Gå till innehåll

Twix

Medlem
  • Antal inlägg

    66
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Twix

  1. Bildbomb! Blivit en del nytt, BTA, Stjärnpolyper, ett par clowner, Kenyaträdet har vuxit en hel del, en porslinskrabba har flyttat in (ömsade skal efter någon dag, gömde sig i en vecka och skrämde mig ordentligt) och nyss hittat anemonen, köpte flera fina fraggar av @runstenen mm. Tyvärr har jag hittat två döda eremiter utan skal på kort tid, är krabban gärningsmannen? Vore hursom kul om någon kommenterade nåt.

    DSC_0063.jpg

    DSC_0140.jpg

    DSC_0198.jpg

    DSC_0168.jpg

    DSC_0206.jpg

    DSC_0178.jpg

    DSC_0175.jpg

    DSC_0163.jpg

    DSC_0181.jpg

    DSC_0146.jpg

  2. 11 timmar sedan, mange82 sa:

    nej ingen tråd om något alls än tyvärr. men det kommer inom sinom tid :) ja muränor är häftiga, blir nån till känner jag. men längtar tills allt är klart och det har blivit lite fisk till stora karet. du får hålla ögonen öppna efter en tråd längre fram :)

    Det ska jag absolut göra. 

     

    Har handlat lite saker som det kommer bilder på imorgon troligtvis :)

  3. On 2016-09-23 at 17:20, mange82 sa:

    tjena twix. och runstenen. jag finns med på rovfisk. , mange heter jag där. jag som ska starta 200x120x80 burken 1920 liter salt :) nu kör jag ett salt på 150x80x40 med en stjärnmuräna. enbart igång för att köra in lite sten. kul om vi blir några stycken saltisar på rovfisk med. mvh

    Skojigt! Har du någon tråd nu? Muränor är förjäkla coola.

  4. 11 minuter sedan, Lasse sa:

    Det beror nog för det mesta att vi inte sitter uppkopplade 7/24 här och fördrar att svara (i alla fall jag) från datorn och inte telefonen. Sedan är frågan - är det samma kvalite på svaren?

     

    MVH Lasse


    Själv tog jag nyss bort facebook för jag tycker det är så mycket skit där och jag tycker absolut att forum är bättre men just snabba frågor såsom "finns det någon bra butik i staden x" eller "vilket foder bör jag ge till detta djur", där kan jag faktiskt se en fördel hos facebook. Kanske man kan göra en ny tråd här i stil med  "snabba frågor och svar"?

  5. 2 timmar sedan, stigigemla sa:

    Tunze 9002 har slutat tillverkas så det får nog bli 9004. Du kan inte ha muränan tillsammans med krabbor. Men det tar nog några år innan du får tag i muränan...

    Det är en begagnad som jag tänker köpa. Ah, typiskt då det är muränan jag är mest intresserad av. Finns det någon fisklista för saltvatten likt den akvarielagret har så man kan söka på fisk hos leverantören?

  6. 1 timme sedan, stigigemla sa:

    Generellt har rovfiskar sämre matsmältning än allätarna. Den minsta jag sett är Serranus tortugarum - världens näst minsta havsaborre. Den är totalt fredlig mot allt som inte går att äta. Beteendet är lite olika beroende på sällskapet. I lugna kar är den mycket framme som vilken fisk som helst. Men jag har sett den i ett 2000 liters med en massa kirurger.

    Där är den en bakhållsjägare som står gömd och gör blixtsnabba ruscher på 20 - 30 cm efter mat och lika snabbt tillbaka till gömstället.

     

    Här är en bra artikel om muränor: http://www.fishchannel.com/saltwater-aquariums/species-info/eel/morays-2.aspx

    Den där havsaborren såg ju väldigt läcker ut. Liveaquaria säger 30 gallons för den, mitt på ca 80 liter är ju lite mindre men det har måtten 100x25x35, skulle det vara en dålig idé att ha en eller kanske tre stycken i mitt? Det blir ju faktiskt ganska mycket mer simyta att "sträcka ut" på än motsvarande kub.

     

    Intressant läsning om muränor!  Där rekommenderar han den pencil muray (gymnothorax Melatremus) som jag pratade om till nanos över 15 gallons. 

     

    Nu är jag som sagt nybörjare och har förstått att man brukar ha mindre fiskbelastning per volym än motsvarande sötvatten så skulle det vara okej eller blir det för mycket om man skulle ha ett clownpar,  1-3 abborrar och en muräna tillsammans med lite eremiter, sniglar och någon enstaka porslinskrabba? Enligt ett kompatibilitetsschema ska de gå tillsammans om man tillsätter clownerna först.

     

    Skummare tänkte jag köpa en tunze 9002 och sedan köra vattenbyte efter behov, kanske 30% varannan vecka eller oftare om det behövs.

     

     

  7. Hej

     

    Undrar om vad ni har för tips och erfarenheter av att hålla rovfisk i nano eller iaf mindre burkar. Krävs tex större skummare än för vanlig fisk? 

