Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Posts

  15,624
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

Everything posted by stigigemla

 1. Jag har bara haft en liten Mantis men har läst på och har också lite erfarenhet från den. 1. Problemet med Mantisar är att de äter mycket och man behöver då en kraftig rengöringsanläggning. En scyllaris blir stor och äter mycket. 2+3. De är lätta att vänja till tinad djupfryst mat. Det lämpligaste här i Sverige är nog hela räkor men man bör omväxla med annat som t.ex musslor och fiskkött. Att mata med levande fisk är olagligt. De äter mycket och sällan i naturen men du ser på dess aktivitet när den börjar bli hungrig. Att odla krabbor är snudd på omöjligt för hobbyister. 4. Du bör ha en sump till akvariet då den behöver lite över rumstemperatur och den kan slå sönder doppvärmare. Belysning är inte så viktigt då den kan leva på ganska stort djup i naturen. En rejäl äggviteskummare är nödvändigt. Räkna med att den bör dra mer än 500 liter luft per timme. 5. Du behöver kunna mäta de normala värdena för saltvatten. Temperatur, salthalt, kH, Kalcium, Magnesium, Nitrat, Fosfat. Dessutom kan det vara bra med ett ammoniumtest då du matar sällan och mycket. 6. Den går inte att ha tillsammans med djur som rör på sig. De är mat.
 2. Liftare och de kräftdjur och maskar som normalt lever i stenen är nattaktiva och behöver mat. Därför är det bra att lägga i ett par flingor torrfoder varje dag. Djuren brukar man bara kunna se i rött ljus på natten när det är 100% mörkt i rummet. Ett LED bakljus för cykel brukar funka bra. Om man har akvariet fisktomt några månader men ändå matar brukar djuren så sakta bli djärvare och visa sig mer och mer dagtid. Hur stor del av djuren och bakterier som dött vet ingen men de brukar föröka sig snabbt om de får mat.
 3. Detta är ett forum och vitsen med det är att man kan hitta nyttig information i gamla trådar och även hålla dem vid liv när det kommer ny information. Nu får alla som gör samma sökning som "dödgrävaren" gjort möjlighet att se recensioner av dagens ritprogram. Bra gjort @Lambu.
 4. 621 mg/l kalcium vid 1187 magnesium är bara lösligt vid ett mycket lågt kH- värde. Jag misstänker ett felaktigt mätvärde här: Ca, Mg eller kH.
 5. Nu har jag kört mer än 10 år med UVC i karantän och försäljningskar utan några egentliga utbrott. I karantänen är karen oinredda utom ett par. De har sand på botten vilket gör att det någon gång tagit längre tid att få karet parasitfritt. I försäljningen är det några stenar i varje kar och där har jag sett prick några gånger - kanske vart tredje, fjärde år. Då har jag tömt det karet och flyttat fiskarna till karantänen. Jag vill ju inte visa sjuka fiskar för mina kunder. Den sjukdom som skapar förluster för mig är Uronema men det har jag fått bort med väteperoxid de senaste gångerna. I karantänen har jag 3 gånger akvarievolymen per timme genom UV och i försäljningen är det en gång. Jag har också ett par kunder som fått stopp på Cryptocaryonutbrott med UVC i revkar med en massa sten i och där verkar det behövas 3 eller mer akvarievolymer per timme för att döda ett kraftigt utbrott. Men det har fungerat varje gång. Det är helt naturligt att enstaka parasiter inte kommer genom UV:t men det behövs inte. Det räcker med att reproduktionsfaktorn är under 1 så försvinner det. (Precis som med covid men där gör man det svårt för sig genom att olika delar av befolkningen har olika vanor)
 6. Har du tillräckligt med UVC tar det oodinium då de har ett friliggande stadium och sprider smittan genom frisimmande parasiter precis som Brooklynella och Cryptocarion.
 7. Jag betvivlar inte att komplexbunden koppar håller stabilare värde eller att det är mindre risk för chock om man höjer kopparvärdet stegvis. Men vissa fiskar är så känsliga för koppar att kopparbehandling alltid avrådes. Jag har ingen anledning att använda koppar själv då jag har UVC som gör samma sak utan gift i vattnet så jag har inte kollat upp vilka arter som är känsligast men sett det flera gånger på amerikanska forum. Den som är intresserad av frågan kan söka själv. Denna fick jag upp men jag har läst om misslyckande med gyltor också.
 8. Har du haft koppar i vattnet är det antagligen det som dödade gyltan. Många av dem är väldigt känsliga mot koppar.
