Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Läste Tom Barr dissa nitrattester på barrreport.com, liknade väldigt mycket det Lasse också skrivit tidigare i ämnet. Låter som ett väldigt dåligt köp, jag kunde ha spenderat pengarna på annat....:

I honestly do not trust any NO3 test kit, especially either of those brands without calibration for NO3.

I just ran a set of calibration solutions against the API for a Marine tank client, I threw it out. They now use a Lamotte and have a set of known standards.

I've also been showing others for many years the problems with NO3 test kits.

I see no mention of NO3 calibration so I can only assume it was not done, 99.9% of all cases with hobbyists it's not and even then, it's not done correctly.

The API read 20ppm, without any NO3 and with 40ppm.

http://www.barrreport.com/articles/1356-looking-feedback-intro-non-co2-excel-tanks-3.html

Postat

Nitrattest - speciellt i saltvatten är besvärligt även för kommersiella lab med utrustningar värda hundratusentals kronor. Detta beror på att alla kända metoder störs av vanligt förekommande joner som klorid och nitrit. En kommersiell metod går exempelvis ut på att via en annan process omvandla nitrat till nitrit och sedan mäta nitriten som är enklare att mäta rent mättekniskt. I den metoden ingår cadmium och det är en av de farligaste tungmetallerna och får exempelvis inte släppas ut i vanligt avlopp. Så länge inte metoderna redovisas - med störningar och annat - betecknar jag varje nitrattest som mer eller mindre medveten bluff. När jag köpte mitt Red Sea så fick jag en del tester med på köpet och de hade i alla fall modet att varna för nitritpåverkan på sin test.

Ni lurar er själva (och får betala för det på mer än ett sätt) om ni använder dessa tester i saltvatten. Mercks stickor (som också saluförs av Tunze) har en liten indikation för nitrit. Många tror att den är till för att visa nitritnivån men enda orsaken den är till för är att varna om det finns nitrit i sötvatten - då kan man nämligen inte lita på nitrattesten. För saltvatten är den enligt Merck själva inte användbar eftersom den är kloridkänslig.

Hanna instrument (som är en stor och seriös tillverkare av avancerad analysutrustning) har bland annat avböjt att vara med i tester med hänvisning till att deras mätmetod för nitrat inte fungerar i saltvatten!

MVH Lasse

Postat

Vi har redan haft den disk. i en tidigare tråd med en tysk test som jag antar är den som du referar till. Året innan hade samma testgrupp kommit till ett annat resultat. Jag vet dock av egen erfarenhet att även saliferts test visar åt h-e om det finns spår av nitrit i vattnet och på tok för lite i normala fall. Då har jag tagit på prov på akvarievatten som varit igång ett bra tag som direkt efteråt skickats till ordentlig analys på godkändt lab.

MVH Lasse

Postat

Ja, då är det alltså helt körd med nitratmätningar. Jag tillsätter ju en knivsudd KNO3 ca två-tre gånger/vecka samt matar rikligt med Cyklop Ezee (torrfoder), och ändå visar mitt nitrattest 5-10 ppm som högst....

Vad bör man använda som givare för nitrat?

Fosfatvärde? En intressant iakttagelse som jag gjort på sistone är att fosfaten har sjunkit till mellan 0,03 och omätbart (frun tycker inte se någon färg alls) nu när jag börjat tillsätta liite mera nitrat. Tidigare pendlade fosfaten mellan 0,03 - 0,10. Arbetshypotesen just nu är att nitratet inte längre är begränsande och då börjar makroalgerna konsumera mera fosfat. Fosfatvärde som indikator är kanske bra för att se att nitratet inte är noll, men vad bör användas för att kolla att det inte blir för mycket nitrat?

Är fosfattesterna mera tillförlitliga förresten?

Postat

Själva mätmetodiken är troligtvis mer rättvisande (det är svårt att avgöra eftersom inga fabrikat redovisar mätmetodik samt störningsjoner) men hur man uppfattar färger är betydligt svårare. Jag litar inte på de absoluta värdena där heller och knappt på relativa värden heller eftersom jag märkt att mitt färgseende varierar mycket med trötthetsfaktor. Åldern antar jag. Däremot tror jag att en spektofotometer typ Hanna:s fungerar bra här.

Jag tror din arbetshypotes är fullt möjlig. Ingen begränsning av nitrat bör ge verklig 0 på fosfat om du använder makros. Men du måste ha något som växer till mycket - exempelvis makros eller ett berg av koraller.

