Jump to content

-=Mr_B=-

Medlem
 • Posts

  2,699
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Björn
 • City
  Helsingborg
 • Antal år inom saltvatten
  0, börjar i morgon, eller dagen efter...
 • Akvarievolym
  0
 • Akvarietillverkare
  ZooLine
 • Antal år inom sötvatten
  20? Fick en balja som barn. Stackars akvarieinvånare...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

-=Mr_B=-'s Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Reacting Well
 • Conversation Starter

Recent Badges

34

Reputation

 1. Meh... För fan Lasse. Vi vet att du har vanan inne osv, men nu får du faktiskt ge dig. Bli frisk, och åk hem. Till sjukan åker man för att bli sjuk, så där ska du inte vara. Och så vill vi ha en massa färgglada bilder på akvariet, tekniken runt om, och om allt annat är fottat, rummet, frugan, resten av bostaden, tidigare semestrar, och arbetsplatsen. Bli frisk. Annars får jag köra via Göteborg när jag ska till Värmland i september, och skälla ut dig. Och den resan är långtråkig nog i alla fall, så jag slipper gärna köra via Göteborg... Åtminstone om jag ska göra det bara för att skälla på dig... (Um... Nå, det var mitt bästa "Krya på dig" försök. Ta det för vad det är.)
 2. Äh, då är du ju både härdad, och van. Hemma redan alltså. Friskt jobbat, skönt och höra att det går bra. Måste vara ett helvete att ligga på sjukan och gunga fram och tillbaka mellan "bättre" och "sämre" i tillfrisknande. Jag hade fått spel. Verkar vara vid gott mod i alla fall, så jag hoppas på det bästa.
 3. Krya på sig. Operationer är aldrig bra, men man hoppas det inte var något "allvarligt".
 4. Vad har den för historia? Var kommer den från, är den ny, begagnad, har den använts, sedan torkat, osv?
 5. Är det klor, som luktar, så visst,, skummaren vädrar ut det. Frågan är väl om det gör det snabbt nog för att förhindra skador, om det är mycket klor i vattnet. Så vitt jag vet gör inte c-vitamin någon nytta på kloret. Det funkar på kloramin. Men har du inte gjort något vattenbyte lär du ju inte ha klor i akvariet i dagsläget i alla fall.
 6. Jag är och ränner en hel del på Europart, som ligger i lagerbyggnaden mitt emot, och gubben verkar vara på plats betydligt mer än vad öppettiderna anger, och som det står på hemsidan, ring, så öppnar vi. Typ. Jag har tyvärr sällan tid att ge mig in i butiken och dregla på alla salt-sakerna, men, det verkar vara folk på plats, och sommartid, står dörren oftast öppen.
 7. Styvt plastnät i "rutor" som kan användas för att gradvis täcka botten, så att gyltan hela tiden kan ta sig upp, men får mindre yta att gräva ned sig på, tills hela sandbädden är täckt, och gyltan kan håvas upp? Jag tänker typ plast-myggnät eller liknande.
 8. Du som är lite händig... Limma PVC för recirkulationen? B!
 9. Han kör alltså ett mer... traditionellt upplägg med media, för att ta det DSB'n inte orkar. Helt orelaterat. Det tog mig minst en kvart att få citaten som jag ville ha dem. Multicitat grejen och jag kommer inte överens, och man kan inte på ett bra sätt klippa och klistra som man vill. Kan jag få tag i en riktig texteditor via forumets inställningar? B!
 10. Det exakta utförandet är fortfarande inte spikat, men Akvariespecialisten kom med en uppskattning, så där mellan tumme och pekfinger, på vad det skulle kosta, så att de, jag, kunde ta ett beslut om huruvida vettiga skisser, och en offert är nödvändig. Priset kändes lite högt, men inte o-överkomligt, men så här långt är de också de enda som har svarat. Hur var det med de där eventuella polska firmorna? Någon som vet vart man vänder sig, för att få tag i någon där? "Polsk akvariehandel specialdesignat akvarium" ger märkligt nog inga vettiga träffar på google... ;- ) Jag misstänker att vad man än sparar i material och arbetskostnad, får man betala i frakt i stället, 1x1x0,75 är rätt stort, och att få det transporterat på ett sätt som säkerställer att det kommer fram, oskatt, även utan möbel, blir inte gratis. B!
 11. Med andra ord, du föreslår att man bara kopplar loss den och ställer enheten på sin förvaringsplats, utan vidare åtgärd. Det fungerar säkert, jag tänkte mest i banorna av spill, och möjligen skit, bakterier osv, som man kanske inte vill introducera på filtersidan i onödan. Det var mest det praktiska jag var undrade över. Tack för att du tog dig tid att svara, trots att det är ett halvår sedan tråden var aktuell. B!
