Jump to content

Vetekli

Medlem
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Vetekli last won the day on February 13 2020

Vetekli had the most liked content!

Profilinformation

 • First name
  Andreas
 • City
  Kalmar
 • Akvarievolym
  300 L

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Vetekli's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • Dedicated Rare
 • Reacting Well
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter

Recent Badges

14

Reputation

 1. Testade precis igen, visar fortfarande noll. Man börjar ju nästan fundera över om man gör något fel med testet. Ser verkligen ingen färg alls efter att ha följt instruktionerna, kör Saliferts nitrat-test. Igår åkte anemonen till ett nytt hem. Var lite tråkigt men samtidigt tror jag det var rätt, över tid hade den ändå tagit över karet. Den såg verkligen ut att trivas dom sista dagarna, kanske för att näringsvärdena gick upp efter att jag stoppat i fisk?
 2. Ny firre idag, en C Lubbocki wrasse/gylta. Chansade lite då jag bad Atlantis Zoo i nättraby ta hem en åt mig, dom kan ha väldigt olika färg beroende på vart dom plockas har jag läst. Verkar ha fått en från indonesien som är dom finare tycker jag. Har även bestämt mig för att sälja anemonen. Planen från början var att bara ha clowner i karet (typ polymnus eller skunk som kan gå i grupp), men ångrade mig då det känns roligare att ha lite olika fiskar. Har varit lite nojig att någon firre ska råka simma in i anemonen och bli mat. Crispa blir ju dessutom rätt gigantiska så det lär bli ett större problem längre fram med lite simyta för övriga fiskar. Lubbockin dök också rakt ner i anemonen idag för att få tag i en bit mysis, han verkar då inte rädd för den. Som tur var gick det bra. Alternativet hade varit ett separat anemonkar men har verkligen inte tid för det nu.
 3. Har varit lite orolig för min anemon då den börjat bete sig annorlunda. Den började regelbundet att krympa ihop på eftermiddagarna. En gång såg jag det hända och det gick fort, från fullt utslagen till ihopkrympen på 10 sekunder. Några timmar senare är den mer som vanligt igen. Trodde kanske jag fått någon tillfällig obalans efter att jag haft i firskarna så jag gjorde ett mindre vattenbyte men den gör likadant fortfarande. Den ser dock ut att må bra övrig tid (som på bilden i första inlägget) så jag är inte lika orolig längre.
 4. Jag tror att det har fungerat men ska vara ärlig och säga att jag inte har haft koll på näringsvärdena. Har dock skickat in till Triton ICP två gånger och där visas Phosphorus samt Phosphate. Första gången jag skickade in var karet bara en månad gammalt och då var det något förhöjt, 4 månader senare hade det gått ner utan att jag gjort något speciellt egentligen. Jag gjorde väldigt sällan vattenbyten, blev väldigt oregelbundet med många månader mellan tillfällena. När jag väl bytte blev det kanske 20% bytt. Hade även lite makroalger så det kan ha hjälpt en del. Men jag tänker att denna gång ska jag testa näringsvärden mer. Har än så länge införskaffat nitrat-test och än så länge har det alltid visat noll nitrat hela tiden, även ett test jag tog precis nu. Får se hur det utvecklar sig.
 5. För snart två år sedan skaffade jag mig mitt första saltkar. Målet var ett någorlunda enkelt och underhållsfritt kar med DSB och makroalger som främsta näringsexport. Det gick ganska bra, hade lite problem med cyano en gång och även vitaprick, men inget katastrofalt. I våras kände jag dock att det var många saker som jag hade velat göra annorlunda, var inte nöjd med scapen, vissa fiskar och hade fått otroligt många vermetid snails. Sålde vissa fiskar, kastade ut all sten och ersatte med annan som hade varit igång i ett annat kar ett antal månader. Tyvärr åkte jag på ett sjukdomsutbrott kort därefter vilket resulterade i att dom få fiskar jag hade kvar inte klarade sig och jag hade karet tomt på fisk i 10 veckor. En ganska kass bild på karet innan omstarten. Under tiden som jag väntade på att parasiten skulle dö ut så införskaffade jag en anemon och även några