Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15,468
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

Everything posted by stigigemla

 1. Nu vet jag inte hur Hanna har löst testproceduren men jag ser det som lösbart. Man kan t.ex när det gäller nitrit ta ett första mätvärde efter 30 sekunder och på så sett få ett färgutslag för nitrit. Ett senare mätvärde 3 minuter efteråt t. ex skulle ge en färgförändring beroende på reducerad nitrat + nitriten. Lite matte sedan i mikroprocessorn skulle kunna räkna fram ett värde. Ett för högt nitritvärde som omöjliggör mätningen skulle kunna blinka NO2 / off. Av vad jag sett på R2R av försök med andra Hanna checker för att mäta nitrat är inte felen värre än att en korrigeringstabell för olika salthalter skulle kunna lösa det. Eller så har de kommit fram till en annan metod. Jag är ganska så övertygad om att ingenjörerna på Hanna med några månaders arbete har kommit fram till något ännu bättre än vad jag fick fram på en minut.
 2. Jag gissar att det är fosfaten. Caulastrea brukar gilla om man matar mycket i karet. Handmatar man den när ättenatklerna är ute (oftast när ljuset släcks) mår den bra och växer fortare.
 3. Ja Anthiaserna ser bra ut. Det finns mat som innehåller preparat mot tarmparasiter. Kanske var det Fauna Marin som hade den? Finns det någon här som sett det?
 4. Palettkirurgen är en av de fiskar som ofta ligger platt mot botten och sover. Så springorna att sova i kan vara vågräta också. Om varje fisk har minst ett gömställe i närheten blir de tryggare och visar sig mer. Har man inga gömställen brukar de simma bakom närmaste sten så fort man kommer nära karet.
 5. Den ser mager ut och har förstorade näsporer. Mager kan bero på lite mat eller tarmparasiter. Näsporerna kan tänkas bero på reaktor med kol eller järnbaserad fosfatremover där mediat rör sig och skaver av minipartiklar. Eller så hänger det ihop med anledningen till att den är mager. Hur ser dina Anthias ut? Är de välfödda skulle midasen också vara det.
 6. Jag skulle tro det kan vara Uronema marinum. En oerhört smittsam parasit som begränsas mycket av fiskarnas naturliga motståndskraft. De är encellig och förökar sig på fisken utan vilstadium och angriper främst skador. Mata fiskarna flera gånger per dag framåt och lite mindre varje gång så bör det gå bort av sig självt. Men fisken på bilden tror jag dör inom 3 dagar. Chromisar är speciellt utsatta. Kirurger eller clownfiskar brukar inte få synliga symptom. Litet mer att läsa här: https://www.reef2reef.com/threads/uronema-marinum.247940/ Mindre angrepp brukar inte visa röda sår. Det kommer när angreppen blir kraftigare om inte fisken dör innan. Även om parasiten är svårutrotad med kemi försvinner den oftast om man kör med UVC och inte sätter i Chromis det närmaste halvåret.
 7. Om du mäter högt nitrqtvärde i ett kar som är några veckor är det säkert ett felresultat beroende på att nitrit i vattnet får nitrattestet att slå i botten. Undvik att nitrattesta de första 2 månaderna då testresultatet bara har minmalt med det verkliga värdet att göra innan nitriten har gått ned. Roligt att du är aktiv med ditt akvarium men det första stora tipset för nybörjare är som alltid: Ta det lugnt och vänta på att biologin skall justera in sig.
 8. Jag körde Tunze 9004 som skummare för en 125 liters kub ett par år. Jag tyckte den skummade för lite och koppen räckte ändå inte ens en vecka. Och jag hade som alltid lite fisk. Men för ett kar på 50 - 60 liter blir den nog bra. En mycket gammal grundregel för skummare säger att skummarkroppens volym bör vara ungefär 1/100 av akvariets volym men då behövs en mycket bra vatten/luftblandning in till skummaren.
 9. stigigemla

  Giftiga?

  I turordning: Ja, jag var nära att bli enögd. Jag hade tvättat händerna och ansiktet efter att jag misstänkte ett stänk på pannan. Men jag torkade ansiktet med samma handduk som händerna så det var antagligen den vägen giftet kom till ögat. Jag använde korta handskar den gången. Glenn i Skillingaryd ringde mig när han höll på att skrubba stenarna under rinnande vatten i källaren. Jag sade att han skulle öppna alla fönster i huset, skicka ut alla andra som befann sig där och tvätta händerna noga med tvål och vatten. Om han gjorde allt detta vet jag inte men jag är säker på att han inte kokade stenarna. Att lägga stenen i syra hjälper inte. Då måste man lösa allt av stenen innan pH blir tilläckligt lågt. 1/10 klorin i kranvatten skall hjälpa och även kaustik soda. Jag använde både och och så stark sodalösning att knapparna löstes upp. I murbruksbaljor med plywoodlock och en sten över i flera veckor. Sedan vattenbyte och en ny omgång soda så stenen blev helt ren. Vattnet hällde jag ut i trädgården utan att se någon inverkan på växtligheten. Men två veckor utan tätt lock gör att vattnet tar upp koldioxid ur luften vilket sänker pH. Men värdet var över 9 när jag hällde ut det.
 10. stigigemla

  Giftiga?

