Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,742
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  53

Everything posted by stigigemla

 1. Ich fäster på glas, pvc eller keramik. Men när parasiterna simmar ut dödas de i UVC. Europas största importörer, Tropic marine center och de Jong kör med UVC. Koppar skulle medföra höga straff för miljöbrott. Och jag har inte haft ett utbott av prick i min butik sedan jag började med UVC för ungefär 15 år sedan. Jag skulle tro att det är mer än 100 importer.
 2. Om du medicinerar i karet kan du räkna med att nitrifikationsbakterierna slås ut. Med koppar i vattnet bör du testa ammonium. De parasiter som Trimarin tar tar också ett UVCfilter. Då kommer fiskarna ut i betydligt bättre kondition och bakterierna lever vidare. Du behöver en effekt på minst 10w. Parasiterna försvinner i ett fisktomt akvarium lika fort som i karantänen.
 3. För landväxter tillkommer något som kan vara mycket effektivt i att binda vissa spårämnen: Jord Jag är själv mycket tveksam när det gäller att använda Happyserien. Jag har försökt i sötvatten och faktiskt hällt ut den i avloppet då jag hoppas att reningsverket tar bättre hand om det än vad mina sötvattensväxter gjorde. Nu använder jag en replik av Tropicas Special Nutrition för mina sötvattensväxter.
 4. Borra ett hål på 5,5 mm mitt i hattem och sätt i en dm luftslang så funkar det och är tyst.
 5. Växtnäring för krukväxter är totalt olämplig till saltvattensakvarier. Det innehåller många gånger för mycket metaller- spårämnen och en hel del nitrit och urinämne. Att järn ofta är mätbart i saltvattensakvarier beror på att man tillsätter chelaterat järn. Annars skulle det fälla ut direkt med fosfat i den flytande gödseln. När det gäller saltvatten är det lite krångligare då olika chelat bryts ned biologiskt med olika hastighet och det är också olika hur de klarar pH 8 eler högre.
 6. Jag svarar sist först. För låg fosfat är också en brist. Hos mig bleknar först Euphyllia. Aktivt kol och fosfatreducering är inte så smart att köra tillsammans med NOPOX och liknande då de genererar en hel del bakterier som kleggar igen porerna i kolet eller järnhydroxiden. Bleknande koraller är vanligt med mycket ljus + hög nitrat i kombination med lågt kH. /Stig.
 7. Jag har fått in en del gamla Salifert tester med nedlagda akvarier. De tester som håller kortast är nitrat och magnesium. Kalcium något år extra. De andra verkar visa rätt några år efter utgångsdatum medan pH antagligen håller mer än 100 år.
 8. Jag kollade om tråden och såg att Zinkvärdet var väldigt mycket för högt 02 02. Jag tror du bör kolla hur salt kunde komma in i belysningen och skada lysrörshållarna. Har detox tagit ner det värdet?
 9. ICP tester av dessa "omätbara" värden kan vara värdefulla då man får en varning om koncentrationen närmar sig giftighet.
 10. Jag har en kompis om kraschade sitt kar med lågpris kalcium- och magnesiumklorid. Det var flingor - kalciumkloriden var vit och magnesiumkloriden gråbrun. Det var nog ungefär 2010. Men nu har vi ICP tester. Köp en säck och en ICP test så vet du.
 11. Anemonen tar sig ut om den bara vill. Den skall sitta i en skreva där den kan dra in sig för att skydda sig mot fiskar. Om du tittar på "näbben" på fjärilsfiskar förstår du hur myckket skydd den kan behöva. Så länge du håller på att pilla på den kommer den att gömma sig.
 12. Antagligen behöver du inte alla dessa ämnen. Litium och brom t.ex. Lägg upp dina ämnen - mätvärden här från testet så får du svar på vilka ämnen som kan vara intressanta för karet och vilka som bara är med för att Aquaforest vill tjäna en hacka.
 13. Med den monteringen måste du räkna med att UV:t blir fyllt av luft. Minsta bubbla från sumpen kommer att stanna i UV:t då vattnet rinner mycket långsammare där. Och på ett år... Jag skulle sätta det lodrätt till vänster om sumpen.
 14. stigigemla

