Gå till innehåll

Hank61

Medlem
  • Antal inlägg

    32
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Hank61

  1. 6 timmar sedan, farham60 skrev:

    one of the 2 drains is an emergency drain and in normal situations no water should come out of that one. 

    sound in drain means that your water level in the overflow box is low...you can either ramp up the return pimp if you have DC pump or close down the valve on the return pipe.

    water level in the overflow box should not be lower than 5 cm from water level in the aquarium. 

     

    Hi and thank you for the tips. Waterlevel is 8.5 cm right now This afternoon when i cleaned the valve the waterlevel was right at the edge of the emergency pipe and after the cleaning it is 8.5 and i have no clue why. I watched a video on Youtube and i am wondering if the emergencypipe should be higher or lower than the owerflow. right now they are even. is that ok?

  2. On 2022-02-17 at 22:45, Hampus85 skrev:

    Ni blir det ett lite långt svar men hade ett färdigt efter att ha svarat en annan som hade en Doris med prick. Skriver detta utifrån att det är prick men skicka gärna någon bild!

    De enda behandlingar som finns är koppar, kloroquinfosfat, formalin och tank transfer (möjligtvis även hyposalinitet). Det finns INGET sätt att behandla fisken i akvariet om du har koraller eller lägre djur tyvärr. Trist besked att ge men tyvärr sant. Bry dig inte om mediciner som ska vara revsäkra, finns inga belägg för att de har någon som helst effekt 
    Om du vill behandla, plocka ur all fisk till separat kar och använd en av ovanstående metoder. Låt sedan karet vara fiskfritt i minst tio veckor.
    Det är även en myt att prick ej går att undvika (vilket tyvärr är något man brukar få höra om man ställer frågan på FB eller liknande). Sjukdomen uppstår inte per automatik utan parasiterna måste föras in i karet. Detta innebär att om du väljer att behandla och hålla fiskfritt en period så kan du undvika att få tillbaka problemet.
    Det positiva är att de flesta fiskar som är i bra kondition klarar prick relativt bra. Om du inte har möjlighet att behandla kan du underlätta med ett rejält uv-filter och eventuellt ozon, mycket foder av lämplig typ och god vattenkvalitet. Viktigt är även bra syresättning vilket uppnås med högt flöde och bra skummning. Detta är särskilt viktigt då din visar tecken på syrebrist. Lycka till och hoppas verkligen att det går bra för dig!

    Har 2 pumpar + interna pumpen, UV går nu, hade inte den ikopplad innan. Har satt in en extra luftsten. Strök Doris med i lördags. Simmade omkring baklänges och betedde sig konstigt innan. Har en Clown som uppträdde lojt ett par dar med en fläck på var sida på huvudet. I morse var de borta och den simmar omkring bättre idag. Tack för svar och info.

  3. 3 timmar sedan, nike83 skrev:

    prick och oodinium är olika sjukdomar. 

     

    om en fisk försöker kippa efter andan så får den helt enkelt inte luft. jag har ingen erfarenhet av Odinex, om den eventuellt kan skapa syrebrist. Försök få så mycket turbulsen i karet via streamers-pumpar och skumma kraftigt. 

    är de oodinium så kan det vara "kört" för ditt fiskbestånd, tyvärr. 

    Okej. Har kört på med en Streamerpump i kväll och avvaktar nu i natt så får jag se i morgon bitti hur det ser ut i karet.

    • Gilla 1
  4. Hej! Jag har en Doris som vi konstaterade i lördags ha pricksjuka. köpte Odinex på Zoo, Bromma en 3 dagars kur. satte igång UV lampan i onsdags sen igår så simmar den omkring vid ytan och kippar efter luft. Är det sviter av pricksjukan. Min sambo upptäckte en clown som var död i morse. Har inte kollat vattenvärden ännu. Tankar, råd!!

  5. Gjorde om KH test i går och fick värde 8,0 så jag har nog slarvat med skakningarna. Fosfat har jag inte testat. Och jag har 5 turbosnäckor och en sandsnäcka. Och algerna har inte växt så mycket än. Vet inte om det är så mycket att orda om.  Förstå att det börjar växa till slut, vore kanske konstigt om det inte växte nått. Hoppas bilden kan hjälpa

     

    20220120_170002[1].jpg

  6. Upptäckte antydan till gröna alger i helgen på stenar. Karet (RSM170)har varit igång 6v nu. första fiskarna i för 2 v sen, 2 clowner, 1 Gobi, 3 Regal damsell +5 turbo snäckor och 2 sandsnäckor. Jag matar 1 gång om dan med frystorkad mat + lite flingmat i små portioner. Behöver jag komplettera med fler snäckor?  skall jag göra vattenbyte? hur mycket? andra tips.

