Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Får väl ställa frågan separat:

Under inkörningen så går det väl från

Dött material -> Ammoniak (NH4) -> Nitrit (N02) -> Nitrat (NO3) -> Kväve (N2) som förhoppningsvis försvinner ut i luften.

Nu har värdena på NO2 och N03 gått ner från det allra högsta till rätt så låga nivåer (då pratar jag värden enligt salifert). Fosfaten har också gått ner, men den är väl kanske det högsta av alla dessa.

För ett par dagar sedan började jag tända lamporna och har de på i ett par timmar (16:00-22:00) och då bubblar det för fullt från LS:n och (antar att det är) trådalger har börjat växa och det är mest de som står för bubblandet. Sen har det börjat bubbla från sanden också och den har börjat skifta så smått till brunt (cyanobakterier om jag inte misstar mig?)

Hur blir man av med fosfaten annars om man inte låter algerna ta upp den? Bruna färget på sanden är väl cyano som kommer att försvinna efter ett tag antar jag (cirkulatinen är väldigt god över bottnet och skummaren skummar för fullt). Ska jag ha lamporna på eller släcka dem?

Få se om det blir 50-50 med åsikterna som alla andra trådar... smiley2.gif.

Postat

Mors

Jag lade i Aquaphos (liknande Rowaphos) som var väldigt effektivt på att binda upp fosfaten ur vattnet, märkte en betydande skillnad på tillväxten av alger efter bara en vecka.

//Jörgen

Postat

Men fosfat är väl inte lika farligt för levande djur i karet som t.ex. ammoniak och nitrit är eller hur?

Är det nån som vet var smärtgränsen går för fosfat?

Postat

Jag skulle löst fosfatproblemet innan jag tände lamporna! Själv använder jag Rowaphos. Sen kan den bruna mattan vara en form av brunalger som hänger i hop med silikat! Har du mätt silikatet i påfyllningsvattnet?

Postat

Nej, har nog med tester så det räcker smiley2.gif.Silikat har jag inte mätt. Kör med osmos, men vet inte hur mycket olika saker man får bort genom att köra med osmosvatten.

Har

NO2 <0.1ppm

NO3 ~ 2ppm

PO4 ~ 0.25-0.5ppm

Postat

Brunalger i alla former kommer oftast från silikatproblem, även de slemliknande/trådliknande brunalgerna (tyskarna kallar det pestalge/goldalge). Osmosen tar bort mellan 85-90% av silikatet. Det är en mycket liten kostnad med ett silikattest i förhållande till de problem som kan uppstå vid höga halter av silikat i påfyllningsvattnet!

Utan bra påfyllningsvatten blir den här hobbyn ganska meningslös!

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...