Gå till innehåll

Steffo85

Medlem
  • Antal inlägg

    195
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Helt rätt, men det vet du ju. Det finns ju undantag från alla generella regler. Knappar över lag sitter väl sällan i de mest ljusintensiva regionerna? Att reflektera det blå ljuset kan ju också vara en försvarsmekanism, för att organismen i fråga skulle ta skada av att tillgodogöra sig mer energi. Vad man också måste ha i åtanke är att våra akvarier är syntetiska miljöer och därför inte riktigt svarar likadant som naturliga miljöer på olika stimuli. Vårt ljus är ju i allra högsta grad syntetiskt och generellt försöker vi inte ens efterlikna det spektra som naturligt skulle finnas på det aktuella djupet i akvariet.
  2. Vad jag menar är att blå koraller INTE använder blått ljus i sin fotosyntes. De reflekterar de våglängder som vi uppfattar som blå, vilket är anledningen till att vi ser dem som blå. Av denna anledning är blått ljus troligen över huvud taget inte nödvändigt för korallen, men vi skulle se den som svart om inget blått ljus fanns i spektrat den erhåller. Pigment som använder blått ljus uppfattas inte som blå, då skulle deras syfte vara förlorat eftersom de skulle reflektera det ljus de ska använda. Jag kan inte våglängderna i huvudet, men har för mig att klorofyll A använder gult ljus i huvudsak. Accessoriska pigment tar till sig ljus av andra våglängder och omvandlar dem till ljus användbart för klorofyll A. En kraftigt förenklad sanning, men ungefär.
  3. Har iofs landställe i Blekinge, men jag är benägen att hålla med. Blir vi av med Skåne kan jag åka utomlands för att komma till landstället. Smällar man får ta, men på nåt sätt är det ju lite exotiskt att ha landställe utomlands... Hmmm... Får nog hjälpa till lite med grävandet... Är ju ledig mellan jul och nyår...
  4. Det som gör koraller brunaktiga är det peridinin eller fucoxantin de symbiotiska zooxanthellerna innehåller. Det som kan ge andra färger är accessoriska pigment och UV-skyddande pigment, samt flourescens. Det som kan minska på zoxanthellernas andel bruna pigment är ljusspektra, näringsämnen och ljusintensitet. Ju intensivare ljus korallen får, desto mindre peridinin eller fucoxantin behöver den, varvid korallen blir ljusare. Om man dessutom förser korallen med de våglängder av ljus som används av de blå pigmenten, samt de näringsämmnen som krävs för att bygga upp dessa kan den färga ut maximalt. Vad den specifika endosymbionten har för accessoriska pigment bör gå att kolla upp om man utgåt från korallens art och letar sig vidare därifrån. En annan aspekt som spelar in i korallens mängd zooxantheller är hur mycket näring den får från vattnet. Om korallen kan ta upp lösta kolkällor ur vattnet, eller få dem genom direkt matning av polyperna minskar behovet av zooxantheller och korallen kan i någon mån ljusna. En korall som har grundfärgen blå finns naturligt i mycket grunda och ljusintensiva områden. Det tyder på att den framför allt använder gult och rött ljus i sin fotosyntes, möjligen även grönt, men att en stor andel blått ljus krävs för att den skall visa sina färger. Nu brukar de flesta akvarister ha betydligt större andel blått ljus i sina kar än vad som är naturligt, så jag tror inte att det är problemet. Som Henrik (Moose) skriver är en bra början att byta placeringen av korallen och inte börja mixtra med tillsatser om det inte krävs. Jag hoppas att det inte blev för teoretiskt för dig, jag har en förmåga att förklara mer än vad folk är intresserade av att veta... Men med en hel del utbildning i växters (därmed även encelliga fotosyntetiserande "djurs") fysiologi är det lätt att veckla in sig... Förlåt för det. Lycka till!
  5. Rhodophyta tänkte jag inte på... Gracilaria har platta "grenar", så den är det inte, men Soieria kan stämma, särskilt med tanke på att du (oveb) säger att den är röd, jag borde tänkt på att rödalger blir bruna när de torkar till... För övrigt kan de även bli gröna när de är vid dålig hälsa... Det hade varit lättare att avgöra på ett större exemplar, eftersom Solieria utvecklar "huvudstammar" med förgreningar, emedan Codium är mer jämntjock över hela och förblir dikotonförgrenad. Är den sexuell är det lätt att avgöra, eftersom rödalger bildar karposporofyter (ser ut som trådalgstussar som växer på stammarna). Jo jo, mer info än så förvirrar nog mer än det hjälper om inte skadan redan är gjord... Ha de gött
  6. Jag tror nog fortfarande på Codium sp, tillhör systematiskt Chlorophyta, dvs grönalger. De finns i flera färger och utseenden. Codium är lite ludna i ytan, varför de kan förväxlas med hydroider, vilka har polyper. De föreslagna släktena av hydroider är kalkinkrustrerande, dvs hårda, medan Codium enligt min åsikt snast har en lite svampig eller "brosklik" konsistens, beroende på art och allmön hälsa. Varken Millepora eller Distichopora är heller dikotonförgrenade (parvis gaffelgrenade), vilket är ett kännetecken för Codium (Båda era är dikotonförgrenade, väldigt tydligt på Lasses exemplar). Nu är det iofs några månader sedan jag studerade algers morfogi och systematik, men jag känner mig så säker jag kan bli baserat på en bild. (Pluggar systematisk botanik på Stockholms universitet).
