Jump to content

Nille83

Medlem
 • Posts

  675
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Niklas
 • City
  Malmö
 • Antal år inom saltvatten
  10
 • Akvarievolym
  RSM 250
 • Akvarietillverkare
  RSM
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  RSM
 • Antal år inom sötvatten
  20
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  40
 • Storlek på sump
  40 L
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Nille83's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

12

Reputation

 1. Har två stora Euphyllia som börjar växa ur mitt kar. Storleken är som en handboll styck skulle jag uppskatta dem till. Endast för avhämtning i Vellinge (Skåne). Pris: En styck 1200 kr eller båda för 2000 kr.
 2. Sen jag bytte till LED- belysning har jag fått riktigt mycket problem med alger, Razor maxspect 160w 16000K. Har kört med LED i ca 6 månader ny och får inte rätt på algerna. Idag kör jag program som kör 80% styrka i 5 timmar för att sedan dimmas ner. Kör lika mycket blått som vitt ljus i inställningarna. Någon som kör på något annat sätt med sin belysning? Och kan jag köra 80% blått och 30% vitt ljus t.ex? Har blandat med koraller och lite fisk.
 3. Vilket mode kör du på och vilken styrka på pumpen?
 4. Var och köpte denna underbara pump idag (VORTECH MP40W QUIET DRIVE). Kan säga att jag är riktigt nöjd. Jag hade sedan tidigare ett Red Sea max 250C och kört med pumparna som ingår där. Men jag tyckte att den inte riktigt täckt upp alla hörn i karet vilket har slutat med alger. Därför införskaffade jag denna pumpen. Problemet nu är att min korallsand virvlar upp på vissa ställen, har ställt in pumpen på pulse-mode på det lägsta. Pumpens placering är på sidan och så högt det går. Är det någon som har några heta tips hur jag kan få rätt på detta? Orginalpumparna måste gå eftersom det är min sump, men hade det kanske fungerat att dra ner dem?
 5. Har legat väldigt högt på nitrat i nästan ett år, över mätvärdet vilket betyder 50+ i nitrat. Började "jobba" ner det för 3 månader sedan genom att köra macroalger i refugium och väldigt små mängder Nopox (Red sea). Tog ca 1 månad innan jag kom på mätvärdet 50 och sedan fortsatte jag sakta men säkert neråt. Jag tänkte att jag skulle lägga mig mellan 2-5 nitrat, men när jag kollade för 2 veckor sedan hamnade jag på 0. Jag köpt mig ett test till och har nu två olika tester (Red sea och Salifert) och jag ligger på ca 0,25 i nitrat. Min fråga är, ska jag försöka få upp nitraten till 2-5 eller ska jag sträva efter att ligga så lågt som det bara går? Något jag märkt är att jag fått lite kiselalger vilket var flera år sedan jag hade. Hur kan jag få kiselalger när jag ligger så pass lågt i nitraten och jag hade nästan inget när jag låg på 50+. Ska jag fortsätta med kolkälla? Nu har jag bar legat så här lågt på nitraten i någon vecka och jag har inte märkt att korallerna skulle må dåligt av det. Bara att kiselalgerna började visa sig när jag inte tillsatte nopox på någon dag. Lite fakta om karet.Red sea 250C, Maxspect razor 160w 16000k, original skummare, original cirkulation. Karet innehåller 2 kirurger, 3 clowner, 2 Wrasse, 2 Chromis. Koraller är Montipora, Devilshand, Ricordea, Discosoma, Rhodactis, Fungia, Sacropython. Min städpatrull är ca 15 turbo, ca 15 eremiter, 1 sandvändande sjöstjärna, 1 sjöborre, ca 5 nassarius. Jag använder red sea salt coral pro. Tillsatser är Coral snow från KZ. Matar 1 gång om dagen med torrfoder. Jag använder osmos och min TDC-mätare visar 0. Mina vattenvärden: Salt: 1,025 Temp: 27 PH: 8,0 KH: 7 CA: 420 MG: 1300 Nitrat: 0,25 Nitrit: 0 Fosfat: 0,04
 6. Har hällt i red slime remover och precis som alla skriver så blir skummaren helt galen. Men jag hittar egentligen inga instruktioner om skummaren ska vara på eller inte i början av behandlingen? Känns som det som körs upp i koppen just nu är bara vatten + Red slime remover. Hur har ni andra gjort när ni kört med detta medel? Är det bara låta skummaren skumma över och skita i att tömmen koppen de närmaste dagarna?
 7. Nille83

  Svamp eller?

  Har själv massor av dem i mitt kar. Växer under stenarna.
 8. För att göra en lång historia kort. Jag har under långt tid haft lite "problem" med nitrat som jag nu har börjat jobba ner. Idag ligger jag på ca 5 och för 3 månader sedan 50+. Jag har sänkt nitraten väldigt långsamt. Fosfaten har jag även sänkt ligger runt 0,04. Problemet är att efter jag börjat sänka näringsvärdena så har det börjat "ploppa" upp en konstig alg lite överallt i karet. Det är inga större mängder vi snackar om men finns lite små tussar här och var. Algen sitter hårt mot stenen, har försökt suga upp den vid vattenbyten. Den är brun på alla ställen i karet. Min städpatrull verkar inte vilja ge sig på den, kirurger, sniglar, eremiter, sjöborre m.m. Så mina frågor är: 1. Någon som har en aning om vilken alg det är? 2. Vad kan jag göra för att bli av med den?
 9. Det står 1 sked till 15 gallons på förpackningen. Men US och UK har olika mått på sina gallon. Vilken gallon är det som gäller? Såg att den var tillverkad i Derby, CT så trodde först att den var tillverkad i Storbritannien, men googlade på Derby CT och fick fram Derby, Connecticut. Men frågan är är det US eller UK gallon som gäller?
 10. Har själv en Echinometra mathaei som följde med min LS för tre år sedan. Den fungerar perfekt i mitt kar och äter endast alger. Det jag gillar med denna sorten är att deras taggar är lagom tjocka och lagom långa så inga koraller fastnar i dem.
 11. Tycker mer det ser ut som en arm från en ormsjöstjärna.
×
×
 • Create New...