  Glenn i Skillingaryd borstade av knappar från levande sten med en rotborste. Han var 3 dagar på sjukhus och frugan som inte ens var i samma rum 2 om jag kommer ihåg rätt. Palytoxin är inte en alkohol utan en mycket stor organisk molekyl.
 11. Banggaikardinaler bildar par och mobbar ut alla andra. Pyjamaskardinalen brukar gå bra i grupp men blir mobbade av Banggaier, Stimmar i egentlig mening gör de inte men de går ibland tillsammans i en grupp.
 12. Ett lågt magnesiumvärde kan medföra att kalk fäller ut på stenar i pimpar med mer. Därför brukar man rekommendera att höja magnesium först till ett vettigt värde innan man börjar tillsätta kalcium.
 13. HW Balling har jobbat länge för Tropic Marin nu. Jag tror han började 2000 ungefär. Den som har hand om kemin på Fauna Marin är såvitt jag vet grundaren, Claude Schumacher.
 14. Jag gör också en komplett 2 part lösning nu för tiden (Ocean 2komponent). Där använder jag bikarbonat + karbonat men har inte fått upp det till mer än 3,5 gånger Ballingstyrkan. Går jag upp högre tar det en evig tid att lösa upp kemikalierna i den dunken. Egentligen är core 7 3,5 gånger koncentrerat i karbonater genom att det är 2 dunkar med lösning för detta. Jag tror att några av de amerikanska 2 partlösningarna också är mer eller mindre komplett med brom, bor och strontium.
 15. Detta är en risk om man kör nopox så att nitratvärdet närmar sig 0.
 16. När jag använde Rowaphos sköljde jag den före användning. Det är ingen risk för höjd järnhalt i akvariet. Det som däremot kan tänkas hända är att järnpartiklar kommer in i näsporer eller sidolinjen på fiskar och orsakar hlle.
 17. Syftet med gymnasiearbetet är att eleven skall genomföra en studie på egen hand och dokumentera den. Som en hjälp har eleven en handledare som skall tipsa och vägleda men inte delta i själva studien eller dokumentationen. Studien kan vara allt möjligt som t.ex hur man gör en elinstallation i en friggebod eller Kristina Lugns poesi. Men den skall ha en anknytningen till målen för det program eleven går på. Eftersom läraren som gör bedömningen sällan har möjlighet att bedöma själva studien blir dokumentationen det viktigaste.
 18. Normalt jodvärde i saltvatten är såvitt jag vet 0,06 ppm och Hanna 718 har upplösningen 0,1 ppm och mätfelet +- 0,1 ppm +- 5% av mätvärdet . Vid ett normalt jodvärde i karet är det alltså stor möjlighet att den visar 0.
 19. Det stora problemet med den videon är att de har växlat effektivitet med snabbhet. Man ser inget om hur kolet verkar under t.ex en månad som är en vanlig tid mellan kolbyten.
 20. Jag har läst det från diverse olika källor under säkert 10 års tid. Mest hobbyister men jag tror även ett par som dissekerat död fisk och då funnit i näsporer.
 21. Vid den nedersta förgrenoningen ser det ut som klumpar på korallvävnaden. Några täcker de mörka hålen för polyper. Drygt 1 mm stora.
 22. Problemet med järnpartiklar i vattnet är nog mest att de kan fastna i näsporerna eller i sidolinjen på fisk och orsaka HLLE.
 23. Det är samma kvartsglas som till 40w. Kanske lite lättare att få tag i.
 24. Jag tror jag ser plattmaskar på Styloporan.
 25. Då jag själv har affär sedan 2007 vet jag min prisutveckling. Kvalitetssalt har gått upp från cirka 700 till 820. Små Chromis tog jag 70:- för. I dag 80:- Men gyltor och Gul kirurg har gått upp mer. Turbo tog jag 30:- för ett litet tag. Sedan 40 och nu är det 40 eller 50:- Tunze pumpar har gått upp en aning från grossist medan kronan har sjunkit från knappt 9 för en Euro till 11. Så 25 % ökning på pumpar är nog vanligt. Nu är det möjligt att en del importdjur blir dyrare då flygfrakterna stigit i år. Dejong har höjt sina priser med 10% och en fransk grossist hade i sista listan höjt frakten med ungefär 70%. Men detta kommer nog att reglera sig efter Covid även om det säkert blir lite dyrare än i dag. Pepparmintsräkor tar jag 150:- för. Samma pris som då men putsarräkorna har jag höjt och kommer nog att höja lite till.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...