Jump to content

Swann

Stödjande medlem
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About Swann

Profilinformation

 • First name
  Peter
 • City
  Bromma
 • Stödjande medlem t.o.m
  2021-06-04
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  45
 • Akvarie mått
  50x30x30
 • Akvarietillverkare
  Hornbach
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Coralbox Moon LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9001DC
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Stenkoraller LPS
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

291 profile views
 1. En liten kul sak. Jag skickade en fråga till dem (Aquarimate) om support för GHL Profilux och fick till svar att de jobbar på det!
 2. Det klarade sig genom natten å akutbesök på Triton nu på förmiddagen fixade biffen. Tydligen ovanlig tumgänga så det fick meckas till en speciallösning. Tack Triton för det. Något stressat då jag inte ville lämna karet utan cirkulation för länge, säkert ingen fara men tja man vill ju det bästa för dess invånare. Rätt konstigt att de inte medleverar till pumpen, de är ju inte många kronor till. Tips till alla med Ecotech prylar, allt är special så håll koll på tillbehör å adapters!
 3. Har startat upp Red Sea Reefer XL200 (kommer en byggtråd senare) utifrån råd här. Har dock stött på något som jag inte trivs med, den gröna slangen som Red Sea medlevererar verkar inte helt optimal för anslutning mot Vectra pumpen. Efter att ha kört ett tag (typ en månad) så märkte jag idag att slangen långsamt går uppåt (antagligen pga. vattentrycket). Hörde ett udda ljud (luft typ) å tittade närmare å noterade att det läckte vatten vid sidan om Returslangen (se bild). Tryckte ner slangen (Fixade inte läckaget men väl missljudet). Noterade även att man inte kan trycka ner för mycket då det då blockerar. Vad finns det för lösning? Vill ju inte ha en översvämning här... men är inte heller så sugen på att byta ut returröret upptill (som har ett slangfäste). edit: googlade lite på det å vissa skriver att man skall använda en barb-connector... verkar logiskt, lite förvånad över att det funkat så bra trots allt hittills, man ville ju bara få igång allt å tryckte bara ner slangen å skruvade åt.... Har några som ligger (osäker på gänga). Hmm, får titta på det imorgon under dagen (håller tummarna för att inget händer under natten, men har ju funkat ”länge” så .... ).
 4. Aj, f.. , det visste jag inte, grym info. Tänkte fästa upp det med lämplig akvariumfog/silikon eller vad det nu är man brukar använda. Får då ta å lämna några mm i var skarv så att det kan röra/svälla lite då. Second thought... googlade lite på det, Kanske lättast att gå till ett glasmästeri å få en skiva tillverkad... Kul att jobba med plexi, men onödigt jobb om man kan få allt för en rimlig peng.
 5. Ah, då fattar jag, myntet trillade ner nu. Då tillverkar jag plexiskivans överfall med passande höjd. Tack tack!
 6. Ah, ok. Förstår. Anledningen till frågan/undran är att jag ser en massa skrivas kring skummare och vattenhöjd för att få optimal skummning.
 7. Bra poäng med att köra med ett överfall istället, blir till att rita om lite. Hur funkar det med vattenhöjden i sumpen, justerar man den utifrån första gången man fyller på och trimmar in ato’n (Red sea har ju en slags flottörsvariant) ?
 8. Har fått lite svar från Red Sea gällande dimensioner, låter skisserna tala för sig själv, tänker jag rätt här? (Den första visar vattenflödet såsom det tar sig genom sumpen till Returpumpen och den andra den plexi-skiva som behövs tillverkas, en typo i bilderna, där det står 14mm skall det vara 140mm)
 9. Om min vision med refugium håller (tacksam för alla argument här) så tror jag att det kan bli ännu bättre än de varianter där de byggt om ATO-tanken, blir fler liter åt refugium (än ATO-tanken) och fortfarande tillräckligt (över)dimensionerad skummare. AC-variant på skummare dock då DC skulle kosta det dubbla och föra med sig nackdelen att ta upp för mycket plats, fler nackdelar alltså än fördelar. Hursomhelst återkommer med skiss när jag har fått rätt måttangivelser. Har en del refugium frågor i relation till hur man bör leda vattenflödet, men återkommer med det.
