Gå till innehåll

Skyddsglas till MH


kallehornstrom

Rekommenderade inlägg

Jag håller på att bygga två egna mh-armaturer till ett växtakvarium. (Ja, jag vet fel forum men eftersom ni saltisar ofta kör med mh...) Till detta måste jag beställa skyddsglas men jag är inte helt säker på huruvida vanligt floatglas skärmar uv och om härdat floatglas skärmar bättre än ohärdat? Tjockleken på glaset klurar jag också på.

Socklarna har jag plockat från två bygghalogenlampor men glaset från dessa passar inte min design och dessutom verkar de vara svagt tonade (blågrön).

Tar tacksamt emot hjälp och synpunkter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har surfat runt lite och sökt på detta ämne och då funnit att tillverkare av HQI-DE-lampor numera börjat göra dom UV-skyddade - dvs. med ett yttre lager likt de enkelsocklade lamporna. Jag tittade därför lite närmare på mina lampor och upptäckte att det står "UV-P" på dom.

http://www.voltimum.se/catalog/fam/OSS-/020/003/OSS-010/010/020/020/fam-P/HQI-TS-UV-reducerad-Sockel-RX7s-24-Fc2.html

Av den här sidan kan man kanske dra slutsatsen att dessa lampor inte behöver annat än ett rent mekaniskt skydd: "Ett normal kraftigt frontglas kan användas i stället för ett dyrare U-skyddsglas."

Men jag nog gräva vidare lite i detta...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har googlat lite men inte hittat någon information om lampor med UV-P annat än att dom inte skadar plaster och bleker textilier på samma sätt som andra lampor.

Här är databladet till mina nyaste lampor: http://www.blv.pl/media/File/blv%20metal/hitlaite/BLVMedia0018305.pdf

Tyvärr ger det inte någon vidare information så jag har mejlat tillverkaren.

Beträffande vilken typ av glas som ska användas i MH (DE) armaturer så verkar det helt snurrigt. I alla forum jag har kikat finns olika svar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Glas till MH armaturer för dubbeländade MH lampor fyller främst funktionen som UV filter, utan dessa bränner du ihjäl innevånarna i ditt akvarium.

Single end(E40) lampor har UV filtret i den yttre glaskolven ock klarar sig utan skyddsglas.

När det gäller skyddglas så är det temperart glas, typ Pyrex som används

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill inte låta grinig men jag börjar bli lite less på samma svar hela tiden (med all respekt Greger).

Att DE's behöver skyddsglas som filtrerar bort UV vet många och likaså att E40 inte behöver skyddsglas. Jag läste dock i ett forum att många tillverkar har börjat göra DE's efter samma princip som E40 dvs med ett UV-absorberande yttre glas. Efter detta kollade jag på min nya lampor och såg att det står UV-P (uv-protection). Alla DE's har inte UV-P - detta är jag helt säker på efter att ha googlat en massa modeller. Frågan är då vilken skillnad med avseende på extern skyddsglas de är mellan DE's med - repektive utan UV-P?

(kör en tråd om detta på nanoreef.com också men där verkar ingen heller känna till detta)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tja, det är fullt möjligt men ingentig jag känner till - min fråga är då om inte dessa blir lika stora i diameter som lampor med E40 sockel?

Enda fördelen med dubbelsocklar är ju att de är mindre (för att uv skyddet är bortrationaliserat) och därför används i lågprofilarmaturer.

Dessutom frågar du efter skyddglas till MH - inte efter dubbelsocklat med inbyggt uv skydd...;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det känns viktigt att få klarhet i detta med tanke på hälsorisken och effekten på djuren/växterna i våra akvarier.

Om de visar sig att UV-P har samma UV-begränsade effekt som glaskroppen runt E40's så kommer jag att välja ett så tunt skyddsglas som möjligt för att slippa ljlusförlust samt pengaförlust ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Fick svar från USHIO idag:

"You are right, if you use a UV-protected double end lamp or the single end lamp you don´t need an additional UV-protected front glass.

And you are also right, that in this case the glass sealing only have to have a heat resistance and mechanical resistance."

Man behöver alltså inte använda något skyddsglas till dubbelsocklade lampor med UV-P annat än för mekaniskt skydd. Men ni som läser detta och kör MH; kolla nu för guds skull att ni har rätt lampor innan ni börjar labba med glaset. (Här skulle en lång "disclaimer" vara på sin plats i ett amerikansk forum) :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...