 12. Fast det där med att koppla bort den är ju lite kluvet... Membranet får efter att det tagits i bruk, inte torka. Så systemet måste hållas vattenfyllt om man kopplar bort det. hur hanterar ni det på bästa sätt? Mitt filter har suttit inkopplat i badrummet sedan senast det var i bruk. Min TDS mätare fick nya batterier och rapporterade sedan glatt att membranet gör ett förvånansvärt bra jobb, trots att det inte varit i regelbundet bruk på åratal. Jag behöver antingen investera i ett silikatfilter, eller ett nytt membran, för att producera vatten till ett saltvattensakvarium, men egentligen borde vad det än är som slinker förbi och låter mätaren pendla mellan 2 & 3 på utgående vatten inte vara ett problem. Men det får nog ses som ett undantagsfall, membran ska inte leva i 10 år, så ett nytt är en bra investering. Du har bättre koll än jag, men, ska / bör man inte ha aktivt-kol filtret före, eftersom framförallt kloret inverkar negativt på membranets funktion & livstid? Klor går att vädra bort på kort tid, men kloramin försvinner aldrig, på egen hand. Så det beror lite på vad man tillsätter i just ditt dricksvatten. När det kommer till RO, eller inte, är det kanske lite av en fråga för det egna samvetet. Gör man större vattenbyten, så blir ackumuleringen av "tillskott" från kranvattnet aldrig speciellt hög. Ett system som fungerar nog så väl till sötvattensakvariet där växterna fick gödning, och stora vattenbyten en gång i månaden, men 50% vattenbyten varje månad kostar betydligt mer i längden, för ett saltvattenskar, än vad det gjorde i sötvattnet... Jag ber om ursäkt för att jag petar på en så gammal tråd, det var egentligen bara Stigs kommentar om att plocka bort RO-enheten som triggade mig lite, och gjorde att jag var tvungen att fråga hur man hanterar det på ett bra sätt, sen gick det som vanligt. Av bara farten, eftersom jag inte kan sluta skriva... B!
 13. Det tål att fundera på. Det finns ingen som helst möjlighet att gå bakom karet, och på en dm kommer inte jag in i alla fall. I dagsläget, med tanke på hur graciös man blivit, så skulle ett minimum nog vara 20-25cm, för att göra plats åt röven, eller magen. Lite mer över bröstkorgen, så eventuellt 30cm. Tur inte varken huvudet, eller egot måste få plats, då hade det rört sig om halvmetern, minst. Jag hade tänkt bygga ett berg med överhäng i bakre hörnet, och ha överrinningen hängande i de två rören som ska vara kopplade till den. Med andra ord, bara en "liten" låda överst på rören, och LS, möjligen borrad LS, staplad på och runt rören för att dölja dem. Det gör att den inte hamnar ända in i bakkant, och kanske viktigast, den går inte hela vägen ned till botten, så jag hoppas på att komma åt den från en pall i framkant. Men 75 djupt, även med 15mm glas, och 5 cm sand, så är det fortfarande 70cm till botten. Jag når med andra ord ned till botten på den dm närmast frontglasen, utan att leka dykare... I någon utsträckning går det att förbättra utgångsläget med hjälp av en pall, och vattnet kommer ju inte gå hela vägen upp till kantglaset, men större ingrepp kommer betyda att jag måste släppa ut lite vatten, och försöka låta bli att stödja för mycket på glasen... B!
 14. Det borde inte ens behöva funderas på. "moderna" fastigheter, byggda efter 1960, ska tåla minst 250 kilo / kvadratmeter, och då pratar man om mitt mellan de bärande väggarna. Akvariet ska stå dikt an mot en av de bärande väggarna, så rimligtvis är det inte ett problem. Vikten per kvadratmeter blir inte högre för det här akvariet än för något som klarar en kubikmeter, och det har aldrig varit ett problem. Håkanstorp får ett mail. Diamantaquarien och jag pratar inte samma språk, tror jag, så jag ska höra med en polare om han vill vara involverad i kommunikationerna. Polen? Polacker brukar vara duktiga, och engelska är de rätt bra på med. Någon som har mer kunskap om det där?
 15. Hej forumet. Efter en längre tids inaktivitet, börjar det suga lite i köptarmen, och tankarna går i riktning akvarium. Vad jag skulle vilja ha är ett 100x100x75 kubakvarium i en hörna, med tillhörande möbel, och huv, i vitt, eller vitt och svart. Jag vill ha hörnet in mot rummet kantslipat i 45 grader, och sen limmat, så att inte ena glaset ligger "över" andra. De engelskspråkiga kallar det "mitered", om jag förstått det rätt. Men... Var fan vänder man sig för något sådant? Kan man få det producerat och hemskickat från en och samma leverantör, eller måste man skaffa sig flera leverantörer, en som levererar akvariet, och en som levererar möbeln? Jag har tittat runt lite, och det verkar inte direkt vara något standardönskemål, så av någon konstig anledning finns det inte på hyllan någonstans. Märkligt. Är det inte allas dröm att ha drygt ett ton akvarium i ett hörn av sin bostad? Den ena väggen är bärande, den andra är inte, så risken finns att det kommer behöva någon form för nivåjustering för att stå plant, man får eventuellt ha en justerbar sockel, men det gör inget, jag skulle vilja ha upp karet lite till i alla fall... Nå, i alla fall. Tips mottages tacksamt. B!
×
×
 • Create New...