     

    Har ett avlångt 80-liters som jag ännu inte köpt fisk till och hittills har planen varit att börja med clownfiskar men tänkte kolla lite om man ska gå på ett annat spår. Tex har jag sett en liten gul muräna i en bok jag har om nanofiskar, minns ej latinska namnet men 'pencil muray' kallades den för i boken. Tips på fler såna mindre coola fiskar? 

  8. On 2016-09-18 at 05:49, runstenen sa:

    Tja Twix. Du postar på Rovfisk va ?

    Pma mig !

    Stämmer det, skickade pm för några dagar sedan så nu får du logga in för jag blir nyfiken :P

     

    Har upptäckt att forumet har en gräns på bildstorlek för uppladdning på 2,44 MB,  bilderna telefonen tar blir 2,6... Får lägga in på datorn och göra om men det blir mycket krångel,  då kan man ju lika gärna rycka fram kameran.

  9. Varit ute på jakt efter mina första fiskar idag, ville ha en vanlig och en svart clownfisk men det var slut på svarta i de butiker jag var in i så det blir nästa vecka. Köpte en sten med stjärnpolyper, lite knappar mm som jag hoppas ska växa till sig. Limmade ihop en pelare och fixade lite idag. Tanken är att pelaren ska vara full med knappar så småningom. Såhär ser det ut nu, kommer fler bilder när de slagit ut mer. 

     

    Edit: verkar inte kunna posta bilder från mobilen.

  10. Har köpt lite saker. Belysning blev en Kessil a160e spot. Kommer nog komplettera med en till när ekonomin tillåter (ska nog beställa en par38 från ebay sålänge). Kör på typ 70% styrka 5h om dagen. Inga problem med dåliga alger men istället har kalkalger börjat växa fram. Den begagnade LS som i början var lite luden har nu eremiterna gjort rent helt.

     

    Köpte två rw4 som efter mycket om och men slutade med en som fungerade och över två veckors väntetid. Fick med revkeramik så till helgen ska jag limma om lite. Bland annat ska Euphyllian limmas på stenen till höger. 

     

    Den fraggen fick jag med när jag köpte böcker av en person,  sen har jag köpt ett Kenyaträd och Xenia. Tanken är att täcka resten av mittenstenen (den med trädet och Xenia) med stjärnpolyper (briareum?) som en levande gräsmatta och till vänster ska en pelare byggas med olika knappar. Det är väl inga konstigheter att blanda flera sorters knappar på en egen sten?

    DSC_0484.JPG

    DSC_0486.JPG

    DSC_0482.JPG

  11. Jo som du visar på bilderna är så jag brukar göra. Men nu när du taggade mig koom det upp en röd markering och det är precis det jag vill ha fast direkt det postas något nytt i ett ämne jag följer. Sen när vi ändå kommer med kritik så är det störigt att väldigt många länkar till ämnen här på forumet bara leder till startsidan, men det kanske beror på fel i databasen sen flytten? 

  12. Förstår att det känns motigt när man försökt göra rätt, är ju en annan sak om man medvetet chansat. Du får trösta dig med att du kanske hindrar någon annan från att göra samma sak.

     

    Men en tanke såhär i efterhand, skulle du inte ha tagit LS från karet som är igång och och fyllt på med död sten där istället? 

  13. Roligt att läsa din tråd när du skriver med humor! :) Synd på en jobbig start när det har sett seriöst och snyggt ut. Har du kommit fram till vad cyanon beror på?  Brist på LS eller tvätten av stenen kanske? 

  14. Karet står och mognar, mina två eremiter lever och kryper omkring. Började få en kraftig fet vit yta på vattnet som efter lite forskning verkade vara en proteinhinna. Satte i en mindre powerhead på 600 l/h för lite mer ytcirkulation, det tillsammans med en diy-skummare har nu på mindre än ett dygn fått hinnan att nästan försvinna.

     

    I övrigt har jag noterat att på en levande sten har det kommit nåt som liknar gröna alger. Ser även att min väldigt vita sand har börjat få en svag solbränd färg. Är det positivt eller negativt? Bör jag sänka ljustimmarna? Kör just nu 5h/dygn. Såg på facebook att någon sa att det var bra för det var början till kalkalger. 

    20160802_065406.jpg

  15. Klurar på om jag skulle ordna en sump ändå, det verkar finnas en hel del fördelar med det. Isåfall tänkte jag använda antingen ett 30-liters nano jag har ståendes eller Ikea-back som är 45 eller 55 liter. Jag kommer inte borra utan köra pipe overflow på det här viset: 

     

    Men det jag funderar lite över är dimensionen på rören. 20 mm tänker jag själv är ganska rimligt. Har inte bestämt vilken returpump jag kommer använda, har en liggandes på 600 l/h. Tänkte testa använda den först, annars köper jag en annan. Så, dimension på rör?

×
×
  • Skapa Ny...