 10. Ok, har börjat rita lite i PowerPoint på hur Sumpen kan bli med refugium. Kontaktade också Red Sea för att få lite mer info om exakta mått, fick några mått men får nog fråga lite till, tror de gav mig angivelser på andra ytor. Då låter det mest också som tillbaka på NYOS quantum 120, bra (Litet) footprint, tyst (trots AC). Det de verkar mest klaga på är skummarkoppen. När jag ritat färdigt (å har fått rätt mått) lägger jag upp en bild här om hur jag tänker få till det.
 11. Ok, har lagt lite tid på att titta både på DC-skummare och refugium. Bägge är rätt kluriga att få till tillsammans, en vettig DC skummare tar plats och då ingen plats för för refugium. Så vad är vettigast att lägga krut på? DC-skummare eller refugium? En annan sak, med refugium så blir det mer plats om man har refugium innan skummaren såsom Sumpen ser ut i XL200, är det ok? (Ser på en del forum att man helst tycker att det skall vara tvärtom). inte helt lätt det här (En del av nöjet), nåja, har gott om tid på mig att planera, ingen stress.
 12. Tack tack. Ja, en DC pump är nog smart att titta efter, men precis som du skriver finns inte så mycket i den storleken. Förstår poängen, har ju DC varianten idag av Tunze 9001. När det gäller refugium känns det bara svårt att få till med den begränsade ytan som finns i sumpen, är ju inte den största modellen precis. Är tanken då mest att ha lite Cheto där, eller något annat också?
 13. Ok, får läsa på lite om nödvändig rördragning då, bra idé om att förbereda. Gör samma ju för GHL doser som verkar vettig framöver, så tänkte planera plats för den. När det gäller rullfilter så är det svåraste att avgöra nyttan/behovet vs. en reaktor t.ex. . Finns så mycket/många avancerade ”add on’s” ... men ja, bra att förbereda å sedan får man se.
 14. Hej, Mitt första inlägg här så, ni får ha överseende med om jag missat någon allmän regel. Har läst och varit här ett tag, men har alltså inte skrivit något tidigare. Har idag ett 45 liters akvarium med några discsoma, några LPS'er (duncan, acan, symphyllia, euphyllia, goniastrea), en nemo och en pistol/goby. Det rullar på och har haft det nu i styvt två år, förutom irritationen Glasrosor så är det inte mycket att säga om det. Nu gäller inte frågan detta akvarium utan jag tittar på inom ett års tid flytta över allt till ett Red Sea Reefer XL200 (det är vad som finns plats för i hemmet) och fastnar lite på utrustningsval. Hursomhelst, har börjat klura på utrustningsval, men fastnar på några punkter, så om någon har lite tips så är jag tacksam. En viktig parameter är att det kommer att vara placerat i vardagsrummet och rätt nära ett sovrum, så ljudnivå måste hållas låg på alla delar. Sommartid kommer jag att ansluta den Teco TK-150 som jag har idag (till 45 liters baljan) med en extra pump i sumpen. Belysnings (inledningsvis) tänkte jag lyfta över den CoralBox Moon som använder idag, och senare växla över till antingen Ecotech XR15 eller XR30. Lite osäker på om en XR15 är tillräckligt. Har en Ecotech Vectra S2 och tänker även köra med två stycken MP10. Nu till klurierierna, sumpen. Idag kör jag med ett Seachem Tidal HOB och har ingen sump know-how att tala om... Skummare-val t.ex., fastnade rätt fort på NYOS Quantum 120, som skall vara tyst och pålitlig. Men ju mer jag läser på olika forum, ju mer tveksam blir jag, och ser att många tycker att Reef Octopus 150SSS är ett bättre val. Men Reef Octopus verkar inte säljas i Sverige, kanske inte så stor sak, inköpsmässigt, men väl reservdels/supportmässigt. Finns det andra lämpliga val eller oroar/tänker jag för mycket? (Kör idag med en Tunze 9001DC) Har även sett att det verkar vara "inne" med ClariSea SK filter i många nybyggen, men noterar att det kräver en en del rördragning, inget jag har något mot, men vill gärna förstå vad jag ger mig in på. Är detta overkill eller rätt väg framåt om man skall få ett bekymmerslöst system? Nu förstår jag den allmänna frågan tillbaka blir alltid att det beror på vad man har tänkt att ha i baljan och tja, några fler fiskar samt lps'er, sådant som är relativt lättskött. Inte för snabbväxande, inser t.ex. nu att Discosoma's och euphyllia växer lite väl för bra. Så ja, huvudfrågan gäller skummare (vilken) och clarisea filter (vara eller icke vara). Sedan om ni har andra tips/idéer, allt är välkommet! Tack för ett grymt forum, speciellt Lasse's alla utläggningar och projekt är härligt lärorika!

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...