Gå till innehåll

mangroveskott VS levande sten i sumpen


Utstrand

Rekommenderade inlägg

Vad är fördelarna med det olika?

En så länge har jag ingen plats för sump men finns alltid små planer om framtiden:)

Har inte hittat så mycket om mangrover, men skulle vara ett spännande inslag i akvariet..

Levande sten har man ju ändå i akvariet. Eller blir det effektivare i en sump?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mangrove är ju "näringsexport" och så lever det pods och all skönans "foder" i rotsystemet om man låter det vara suspenderat i saltvattnet.

("Näringsexport, eftersom man sällan skördar mangroven, men den trots allt binder näring)

LS i sumpen är egentligen bara mer av samma sak som man har i huvudkaret, och eftersom det inte finns några större mängder rovdjur i sumpen för pods och andra foderdjur föröka sig i fred. Mangroven kan dock inte ta upp näring som inte först passerat genom nedbrytare och lösts i vattenmassan, och kör man med skummare strävar man efter att exportera näringen innan den är tillgänglig för mangroven.

Mangrove är en mer innefektiv, men i stort sett även underhållsfri version på samma koncept som turf algea filter.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man bör tillägga att mängden näring de tar upp är väldigt begränsad då de växer relativt sakta. Vill man ha något som växer och tar up näring så är kanske alger ett bättre val.

LS tar ju inte upp näring på det viset som alger eller mangrove gör, så det är lite som att jämföra äpplen och bananer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror som sagt mer på turf alg filter, då det "äter" mer näringsämnen, men visst, en hel flock mangroveskott fungerar säkert det med. Och mangroven är snyggare på sikt, om man låter den växa till sig...

Mangroveskotten är tyvärr gärna lite dyra. (Allt är klart relativt)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en mangrove i kruka här hemma som jag tänkt att ha i ett refugium i framtiden, tycker det är en kul grej som exporterar lite näring i.a.f. och blir som en extrabiotop som kan vara kul att studera :). Har även en fundering att ha ett speciellt kar för en liten mangrovebiotop.

Gillar egentligen den här tanken med olika biotoper, lite sugen på att ha en 4 olika biotoper i 4 olika kar, ett (huvudkaret) med kristallklart vatten och stenkoraller.

Ett lite mindre med mjukisar med lite högre näringsvärden.

En mangroveträsk/skog biotop som är lika mycket över ytan som under, gillar växter också :).

Och till sist en den svåraste, en djuphavsbiotop med icke-fotosyntetiska koraller.

Har massa tankar i hur alla ska vara olika i det mesta, färg/ljus, form, stil, läge... Får hoppas bara att det blir av nån gång, tror det kan bli ett riktigt spännande akvarierum, det som är kul med det är att alla karen inte behöver vara stora, men man kan få en riktigt spännande effekt då alla är olika istället för att ha ett eller flera "blandkar" så mängden liter behöver inte vara så överväldigande ändå...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Benighted

Så man kan ha mangrover som krukväxt? Man kanske bör börja plantera upp lite.. Men vart hittar man sån, i vanliga blomaffärer?

Den där iden värkar väldigt spännande:) Hoppas att du kommer igång. Skapa en tråd i sånt fall, skulle vara spännande att följa.

Färgar mangrovern vattnet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Japp, mangroven kan hållas som krukväxt, vi har en blomsterbutik här i stan som då och då har inne dessa plantor, man känner sig lite fånig när man köper en, då alla växter är jättefina, och så kommer man med nåt som ser ut som en grönbrun anorektisk banan med en pinne med 4 blad på. Så rackarns ful som ung men när man vet att man kan vänja den till saltvatten och ha den i ett saltvattenkar så är det ju intressant, vet inte varför andra köper dem dock, för de är verkligen inte några vackra plantor när dom är i butiken...

Klart det blir en tråd om/när det startas upp, måste bara hitta en lämplig bostad att ha det i först och så :)

Jag har för mig att vattnet i mangroveträsk ofta är brun-röda till färgen, men vet inte om det är förmultnande bladen som gör det eller själva plantan, är ju ofta så att det är garvsyrorna i bladen som färgar vattnet. Tror att daniel_i_malmö får ses som våran mangrove guru här på SG, så han kanske vet bättre om vattnet färgas av dem då han odlat dem ett tag :).. Har du kollat in den här tråden, finns en del matnyttigt i den och en bild på daniels lilla mangrove skog :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...