Gå till innehåll

Snigel död


Patrik Steen

Rekommenderade inlägg

Vad kan det bero på om Turbosniglar dör? för nu har min andra död inträffat och det är en snigel till upptäckte jag.Tänkte mest om det kan bero på nåt särskilt eller det är kanske bara är som det är, alla andra invånare mår bra/två Clowner en Green Goby putsarräka och en Liten Magnefica är det som befolkar karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

gammal, legat på rygg för länge....1001 grejor. jag hittar hela tiden tomma snigel skal liggande lite varstans.
Ok tack för snabbt svar dem var rätt så stora dem som har dött kanske en ålders sak..:-)tänkte mest att det är nåt som inte stämmer i karet när sniglar plötsligt ligger där på botten.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du haft dem länge så kan det vara flera saker, dock oftast svält, har du haft dem en kortare tid, under kanske 6 veckor, så är det sannolikaste skälet oförsiktig inkoppning någonstans i ledet från havet till ditt kar. Ålder ser jag mindre sannolikt, då de flesta snäckor har lång livslängd i naturen (några tiotal år).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har bara hört femtioelva - aldrig 1001 - måste vara något lokalt mål :)

Snäckor dör då och då, men till skillnad till Jani tror jag inte på svält som en vanlig orsak. I naturen är det betydligt sparsammare med mat än vad det är i våra akvarier. Felaktig mat - fel sammansättning osv är ibland kanske en mer trolig orsak.

Det med inkoppning tror jag inte heller på stenhårt. Jag har varit med om ingen inkoppning alls, flera timmars inkoppning och otalgia varianter därimellan. Finns inget klart samband mellan dödsfrekvens och hur man mottagit snäckorna - varit med om inkoppningar enligt alla spelets regler och massdöd, direktisättning och massdöd och vice versa.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller Lasse så måste jag väl där säga att jag inte har alls lika mycket erfarenhet än han och till största delen baserar mina utsagor på vad jag läst (av väldigt duktiga personer i området dock, speciellt dr Ronald Shimek, som forskar på ryggradslösa djur). Så det Lasse sa tar jag i.a.f. till mig av och jag vet att det han säger är väl beprövat av honom själv.

Men däremot kommer nog inte att ändra min indroppningsstrategi, och att jag försöker se till att inte ha för många snäckor i ett kar. Då jag upptäckte när antalet snäckor minskade av sig själv på samma sätt som för en hel del andra (bara dog, helt enkelt, för min på det sättet som det sägs att snäckor dör av svält, blir långsammare och långsammare, tappar greppet allt oftare m.m.) och mängden mikroalger började öka igen i karet så började helt plötsligt de kvarvarande snäckorna växa med en otrolig hastighet. Och sen dom kom ner till det antalet de är nu, 4-5 st, så har inte en enda snäcka tappat fästet på över ett halvår, medans när jag hade över 10st så fick jag vända snäckor varannan dag, inklusive en av de som fortfarande lever i mitt kar (den är väldigt lätt att känna igen) som aldrig tappar greppet nuförtiden, vad det beror på i.s.f. vet jag inte, men jag har satt det till svält då jag läst att det är vanligt.

Inkoppningsproblematiken, är som sagt något som jag själv inte kan säga så mycket om, i början var jag ganska oförsiktig med inkoppning, och dom klarade sig i.a.f. i flera månader så där kan jag inte säga emot Lasse alls ifrån egen erfarenhet. Det som gjort att jag är försiktig är efter man läst om snäckornas anatomi och att dom ska vara känsliga för salinitetssvängningar då deras njurar (och många andra organ, men njurarna har uppgiften att balansera saliniteten i kroppen) är av en ganska svag struktur och kärlen i dem kan lätt sprängas om salthalten ändras snabbt (och för optimal överlevnad handlar det om att man behöver en indroppning under 5-10 timmar).

