattnet. Kanske behöver skummaren sitta högre upp.
  15. Det är samma princip, även om det kanske inte gör så stor nytta när skummet stannar kvar i sumpen. Har du fått ordning på skummaren? Om den fungerar som den ska borde det minska mängden skum på andra platser. Det finns olika sätt att minska mängden bubblor som bildas när vattnet från visningsdelen faller ner i sumpen. Man kan t ex låta vattnet rinna ner i en filtersocka. En något sämre metod är att låta vattnet rinna i ett nästan horisontellt rör som lutar svagt nedåt under vattenytan, med en liten "skorsten" på som luftbubblorna kan leta sig tillbaka och upp/ut genom.
×
×
  • Skapa Ny...