  UV-ljus

  Solljuset innehåller inte så mycket UVA. Med moderna Ledarmaturer kan vi blåsa på många gånger mer än vad som finns i naturen. De fluorescerande proteinerna har två funktioner för korallen. Dels fungerar de som ett solskydd mot UVA. Den andra delen är att de omvandlar UVA till ljus som ofta kan tas upp av korallens zooxanteller. Genom att utsätta korallen för onaturligt starkt UVA ljus kan de få onaturligt mycket fluorescens. Ett slags solarieeffekt för koraller alltså. Den naturliga solstrålningen i området 400 - 500 nm är ungefär 50w per kvadratmeter. Det motsvarar ungefär 100 - 150 w inmatad blåljuseffekt för ett akvarium på 1 kvadrat.
 15. stigigemla

  Fröken fiskar

  Plectroglyphidon är bland det aggressivaste du kan ha i ett akvarium. Dessutom blir den ful som vuxen. Jag satte en tillsammans med andra frökenfiskar som också var för aggressiva för att kunna säljas. Den blev snabbt ensam kvar. Jag har några kunder som hade problem med Halichoeres chloropterus som blev aggresiv som vuxen. Den vanliga banangyltan och H. trispilus ser nästan ut som en ung chloropterus och håller sig betydligt lugnare. Ostraicon har jag aldrig haft. Serranus tortugarum är en liten rovfisk som är fredlig mot allt som inte går in i munnen. Tvåkönad och leker ofta i akvarium. Världens näst minsta havsaborre om jag kommer ihåg rätt.
 16. Ja det ser ut som Uronema för mig. Det är ju en svaghetsparasit som normalt bara dyker upp om fisken är försvagad av något. Har du medicinerat med något? Jag har lyckats bota det med väteperoxid i standarddos.
 17. Om en av Europas största fiskgrossister säger att 180 000 mikrowattsekunder per kvadratcentimeter räcker så litar jag på deras erfarenhet. Eller egentligen så litar jag på min egen erfarenhet. Och då räcker det med 20w för att rensa 500 liter per timme. Jag bryr mig inte om parasiterna dör eller inte. Det räcker i alla fall för att de inte skall vara fortplantningsdugliga. Att köra ett uvc på för högt flöde tycker jag är en synnerligen dålig idé för att det vore att odla fram parasiter med högre och högre tålighet . Jag har kört mitt system i 15 år nu med fullständig framgång och ungefär 6-8 importer per år. Nu litar jag fullständigt på det när det gäller prick. När det gäller Amyloodinium har jag haft enstaka förluster i karantänen men det kan ju bero på smitta i transportpåsen som sedan utvecklat parasiter. Det kan också sprida sig utan att lämna värddjuret. Men det angriper i alla fall inte andra fiskar efter vecka 1. Campylobacter påverka inte av UVC men där har jag haft framgång med väteperoxid. Ett preparat som inte lämnar giftiga rester efter sig. Tarmparasiter påverkas inte på smittat djur av UVC. Däremot bör det ha en viss inverkan på smitta till andra fiskar. De sprider sig i alla fall inte mellan olika kar hos mig. Immunitet och motståndskraft mot infektioner är 2 helt olika saker och jag har uttryckt mig slarvigt där. Enkelt uttryckt: Immunitet motverkar att djuret smittas och motståndskraften verkar efter att djuret smittats. Och det är mycket litet undersökt på fiskar hur de som egentligen inte blir sjuka inte smittas eller om de motverkar infektionen efter smitta.
