Gå till innehåll

Snäcka som förökar sig?


Hedlurd

Rekommenderade inlägg

hur förökar sig snäckor? är dom tvekönade och kapabla till förökning trots att dom är ensamma?

anledningen till frågeställningen är att det nyligen har dykt upp en stor mängd små snäckor, se bild 1. som har liknande täckning som den större på bild 2.

post-4353-14468918367691_thumb.jpg

post-4353-14468918367881_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dom små är med allra största sannolikhet Collonista snäckor som kommit med den levande stenen, dom förökar sig bra och är duktiga algätare. Vill man vara helt säker så kollar man på dess operculum (luckan snäckor stänger igen sin öppning med), har den ett litet hål eller grop i sig så är det en Collonista.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns olika varianter bland snäckor, somliga är skildkönade med hanar och honor men det finns också arter som är tvekönade. När snäckor är tvekönade så brukar de befrukta varandra ömsesidigt, båda individerna fungerar alltså samtidigt som hane och hona (inte ens Gudrun skulle kunna ha några invändningar om bristande jämställdhet i såna fall).

Däremot så är det inte så att de självklart kan befrukta sig själva bara därför att de är tvekönade. Det är i och för sig inte uteslutet att både tvekönade och enkönade honor skulle kunna lägga funktionsdugliga ägg utan att ha varit i kontakt med andra individer, det finns exempel på jungfrufödsel även hos relativt avancerade djur som t ex ganska nyligen hos komodovaran. Å andra sidan visar sig många rapporter om jungfrufödsel vid närmare granskning inte hålla, vad det egentligen är fråga om är spermalagring. Individer som har befruktats kan ibland bevara funktionsduglig sperma i åratal och alltså lägga befruktade ägg långt efter det att de senast haft kontakt med en hane. Dyker det upp yngel efter en ensam individ är det därför rakt inte självklart att det är någon slags självbefruktning som är förklaringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...