Gå till innehåll

OSMOS= Destillerat vatten??


uffe_erixon

Rekommenderade inlägg

Vad jag förstår så kör man med osmosvatten för att få ett pH-neutralt vatten utan kalk och tungmetaller.

Jag kör utan OSMOS iaf i mitt 540 liters, det går bra än så länge. snurrat så ett år nu i princip. Kommer troligen köra utan osmos i nästa kar också ifall jag inte har något superläge för osmos anläggning osv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man kör RO för att få ett vatten med konstanta värden. Ett aldrig så bra kranvatten har variationer i sina värden. Om din utgångsprodukt inte har samma värden från gång till gång är det inte lätt för saltet att se till så du får samma värde som slutresultat från gång till gång i heller.

Många idiotproblem går att härleda till avsaknad av RO, men det är inte det samma som att alla utan RO får det. Däremot så får man problem med cyano, alger, eller dålig tillväxt, och skriver om det på forumet kommer rekomendationerna utgå ifrån att du behöver börja med att skaffa en RO.

RO = Reversed Osmosis

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Till stor del handlar det om att bli av med nitrat som verkar som gödsel på oönskade alger.

Det finns främst tre metoder för att rena vatten från bland annat nitrat:

Destillering

Vattnet kokas och ångan kondenseras, oönskade ämnen följer inte med ånga. Detta är den gamla metoden att få ett rent vatten och därför pratas det om "destillerat" vatten även om det egentligen är framställt med nån annan metod. Destillering är i och för sig en bra metod att rena vatten men destilleringsapparater kan ha alternativa användningsområden och ses därför med stor skepsis av våra folkvalda. Det är väl numera bara på laboratorier som man kan ha nåt hopp om att få tillstånd för en destilleringsapparat.

Omvänd osmos

Eller osmos eller RO (reverse osmosis) som det ofta kallas. Vatten pressas genom ett membran som släpper igenom vatten och inte värst mycket mer, föroreningar följer med spillvatten ut. Mängden spillvatten varierar men det kan handla om dubbla mängden jämfört med renvattnet. För att det skall fungera bra är osmosfiltret också försett med ytterligare filter, ett mekaniskt och ett kolfilter före osmosen för att minska belastningen på den och ibland också ett silikatfilter efter den. Silikat är också ett ämne som kan sätta fart på skitalger.

Jonbytare.

I en jonbytare så gör man just det, byter joner. Oönskade joner som nitrat byts ut mot mer neutrala. Jonbytare gör ett bra jobb med att ta bort många föroreningar men de kräver viss skötsel, de måste spolas med kemikalier för att ha nåt att byta med.

Det är i de här sammanhangen i stort sett likgiltigt vilken metod som används för att rena vattnet, alla tre ger bra resultat. Sett sammantaget till kostnader, skötsel och vad staten tycker så blir det ändå en osmos som blir valet för de flesta för att rena vatten till akvarier. Skulle man få fram vatten som är renat med de andra metoderna så fungerar det lika bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...