Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,692
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

Everything posted by stigigemla

 1. Har jag förstått det rätt är det lysrörsarmaturer som skall slutas säljas. I september 23 stoppas de gamla T12 och T5 står det inget om så de lär säljas några år till.
 2. För mig liknar det en Sinularia.
 3. 1. Jag tycker informationen på sidan är riktigt bra. 2. Om man har problem kan det finnas olika anledningar till dessa så jag rekommenderar alltid ICP test om man tror att man har problem med oorganiska värden. Problem kan bero på annat också som t.ex organiska gifter, för lite ljus, cirkulation eller parasiter så vattenvärdena behöver inte vara orsaken. När det gäller informationen är en hel del vetenskapligt baserad men det är blandat med hobbyisters erfarenheter. När det gäller strontium t.ex säger vetenskapen att det är oväsentligt för korallers hälsa men hobbyister säger att värdet kan påverka korallernas färg. Jag ser ingen motsättning i detta. Det finns ingen anledning att tro att de färger som vi tycker är snyggast skulle ha ett klart samband med korallers hälsa. För nördarna har Oceamo.at kommit ut med en ICP- MS test som är många gånger känsligare för de riktigt låga värdena än vanlig ICP - OES.
 4. Jag har en ställning med 2 balkar 50 x 50 fyrkantrör stål och 1,5 meter långa. De sviktar ner 1,5 mm i mitten när det står 5 st 50 liters kar ovanpå. Ditt rostfria är väl klenare. Hoppas du har ställbara maskinfötter under. Problemet är just att det inte kan svikta i mitten vid skarven mellan sektionerna. Sviktar det en mm vid ändarna på karet har du problem.
 5. Jag är mycket tveksam till om akvariet kommer att hålla på en sådan ställning. Akvarieställningar brukar göras så att det är en ram runt om som tar upp tyngden. De vågräta balkarna sviktar och så hamnar en stor del av tyngden på mittstagen vilket gör att bottenglaset antagligen knäcks där. Jag har sett flera 2 meterskar på aluminiumställning som knäckts för att en för stor del av tyngden vilade på mittbenen.
 6. Jag skulle minska mängden chaeto i refugiet och ta ur varje vecka för att hålla mängden konstant. Det finns ingen anledning att hålla nitrat lägre än 5 och fosfat lägre än 0,05 ungefär så jag skulle balansera in mängden Chaeto för att hålla de värdena. Men om tillväxten är viktig för dig kan du ju dosera nitrat, fosfat och chaetogrow med doserpump. Och då ha mer chaeto i refugiet.
 7. Kirurger skulle jag aldrig rekommendera till ett 200 liters kar. Foxface brukar bli ungefär 17 cm i lite större kar men vem skulle vilja bo så trångt att man inte kan växa till full längd? Anthias är också tveksamt då de behöver vara många för att trivas. Gyltor, Smörbultar, Sjökockar eller blennider finns det många av för att inte nämna de snällaste frökenfiskarna.
 8. I akvarier över 400 liter med mycket sten går det ofta bra då de är fullt upptagna med att kolla igenom alla skrymslen. Men i ett litet kar måste man räkna med att de är aggressiva.
 9. Gula kirurgen är dyr eller väldigt dyr. Det är lite olika beroende på vem man frågar. Den blåstrimmiga putsarfisken kommer att stressa livet ur dina fiskar. Du bör nog ha minst 1000 liter med mycket fisk i så den kan fördela sin energi på fler fiskar. Det finns mycket kvar att välja på. Dvärgkejsare, Gramma, Gyltor, Smörbultar, Blennider eller Sjökockar.
 10. stigigemla

