Gå till innehåll

Armatur MH + MH / MH + T5 ?


Janne

Rekommenderade inlägg

Jag behöver mera lyse i burken och varit ute på nätet och sökt. Min burk har måtten 150 B* 60 H * D 80 så jag har tänkt mig en armatur med 2 st 250WMH och 120 lång. Jag har hitta några varianter, vilken kommer ge bäst/snyggast ljus?

2 st 250W MH + 150W MH i mitten med blåare ljus.

2 st 250W MH + 2/4 st T5 som ligger i fram och bakkant längs hela armaturen.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dimorb är du nöjd med ljuset, vad har du för lampor och rör i? Kan man slå av och på, MH och T5 var för sig? Vad har du för mått på ditt akvarie? Tror du 2 st. T5:or till har något att tillföra när man kör alla lamporna på en gång? En fördel med 4 st. T5:or vore att man kan snålköra med T5:orna på förmiddag och sen kväll.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har inte satt upp den ännu men som jag fattade det så skall det vara 3 olika el-uttag till de olika sakerna som gör att man kan använda timers på t.ex mh-lamporna och rören.

Mitt akvarie är 150 långt och armaturen är 120 lång.

Funderade också på det där med 4 T5:or men när jag ställde frågan till killen som fixar armaturerna, "Dykaren" på forumet, så ställde han denvidare tilltillverkaren och fick svaret att 4 T5:or är i överkant och endast ett spel förkunden.

2 T5:orskulle fungera alldeles utmärkt.

Du kantroligen köra med2T5:or lika bra som 4 st. Själv snålkör jag just nu med ett "vanligt" vitt och ett "vanligt" blått och det fungerar.

mvh Andre

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack, min tanke var att köra två blå till MH:n och sen köra två blå och två vita resten av tiden. Vill man få till en soluppgång och nedgång så har man lite lampor att leka med. Man lär väl få göra lite ingrepp i rampen för att kunna styra dem inviduelt.

2 st. blåa

2 st. blåa 2 st. vita

2 st. blåa 2 st. vita 2 st. MH

2 st. blåa 2 st. MH

2 st. blåa 2 st. vita

2 st. blåa

Kanske lite överkurs.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan,

det blir svårt att ge några utförliga svar här utan att skriva en halv roman... eller utan att göra allt för mycket reklam för de armaturerna jag säljer.

Jag försöker ge något generellt svar här... sen får de som har frågor om armaturerna mer än gärna skicka PM till mig. smiley1.gif

Koraller vill ha så mycket ljus som möjligt, de bryr sig egentligen inte så mycket om Kelvin-tal. Det är mer vi akvarister som vill ha ett "snyggt" ljus.

Om man jämför två lika starka ljuskällor med olika Kelvintal så märker man att man tappar mycket i ljus-intensivitet. En 250W-Mh lampa med kring 6000 Kelvin ger ungefär 20 000 Lumen (=enhet för ljusintensivitet) men en 250W MH med 20 000 Kelvin ger cirka 7 500 lumen.

Alltså bör man ha lägre Kelvin på de kraftigare lampor som är tänkta att ge den huvudsakliga ljusstyrkan. Svagare lampor med blåare sken är främst till för att balansera färgerna.... och då räcker gott med 2 T5'or för det mesta... om man inte eftersträvar ett verkligt blått sken.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...