Blgebo
Medlem-
Antal inlägg
29 -
Gick med
-
Senaste besök
Profilinformation
-
Förnamn
Jonas
-
Stad
Borlänge
-
Antal år inom saltvatten
0
-
Akvarievolym
123
Senaste besökare
Detta fält är avaktiverat av användaren.
Blgebo's prestationer
-
Jag håller med om att IKEA nog inte är optimalt under akvarium alla gånger. Vi är nöjda med vårat som är uppreglat och förstärkt så in i bomben men varje gång man dräller lite vatten på glaset så är jag där och OCD-torkar som en dåre för att det inte ska svälla! Höjden blev perfekt jämfört med den tillhörande originalbänken dock.
-
Här har det inte duggat tätt mellan uppdateringarna direkt. Nu har det gått ett år sedan uppstart. Vi har gått ett antal ronder mot alger och diatom. Sonen tröttnade och fick lov att köpas ut. Under ett par veckor tröttnade jag också och lade ut hela rasket snudd på gratis på blocket utan att få napp. I brist på köpare tog jag ett helhetsgrepp och köpte koraller för att skapa konkurrens om näringsämnena i vattnet, bytte till blå hinkar med red sea salt, lade in en filterrengöring på torsdagar utöver den som sker vid söndagens vattenbyte. Mer fryst foder istället för torrt och skimmern justerades in bättre. Nu är det kanonfint i akvariet och det smyger fram coralinealger både här och där. Nu har vi dubbla ljusramper under locket och börjar ladda för lite LPS! Harmonisk känsla över hela anläggningen och vackert att se på.
- 20 svar
-
- 3
-
Jag tror att vi har samma fenomen: kiselalger/diatom. Jag har fått tips om att komplettera mitt osmosfilter med ytterligare ett steg som tar bort kisel ur kranvattnet samt att dra ner på mängden rött ljus som tydligen triggar algtillväxten.
-
Veckorna rullar på och förutom någon enstaka glasros som fått nedkämpas sker inte mycket dramatiskt. Fiskarna får varierad kost av fryst och pellets. Våra värden håller sig i schack och samtliga invånare verkar trivas med livet. Skummaren går via nexastyrning ett par timmar per natt men den är nog överflödig än så länge. Fördelen är väl att den ändå syresätter vattnet en del. Vi har också justerat belysningen så att vi dragit ned på det röda som tydligen triggar algtillväxten. Det i kombination med silikatfiltret verkar ha gjort susen. MYCKET mindre alger på substrat och glas vilket känns bra! Tack Jois för tipset!
- 20 svar
-
- 1
-
- 20 svar
-
- 1
-
Ah! Det ska vi kika på! Mer roliga grejer till tvättstugan... Tackar!
-
Nu har ytterligare ett par veckor förflutit. Jag noterade att det vid vattenbyten gick åt mer salt än rekommenderat för att nå rätt salinitet. Köksvågen kontrollerades mot kända vikter och visade sig vara spot on. Vid läsning på nätet så verkade Red seas rekommendationer för blandning av saltvatten funka för andra akvarieinnehavare. Således drogs slutsatsen att den billiga kinesiska hydrometern förtjänade respass medelst skosula och rejäl markkontakt. En kalibrerad refraktometer visade att vi låg på över 1, 030 i salinitet när kinaskräpet visade 1,022. Det är iofs inte omöjligt att refraktometern också härstammar från Kina... Den verkar funka bättre ivf! Algerna håller sig skapligt i schack och i samband med stockholmsvisit igår besökte hela familjen Bromma Blocks och dränerade pappans plånbok på Zoo.se:s saltvattenavdelning för att kunna fylla på med lite levande. Elvaåringens drömfisk (fire fish) sedan uppstart: Hammarbykorall (green discosoma): Coral banded shrimp tror jag mig ha skrivit i loggen när jag sprungit på dessa gynnare vid dykning: Vi fick även med oss ett litet kluster av zoas och en näve turbos. De zoas som följt med vår levande sten ser ut att trivas med livet: Även lillebror är nyfiken på vad som sker i glasburken: Vi fortsätter hålla koll på våra värden och rullar på med veckovisa vattenbyten på 15-20 liter. Hur vet man om/när skummaren skall köras igång? Än så länge vilar den i sin lilla låda... Tack för den här gången! Återkommer med uppdatering när det händer något spännande!
- 20 svar
-
- 2
-
Här händer inte mycket förutom att eremiterna fortsätter ömsa skinn och byta skal. Jag har riktat ner mer av flödet över stenarna för att motverka alger. En ny doppvärmare som passar i ett av de bakre sidofacken har anlänt: Det gör att facket i mitten kommer inrymma skummaren som ligger och väntar på bättre tider: Mer osmosvatten på gång för att greja helgens vattenbyte (vår tvättstuga ser galet Hi-tech ut nuförtiden!): I brist på andra invånare så bifogas bild på individen som efter senaste skalbytet benämns "Kungen": Ammonium på noll enligt dagens test. Inga indikationer på nitrat/nitrit. Ser med spänning fram mot fortsättningen på detta äventyr!
