Gå till innehåll

AquaCare Kalkmixer försäljnings stopp


Jocke

Rekommenderade inlägg

Följande går att läsa i Svenskt Näringslivs broschyr angående konkurenslagen:

"Diskriminerande samverkan. En leverantör kan komma överens med sina återförsäljare att ett visst företag, som kanske tillämpar nya säljformer eller en prispolitik som ogillas, inte ska tas upp som kund eller erbjudas avskräckande dåliga villkor. Detta slags ”uppstickarbekämpning” är förbjuden."

Detta gäller inte bara i Sverige utan i hela EU!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Näpp, så funkar det inte i verkligheten, jag har många utlandsaffärer i jobbet med EU-länder och det går alldeles utmärkt att skriva avtal som reglerar att ensamrätt och exklusivitet.

Vårt företag har en mängd exklusivitetsavtal både med Svenska o utländska företag vilka har bearbetats av våra och andra jurister.

Det som du beskriver är snarare olagligt, alltså att man "portar" företag från leverantörer genom att ge låga eller inga rabatter till "oönskade" leverantörer. Men samtidigt väldigt svårt att påvisa eftersom det egentligen är helt ok att ge företag olika rabatter efter t.ex. prestation.

Om en leverantör inte vill göra affärer med en återförsäljare så kan han t.ex. skriva in i avtalalet att återförsäljaren skal sälja för minst XXX kronor per kalenderår och på så vis "slippa" sälja till återförsäljaren eftersom den förmodligen inte kan nå upp till den nviån, också helt lagligt.

Men det betyder inte att jag tycker att det är bra att det är så, inte alls faktiskt. Men så här ser det ut i "verkligheten" o kommer nog att se ut så ett bra tag framöver.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okay, man kan styra säljkanalerna som man vill verkar det, men man får ejglömma marknaden, den styr man inte lika lätt. Speciellt i vår tids informationsamhälle där gränserna suddas ut mer och mer. Jag tror det blir som med systembolaget, folk köper spriten utomlands. När det svider för mycket, så tänker man kanske om.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...