Jump to content

Christian J

Medlem
 • Content Count

  1,498
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Christian J

 1. Menar du bättre utfärgning av korallerna, eller bättre färgåtergivning av allt (även t ex fisk)? Bättre täckning/spridning borde vara gynnsamt för koraller eftersom de både får mer ljus på normalt skuggade ställen, samtidigt som de blir mindre brända rakt ovanifrån.
 2. Dessutom kan alkaliniteten sjunka med tiden (kan också testas). Denna kan höjas på fler olika sätt om vattenbytena inte räcker.
 3. Du behöver nog inte byta vatten alls, så länge inte nitrathalten stiger till farliga nivåer. Djuren du nämner är dessutom ganska tåliga. Du skulle kunna testa nitrat t ex varje månad, och anpassa mängden vattenbyte så att nitrathalten håller sig stabilt på sikt.
 4. Låter bra! En ser jag ofta, men jag har inte sett två på väldigt länge. Den andra kan förstås även ha dött av någon annan orsak.
 5. Går det att ha flera smaragdkrabbor (Mithrax sculptus) ihop utan problem? Jag satte i två stycken i mitt 300l-kar, den ena krabban växte snabbt (särskilt klorna) medan den andra verkade behålla sin ursprungliga storlek och försvann spårlöst efter ett halvår.
 6. Jag klistrade in några artiklar som inte funkade (har inte kollat samtliga), men då började de plötsligt fungera. Dock inte denna: https://saltvattensguiden.se/articles.html/levande/cold-water/västkustakvariet-akvarietyper-r93/
 7. Nu kan jag se förhandsvisningen även i det citerade inlägget av Tribiani, men när jag går till den länkade sidan https://saltvattensguiden.se/articles.html/kemi/hur-%C3%A5stadkoms-en-fullgod-nitrifikation-vid-uppstart-r102/ får jag fortfarande "Error code: EX0".
 8. Jag kan inte längre se förhandsvisningen i ditt citerade inlägg (eller var det så förut också? Minns ej).
 9. Här verkar det vara något fel i vänstra kolumnen: https://saltvattensguiden.se/forum/26-mitt-akvarium/ https://saltvattensguiden.se/forum/35-mjukkoraller/ (endast klistrade trådarna)
 10. Den här sidan visas inte när jag klickar på länken, trots att den syns i förhandsgranskningen nedan:
 11. Nu har jag testat Tunzes LED-belysning 8831 "eco chic refugium" med Chaetomorpha i två månader, med en del tillväxt verkar det som (tyvärr har jag inte mätt vare sig vikt eller volym sedan starten). Tunzes vattentäta LED-belysningar kan ju monteras under vattenytan, vilket sägs både förbättra kylningen och minska ljusförlusterna. Men samtidigt flyter ju chaeton också alldeles under ytan, vilket gör att ljuset kommer alldeles för nära. Kanske man kan undvika detta genom att tynga ner chaeton? Jag har istället lagt chaeton i ett runt durkslag (utan skaft) som flyter alldeles under ytan. En cirkulationspump är riktad så att durkslaget roterar i strömmen, på så vis exponeras hela ytan på algkolonin för ljus trots att lampan sitter så nära. Lampan är placerad aningen över vattenytan, så att den inte hindrar durkslagets rotation. Jag vet inte om den här belysningen är bättre eller sämre än andra alternativ, men för ett mindre refugium som mitt (20cm diameter) verkar det funka än så länge.
 12. Menar du bakterier, större organismer än så äter väl sandvändarna upp?
 13. Sätt den nya fisken i en korg vid vattenytan en vecka, då hinner fiskarna vänja sig vid varandra utan stress och fisken i buren kan äta ifred. Om du menar sandvändare så gör de ingen större nytta som renhållare vad jag märkt, visserligen rör de upp detritus men om man inte har effektiv filtrering så gör detta bara vattnet grumligare.
 14. På ramakvarier hänger bottenglaset fritt inuti ramen, vilket gör att bottenglaset buktar lite nedåt när karet är vattenfyllt. I ditt fall kanske karet kommer att vila mot bottenskivan när det är fyllt med vatten. Det ser inte heller ut som om det någonsin funnits någon bärande mittvägg, ens innan eventuell modifikation?
 15. Christian J

  Sjöstjärna

  Vet tyvärr inte om den äter rutten fisk. Iofs borde borde det växa mycket bakterier på fisken, det kanske den äter (eller djur som i sin tur lever av bakterierna)?
 16. Christian J

  Sjöstjärna

  Om du menar Archaster typicus, så lever de enligt Wikipedia av detritus, men en del andra sidor säger att de äter upp alla mikroorganismer i sanden och sedan svälter ihjäl (utom i stora kar). En del skriver att man kan spruta ner tinat frysfoder i sanden, vet ej om det fungerar. Jag hade en i minst 16 månader (osäker på exakt när den dog) i mitt 300-liters kar, de första 4 månaderna växte armarna snabbt ut men ett år senare hade den krympt trots att det fanns väldigt mycket detritus i sanden.
 17. Ja, om du kört UVC dygnet runt och clownfisken trots det fått prickarna på bilden så verkar det ju inte så effektivt... Å andra sidan vet vi ju inte om UVC-intag från botten i visningsdelen skulle vara så mycket effektivare. Kanske även cirkulationen i visningsdelen spelar roll? Annars har Cryptocaryon två frisimmande stadier: först upp till 18 timmar efter att den släppt från fisken, och sedan upp till 8 timmar efter att en ny kull parasiter kläckts från cystor i akvariets inredning (kläckta parasiter kan visserligen röra sig upp till 48 timmar, men kan då inte längre infektera fiskarna enligt http://edis.ifas.ufl.edu/fa164 ) --jag kan tänka mig att många parasiter även hinner följa med ner i sumpen under dessa stadier, men säkert inte alla.
 18. Det verkar vara exakt tre veckor sedan förra utbrottet, vilket är helt normalt för Cryptocaryon. Iofs är det bara två veckor sedan förra fisken dog, så det kanske skulle kunna vara Oodinium också? Behandlingen är ungefär samma. Vilken sorts medel? Det finns knappast några fungerande preparat på den svenska marknaden för ovanstående parasiter, även om många lovar mycket. En behandlingsmetod som sägs fungera är "hinkmetoden" (hinkbytesmetoden, eller tank transfer method). Sök på forumet för detaljer. Ja sötvattensdopp sägs fungera ganska bra för Oodinium, kanske något sämre för Cryptocaryon. Parasiternas cystor kan sitta på stenen också. Men du behöver inte tömma tanken, det räcker att låta den gå utan fisk i ca 45 (Oodinium?) till 60 dagar (Cryptocaryon). så dör parasiterna ut av sig själva pga brist på värddjur.
 19. Det där låter mer som ett nässeldjur, svårt att se på bilden.
 20. Christian J

  Bubblor?

  Är det sanden så brukar det fastna i vaddfilter, annars lägger det sig efter några dagar.
 21. Jag tänkte mer på eventuell ozon som läcker ut i inandningsluften. Kolla upp manualerna för oxydatorerna här: https://www.oxydator.de/produkte/ --observera att oxydator-behållaren släpper ut lite väteperoxid i taget genom diffusion, om jag förstått saken rätt.
 22. Vad är silan för något? Låter mycket intressant om det är ogiftigt och inte alltför dyrt.
 23. Christian J

  Bubblor?

  Bubblor från skummaren bör gå att se med blotta ögat. Andra orsaker kan vara ny sand, detritus eller bakterieblomning pga för mycket kolkälla. Vilket modell av skummare är det?
×