Gå till innehåll

Fråga om uppstart, Nitrat-topp, kiselalger, osmos


PeterGG

Rekommenderade inlägg

Antaget att man tror på sina nitrat och nitrittester

När man startar ett akvarium, först får man en nitrittopp, sen, efter ett tag får man en nitrattopp,

nitrittoppen försvinner pga denitrifikationsbakterierna tar sig - men vad är det som plockar bort nitratet - när man väl har det i akvariet?? Dr Jauberts bottenfilter kan ju göra det, svavelfilter gör det också, vodka, men den som inte har något av detta, utan bara skummare, ls, levande sand 3cm,

skummaren tar väl inte bort nitrat?

Jag hittar bara två saker kvar, börja byta vatten (men det här ska man inte ha så bråttom med va?), eller låta algerna blomma - och sen hoppas att sniglarna tar algerna

Och hur är det, även om man kör med osmos och silikatfilter, så kan kiselalger ändå komma eller? och det är snarare regel än undantag att kiselalger kommer vid uppstart?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, nitraten är ju slutprodukten om man säjer. Lite förbrukar av bra alger, koraller mm Lite bryts ner inne i stenen eller nere i sanden men har man fisk i akvariet som man matar så blir det tillslut för höga halter av Nitrat. O då får man byta vatten eller använda någon av metoderna du skriver om. Skummaren tar hand om skiten innan den börjar brytas ner och tar på så sätt indirekt hand om nitratproblemet.

Vattenbyte är inte farligt, man riskerar att få algblommningar pga att nya spårämnen tillförs samt att det kan finnas silikater i vattnet. Detta löser man med en osmos eller en Fosfatremover som även tar bort silikat ur vattnet. O alger växer ju bara om det finns näringsämnen som Nitrat o Fosfat i vattnet. Byter man vatten i förebyggande syfte så brukar det inte vara nått problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tillsätter nitrat eftersom förbrukningen är för hög. Antagligen beroende på sten med en god bakteriekultur eftersom jag matar fiskarna ungefär 30 gram frysfoder om dagen. Jag lägger nu i ungefär 0,3 ppm nitrat om dagen. Så visst kan sten + koraller förbruka en hel del nitrat. Detta är till 1550 + 860 liter akvarium med 10x80w + 20x54w T5 ljus. Så det är inte självklart att nitrathalten stiger utan vattenbyten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack stig,

du är en klippa, Jag har länge haft ett AN Evolution 37 liter, där har jag länge legat på 0 i nitrat, men haft ganska gott om fosfat (ganska mkt cyano) men haft god tillväxt, karbonater och calcium har konsumerats (bla. en favia som växt som ogräs)

faktum är att de karet gått så bra att jag startade ett nytt, RSM, stenen har legat i 17 dagar, haft nitrittopp, efter den mätte jag fosfat som var skyhögt, kör numera ROWAPHOS, men nu mätte jag nitrat, dag 16, 5ppm,

inga koraller i förutom det som sitter på stenen, lite maktroalger börjar växa, och de sista dagarna har jag börjat se lite kiselalger komma..

Har silikatfilter på ROn men vad jag förstått växer kiselalger ibland ändå, vid rätt blandning av fosfat och nitrat..

Hur som, belysningen är nu uppe i nio timmar, en timme till så tänkte jag sätta i en euphyllia eller något.. får se vad nitrat är i helgen, kör kanske byte.. vilket är det kritiska värdet för nitrat?

mycket drabbel och svammel,

tack för hjälpen stig och mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...