MVH Lasse

Postat
Men du måste ha något som växer till mycket - exempelvis makros eller ett berg av koraller.

MVH Lasse

Mmm, plus att inget annat - säg järn/koppar m.m. (mikrogödning) - är begränsande heller.

Alltså bra tillgång på nitrat + bra tillgång på mikroelement = noll fosfat.

Detta är nog bra och väl, men i och med att jag försöker mig även på koraller, så skulle jag inte vilja ha för mycket nitrat heller, helst runt 5-10 ppm. Vad skall man gå på då? Det finns väl inget som vi som amatörer kan göra för att mäta nitraten tillförlitligt utan stora investeringar, eller hur? Jag själv kan nog göra vissa kvalificerade gissningar avseende nitratnivån beroende på hur makroalger ser ut, men det är tack vare erfarenhet och viss fingertoppskänsla, men finns det något som en mer "for dummies" så att säga?

Postat

Att det är mycket svårt att mäta nitrat i saltvatten som Lasse säger stämmer säkert men jag tycker nog trots allt att salifert test duger till oss för man får en hyfsad indikation var man ligger och om man som de i testet läser av 2,5-3mg/l när det i verkligen var 4mg/l spelar ingen roll alls, Testerna har alltid hjälpt mig att se vilket håll det barkar. När jag körde igång vodkan och zeoliten så blev färgprovet ljusare och ljusare allt efter veckorna gick tills det en dag var ofärgat, Jag drog ner vodkan och väntade och efter ca 6 veckor så gav provet utslag igen och att justera mängden vodka kan man styra nitrathalten riktig hyfsat. Du, Lasse och jag tillhör olika grenar på denna hobby och Ni kan betydligt mer än mig om vattenkemi, jag är i korpserien i detta ämne men som tröst till alla andra som också spelar i korpserien kan man få till fina fungerande korallrevakvarium ändå. Det jag kör på är

1. Näringsfattigt vatten "0 visionen" som alla visioner är det just bara en vison! lite nitrat kan accepteras (under 1mg/l) absolut ingen fosfat. Fosfat är satan självt!

2. Bra ljus "Kvalitet & kvantitet"

3. stabilitet och bra värden i Ca, Mg, Kh och kalium.

Obs! detta gäller framför allt akvarier med inrikting på stenkoraller. Jag har och kommer alltid att ha en sarcophyton mjukkorall i karet och den är mycket fin i mitt näringsfattiga vatten ändå. Jag har börjat att mata korallerna lite grann med Ultra minS och ultra clam ibland, jag har tidigare aldrig gjort detta men efter att ha hört så mycket possitivt om dessa produkter så tyckte jag att det är värt att prova.

Postat

Trevligt att du är tillbaka, Jörgen! :)

För mig är det helt okej om det diffar bara ett par ppm på nitrattestet, frågan verkar vara om det verkligen diffar bara några ppm eller om testerna visar helt åt skogen. Jag kan inget om testerna i sig, därför slängt ut frågan. Det vore ju skönt om åtminstone Saliferts test var någorlunda hyfsad, låt vara vag men ändå, visade vilken härad man ligger i.

Postat

Jag har varit med om visningar på 4 - 10 mg (inklusive saliferts) när den verkliga varit över 100 ....... Inte i provvaten som spikats utan i verkliga kar. Det kallar jag inte samma härad ens.

MVH Lasse

Postat

Det lilla jag mätt NO3 har jag kört enligt ungefär metoden, tror att det var på defdacs blog jag läste det. Ta några rör och fixa standardlösningar med KNO3, typ 0,1,5,20 ppm NO3, och jämför färgerna. Nogranheten blir då. "troligen mindre än" och "troligen mer än" de två värden som färgen ligger mellan. Bättre nogranhet än så tror jag inte man kan få.

mvh Mattias

edit: ni som har KNO3 hemma kan ju testa, blanda till 10ppm och 100ppm mät och rapportera här. Jag har tyvärr inget NO3 test och tänker inte köpa nått heller :)

Postat
Det lilla jag mätt NO3 har jag kört enligt ungefär metoden, tror att det var på defdacs blog jag läste det. Ta några rör och fixa standardlösningar med KNO3, typ 0,1,5,20 ppm NO3, och jämför färgerna. Nogranheten blir då. "troligen mindre än" och "troligen mer än" de två värden som färgen ligger mellan. Bättre nogranhet än så tror jag inte man kan få.

mvh Mattias

Och detta gäller sötvatten misstänker jag. Lägg sedan till att mäta i salt med betydligt mer störande joner!!!!!