- 20 svar
-
- 2
-
Det undrar jag också! Vi har haft en riktig topp där det var 2,0 total ammonium. Sedan hade vi indikation på nitrat och nitrit en kort tid (ett par dagar) därefter. Sedan dess ligger vi på 0,2 total ammonium och inga nitrater eller nitriter på stickorna. Det växer en del kiselalger som gör sanden svagt brun på toppen. Fiskarna och eremiterna beter sig så vitt jag kan bedöma normalt. Det ser också ut som att ett par koraller har liftat med den levande stenen: Vad ska man tro? Cyklat eller ocyklat? Jag vetti17! Ägnar mig åt annan cykling ett tag och funderar på saken!
- 20 svar
-
- 1
-
Ytterligare tid har nu förflutit. Idag skiftade jag och sonen i tjugo liter nytt vatten. Två eremitkräftor har ömsat skinn och en har bytt upp sig till en större bostad då ett av skalen vi lagt ned föll hen på läppen. Ett par små borstmaskar har observerats när de nosar runt i sanden utanför sina boningar! Vi ligger på 1,024 i salinitet, 8 i ph, 0,2 total ammonium, 27 grader och inget som syns på stickan gällande nitrat och nitrit. Kiselalgerna har minskat i omfattning men en sten, den med mest alger, befinner sig i mörker för att få bort så mycket som möjligt. Nu övervägs ett nytt försök om ett par veckor med någon räka, kanske en korall (= total hybris?) och två firefish om de kan fungera med våra clowner? Än så länge filtrerar vi med skum och den medföljande keramiken. Ett gäng "bio balls" är på väg hem för att ta de vakansplatser som finns i filterskummet.
- 20 svar
-
- 1
-
Nu har vi haft vår första dust med kiselalger. Vi har "dammsugit" substratet och dragit ned på belysningstid och det vita ljuset för att försöka hålla det i schack. Före: Efter: Ammonium är nu väldigt lågt. Gått från 2,0 total ammonium till 0,2 eller ännu lägre (färg som ett bättre urinprov utan vätskebrist på testkitet från Red Sea ). Inget utslag på nitrit och nitrat. Frågan är om cyklingen kan ha störts eller om viss mognad har uppnåtts redan efter en månad... Vi avvaktar, bevakar och rullar på med vattenbyten under ett par veckor till så får vi se hur det går. Det ser ut som att något liknande små svampar har fått fäste på en av stenarna. Spännande!
-
Aha! Tack för vägledning. Långsiktigt så kan det kanske vara läge att besöka eBay eller motsvarande och införskaffa s k media baskets för att kunna bygga upp filter med de beståndsdelar man behöver/tycker funkar bra. Dagens glada nyheter: En glasros borta sedan två dagar efter behandling med kanyl och kokande vatten. En liten borstmask observerad = den levande stenen levererar!
-
Tackar! Då betackar vi oss för deras närvaro. Kan ytterligare keramik vara något att sikta på? Verkar vara populärt på de forum jag skummat...
-
Hej igen! Cyklingen verkar nu vara i full gång och det första vattenbytet genomfördes här om dagen.30 liter osmosvatten sattes nu med salt från Red Sea. Lite bökigt att slabba runt med slangar och vatten i vardagsrummet men man hittar väl fungerande rutiner allt eftersom. Vi har ammonium, nitrat och nitrit i nuläget. Låga värden på nitrat/nitrit och 0,2-0,4 total ammonium efter vattenbytet. Originalpumpen från Fluval byttes ut mot Eheim Compacton 1000 i samband med vattenbytet eftersom den skulle vara så ofantligt mycket tystare enligt recensioner man läst. Jag är inte helt övertygad om just det men flödet lär ju vara bättre ivf . Jag snubblade över några "mirakelfilterpåsar deluxe" från Fluval: Någon som har input kring dessa? Ska man hålla på med dem? Rundar av med ytterligare en bild på de förvånansvärt underhållande eremiterna. Det pågår ständigt verksamhet i deras närvaro!
- 20 svar
-
- 2
-
Nu har våra eremiter och fiskar etablerat sig sedan ett par dagar. Full fart på dem och de äter bra. Boxarräkans livslust räckte tyvärr inte till för flytten från Bromma till Borlänge trots en långsam introduktion till det nya vattnet. Ett bättre salt med spårämnen för koraller har beställts och tanken är att få i det successivt i samband med vattenbyten för att sedan börja fördjupa sig i det här med koraller och deras skötsel. Kul med lite fart i akvariet!
- 20 svar
-
- 1
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.19
Tapatalk 2.1.1