  7. Skulle gissa på Codium sp.
  8. Av just den anledningen kommer jag att ha sump till min nästa burk. Stenhögar kan vara snyggt och jag har sett en del riktigt läckra akvarier med bakrutan täckt med sten, MEN det passar inte mitt estetiska sinne. Mängden sten är ju som nämnt viktig framför allt beroende av belastning i karet (matning). Har man få fiskar/icke fotosyntetiserande koraller behöver man inte mata särskilt mycket och är därmed inte lika beroenda av stora kvantiteter levande sten. I någon mån gäller detsamma för skummaren, vars funktion framför allt är att exportera protein (från matning) ur systemet. Skummare kan jag tyvärr heller inte tipsa om någon bra, då jag haft skummarlösa nanokar så här långt. Dropptester för sötvatten brukar tyvärr inte vara tillförlitliga för saltvatten, dels eftersom de inte kompenserar för den ökade mängden joner i vattnet. I övrigt verkar det vara en väl genomtänkt plan. Jag önskar dig lycka till!
  9. Belysningen är endast "förbättrad" genom att förändra spektrat i pl-rören - Det löser sig mao automatiskt vid byte. Verkar därmed som att det eg endast är skummaren som ska vara svår/dyr att ordna och det är ju svårt att säga på förhand om det är värt pengarna...
  10. t5 är markant tunnare än t8 och har bättre ljusutbyte, delvis eftersom de inte "skuggar sig själva". En annan fördel med t5 framför t8 är att det finns betydligt större utbud av rör med ljusspektra anpassat för saltvattensakvaristik. Man kan använda en "vanlig" ramp, dvs t8-ljusrör, men de har som sagt sämre ljusutbyte och framför allt sämre utbud med ljusspektra. Hållaren du hittade är för 2st 30W lysrör, dvs 90cm långa. En sådan måste kompletteras med reflektorer och byggas in på något vis. De är framför allt till för sk retrofit. Lösa hållare med reaktor finns även för t5 24W lysrör. Kolla på pwss.se och tritonakvarium.se Lycka till
  11. Missade en del poster. Sorry. Nån moderator kan ta bort inlägget om de känner för det... Jag är ingen expert, men det ser ut som en Balistapus undulatus. Har jag rätt är den såväl aggresiv, som blir STOR. Jag skulle inte tro att den mår särskilt bra i ett nystartat kar, ej heller utan matning. Ljus tror jag dock inte att den kortsiktigt mår dåligt av att vara utan. Kom den kanske med den nya stenen? På två veckor borde du hunnit se den. Lycka till!
  12. Avrinningskam gissade jag nästan att du skulle limma dit.
  13. Det blir snyggt! Tänk på att borra små hål i returerna strax under vattenytan för att förhindra hävert vid strömavbrott. Eller klarar din sump kanske att svälja det vatten som skulle sugas upp? Det har du säkert redan tänkt på, men jag ser inga hål på bilden.
  14. Ja rött ljus initierar ofta blomningsfasren hos växter, mer specifikt 730nm för kortdagsväxter (de som blommar när mörkerperioden per dygn är lång) och 680nm för långdagsväxter (de som blommar när mörkerperioden per dygn är kort) Även jag ställer mig skeptisk till frågan huruvida rött ljus är särsklilt användbart för koraller, men ur estetisk synpunkt tror jag an en liten inblandning av alla synliga våglängder är viktigt. MEN, då rött ljus upptar en stor del av det användbara ljusspektrat för grönalger skall man nog vara en aning försiktig. Anlednignen att rödalger är just röda tror jag beror beror på excitering av elektroner som i fallet klorofyll alltid avger fotoner med rött ljus. Rödalger använder sig av klorofyll d som accessoriskt pigment till klorofyll a och klorofyll d kan knappast absorbera rött ljus alls. Klorofyll a däremot tar effektivt upp rött ljus, vilket kanske utnyttjar dessa fotoner? Skall kolla upp med en forskare på institutionen...
