Gå till innehåll

Lennie´s akvarium


lennie

Rekommenderade inlägg

Då var det tid för mig att lägga upp mitt akvarium här och få lite feedback ifrån er, på vilka saker jag kan göra bättre. Om vi börjar från grunden och går framåt.

Elen:

Akvariumet måste ha ström. Akvariumet drivs av två egna grupper. Varje grupp har egen jordfelsbrytare och dessa två grupper är inte inkopplade på hemmets jordfelsbrytare.

Grupp 1 kör jag allt på förutom ström till lamporna.

Grupp 2 kör jag lamporna på. Detta gör jag för att lamporna ibland kan få jordfelsbrytaren att utlösa. Vilket inte är bra för akvariumet om det skulle hända.

På grupp 1 finns det också en liten ups som driver två 1000liters pumpar som klarar(vid test) 4 timmar. Detta är för om Eon glömmer leverera ström till mig.

Ljuset:

I akvariumet finns det lite olika ljus armaturer, detta är för att få lite olika ljus under dagen.

till vänster i akvariumet finns en MH 400watt 20k lampa.

I mitten längst fram sitter det en T5 3x80watt, bakom den sitter det en giseman tror jag att den heter utan att läsa på den, den har blå ljus i mitten samt två MH 250watt 20k lampa på varje sida.

Till höger i akvariumet finns det ingen lampa än. Men tanken är att där ska sitta en MH 400watt lampa också. Vi får se i framtiden om där landar en sådan lampa.

sen har jag en liten natt lampa. Den är röd och lyser upp en grotta på vänster sida på natten.

typ en akvarium diod lampa.

Schema för lamporna är enligt följande:

08:00 start av blå lampa i akvariumet, samtidigt släcks nattlampan.

10:00 Start av T5 lamporna.

12.00 start av MH 400watt vänster lampa

14:00 Start av 2x250watt MH lampa.

15:00 MH 400 watt lampa släcks.

17:00 T5 lamporna släcks.

21:00 2x250 watt MH lampor släcks

23:00 blå lampa släcks, nattlampan tänds.

Jag har också 2 st T5 armaturer liggande med 2 T5 lampor i varje liggande. Vet inte riktigt vart jag ska sätta dem, eller vilket ljus jag vill ha/ska ha i dessa.

Jag använder mig av en IKS dator, för stunden gör den inte så mycket. Då lite saker är sönder på den. Men för stunden så har den koll på ph värdet i kalkreaktorn samt temperaturen i akvariumet.

Kalkreaktorn:

Jag har en Schuran Jetstream 1. Den går mellan kl 18:00 till 19:00 varje dag. det vill säga 1 timme om dagen. Jag har valt att köra kalkreaktorn på dagen istället för på natten för att inte sänka ph värdet för mycket, dock så måste jag byta medlet i den. Det som finns i den nu följde med och jag tror inte att det är så bra. Vad jag har läst mig till så finns det bra medel som även avger MG osv. Medlet jag har nu gör inte det.

Kalkreaktorn styrs helt ifrån en iks. Iksen startar en pump kl 18 och stänger av pumpen kl 19. Den styr även ph värdet så att den ligger på 6,3 (Men den brukar ligga på 6,32). Jag har även lärt mig att IKS, PH sensorn måste kalibreras varje månad för att vissa rätt.

Jag har en sump, den är på ca 300 liter. I sumpen har jag en deltec 1060 skummare och även en UV-c deltec 39watt.

Bilder på sumpen kommer att läggas upp också.

Varje söndag tillsätter jag aquatic Nature Magnesium samt salifert All in One.

Jag har också en flaska Reef Evolution som jag har använt mig av ibland då jag gör stora förändringar I akvariumet. Men det är typ 4-5 månader sen jag använde den senast.

Varje månad så kollar jag över all utrustning så att allt fungerar till 100%. Gör även lite tester om något ser misstänksamt ut i akvariumet och Kalibrerar sensorerna osv

Var tredje månad byter jag ca 100 liter vatten.

Jag använder mig av en osmos. Har ett litet akvarium på ca 100 liter som det finns osmos vatten i. Detta fylls på i akvariumet när det behövs, har en hemma gjord sensor som sköter detta.

Jag använder ca 100 liter osmos vatten i veckan. Och tapeterna sitter fortfarande kvar på väggarna!

Vad jag vill göra nu/uppnå med akvariumet är följande.

Fixa till ljuset, det går alltid att optimera det mer.

Optimera värdena i akvariumet så att alla värden är bra och optimala. Jag har lite problem med rödalger som ni kan se på bilden, samt så vill inte alla koraller växa. Misstänker att det är något värde som inte är riktigt bra.

Sen vill jag göra en inventering på vad allt heter som jag har i akvariumet. Jag är väldigt dålig på vad allt heter. Funderar på att skriva ett program där jag kan lägga upp bilder, samt skriva vad det heter och lite information om det, där ska även vara en logg bok som man kan använda för att ha koll på koraller och fiskar om något skulle hända med dem.

Sen det viktigaste av allt. Få rutan ren, så att man kan se hur fint det är.

post-2190-14468914323785_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...