Gå till innehåll

Dimorb

Medlem
  • Antal inlägg

    4 835
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    3

Dimorb vann senast den december 31 2020

Dimorb hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Andre
  • Stad
    Porsgrunn
  • Antal år inom saltvatten
    10+
  • Akvarievolym
    1970 liter + diverse karantän och fraggsystem
  • Akvarie mått
    300x70x70 + 250x50x45 sump
  • Akvarietillverkare
    Custom by DreamAquarium
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Deltec 3070s
  • Antal år inom sötvatten
    Sysslar bara med saltvatten.
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    250 i systemet
  • Storlek på sump
    250x50x45
  • Kör du med sand på botten
    Nej
  • Använder du UV-C
    Ja
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Dimorb's prestationer

KH-guru

KH-guru (14/14)

  • Hänger på SVG
  • Två tummar upp
  • Saltkändis Rare
  • Snorklande nybörjare
  • Skrivkramp Rare

Senaste prestationer

159

Omdöme

  1. Akvarierna står i ställning med 3 akvarier / ställning. Just nu är det 3 rör rakt ner från akvarie nr 3 till akvarie nr 2. Dessa är helt öppna - ingenting i toppen och vattnet rinner obehindrat rakt ner. Sväljer det som kommer upp från en 10000 liters pump utan problem. Från akvarie nr 2 går det 2 rör ner till akvarie nr 1. Det är 90 gradersböj på dem och de är stängda i toppen men har en bit silikonslang borrat genom toppen så de kan suga luft uppifrån. Dessa rören sväljer då det som kommer från 2x 10000 liters pumpar. Är lite rädd för att de skall sätta igen och har haft dem helt öppna fram till nu men det blir så mycket salt överallt att jag har valt att sätta "caps" på dem och har därför borrat hål med silikonslang på toppen. Från akvarie nr 1 till sump är det 3 rör borrade i kortsidan och på intagssidan är det T-kors så de suger in vann från sidorna - totalt 6 "ingångar" till rören. Borde jag bekymra mig för att den "setup'en" inte klarar av att svälja flödet från 3x 10000 liter - förstår ju att många liter försvinner i lyfthöjden - eller att de kan stoppa om det blir ansamlingar av luft i rören? Eller vill de silikonslangarna vara nog för att det inte skall kunna bli stopp i rören i förhållande till luft? När jag hade rören i akvarie #2 öppna stänkte det otroligt mycket runtomkring och det kommer salt på allt. Tror det beror på att det bara "föll" ner i röret. Har samma "öppna" rör på det översta akvariet ner till akvarie #2 men där har jag en pvc skiva över så det stänker aldrig ut något.
  2. Tack för ditt svar. Pratar om odlingssystemet. Vill tro att det kanske är 10-15 cm ovanför genomföringen i boksen. Akvarierna är 30ish cm höga och rören som sitter i boxarna är väl på cirka 15 cm höjd. Skulle tro att rören är cirka 50 cm och de mynnar ut under vattenlinjen i nästa akvarium.
  3. Har varit tvingad att bygga om systemet och sliter nu lite med nattsömnen. Är det någon som kan säg mig hur mycket flöde som ett 40 mm rör kan svälja maximalt under helt optimala förhållanden? Tänker då ett 40 mm rör med en enkel genomföring ner i ett annat akvarium/sumpen. Nästa spörsmål vill då bli - vad om jag sätter på en 90 graders böj i insuget där vattnet går in och riktar den neråt mot botten. Vill det försämra möjligheterna för röret att svälja vatten? Så ett helt annan icke relaterad fråga... om jag har en tunze ato som är satt på maximalt flöde internt i pumpen och den också har en funktion för att slå sig av när den har varit aktiv i maximalt 15 minuter - hur många liter klarar den av att ge på de 15 minuterna? Någon som vet från förr eller har lust att checka det? Tacksam för svar.
  4. Har 2 rör ner från översta hylla till nedre hyllplan och därifrån 3 rör i sidan ner till sump. Ingenting av dem är limmat. Allt är med skruvfäste. Har haft löst allting och rengjort rören och monterat det tillbaka igen. Efterdragit alla genomföringar. Det är INGET läckage från rören eller från genomföringarna. Likväl ansamlar det sig lite vatten på underlagsmattan som sticker ut 3-4 mm utanför akvariet. När jag monterade tillbaka rören var jag tvungen att "slå" med handen för att få på 90 gradersböjarna. Det skall väl vara smått omöjligt att spräcka akvariet med den lilla kraften som uppstår där? Tar gärna emot förslag på varifrån vattnet kan komma och om/hur jag enklast skall kunna undersöka botten. Akvarierna är 220 x 85 x 35 cm och gjort i 12 mm om jag inte minns fel. Rädd för att det skall ha gått läck / spricka under dem men akvarierna har stått på samma plats och samma underlag i snart 2 år och ingenting är ändrat mer än att rören är tagit ner och satt tillbaka. Tankar?