koraller. Matade karet då och då för att hålla igång lite bakterier och småkryp i sanden, märkte att mängden amphipods/gammarus och borstmask ökade markant under tiden. Det kryllade av dom skulle man kunna säga.. För tio dagar sedan tog jag mig till Nättraby för att införskaffa lite fisk, det blev ett par clowner, en midas blenny och en gramma loreto. Lite bilder. Heteractis crispa, har haft denna i över 3 månader nu. Clownerna visar inget intresse ännu i alla fall. Stylo milka, en liten bit montipora setosa, en gorgonian, en sinularia och en lobophytum som var min första korall någonsin. Lobophyllia, Trachphyllia, Acan, Blasto och leptastrea. Har en Lubbocks fairy wrasse på ingång, kommer få gå i karantän i två veckor innan jag släpper i den. Är inte jättenöjd med hur det ser ut nu ärligt talat, blir lite väl platt och tråkigt. Men kommer fylla ut med lite mer sten och koraller. Annars har jag lite funderingar på att byta belysning, kör för tillfället 4 T5 rör från ATI på dagen och 1 orphek or2 blue plus på morgon och kväll. Saknar dock lite skimmer och möjligheten att dimra. Mina T5-armaturer täcker hela karet som dessutom är grunt vilket gör det svårt att få till olika ljusstyrka på olika ställen.
 6. Hej! Var ett tag sedan jag kikade in här! Det går bra, jag har en lite än skummare men kör den endast på nätterna ibland. Tror definitivt att jag skulle klara mig utan. Jag byter vatten väldigt sällan. Makroalgerna köpte jag på livealgea.co.uk, dock bara en som trivs i karet.
 7. Menar du längst upp till vänster? Den längst upp till vänster är en "pineapple sponge" i alla fall.
 8. Någon som sett något liknande? Det var någon som norpade polyper från den när jag precis köpt den och då var räkan skäligen misstänkt då jag såg att han var på den strax innan. Denna gång fick jag honom på film! Ser definitivt ut som han försöker äta tycker jag. Svårt att säga hur mycket skada han gjorde.
 9. För en del kanske, men inte för alla iaf. Men visst, tråkigt om man inte kan sälja eller byta.
 10. Detta påverkar väl bara försäljning och byte av fraggar för privatpersoner? Buitker kommer det väl inte vara någon större skillnad för? Eller har jag missuppfattat?
 11. Snyggt! Tänkte köra något liknande på jobbet. Vad är det för lampa du beställt? Har haft svårt att hitta någon bra.
 12. Fick mina koraller idag. Supernöjd! Väldigt välpackat, alla lever, jättefina koraller. Tusen tack!!
 13. Letar efter en sarcophyton, ej grön men alla andra färger kan vara intressanta! Kan köra en liten bit men gärna runt Kalmartrakten. Om den kan skickas istället så blir det toppen.
 14. Tack! Belysningen är 2 st https://www.amazon.de/dp/B07FM5CX6L/ref=sr_1_1?crid=39ABLL6SALVR8&keywords=lumini+pixie+30&qid=1578942268&sprefix=lumini+%2Caps%2C171&sr=8-1 och en https://www.cyberzoo.se/akvaristik/belysning/t-5-kraftig-armatur-for-salt-sotvatten/fluval-t5-ljusramp-2x54w-122-141-cm.html med 2 lysrör från hagen på 54 w. En blåtonad och en vit. Tänkte limma fast algerna på sten, får se hur det går. Skulle funka enligt sidan jag köpte dom på. Köpte följande. https://www.livealgae.co.uk/macroalgae/red-macroalgae-species/marine-macroalgae-cryptonemia-crenulata https://www.livealgae.co.uk/macroalgae/red-macroalgae-species/marine-macroalgae-ochtodes-sp https://www.livealgae.co.uk/macroalgae/red-macroalgae-species/marine-macroalgae-gracilaria-vermiculophylla https://www.livealgae.co.uk/macroalgae/red-macroalgae-species/marine-macroalgae-gracilaria-curtissae Jag har läst på om DSB, men vi får se hur det går. Det enda jag är fundersam över är hur jag ska få tag i mer småkryp som lever i sanden, maskar osv. Jag har lite levande sten, ca 2-3 kg skulle jag tro. Resten är död sten. Funderar på att beställa lite mer för att få lite mer liv i sanden. Egentligen är jag inte emot att skaffa skummare, tänkte bara avvakta för att se om det går bra utan. Nackdelen är väl att det är ju en pryl som behöver underhåll emellanåt. Vet inte hur ofta man behöver rengöra, tömma behållaren osv. Men får se, kanske blir en längre fram.
×
×
 • Create New...