MVH Lasse

Postat

Lasse, det här med att man får ett uppmätt värde på 4 - 10 ppm vid 100 verkliga ppm är ju väldigt störande! Men man kan allstå inte ens kalibrera våra hobbytester enligt Morphriz förslag, eller?

Postat

Inte om de störs av andra joner - då är det de som bestämmer värdet. De flesta tester verkar störas av nitrit och då är det det värdet som styr och det ger ett för högt värde. Kloridstörning ger i allmänhet ett aldeles för lågt värde.

MVH Lasse

Postat

Nitrit brukar ju inte vara något problem i ett väl fungerande akvarium. Har ni en tillförlitlig testapparatur för nitrat på universeum? Jag kan ta med lite vatten för det verkar som att jag ska följa med den älste pojken klass dit den 25:e april.

Postat

För att göra en slutkommentar Lasse har rätt! Jag har under 38 års yrkeserfarenhet och specialiskkompetens i fisksjudomar samt föreståndare för vattenlab. endast att intyga att Lasse har rätt. Vår utrustning på labet kostar c:a 5,5 miljoner och vi är inte kapabla att bestämma nitrat i saltvatten rätt. Vi kan bestämma någorlunda tack vare såfistikerade spekrofotometrar, men är det rätt värde? I sötvatten är det därimot 100%

Postat

Då får det anses vara klarlagt. Jag tackar så mycket för kommentarer! :) Jag är i och för sig inte ute efter att minska nitratet i karet med vattenbyten, utan snarare tvärtom, intresserad av att tillsätta, fast i lagom mängd, och det är det jag ville kolla - hur testar jag nitratet för att kolla att det är lagom (för mig helst runt 5-10 ppm). Finns det inga tillförlitliga tester så får man väl gå på fingertoppskänsla. 5,5 milj SEK är i alla fall jag inte beredd att lägga ut. ;)

Postat
hur testar jag nitratet för att kolla att det är lagom (för mig helst runt 5-10 ppm). Finns det inga tillförlitliga tester så får man väl gå på fingertoppskänsla. 5,5 milj SEK är i alla fall jag inte beredd att lägga ut. ;)

Använd EI så vet du hur mycket nitrat du har, tillräckligt nogrannt, utan tester.

mvh Mattias

Postat
Nitrit brukar ju inte vara något problem i ett väl fungerande akvarium. Har ni en tillförlitlig testapparatur för nitrat på universeum? Jag kan ta med lite vatten för det verkar som att jag ska följa med den älste pojken klass dit den 25:e april.

Nej, vi har inte det utan lämnar bort alla prover på just nitrat. Det är utifrån dessa erfarenheter jag skriver. Jag har testat och letat en hel del för att få fram sådan utrustning. Jag har iofs fått tag på en utrustning som hade varit perfekt men har tyvärr inte den halva miljon som behövs.

MVH Lasse

Postat
Använd EI så vet du hur mycket nitrat du har, tillräckligt nogrannt, utan tester.

mvh Mattias

Nja, EI i saltvatten fungerar inte riktigt för mig, men då av andra orsaker. Makroalger verkar vara mycket mera känsliga för svängningar i temperatur, salinitet, hårdhet (och eventuellt något annat) än sötvattensplantor. Varje vattenbyte har för mig hittills inneburit ett bortfall av algmassa på upp till 30-40 %. Det är mycket alger det. Dagen efter vattenbyten ser jag massiv vävnadsdöd på vissa alger och/eller spontan sporulering på andra.

Detta har nu upprepats vid tre-fyra vattenbyten, så jag anser sambandet mellan vattenbyten och algdöden vara mer eller mindre fastlagt, i vart fall i mitt kar. Kan ha att göra att jag byter med kranvattnet, som är hårt i sig, vilket förvärras av karbonater och Ca i saltmixen - bara en spekulation dock. Någon EI är därför inte aktuell för mig i nuläget.

Postat

Hmm, intressant. Har du dragit det på barrreport?

Hårdhet kanske kan vara boven. Har du kollat upp oxalsyremetoden för att avhärda vatten? Det blir ingen större kostnad för så små volymer.

mvh Mattias

Postat

Nej, inte än, jag tänkte slänga upp en tråd på barrreport och kolla med Tom, men mystiskt och framförallt jäkligt irriterande är det med bortfall vid vattenbyten! Hoppas jag inte blir dumförklarad där, men som sagt, jag ville vänta och se om samma sak inträffade vid flera vattenbyten, och det gjorde det tyvärr.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...