 9. Du har väl antagligen adspersus medan Jon- Olav har elegans. Jag har haft båda arterna i samma kar och skillnaden var påtaglig. Båda arterna fanns på Hisingen för 50 år sedan och de är antagligen kvar. Jag tror det var på Hästevik jag tog dem men det kan ha varit Tjuvkil.
 10. Då är det antagligen någon inre parasit. Kan vara ålder men de brukar väl bli 4-5 år i akvarium och ganska stora.
 11. Anthias är olika. Squamipinnis (den blåögda) som säljs mest är mycket aggressiv och där bör man nog ha minst 5 honor för varje hanne och minst 1 meter akvarium per hanne. Det är andra Anthias och pilfiskar som är mest utsatta. Mycket sten och grenväxande koraller underlättar också. Andra arter som lever på lite större djup är lugnare och av dispar brukar man kunna ha flera hanar.
 12. Jag har läst ett foruminlägg av H. W. Balling (Kemist på Tropic Marin) där han hävdade att koraller inte kan ta upp fosfat om halten är under 0,02. För länge sedan läste jag en artikel där de hade mätt samma fosfathalt i havet på 6 ställen i stora barriärrevet. De adderade organiskt bunden fosfat till den vi mäter (oorganisk) och summan blev på varje plats 0,06 vare sig den oorganiska var 0,02 eller 0,06. Lasse har också länkat till en artikel där de visade att fiskmängd, koralltillväxt med mer var större runt fågelöar men inte runt öar som var invaderade av råttor. Den extra gödningen av fågelskit påverkar. Vad jag har sett är det bara nackdelar med att ha fosfathalt under 0,06. För min del tror jag att det lägsta fosfatvärdet som koraller kan utnyttja är olika för olika arter och vissa sorter som t. ex Euphyllia behöver mer om man inte ger dem fosfat genom stödmatning för hand.
 13. Ja de kan vara känsliga mot högt nitratvärde. Hur stort akvarium går den i?
 14. Det enda jag sett som är lätt att få att fungera är att sätta en svart plexiglasskiva mellan så att den skärmar av ljuset. Men spilljus går runt så det kommer ändå att växa alger. Jag varnar mina kunder för detta och rekommenderar en algreaktor i stället.
 15. Jag målar mina baksidor med vanlig latexbaserad innefärg. Bara att tvätta av glaset först med vatten + lite diskmedel innan. När det torkat ett par timmar lyser jag från baksidan och tittar framifrån om det är några ljusa fläckar eller prickar. Det är bara att dutta över dem med lite ny färg. Alla ojämnheter eller penseldrag är helt osynliga från insidan av akvariet så man behöver inte vara rädd för att kladda. Behöver jag ta bort färgen ställer jag det på en bit frigolit i duschen och spolar på med 40 gradigt vatten. Då är det lätt att dra av färgen i stora sjok om man värmt färgen och spolar vatten mellan färg och glas.
 16. Ja det ser ut som en liten rörmask. Det finns många arter som blir olika stora och växer på olika underlag så det är bara att vänta och se hur den utvecklar sig.
 17. Om man nollar fosfaten kan det bli plötslig vävnadsdöd på koraller. Väs är ju kolkälla som sänker nitrat+fosfat. Enligt min erfarenhet är Montipora mest utsatt.
 18. Jag skulle ta ur en liten hink saltvatten om dagen tills salthalten är nere i rätt värde. Påfyllningen av osmosvatten fyller upp resten betydligt jämnare i sumpen än om du häller i osmosvatten. Runt ställskruven på refraktometern är en rund mutter. Dra åt den lite grann så att ställskruven går lite trögt. Sedan ändrar sig refraktometerns inställning inte lik lätt.
 19. Jag skulle göra en ICP test för att få oberoende testvärden.
 20. Det enklaste är kanske att ta med saltmätaren och besöka någon som har fragg till salu.
 21. Metoden spred sig i USA men somliga fick ingen antialgeffekt alls av magnesiumtillsatsen. En teori då var att det verksamma ämnet kunde vara litium som det var mycket av i några fabrikat. Jag har inte sett någon definitiv lösning på varför superhögt magnesiumvärde motverkar alger för somliga men inte för andra.
 22. Det kan ju vara så att din salthalt är lite hög. Jag skulle dubbellkolla salthaltmätaren.
 23. Jag har använt och sålt några 10tal av det saltet utan att ha fått en enda anmärkning. Så jag undrar vad har du för salthaltmätare? Kan du dubbelkolla salthalten hos någon du känner eller i en affär?
 24. För mig ser det mer ut som en svampdjurskoloni.
×
×
 • Create New...