Gå till innehåll

Nitrattillsättningens vara eller icke vara mm


jonasroman

Rekommenderade inlägg

Följande frågor och ämnen är centrala och en av hörnstenarna inom saltvattensakvaristiken, och kommer upp med jämna mellanrum i spridda trådar.

Låt oss diskutera dessa ämnen.

1)Vilka nivåer av nitrat vi bör ligga på?

2)Vid vilka nivåer blir nitrat skadligt?

3)Får vi verkligen nitrat/kvävebrist i ett saltvattensakvarium nånsin?

4)Är de ens i något fall bra att tillsätta nitrat?

Jag går först ut och ger några kommentarer:

Min grundtro och övertygelse är att det i princip alla situationer är fel att dosera nitrat. Jag tror också att vi aldrig får en kvävebrist i ett akvarium. Så här stöder jag mina tankar:

På revet har vi nitratvärden som ligger under de mest hårdkörda zeovitkar(för vi har inte noll i nitrat ens när hannamätaren visar på det). Åå revet är däremot nitrat/kväve begränsande...absolut...men inte i ett akvarium. Sen om vi ändå skulle lyckas få ner nitrat till naturnivåer, o därmed skapa en situation där nitrat är begränsande, så gör de inget. Det skall ju vara så..korallerna är byggda och konstruerade för att leva i en miljö där kväve är den begränsande faktorn...så det i sej är inget hot eller problem, tvärtom.

Nitrat har ju dessutom den nackdelen att ej ge korallen nåt kväve, utan enbart zooxanthellen. Det som händer vid nitratdosering är därför att zooxanthellerna växer proprtionellt sett mer än korallen...detta innebär ett ökat koldioxidbehov för zooxanthellerna, som korallen inte kan levera, eftersom den inte tillväxer så direkt vid nitrattillsättningen. Nitrattillsättningern ger alltså en snedfördelning, där koralldjurets zooxantheller växer för mkt i förhållande till korallen..o symbiosvärdskapet är stört.

Sen vet man att nitrat redan vid halter på 0.1mg/l har dessa negativa effekter på korallen:

  • Direkthämmande effekt på fotosyntesen då kväve direkt blockerar fotonerna.
  • Hämmande inverkan på kalkbildningen och
  • Hämmar korallens cellandning.
  • Ger ett porösare o sämre skelett

Finns flera studier som bevisar detta där man vid ett så "lågt" värde på nitrat som 0.14 mg/l, såg en fördubbling av zooxanthellbildningen, kraftig minskning av fotosyntesaktivitet och minskning av korallskelettbildning med 50%.

Det som är intressant är att man ser dessa nackdelar för korallen redan vid ett nitratvärde på 0.1. O kanske de mest spännande där är hur alla halter av nitrat över NSW ger en för korallen onaturlig tillväxt av zooxantheller, och detta ökade koldioxidbehov kan korallcellen ej levera.

/Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...