  5. Jag har allt för mycket zink. Vill ha det ut.
  6. Önskar lite inspel på vad de olika produkterna har gjort för andra användare. Jag använder metasorb regelbundet för att stabilisera en del metaller. I huvudsak nickel, zink och cobalt. Metasorb som produkt listar vilka metaller det skall absorbera och i vilken usträckning. Det går således inte att "överdosera" - då det är en fast polymer som sätts i sumpen. Vad med Triton detox och/eller Reefclear från Grotech? Någon som har använt dem eller kan säga något om vilka metaller de absorberar och i vilken utsträckning? Kan man överdosera dem? Påverkar de basämnen som t.ex. kh, ca, mg, k, osv.. ?? Någon kemikunnig som har insikt i detta.. ? @jonasroman
  7. Är det någont här som har mixat Triton Sulphate pulver för att höja sulfur i akvariet sitt? Jag finner ingenting på nätet om hur det skall blandas och det står ingenting på boksen vilken form utav sulphate som är i vilket gör det svårt (för mig) att räkna mig fram till vad jag skall dosera. Tacksam om någon har svar på detta. Jag ligger -236 mg/L i ett 2000 liters system. mvh Andre
  8. Tack. Ja jag förstod det på funktionen men var mest om citronsyra var ok på en sådan typ av sensor. Ser att de flesta amerikanska forum rekommenderar ättika men har köpt på mig mycket citronsyra till pumparna så ville helst använda den. Nu ligger den där den ligger så får vi se vad den gör framöver. Tack för svar.
  9. Kör systemet med 2 osmolatorer för att hålla salthalten på riktig nivå samtidigt som jag alltid har en "back up" ifall det skulle ske att en av dem slutar fungera. I går eller i dag gav sig en utav dem och vill inte längre ge signal till pumpen. Pumpen fungerar på norsk start så det är inget stop i slangen eller pump med luft i utan det är något med sensorn som gör att den inte sänder start signal, tänkte jag. Så koppla ur den och undersöker den. Ser ut som att den har fått ett belägg som sitter väldigt hårt på den. Nu till frågan: Kan man / bör man rengöra den med sicce pump clean (i huvudsak eller enbart citronsyra skulle jag tro) eller skall man köpa sig en ny kontroller och ersätta den enheten som gav sig? Vill sensorn fungera efter rengöring med syra?
  10. Tack för inspel. Jag har gjort så - så långt - att jag köpt en avfuktare i den mindre klassen för å se om det ger en positiv eller negativ effekt. Det ser ut som att den hjälper på men det blir ju galet dyrt å ha en AC som kyler och en avfuktare som drar ut fukt och samtidigt värmer lite.
  11. Såg lite på det i dag. Tänkte 1,5 mm akryl men då förlorar man väl ganska mycket ljus också vill jag tänka? Förstår inte helt varför det är så olika reaktioner/registrering på luftfuktigheten i förhåll till temp i luften. Om jag sänker temperaturen i luften ser det ut som att det blir med kondens runtomkring. Om jag höjer tempen i luften så det närmar sig vattentemperaturen då blir det "torrare" men proben mäter hög fuktighet. Vad vill vara bäst för å få låg luftfuktighet? Hög eller låg temp på vattnet? Hög eller låg temp på luften? Skall temperaturen på luften vara så nära temperaturen i vattnet som möjligt?
  12. Om jag skulle lagt något över sump/akvarier så måste det bli akryl/pvc eller liknande. Vill vad som helst fungera eller är det något som man bör undvika för att det inte släpper igenom allt av ljuset/lamporna?
  13. Hej igen. Må fortsatt ha hjälp här.. Har inte fått installerat något över akvarierna men har fått gjort en del förbättringar på AC anlägget så luftfuktigheten ligger runt 70-75% I sommar - precis efter byte av kylmedia - var det en väldigt fin kurva där det toppar sig på 75% och kom helt ner till 60% vart dygn. Men vill helst ner under/runt 60% genom hela dygnet. @Stensson kommer du ihåg vilket märke du hade? Vill det vara värt å köpa t.ex. en liten variant från bygghandel?
  14. Har legat mellan 0,015-0,025 på PO4 men önskat å ligga mellan 0,02-0,04 Tror jag har nått det målet nu. Nu är frågan bara om jag litar på NO3 testing/dosering - fick inte mätt ut det helt innan vi reste och sliter med att det är tydliga trender i reagensern jag använder.
  15. Tillägg.. Dos av PO4 är 10 min EFTER kH dos och 10 min FÖRE CA dos. I fall man tänker att det fäller ut?
×
×
  • Skapa Ny...