    De värden jag kollar just nu är, Ph 8,o Nitrit 0, Amonia 0,Nitrate 10, Det ända jag inte blir klok på KH  det ligger på 2,86 enl med 1dKH enl  Red Dea testkit.

  7. On 2015-12-30 at 13:42, Bekolsyra skrev:

    Hej på er alla,

     

    Här tänkte jag dra igång en tråd där man kan dela med sig av sina inställningar till Aqua Illumination-ramper av diverse slag.

     

    Jag kan börja:

    Jag har ett akvarie på 146*25*29cm.

    Akvariet är LPS dominerat, med en del Montiporor av diverse slag i översta skiktet (dock så är de närmare släkt med PLS än SPS enligt nya taxonomiska studier).

    Till mitt akvarium så har jag 2st AI Prime, cirka 35cm ovan vattenytan, ungefär 70-80cm isär. Dessutom har jag ett 39W T5 actinicrör för att verkligen träffa de fluorescerande pigmenten.

     

    Polyputsträckningen är riktigt bra och jag har redan börjat märka av att korallerna börjat färga ut, efter bara en dryg månad.

     
    Bifoga gärna en bild på schemat.
     

    Ser fram emot era uppladdningar!

    /Oskar 

    AI Setting (1).aip

    post-2426-0-03140400-1451479305_thumb.pn

    Hej får jag fråga hur ni får fram bilden med Manual  Auto. Jag har laddat ned myAI men där finns finns ingen control längst ned bara dashboard , lightning, settings. Och det är tydligen där enl filmer på youtube man kommer in i den bilden.

     

     

  8. On 2021-11-25 at 17:43, Slanten skrev:

    Jag är inte riktigt med på vad menar, men waste water ska vara öppen. Vid normal drift ska det komma mindre renat vatten och förhållandevis mer smutsvatten. 

     

    Ta en bild för att skingra alla frågetecken.

    Waste vatten slangen skall väl vara stängd när du utvinner rent vatten. Så skall det väl vara? Jag fick stopp på flödet med de små plopparna som jag kom på att jag hade i en låda.

  9. On 2019-02-03 at 19:02, stigigemla skrev:

    Det är livsfarligt att koka levande sten. Det finns ett antal trådar på Reef Central och Reef2reef om detta.

    Men ett natriumhydroxidbad är bra. Ett par dagar i vatten med propplösare från ICA rensar bra. Det luktar inte gott så gör det utomhus om några månader.

    I vardagsamerikanskan betyder cooking både koka och tillaga  - även kallt som tapas eller sushi och detta är väl orsaken till missförstånden..

     

    Är det torr sten du köpt i affär innehåller den inte så mycket dött utan går bra att laka ur med vattenledningsvatten och startbakterier.

    Lägg stenen i en bytta med en liten pump och så mycket vatten att det täcker stenen och lite startbakterier.

    Efter några dagar blir det skinn på vattenytan eller börja lukta och då byter man allt vatten. 

    Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

    Efter några dagar börjar det lukta eller blir skinn på vattenytan och då byter man allt vatten igen.

    Går  det mer än en vecka utan byte är stenen färdig.

    Såg denna tråd nu ikväll. Jag är på g med att starta en ny burk med salt, RSM170. och köpt död sten, så min fråga är att är det ett måste att laka ur den stenen innan den sätts ner i stor burken eller kan man skölja ur den med rinnande vatten i hink ett gäng ggr 

  10. Hej Behöver råd om min Osmosis jag köpt. Jag bifogar 2 bilder, den ena visar hur den är kopplad. Den andra hur kopplingsschemat visar, och enl mig stämmer inte verkligheten mot schemat. Sitter ledningarna rätt? Har det någon betydelse vilken väg vattnet kommer in? Har kollat in en del Youtube videos och de kopplar in vattnet först genom sedimentröret sen aktivkolröret på de jag hitta, och så är den inte kopplad nu. Har markerat med siffror för om någon ev vill förklara en ny koppling. Misstänker att jag behöver flytta på de små kopplingarna som sitter i ändarna med. 282158802_IMG_18001.JPG.0dc6efb0de45e68bcb3c2ff16a1df957.JPG2092599863_IMG_18021.JPG.f497ad897edfbb2bd18bc65ae804c60d.JPG

×
×
  • Skapa Ny...