Om du är intresserad så är detta en bra artikel kring Trochidea snäckor (den supergrupp som i slarvigt dagligt tal kallas för Turbosar), om just döende snäckor är kapitlet "Acclimation Problems, Or Why Do They Die?" intressant, ungefär mitt i artikeln.

Som sagt, snäckor dör, vad det beror på är inte alltid helt klart, jag försöker bara göra mitt bästa för att förhindra fler onödiga dödsfall i mitt kar, om det så involverar löjligt lång indroppning till karets salinitet :P

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alger har jag inte på ruterna alls men på stenarna sitter där väl tycker man,sen vet jag inte om dem äter en slags alger bara och då tänker jag främst på kiselalger och det har jag inte alls vad jag kan se.

Vad jag har läst mig till (och jag sett i mitt kar) så är dom bara kapabla att äta mikroalger och inte allt för långa håralger, dom kan inte få i sig större makroalger, mina kör över mina fält av röda och gröna makroalger utan att ha ätit vad jag kan se ett strå av dessa, ibland kan det se ut som dom äter en alg, men sen när den lämnar den så syns inte ett spår på dem, kanske att den är lite renare än de andra bladen då den plockat mikroalgerna ifrån algens yta. Det jag förstått är förklaringen till detta är att snäckorna slickar loss algerna med sin radula (tunga med raspliknande tänder för att få loss algerna). Så det som står i många ställen att man kan behöva stödmata med makroalger om man inte har tillräckligt med mikroalger förstår jag inte, då dom inte kan tillgodogöra sig detta (?) däremot kan jag tänka mig att de andra tipsen jag några gånger hört om kokt sallat/spenat kan vara mjukt nog för dem att slicka i sig.

Detta är bara mina tankar kring området som baserar sig på studier av snäckorna i mitt egna kar (är lite konstig och tycker ryggradslösa djur är mycket roligare än fiskar, så jag kan stirra på snäckors (och maskars m.fl.) beteende i timmar) och läsande av mer populärvetenskapliga artiklar och böcker området, men ska inte tas som något extremt vetenskapligt då jag inte är en biolog eller gjort några mer vetenskapliga studier i området.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man läser artikeln som du refererar till Jani så nämner han att "some of the Trochoideans seem to die easily" och hänvisar sedan till osmosproblem. Med tanke på vad jag har sett i naturen hur algätande snäckor lever (och i vilken miljö) så är jag lite tvivlande till detta. De flesta bra algätarna lever där det är gott om alger, dvs ganska grunt och företrädesvis i bränningszonen. Miljön i denna zon kan variera häftigt och snabbt - från rent sötvatten till rent saltvatten och den organism som inte klarar detta skulle snart slås ut. Jag - som jag antydde i mitt svar lutar mer till den förklaring han kommer med lite längre ner - vi har inte en aning om vad deras krav är och om de är födospecialister - olämplig föda kan förklara varför vissa bara lever i några månader. Sen är det ofta så att alltid några i en population är lite avvikande och kan anpassa sig till andra förhållanden (annan mat) och klara sig i våra akvarier även om arten ifråga är näringsspecialist.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här nere i Skåne säger vi ett Tio Tal andledninger som bruksord..:-)tack annars för svaren inte för att jag vet om ni kom fram till något relevant precis,men det är som andra Forum där brukar vara ett Tio Tal svar på allt:skrattar:;)

Enligt litteraturen så är svaret på allt (och svaret på den yttersta frågan om Livet, universum och allting) inte alls ett tiotal utan utan helt enkelt 42 :)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur gör ni andra tar ni upp dem eller låter ni dem vara kvar för det är ändå dött inne i dem som föruttnar eller det klarar sig i vattnet ändå, jag tror att det bli uppätet av alla organismer som kommer fram på natten ifrån LS.Plus större hem om man har Eramiter jag hade tänkt att skaffa en Eramit den jag hade dog troligvis behövde den ett större hem är det OK att jag låter dem ligga??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...