  15. Kan väl lika gärna lägga till min info också. Stefan, 23 år om ett par veckor. Pluggar för närvarande biologi. Målet är doktorsexamen i växtsystematik, men det är några år dit, så vi får se. Har hoppat mellan sjuksyrra, kemi, nationalekonomi och nu biologi... Tror jag hittat rätt dock. Jobbar bredvid studierna som tränare i artistisk gymnastik, bagare/konditor samt spärrexpeditör i tunnelbanan. Nej, jag har inget liv. Kör utan studielån, så jag har inte råd med sådana trivialiteter.
  16. Jag tycker det ser ut att kunna vara Favites spp. dvs hjärnkorall aka pineapple coral aka moon coral osv. Kärt barn har många namn, men mobbat barn har fler. Bilden är ju dock inte den bästa, så jag skulle inte direkt sätta pengar på det... Försök knäppa en bättre bild, så kan du nog få hyffsat säker identifiering. Förresten - Skönt att det inte blev större problem med karet under semestern. Det ser bra ut!
  17. De ställde aldrig till problem i mitt kar, däremot så fluktuerade populationen en del. Ibland satt de på varje skuggig del i 112L-karet, ibland såg man inte en enda. Jag tycker personligen att de är intressanta. Jag hade även rödaktiga.
  18. Jag tyckera att ditt kar har ett av de snyggare uppläggen här på SG. Kommer nog att hämta en hel del inspiration från ditt upplägg när jag åter startar upp. Att allting ser så pass bra ut efter ngra månader med bristfällig passning är beundransvärt. Just my 0.02
  19. Skrev på listan och mejlade ut länken i klassen (Biologi på Stockholms Universitet, så det borde få gensvar). Om det räckte med att sluta fiska torsk i bara Kattegatt... Nu är jag iofs vegetarian, så jag har förutfattade meningar, men allt kommersiellt fiske i Östersjön osv borde stoppas omedelbart. Det är väl i stort sett bara strömmingen som inte är hotat i dagsläget. Det har tombörjat gå utför för skrubbskäddan. Tragiskt.
  20. Vad jag förstått assimilerar de toxiner ur de koraller de äter, så förutom att de äter på korallerna blir de ett enormt problemom de dör och därmed släpper ut gifterna igen. Kolla upp det med denna art för säkerhetens skull.
  21. En separat sten är säkrast. Xenia strävar mot ytan/belysningen, varför det hjälper en del att sätta den högst upp, men annars är det på separat sten som gäller. Vad man kan gör är ju att samla de mest invasiva arterna på en revpelare separerad från övrig ls och låta dem sprida sig bäst de vill där. Jag menade inte att skrämma upp dig. Knappar är inte hopplösa, ej heller flera av de finaste skivanemonerna, men de sprider sig med avläggare eller delning alllihop. De som sprider sig fortast kan ses som problematiska. Många låter sina stjärnpolyper och sin xenia växa på bakrutan och skrapar helt enkelt bort dem när de närmar sig områden man inte vill ha dem.
  22. Översatte det jag misstänker att du inte förstod. Tror att jag fick till det hyffsat rätt, men det är några år sen jag regelbundet läste på tyska... Inte använt det mer än skoltyska och inte ens det på snart 7 år nu... Information från Karl Tröstl: Väldigt bra planariaätare, underbar, sällsynt. Annars lättare än de andra Halichoeres-arterna Berika med bra foderstat, så växer den fort. Hoppas det blev rätt. Tror det...
  23. Xenia sp. är bra som första korall, men se till att den inte kan sprida sig okontrollerat. De kan snabbt bli ett problem. En annan invasiv, men vacker art som även den bör isoleras är Pachyclavularia viridis (enkel, bra tidigt). Knappar och skivanemoner är bra val som tidiga koraller, det finns mycket att välja på och de flesta är såväl vackra som enkla, men även ofta invasiva... Jag är kanske lite allergisk, men se till att ingenting kan sprida sig dit du inte vill ha det... Tidsplansmässigt verkar du vara på rätt spår, även artmässigt, mer än att sjöstjärnor sällan är att rekommendera. Lycka till!
  24. Tror det blir snyggt. Det är i alla fall vad jag ska försöka eftersträva när jag startar om. Lycka till med bygget och akvariebytet!
  25. Förhoppningsvis är det en pistolräka som gömmer sig i stenen och inte en krabba. Har sett röd-vit-randiga sådana, kanske finns lila-vit-randiga också? Det skulle förklara knäppningarna. Det blir till att lurpassa och sedan identifiera! Mycket nöje! Snyggt upplägg med stenen förresten! Jag körde förresten utan skummare, vilket funkade finfint, tills det krashade under en värmebölja i somras. Jag hade dock inen fisk alls. Bytte vatten varje vecka. Lycka till
×
×
  • Skapa Ny...