Gå till innehåll

Vetekli

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

Vetekli vann senast den februari 13 2020

Vetekli hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Andreas
  • Stad
    Kalmar
  • Akvarievolym
    300 L

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Vetekli's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Hänger på SVG
  • Två tummar upp
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare

Senaste prestationer

19

Omdöme

  1. @jjonaas1 @Flurpen Jag har inte lagt märke till om mitt bågnar på det viset innan, men la ett vattenpass på rutan nu och det skiljer 1 mm mellan mitten och sidorna trots min eurobrace. Har ju dock haft karet uppe flera år utan eurobrace. Jag bytte ut fötterna på min juwelbänk till justerbara för att lättare får det i våg och dessutom så är golvet nog lite bristfälligt lagt i rummet där det står då stödet är sämre på vissa ställen och fötterna sjönk ner i golvet och bänken bågnade pga det.
  2. Fraggade och lade till en gorgonian från mitt andra kar (vill inte överföra något från stenen) och även lite blå sympodium. Har precis lagt till några dovesnails och några ceriths finns där också (gömmer sig i sanden nu). Flyttade över clownerna. Det röda ogo-makroalgen växer riktigt snabbt. https://www.youtube.com/watch?v=qD7x7XvoEG4
  3. Håller med om att det känns säkrare att ha allt i karet. Då kan det bara läcka om själva karet läcker. Vart sviktar det menar du? Menar du glaset som går längsmed långsidan? Låter konstigt, jag har inte märkt det på mitt. Det är ju 10 mm glas så ska hålla enligt dom guider jag hittat på nätet, men jag ville gärna ha eurobrace ändå. Det som är lite lurigt med bänken är att den är konstruerad för juwels kar och juwels kar har en ram det står på, vilket gör att all vikt är ute på kanterna och det är där bänken är starkast. Jag hade mitt på bänken utan att den var förstärkt i över tre år innan jag tog ner det och allt såg rakt o bra ut. Så det är säkert inga problem, men nu när jag skulle ställa upp det på nytt tyckte jag den sviktade lite på ett ställe och därför förstärkte jag möbeln.
  4. Snyggt! Det blir väldigt stor skillnad på priset mot ett red sea eller liknande och jag tycker det funkar bra att ha utrustningen i karet. Det blir simplare på så vis att man slipper rördragningen ner till sump. Nackdelen är väl att det tar plats i karet och mindre plats för teknik. Jag la till en "eurobrace" på mitt och förstärkte möbeln, men det är för att jag är väldigt nojig av mig. Säkert totalt onödigt, men det känns lite bättre för mig. Hur gammalt är ditt?
  5. Inte än, men har sniglar på ingång. Tack! Videon ovan är drygt en vecka gammal. Här är från idag. Har lagt till en till pajamakardinal och makroalg (red ogo). Har även haft i ett gäng pods.
  6. Har inte haft så mycket intresse för akvariet den senaste tiden så bestämde mig för att göra en omstart. Detta var mitt första kar så gjorde många misstag och lärde mig mycket. Det tog dock över ett halvår från att jag tömde akvariet (flyttade över levande jag ville ha kvar till ett annat tillfälligt) till att det är uppe och snurrar igen. Akvariet är ett 300 liters optiwhite från Imazo som står på en bänk av Juwel. Har ingen sump så all utrustning är i karet. Kommer dock bygga något liknande en sump av akryl som jag kommer ha i karet är det tänkt, är väl liknande lösning som det som brukar kallas AIO, fast min kommer gå att plocka ur akvariet. Ska försöka göra den så minimal som möjligt. Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska ha i ännu. Har alltid velat ha en anemon med clowner, antingen en magnifica, crispa eller malu. Förmodligen blir det en stor anemon och några passande koraller på resten av ytan. Har försökt mig på att göra en mer uttänkt scape, det tog lång tid att dela stenarna och limma ihop dom till något lite mer intressant. Kanske inte ser så naturligt ut men jag är rätt nöjd ändå. I fiskväg har jag tänkt följande. 2 clowner 1 Wrasse Iridis 1 Wrasse Leopard blue star 1 goby alt mandarin 1 flasher 1 royal gramma 1 eller 2 pajamakadrinal Kommer främst lägga upp uppdateringar i form av korta videos.
