Jump to content

maltemus

Medlem
 • Posts

  293
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  marthin
 • City
  Småland
 • Antal år inom saltvatten
  2009
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten
 • Akvarie mått
  30-*30*35
 • Akvarietillverkare
  Aquatic Nature
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Rio Nano Skimmer
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  4
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

maltemus's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

10

Reputation

 1. Tack Stig. Jag har lärt mig min läxa att jag skulle handlat den av dig istället! Får testa igen ikväll
 2. När jag var ute och reste i tisdags, passade jag på att köpa en fisk och även investera i en ny skummare då min gamla hang-on rio mest låter och inte skummar. Pga min låga höjd på karet blev det en Tunze 9001. Nu till problemet: När jag kopplade in skummaren pumpade den plötsligt vatten via luftintaget och ut på golvet. (Ut genom slangen) Jag slog snabbt av skummare och testade igen, nu fungerar den. Jaha bra tänker jag och slår av / på några gånger till utan att ngt konstigt händer I natt vaknade jag av att strömmen hade gått (Eller hur jag nu vaknade). Jordfelsbrytaren hade slagit ut då vattnet hamnat eldosan. Som "tur" var hade nog max 5-6 liter pumpats ut innan detta hände. Orsaken är att skummaren återigen har pumpat ut vatten via luftslangen (!) Skit kul natt med andra ord! Vad fanken kan jag ha gjort för fel? Jag tänker inte slå på fanskapet innan jag vet att jag slipper vattenskador. Tack på förhand!
 3. Jag väntar nog till fre kväll / lördag. Är det bara att fylla och se om det läcker och sedan tömma eller ska jag låta det stå med vatten i några timmar?
 4. Nu har jag iallafall limmat ihop det. Hur lång tid ska jag vänta innan jag testar att vattenfylla det? 24-48h? Eventuellt får jag väl toppförsegla karet om jag inte fått allt rätt.
 5. Instämmer med föregående talare. Mina barn har aldrig rört i något av de kar jag haft, saltvatten eller sötvatten. Däremot har de tittat väldigt mycket på fiskarna och hjälpt till att mata. Vi har även varit i Egypten flera gånger och de har enorm respekt för att fiskar/koraller kan vara giftiga då de lärt sig det hemma. (Sist vi var i egypten kom en rysk unge springande med en drakfisk i handen och skulle visa sin mamma...) Det enda som har hänt är att det en gång låg 2 studsbollar och flöt i ett kar. Yngsta dotterns teori var att en hustomte hade lagt dem där för att de var fina. (Och vem vet!) Självklart kan du köra utan koraller, men det blir lite tråkigt. Barn lär sig snabbt, förklarar du att de inte ska ha fingrarna i karet och du undviker giftiga fiskar så är det nog inga som helst problem. Du kan dessutom strunta i giftiga knappar om du är orolig. Låter du dem dessutom mata fiskarna (under ditt övervakande) så blir det nog bara positivt!
 6. Vad är bäst som distans? Tandpetare? När plockar man bort distanserna? Är det först efter att silikonen torkat, isåfallat känns det väldigt osäkert när man ska fylla hålet som blivit i silikonen.
 7. Tack. Jag ska testa ikväll. Glas mot glas borde inte vara ngn risk så länge man använder silikon. Distanser verkar en del köra med på youtube medan andra inte gör det. Misstänker att läckagerisken är större utan distanser. Är det vettigt att lägga även en extra triangel på insidan när karet är färdiglimmat? Jag tog som bekant lite för dålig storlek på mitt kar så jag har redan tänkt beställa nya glas och använder detta mer som ett testprojekt för att provlimma och se hur jag ska göra på nästa. Ska även testa hur lamporna klarar djupet på 25cm/med några koraller så jag vet om jag ska köra 30-35 på nästa. En sak gällande sprickor är att slipade glas väldigt sällan spricker pga spänningar. Kan vara ett bra tips till den som funderar på om slipade kanter är värt pengarna.
 8. Blåsor i glas kan inte uppstå "efter" tillverkning och har troligen funnits där hela tiden. Om glaset hade varit tex ett brandglas kan dessa typer av defekter uppstå (exempelvis om man vänder glaset fel mot UV) men Optiwhite är ju bara låg järnnivå i. Sprickor börjar dessutom i kanter och inte mitt på ett glas (om det nu inte är stötskadat) Kan du känna defekterna med handen eller är de inne i glaset? Är du 100% på att de inte varit där från start?
 9. Tänkte försöka limma ihop mitt kar ikväll. Kikat lite på denna filmen. http://www.wolfgroupweb.com/mastersclub/en/Masters-Club/solution/How-to-Build-Your-Own-Fish-Tank En sak jag funderar på är om jag verkligen behöver rycka tejpen direkt efter ihopsättning? Det känns som risken för att få ut silicon på glasen ökar rejält då? Jag hade tänkt att köpa riktigt bra/dyr maskeringstejp så den inte härdar fast under torkning. Hur har ni gjort?
 10. Läste mitt inlägg igen och ser att det inte var helt lätt att tolka Frågan är helt enkelt om jag ska ändra från 25cm högt till 30-35cm
 11. jag har beställt glas till ett 105*30(*25(h) kar via jobbet. idag hjälpte jag grabben med att sätta upp mitt gamla nano kar som sötvatten till honom (30*30*35). När jag ser hur långt 35cm är får jag lite halv panik över att jag beställt 25cm högt kar. Har sett ganska många shallow reef på nätet och tycker de är riktigt fräcka. Samtidigt kanske 105*35*35 eller 105*30*35 är mer "praktiskt" och även det blir ganska grunt. Vad säger ni, är 25cm coolt eller bara sabla dumt? Mvh
 12. maltemus

  Växt eller annat?

  Jag minns tyvärr inte, jag är ingen saltexpert. jag hade detta en period i mitt gamla kar, jag körde lite mer frekvent vattenbyte samt plockade bort dem manuellt. Efter några gånger var de borta... Jag kollade nog aldrig ens min kalciumnivå. Anledningen till att jag minns dem är hur jävla tråkiga de var att ta bort.... drömmer fortfarande mardrömmar om dem...!
 13. maltemus

  Växt eller annat?

  Plocka bort dem och kolla din kalcium nivå.
 14. Jag kan väl tipsa om att deras lamphållare (gooseneck) är bortkastade pengar. Använder man fästet på karet hamnar lampan ca 2-3 cm från vattenytan... Med andra ord får man skruva den på väggen. Plasten på e27 hade dessutom gått sönder, så jag fick köpa nya.
 15. Fick hem mina lampor från ac-rc igår. Tror jag gjorde ett misstag när jag bara beställde 2 (borde nog ha 3) Hur som helst båda hållarna var trasiga i transporten, går nog att laga men det känns som lamporna hamnar nästan precis vid vattenytan. http://ac-rc.net/catalog/product_info.php?cPath=27_40&products_id=132&osCsid=d821dc3e6584b28c6d93e1a6ce474937 Ngn som har tips på annan e27 belysning som går att sätta direkt på karet? Mvh Marthin
×
×
 • Create New...