Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15353
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

Everything posted by stigigemla

 1. stigigemla

  Vilken rullfilter tycker ni man ska köpa??

  En skillnad är förresten att Rollermaten är tät så den går att köra utanför en sump. Den behöver ungefär 43 cm höjd över vattenytan. Clarisea behöver betydligt mindre höjd.
 2. stigigemla

  Doseringsmetod

  I original är det tre vätskor. En av dem är kalciumklorid + magnesiumklorid + spårämnen. Där är det en del som separerar magnesium till egen dunk som går på en fjärde doserpump eftersom den förbrukningen brukar bli mindre än i recepten. Har man en doserpump med 4 eller fler pumphuvuden kan det vara en idé om man inte doserar nopox eller nitrat eller fosfat.
 3. stigigemla

  Vilken rullfilter tycker ni man ska köpa??

  Det finns Bubble Magus också. Den verkar vara identisk med Clarisea. Tieling rollermat är mycket större än de andra men har rullarna under lock så jag skulle tro den luktar betydligt mindre. (Om nu det är ett problem med de andra).
 4. stigigemla

  Vad är detta under min clown

  Den är dålig i magen. Mata lite mindre ett par dagar så bör det gå över.
 5. stigigemla

  Doseringsmetod

  Med moderna lysdiodbelysningar är det inget problem med bruna koraller vid 0,1 i fosfathalt. Det är viktigt att ha tillräckligt med algätande djur. Så hindrar man att det blir så mycket alger att de blir problem. Har man samma mängd alger hela tiden binder de ingen ny näring utan de betande djuren tar upp och skiter ut det mesta.
 6. stigigemla

  Uppstartsfrågor

  Det finns flera metoder att starta ett revakvarium. Det viktigaste är att du inte blandar mellan olika metoder. Lasses metod funkar och det gör också Red Seas. Välj och håll dig till den metoden. Gör som metoden föreskriver med pumpar filter, ljus, tillsatser och allt annat så kommer det att funka. Här finns ett antal 5 minuters videor för nybörjare: https://www.bulkreefsupply.com/video
 7. stigigemla

  Doseringsmetod

  Om hysterixen är blek bör det bero på för låg nitrat. Koraller behöver både nitrat och fosfat för att kunna växa. På korallrev växer alger vilket en massa djur lever på. Synligast är kirurg, kanin och papegojfiskar men det finns fler. Framrutan lär du behöva fortsätta att skrapa men stenen i karet kan djuren hålla ren. Jag rekommenderar att du går upp till 0,03 - 0,1 mg/l i fosfat och 1 - 10 mg/l nitrat och skaffar fler algätare.
 8. stigigemla

  Demontera doserpump, Revdos 41

  Batteriet är lite segt i upp och urladdning. Alla inställningar utom klockan skall ligga kvar om den är hel. Men det verkar tyvärr som om backupbatteriets kapacitet går ned med åren. Jag har inte bytt något ännu men jag ser det här på mina .
 9. stigigemla

  En nervös nybörjares första akvarium

  Vet inte. Jag har sett det i många nybörjarkar. Guruna på R2R tror inte på det men jag har sett det sedan jag började sälja doserpumpar.
 10. stigigemla

  Väteperoxid Hur funkar det?

  Räkor, eremitkräftor och kanske andra djur med yttre gälar är känsliga mot väteperoxid. Hos mig har oxydator tagit columnaris på sötvattensfisk.
 11. stigigemla

  En nervös nybörjares första akvarium

  Magnesium sjunker ofta i kar med ny sten. Så det är inget uppseendeväckande med det. Jag tycker det är läge att köpa kalciumklorid och magnesiumklorid för att korrigera de värdena. Det finns som Red Sea Foundation. Magnesium kommer antagligen att fortsätta bindas i stenen det närmaste året innan det stabiliserat sig.
 12. stigigemla

  LPS förökning

  Det finns en sort herpes som kan gå på storpolypiga stenkoraller. Är det så försvinner bubblan om någon vecka och så kommer en ny om en eller några månader. Det verkar inte vara farligt för korallerna eller vara nämnvärt smittsamt.
 13. stigigemla

  Bubblor?

  Ett nystartat kar med sand i har ofta en grumling den första veckan. Märkligt är att den brukar spårlöst försvinna när man inte anar det.
 14. stigigemla

  Databas på fisk

  Man skall inte glömma Fishbase heller. Där kan man läsa om hur de lever i det vilda.
 15. stigigemla

  0-150 liter Impulsivt projekt 54L

  En eller ett par bubbeltipanemoner med symbiosräkor som Thor amboinensis. Rödbenta eremiter. När det är riktigt i gång sedan fler miniräkor som t. ex Periclemens och pompomkrabbor. Det finns så mycket udda smådjur man knappt ser i ett stort akvarium. Utan stenkoraller behöver du inte tänka så mycket på vattenvärden utan då skall det gå bra på 10 - 20% vattenbyte i veckan från stora karet. Skivanemoner kan du också ha. Det finns väldigt många vackra Ricordea och här behöver man inte vara rädd för att de skall sprida sig okontrollerat.
 16. stigigemla

  Foxface

  Liveaquaria rekommenderar ofta fisk för väldigt små akvarier. De är ju säljare. Reeflex.net är en mer seriös sida.
 17. stigigemla

  Algfritt glas?