  7. Akvariet får inte jättemycket uppmärksamhet nu, mycket annat nu med småbarn osv. När det gäller den senaste carpenter wrassen så klarade den sig, fick komma ur karantän efter några veckor. Hade den i en sån "yngelbox" för jag visste om att min befintliga lubbocki wrasse kanske inte skulle gilla honom. Han var där ett dygn och när jag satt o kikade verkade inte den befintliga wrassen bry sig, så jag släppte i honom. Då började såklart jagandet! Det lugnade ner sig efter ett tag men det uppstod ett annat problem. I och med den nya firren så blev den befintliga wrassen generellt mer aggresiv o dominant, något som INTE gillades av min midas blenny. Det blev ordentligt bråk i flera dagar mellan dom två. Jag försökte med spegeltricket o tror det hjälpte en del men inte helt. Midasen gick segrande ur striden och wrassen lugnade sig, men deras relation verkar inte vara helt återställd fortfarande. Ibland verkar midasen ge honom stryk när jag inte ser på, då han plötsligt gömmer sig o kommer ut med skadade fjäll o så. Lustigt hur det kan bli! Den nya firren hade nog lite svårt o hitta sin plats tror jag, sedan åkte jag på semester och råkade lämna en liten glipa i locket så självklart hoppade han ur! Fick faktiskt med det på film. Blev lite rädd av något, försökte simma uppåt mot ytan och simmade mot glaslocket ut mot hörnet där glipan var och flög ur!
  8. Mycket motgångar idag när jag hämtade nya fiskarna. Chromisarna hade dom bara fått två av och tyvärr var jag alldeles för stressad i butiken så jag märkte inte att dom hade röda sår på sig (misstänker uronema). Wrassen bet sig fast i håven när jag skulle ha i den i karantänskaret efter acklimatiseringen. La i den i vattnet ändå men den kom inte loss! Fick tillslut ta upp den och klippa loss den. Tyvärr ser den rejält medtagen efter detta så jag vet inte om den klarar sig. Känns riktigt trist!
  9. Liten uppdatering. Tycker det rullar på bra, har bara fått lite cyano men det sprider sig väldigt långsamt och går ibland tillbaka. Värden med dropptest (förutom KH som är hanna checker). Nitrat 0 Fosfat 0 Calcium 450 Magnesium 1450 KH 7.1 (har ökat doseringen för att få upp igen). Har inte bytt något vatten sedan slutet av november. Lite bilder. Har beställt ny fisk som förhoppningsvis kommer denna vecka eller nästa. 5 Chromis vanderbilti och en Carpenter flasher wrasse. Dom kommer gå i ett karantänskar till att börja med.
  10. Har inte haft tid o greja så mkt med karet men ikväll så. Gorgen har äntligen polyperna ute igen. Den bruna hinnan verkar vara något den skapar själv, det kom snabbt tillbaka om jag skrubbade bort det. Gjorde om schemat för streamern så den fick riktigt starkt flöde några gånger om dagen, vilket verkar ha gjort susen. Rullar på rätt bra i övrigt, det kommer verkligen till liv nu när jag har haft i fiskar igen ett tag. Kalkalger täcker alltmer sten, massa smådjur som sprider sig. Tyvärr sprids även min värsta fiende, vermetider. Hatar dom jävlarna alltså, men än så länge är det under kontroll. Legat efter lite så nu rensade jag rätt många ikväll dock. Ett annat djur som verkar sprida sig rätt fort är dessa som ser ut som små tubmaskar. Röd liten krona. Någon som vet vad det är? Har även en hel del svampar som dyker upp, dom gula har jag haft länge men funderat på att plocka bort då jag inte tycker dom är så fina. Nu har det dock dykt upp två sorter till, vita som sprider sig på stenen och en svart som jag hittade i ett hörn. Någon som har erfarenhet av dessa? Kan de ta över karet o jäklas med korallerna? Nitrat-test visar fortfarande noll, funderar på att inhandla ett till för att dubbelkolla snart.
  11. Snyggt! Vill göra något liknande. Ligger hela altet på karet så att säga, sitter inte i väggen eller så?
  12. Nej alltså det som döljer belysningen ovanpå karet. Luckorna.
  13. En fråga, hur gjorde du "toppen"? Ser bra ut! Har en liknande lösning men min är inte alls lika snygg.
  14. Tacktack, jo så är det! Har bara ca 30 cm höjd o jobba med vilket försvårar lite också.
×
×
  • Skapa Ny...