Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Har ett litet problem med en 2x24W armatur jag byggt. Armaturen drivs av en Osram Quicktronic Intelligient. I armaturen sitter två KZ lysrör. När armaturen släcker på kvällen "flimrar" rören en liten stund. Har jag ett jordfel? Krypström? Magnetfält? Om armaturen bara lyser en kort stund och sedan släcks uppstår inte problemet.

Tacksam för tips!

/Mattias

Postat

Återanvändning av sånt man skrivit på annat håll är ju alltid praktiskt:

Det finns egentligen två möjligheter men först något om hur ett lysrör fungerar. I lysröret finns kvicksilver som med hjälp av elekticitet ruskas om till den grad att det börjar sända ut strålning. Till stor del handlar det om uv-strålning som vi inte vill ha, insidan på röret är därför belagd med pulver av diverse material som absorberar uv-strålningen och i stället sänder ut strålningen som ljus av våglängder som vi vill ha.

Den där konverteringen av strålning till andra våglängder kan beskrivas som fluorescens och fosforescens, skillnaden är att det första är en i princip omedelbar process medan det andra är ett trögare fenomen där materialet kan sända ut ljus under lång tid. Fenomenet används praktiskt på olika sätt, skyltar för nödutgångar kan t ex ha material med fosforescens för att synas även om ljuset blir borta.

Det kan mycket väl hända att vissa beläggningar i lyrör kan ha något av material med fosforescens och då alltså kommer att lysa svagt en viss tid efter att de är avstängda. Det är i så fall inget att bry sig om, det är ett helt naturligt fenomen.

Den andra möjlihgeten för att avstängda lysrör kan lysa i mörker är något obehagligare. Starka elektriska eller magnetiska fält kan göra ungefär samma saker med röret som när man kopplar till strömmen och få röret att lysa svagt. Lysrör placerade under de värsta kraftledningarna kan faktiskt lysa svagt. Finns det alltså i närheten av röret transformatorer eller annat så skulle det kunna få röret att lysa. Då det skall till obehagligt starka fält så är det ett fenomen som kan ge anledning till viss eftertanke.

För att avgöra vilket det handlar om en viss efterglöd eller om det är fält som får röret att lysa så går det att se efter om fenomenet är stabilt eller inte. Glöder röret något på kvällen och det fenomenet mer eller mindre upphört framåt morgonen så är det lugnt. Varar verkan länge så går det ju att få ett definitivt avgörande genom att montera in ett rör som förvarats i mörker några dagar, uppstår det ljusfenomen med ett sånt rör utan att strömmen är påkopplad så är det något slags fält som sätter fart på det. I det läget skulle nog jag gå vidare med att fundera på vad det beror på, oavsett vad man nu vill tro om elöverkänslighet och liknande så är det i vart fall inte nyttigt med starka elektriska eller magnetiska fält.

Postat

Kanske ingen större fara då? Kan tillägga att om jag drar ur kontakten under tiden det flimrar slutar det. Jag tror det håller på 10-20 minuter ungefär.

/Mattias

Postat

Precis som Anders säger så finns det i princip två olika effekter som kan förklara det, jag kan säga att fosforecerande material finns i många lysrör, jag har speciellt upptäckt det på mina blårör, dom lyser svagt en stund efter de slocknat. Fosforecens är ett läge där elektroner exciteras och måste ner via så kallade förbjudna övergångar, detta gör att materialet liksom ett batteri lagrar elektroner i ett högre excitationsnivå i molekylerna och dessa tar sedan en viss tid för att falla ner till sin grundnivå igen. Det gör att ju längre tid lampan varit tänd, desto fler elektroner ligger i dessa lägen och desto kraftigare och längre tid fosforecerar röret. Så det är ganska logiskt att det krävs att lamporna varit tända ett tag för att effekten skall vara synlig. Sen säger du att det flimrar, är det ett kraftigt flimmer eller bara smått, är det kraftiga fluktuationer så kan det bero på något annat, då fosforecensen borde vara ganska stabil i sin utstrålning.

Sen skulle jag också kunna tänka mig att det skulle kunna vara något med en kondensator eller liknande som ligger och laddar ur sig sakta till röret som gör att det flimrar, men det är ju helt en spekulation och jag tror mer på fosforecens.

Postat

Tack för er svar. Det flimrar inte så kraftigt. Måste ha rätt så mörkt i rummet för att kunna se det. Så det stämmer väldigt väl in på de förklaringar ni gett.

/Mattias

Postat
Kanske ingen större fara då? Kan tillägga att om jag drar ur kontakten under tiden det flimrar slutar det. Jag tror det håller på 10-20 minuter ungefär.

/Mattias

Detta ändrar ju helt på steken, då borde det INTE bero på fosforecens, och då måste det finnas någonting som fortfarande leder ström. Man ska vara medveten om att de flesta brytare endast bryter den ena ledarens ström. Och om man då har den kopplad så att den bryter nollan och fasen ligger på hela tiden så är prylarna fortfarande strömförande mot jord, därav skälet att de flesta rekommenderar att man drar ur proppen när man byter lampa med mera, då man inte kan garantera att det är fasen man bryter med kontakten. Det du kan testa är att vända kontaten 180grader och se om den slutar flimra då, i så fall har det med att det sannolikt finns någon väg till jord för strömmen att ta... Kan även bero på att det finns kondingar i balasterna som laddar ur sig sakta mot nollan via rören eller nåt liknande. Men testa att vända kontakten, jag rekommenderar väl egentligen att det bästa när man blandar saltvatten och el att ha brytare som bryter båda ledarna (eller att man mäter och ser till att det är fasen som bryts för alla prylar i närheten ).

Postat

I timern finns det ofta avstörningskondensatorer över strömbrytaren. Dessa kan läcka en liten (ofarlig) ström. En elektronisk reaktor startar på så sätt att en kondensator laddas upp till ungefär tio volt och lämnar då ström under mycket kort tid till en startkrets. Normalt sett drar detta igång resten av kretsen men nu kommer det alldeles för litet ström. Det blir bara ett pyttelitet blink i lysröret.

Om man sätter en liten väggbula (för kylfläkt) i samma grendosa som ljuset (efter timern) slutar det.

I något fall räcker det med att vända på stickkontakten.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...