Gå till innehåll

Björknässaltkaret

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Björknäs
  • Stad
    Boden
  • Akvarievolym
    120 Liter
  • Akvarietillverkare
    Juwel
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Juwel 3.0

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Björknässaltkaret's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Bytte upp mig till 2 mindre pumpar istället för en stor pump och höjde mitt KH under en vecka ungefär, det är väl det jag kan komma på.
  2. Har inte haft ett test för fosfat men den det är på väg. Mitt nitrat har varit omkring 3 ppm hela tiden.
  3. Hej jag tror jag har cyano men är inte säker, ni kanske vet! Har haft karet igång i 3 månader så borde jag göra något åt det i såna fall?
  4. Köpte även en nivåvakt (tunze nano). Har hänt en del sedan jag skrev sist. Jag har nämligen fått alger som jag misstänker kan vara dino och GHA. Tror att det kommer ifrån att jag har egen brunn och nu på våren så blir vattnet mer näringsrikt (pga smältvattnet). Har mörklagt akvariet tills imorgon och använt mig av väteperoxid för att ta bort algerna (små mängder sprutat direkt på algerna med pumparna av). Jag har även börjat köra med aktivt kol och GFO. Tycker att det funkade vädigt bra och mycket av algerna försvann men inte alls (därav mörkläggningen och väteperoxiden). Kan också tillägga att förra veckan skaffade jag en till sps nämligen en stylopra milka, riktigt fin. Verkar må helt ok med tanke på att jag.
  5. Nu har jag skickat efter en kessil a150 15k osmos, en ny skummare (tunze 9001) och osmos. Tack till Triton Akvarium för hjälpen av att beställa.
  6. Jag har kollat runt en del och jag tycker att det ser ut som gha och diatomer och inte dino men i och med att det försvinner på natten (det som är på sandbädden) så är jag fortfarande lur på att det är dino. Jag hade gärna velat ha någon annans åsikt innan man gör någonting så drastiskt som att dosera väteperoxid.
  7. Saker som är gjorda innan det startade (ca7 dagar sedan): Satte ner två nya spser, gjorde ett vattenbyte på 25 liter för att få ned nitrat som låg på 10ppm, ökade ljustiden med en timma, rengjorde sandbädden lite. Sakar jag har gjort sedan det dök upp: Ett till vattenbyte på 25 liter (nitrat nu 5 ppm), dragitner ljustiden till det jag hade innan, tagit ut skummfiltret jag hade (har juwels innnerfilter). Kör ingen osmos men den är på väg hit så om någon vecka får jag den. Testar inte fosfat utan bara nitrat (ska handla ett fosfatkitt i morgon) pH: 8.3/8.4 (lite svårt att se på salifert Saker som talar för dino: Tycker mig se bubblor i trådarna, det försvinner på sandbedden under natten Saker som talar emot dino: Inga döda sniglar vad jag har märkt, det håriga verkar inte försvinna under natten. Ska nog köpa någon phosphatremower och kol och köra det i filtret för att få bort fosfat och eventuella gifter. Planerad attack om det är dino är att mörklägga akvariet i 4 dagar, dosera väteperoxid, köra phosban (eller liknande), göra ett stort vattenbyte i slutet av mörkläggningen och köram med aktivt kol. (sorry för eventuella stavfel och skakig video)
  8. Har införskaffat min mina första sps:er en monti cap och en seriatopora caliendrum. Bilder kommer så fort jag klurar ut hur man lägger upp flera åt gången.
  9. Här kommer en länk till mitt examenarbte. det är en 22 sidor lång rapport på att starta ett saltvattens akvarium. Komentera gärna om ni hittar någonting som är fel (förutom att den är lite kort). https://drive.google.com/file/d/0B6yWhSnbBHxqSHVxOTlIWXM5MHc/view?usp=sharing
  10. Tack så myxcket jag ser fram imot att åka ned till stockholm.
  11. Jag ska ner 17 juli så om dett finns kvar någonting då så kommer jag gärna förbi.
  12. Om någon vill donera enklare koraller så tas detta emot med stor glädje.
  13. Hejsan jag heter Pontus Enbom och går sista året på Naturvetenskapliga programmet på Björknäsgynasiet. Som examensarbete har jag startat upp ett saltvattenkar. Efter mig så kommer en i tvåan att driva karet som sitt projektarbete och sedan kommer förhoppningsvis karet rulla på med en ny elev varje år som tar över. Det här kontot är dedekerat till akvariumet och för de som skall sköta om det i framtiden så därför kommer personen som använder kontot ändras varje år. Lite teknik: Karet är ett juwel lido 120 med juwels egna skummare för tillfället sitter det orginalbelysningen på men den kommer snart att bytas ut till en Kessil a150w. Som cirkulation så har jag en boyu wavemaker. Jag måste säga att jag har haft det otroligt kul med arbetet och det har gått många timmar till efterforskning men det har varit så intressant att det har knapptast har känts som skoljobb. Jag kommer garanterat att införskaffa mig ett eget akvarium i framtiden. Invånarna är två clowner, en pepperminträka, några eremiter, några sniglar, ett par skivor och två kenya träd.
×
×
  • Skapa Ny...