 18. Det här med UVC har skapat många myter. Jag cirkulerar ungefär 25 liter per timme och watt UVC i min butik. Cirkulation ungefär 2x per timme. Jag har inte haft ett enda utbrott av prick eller oodinium i butiken under de 15 år som den varit igång. I karantänen har jag 3x per timme i cirkulation. I affärsakvarierna är det oftast ingen sand på botten och inredningen är oftast bara 2 stenar. I ett akvarium med mycket sten behövs mycket mer cirkulation för att skölja ut de frisimmande parasiterna ur springorna mellan och under stenar. För att bryta ett pågående utbrott behövs mer cirkulation. Ett 40w UVC har hjälpt några kunder med prick i kar upp till 500 liter. Men man måste se till att det är cirkulation med mer än ett par cm/sekund i alla springor där fiskar kan tänkas ligga och sova. Så snabbt simmar inte parasiterna utan de sköljs då ut på fritt vatten och hamnar förr eller senare i UVC:t. Maximal hastighet för Cryptocaryon skall vara ungefär 45 cm per minut. För Amyloodinium har jag inte sett någon siffra. I ett fungerande akvarium där det gäller att smitta från en ny fisk inte skall kunna etablera sig på de etablerade invanda fiskarna räcker det normalt med 40w UVC på 1000 liter. Har akvariet gått några år och har måttlig fiskbesättning behövs inget UV. Mitt 1640 liters och dess föregångare har inte haft UVC på de sista 4 - 5 åren. Jag har inte sett fisk med prick på korallrev, bara i förorenade vatten på västkusten. Normala friska starka fiskar är mer eller mindre immuna även om känsligheten är väldigt olika för olika arter.
 19. Jag har målat undersidan på nästan alla kar här. Det blir inte så stark speglihg med glas mot vatten som glas mot luft då brytningsindex skiljer sig mycket mindre.
 20. Järn är så gott som olösligt i saltvatten. För att försörja ett akvarium med tillräckligt med järn chelaterar vid det. Chelatet är en stor molekyl med ett utrymme inuti där en metallatom passar in. På så sätt blir den oåtkomlig för andra atomer den skulle kunna förena sig med och bilda en fällning. Men alger med mer har förmågan att "ta ut" chelaterat järn. Chelaten är mer eller mindre biologiskt nedbrytbara (olika) vilket innebär att chelaterat järn försvinner ur vattnet. Det kan ta en vecka (citronsyra) eller kanske flera månader (EDTA) Använder man järn chelaterat med citronsyra behöver man tillsätta flera gånger i veckan så att inte värdet flaxar upp och ned. I Chaeto gro är det antagligen ett långlivat chelateringsmedel efter som det kunde bygga upp ett högt värde hos Oscar. ICP- tester tar chelaterat järn men jag är tveksam om en dropptest gör det. Det kan också vara olika beroende på vilket chelateringsmedel som används. Det verkar inte som om alger förgiftas av chelaterat järn i hög dos. Chaeto Grow innehåller också andra nödvändiga spårämnen som är giftigare i för hög dos.
 21. Magneter kan vara olika polariserade. En rund magnet kan ha nordpol till vänster på plattan eller på översidan. Jag har också sett magneter med nordpol i mitten och sydpol runtom. För att de skall fungera säkert bör du köpa större magnet av samma fabrikat.
 22. Ett korrekt svar får du bara från ditt försäkringsbolag då olika bolag har olika villkor.
 23. Med tanke på hemförsäkringen bör du inte förvara bilbatteri i lägenheten. Ett fritidsbatteri kanske är tillåtet i och med att det är läcksäkert.
 24. Det är enorma problem på komponentmarknaden fortfarande. Leveranstider på uppåt ett år är vanligt. Mikroprocessorer är väl värst följt av vanliga halvledare men även enkla komponenter som motstånd och kondensatorer är det brist på. Det går sakta åt rätt håll men det kommer att ta flera år innan det blir normalt igen.
×
×
 • Create New...