  Det har sålts ett antal preparat för omkring 10 år sedan som faktiskt fungerade. Men bara ett år ungefär. Att tömma akvariet varje år och lägga på en ny yta finns inte i min tankevärld. Men kanske på täckglas?
 18. stigigemla

  Hängig läderkorall. När ska jag bli orolig?

  1 - 10 mg/l nitrat är idealiskt värde för ett nytt kar. Men det behövs lite fosfat också. Sarcophyton går bäst hos mig om polyperna fladdrar i strömmen - helst åt växlande håll. Om de får för lite cirkulation är det vanligt att det bildas som ett skinn på den som behöver ömsas bort. Och då brukar korallen dra ihop sig. I stark cirkulation brukar det inte hända. Det finns också en parasit som lever inne i stammen på Sarcophyton. I så fall brukar man kunna se en lodrät springa på kanske 5 x 1 mm rätt in i stammen.
 19. Du behöver inte laka ur stenen. Om du vill få bort alger med mera så att det inte ligger och ruttnar senare så häll en liter väteperoxid 10% eller mer i karet så dödar det alla alger. Efter ett par dagar har det brutits ned och blivit vanligt vatten + syre. Borsta sedan ren stenen med en diskborste eller liknande. Har du knappar i karet kan detta vara livsfarligt. En del av dem är väldigt giftiga. Kranvatten har ofta pH ungefär 8,4 och låter du det stå kan pH sjunka till ungefär 8,0 men det brukar ta tid. Du lär inte få mycket lägre pH med kalkkross i bakgrunden. Malawi , Tanganjika med fler har naturligt högt pH men även Mellanamerika med en hel del ciklider och ungfödare. Är de odlade i akvarium sedan 70 år har det blivit ett urval mot pH runt 7.
 20. stigigemla

  Kranvatten, hur illa?

  Det ser ut som om ni har en vattentäkt med god dricksvattenkvalitet. Silikat är inte med i testresultatet så vi vet inget om risken för kiselalger. Degerfors är i utkanten av bergslagen, ett område med mycket god förekomst av metaller i berggrunden. Jag skulle rekommendera ett Tritontest innan jag använder vattnet för saltvatten. Det är ändå stor skillnad på att dricka ett par % av kroppsvikten per dag och att leva i vattnet.
 21. stigigemla

  Bra föreläsning om akvariekemi

  När man chelaterar ett ämne innesluter man atomer i en molekyl av chelateringsämnet. Vanliga chelat är t. ex EDTA (etylendiamintetraättiksyra) Där använder man motsvarande 4 molekyler ättiksyra + mer för att binda en atom metall. Skulle man chelatera kalcium skulle det gå åt betydligt mer chelateringsämne än kalcium. Men spårämnen i saltet kan mycket väl vara chelaterade. Då är det en risk att de inte syns i vanliga dropptester men ICP tar allt.
 22. stigigemla

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Varje bakterieart har ett mer eller mindre fastlagt förhållande av nitrat jämfört med fosfat (och kol). De bildar ju sin egen vävnad med sin artegen mix av aminosyror och lipider. Och skummaren tar bakterier liksom de flesta koraller och filtrerande djur. De kolkällor som innehåller någon sockerart kan till den delen tas upp av koraller. Det som är bra med föreläsningen tycker jag är att den koncentrerar sig på det allra viktigaste och går inte djupare än vad en nybörjare behöver. Det är så lätt att nörda ner sig i någon detalj och då blir den plötsligt viktigast vilket är helt fel. För att täcka allt skulle det behövas hundratals timmar. Just när det gäller kolkälla håller jag med Mikoto. När det gäller färg på koraller har jag en motsatt åsikt mot Jonas Roman. Den av mina kunder som jag har sett bäst färg på korallerna hos har 0,2 och 25 i fosfat och nitrat. Enligt min erfarenhet bleknar koraller när värdena blir för låga - under kanske 0,04 och 1. Euphyllia brukar blekna först av korallerna vid låga värden hos mig.
 23. stigigemla

  151-720 liter Projekt Shroom room, saltvatten i källaren

  Du behöver någon levande sten i varje kar för att ympa in diverse smådjur till död sten. Annars kleggar stenen ihop på ett eller två år och så kraschar karet.
 24. stigigemla

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Det beror på vilket akvarium och hur det sköts. I ett akvarium med litet överskott av nitrat och fosfat kan man sänka nitrat och fosfat med kolkälla. Då får man höjd mängd bakterier i vattnet vilka fungerar som korallmat vilket han visade i bilden med en massa bakterier nere vid foten i en korall. Detta är positivt i ett akvarium med stark skumning där skummaren reducerar mängden bakterier i vattnet. Med svagare skumning har det inte så stort inflytande. Där får man skapligt med bakterier från nedbrytningen av det som fiskarna missar att äta + det de skiter ut. Men kolkälla används ofta som en panikåtgärd i övermatade kar med alldeles för mycket nitrat och fosfat i vattnet. Där odlar vi många gånger mer bakterier än det som korallerna kan ta upp. Då blir det viktigt med en stor skummare.
 25. stigigemla

  151-720 liter Från 200 till 540, med källarsump

  Off topic. På min hemsida: http://oceanakvarium.se/?category=pages/3_fiskar&page=revets_zoner står det lite grann om biotoper. Mycket mer (och bättre) är det i Scott Michael första bok i fiskserien.
×