  Borra

  Det finns några grundregler om hur hålen kan placeras. Här är ett exempel från en fabrikant. (Europeisk Norm) Viktigare är väl egentligen att man kan skruva dit eller ta bort genomföringarna efter det att akvariet är limmat. CE Glass maximum PROCESSABLE dimensions There are some limitations regarding drilling in terms of dimensions, hole arrangements ( distance between holes, dimension from the edge of the glass and the corners of the glass). These restrictions are defined in EN12150-1. Essentially, the following constraints need to be kept in mind: The diameter of the hole should not be less than the thickness of the glass. The shorter edge of the drilled glass should not be less than eight times the glass thickness. The distance between the holes, and the distance of the holes from the edge of the glass should not be less than twice the glass thickness. For sharp angles, the distance between the tip of the corner and the edge of the hole should be min. six times the glass thickness. For rounded glass corners, the distance between the assumed tip of the rounded corner and the edge of the hole should be min. four times the glass thickness.
 11. Fiskarna vill gärna ha ett eller flera gömställen var. Det är så de klarar sig från rovfisk i naturen. Det skall vara så litet att större fiskar inte kan komma in där och jaga ut dem. Har man för lite gömställen ser man fiskarna mindre. De gömmer sig bakom de stenar man har. Med gott om gömställen vet de att det är bara någon decimeter till säkerheten och då kan de vara framme hela tiden. Ser du någon fisk sova ute över sandbotten har du för lite eller dåliga gömställen.
 12. Nori från en mataffär är inte att rekommendera som huvudfoder då den är rostad för att få ned bakteriemängden. Rå Nori för akvariebruk har mer bakterier och framför allt mer vitaminer. De flesta fiskarna vi har är planktonätare och lever gott på en mix av frysfoder. Fiskar som bara äter fastsittande djur kan man ofta få i gång med "mussla på halvt skal" eller halverade djupfrysta musslor från livsmedelsaffären. Efter några veckor eller en månad brukar de de andra fiskarna ha lärt dem att äta friflytande mysis och artemia . Men det finns fiskar som huvudsakligen äter svampdjur eller koraller och de dör ofta av någon okänd brist efter något år. Det finns en frysfodermix "Angel formula" och det verkar som om den täcker den bristen.
 13. Jag slutade med Aqua Forest Salt för många år sedan då de hade en lapp med värdena i varje hink. Men de stämde inte. Jag trodde saltet hade blivit mycket bättre nu. Det är normalt att den mesta fosfaten binds i stenen när man doserar efter nolla. Det finns en tråd på R2R om en kille som räknade fel och doserade 10 mg/l. Efter någon - några veckor var det nere i 0,1.
 14. Steg 1 är väl att kolla kalibreringen på saltmätaren. Vad använder du för salt och vatten till blandningen?
 15. En del koralldopp innehåller jod (lilabrun färg) och det är kraftigt antibakteriellt.
 16. Järn är nästan olösligt i det pH vi har i saltvatten. Även värdet 0,002 ppm borde vara mest järn i plankton som kommit med i mätningen. Det är normalt att dosera mycket mer så att koraller med mera hinner ta upp innan det faller ut. Jag skulle fortsätta dosera från ETT fabrikat. En eventuell järnbrist på refugiealger ser du bäst på deras färg. Jod lär du också behöva dosera extra för refugiet.
 17. De behöver nitrat och fosfat för att leva liksom alla andra koraller. Se om du kan mata den med någon fryst artemia så att den får i sig lite näring. Det kan vara bra att stänga av pumparna i 10 minuter då den antagligen fäster maten dåligt.
 18. Jag får bort alla tecken på att de varit smittade.
 19. Jag kör själv bara med kalciumhydroxid. Egentligen tar jag bort mest glasrosor genom att jag lägger dem i kar med filfiskar eller pepparmintsräkor så att dessa skall känna till glasrosor innan jag säljer dem. 10% ättiksyra är mer syra än 3% saltsyra så det borde räcka. Om jag inte hade hemma utan skulle köpa ättika för glasrosor blir det 24% . Det finns ju i alla mataffärer. Citronsyra har jag aldrig provat själv men är lättlöslig i vatten. Jag skulle nöja mig med 20- 30%.
 20. Jag skulle hellre använda citronsyra. Den är inte lika giftig för oss och bryts ner av bakterier i akvariet efteråt. Det blir alltså ingen pH- sänkande effekt efter någon dag. Ättiksprit fungerar också utan pH- sänkning. Oxalsyra och vinsyra vore också tänkbara men de löser sig sämre i vatten.
 21. 31,5% saltsyra är 8,5 mol eller 8500 mmol. 1 kH 0 0.1783 mmol. 0,2 kH är då0,0356 mmol. 8500 / 0,0356 = 238000. 1ml koncentrerad saltsyra sänker alltså kH med 0,2 i ungefär 238 liter vatten. Nu är ju saltsyra frätande och avdunstar också starkt så håll flaskan alltid inlåst och späd det ordentligt innan du använder det. Häll aldrig vatten på saltsyra då det stänker saltsyra. Häll i stället saltsyran i vatten - betydligt säkrare.
 22. Pröva här: https://en.oceamo.com/aquabiomics
 23. Utan ljus lever de frisimmande sporerna bara något dygn. Med ljus kan de och tomonten som vilar på botten klara betydligt längre tid.
 24. @wrang Förr använde man koboltklorid för att visa en färgändring beroende på luftfuktighet. Det används fortfarande i en del silicagelpaket men jag vet inte vad det är för färgindikator i CO2scrubber. Det finns en risk att du får ökad kobolthalt i vattnet så titta i nästa ICP test.
×
×
 • Create New...