Gå till innehåll

Nivåbrytare


knabbuziak

Rekommenderade inlägg

Har en fundering på ett bygge till min returpump. Om jag införskaffar en sån där fjädrande strömbrytare som brukar sitta i trappuppgångar och förråd (där ljuset slocknar efter en stund) men kopplar förbi timern så skulle jag väl kunna använda en sån tillsammans med en enkel nivåbrytare? Här är modellen av nivåbrytare som jag tänker på: http://www.reefshops.com/use-them-with-hydroponics-saltwater-tank-freshwater-tank-gardening-aquariums-for-power-head-control-pet-bowls-fish-tanks-filtration-heating-or-what-ever-your-project-may-be-.html

Jag tänkte koppla allt så att när man trycker på strömbrytaren så går pumpen igång och går tills dess att nivåbrytaren bryter spänningen i den fjädrande strömbrytaren (för även om nivåbrytaren slår tillbaka så går väl inte pumpen igång igen... eller? antar att det beror på brytaren). Påslagsknappen blir alltså som nån form av återställningsknapp.

Någon som har kunskap på området och kan ge mig lite bra tips och idéer?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har sump/refugium som Än så länge inte är sammankopplat med huvudkaret. Pumpen ska sitta i sumpen, men jag har ganska små marginaler att spela med när det gäller volymer, så jag är beroende av att ha nån form av brytare som säkerställer att inte pumpen behöver gå torrt om jag skulle missa att fylla upp vatten för att kompencera det som avdunstat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag införskaffar en sån där fjädrande strömbrytare som brukar sitta i trappuppgångar och förråd (där ljuset slocknar efter en stund) men kopplar förbi timern så skulle jag väl kunna använda en sån tillsammans med en enkel nivåbrytare?
Timerfunktionen bara styrs av knappen du trycker på. Själva timern sitter någon annanstans, oftast i ett service utrymme utom synhåll (Inte alltid utom hörhåll. Ett ganska tydligt "dunk" hörs när man trycker på knappen i så fall)
Någon som har kunskap på området och kan ge mig lite bra tips och idéer?
Om du tänker envisas med att bygga på den designen du tittat på, använd en jordfelsbrytare som slår ifrån vid spänningsfrånfall. När vattennivån är så låg att nivåvakten "vill" stänga pumpen är kretsen bruten. Fyll på vatten och allt du behöver göra är trycka till jordfelsbrytaren så börjar pumpen jobba. När nivåvakten bryter strömmen slår jordfelsbrytaren också ifrån, och även om vatten nivån stiger kan inte pumpen starta igen utan att någon trycker till jordfelsbrytaren.

Men... Varför? Som DaTrucka säger så är det smarta alternativet en automatisk påfyllning. Dubbla brytare för att minimera risken att den hänger sig och överfyller, sen är det fritt fram.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

envisas???

automagisk påfyllning kräver en massa mer utrustning bland annat... jag har en budget som jag redan sprängt, men vill ha ordning på allt... så för att inte bränna pumpen i onödan har jag åxå kommit fram till idén med jordfelsbrytaren som du nämner. Jag kan fylla på vatten samtidigt som jag matar, det är 5 steg i vardera riktning det handlar om... kommer fixxa ihop nåt med ett dropp har jag tänkt så jag kan tillsätta vatten löpande. Dessutom om det skulle behövas så kan jag här tillsätta tillsatser.

Ytterligare en faktor som spelar in är att jag har så små marginaler att spela med. Tror att totalvolymen kommer kunna diffa på omkring 4L.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Behövs inte mer utrustning till det.

Här är en billig variant att gå på.

Istället för magnetventil så kopplar du en pump som ligger i en 25 liters dunk med osmosvatten.

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=24172

4 liters marginal låter väldigt lite.

Står sumpen under karet?

Om så är fallet, så se till att allt vatten som rinner ner från karet vid eventuellt stopp av returpumpen ryms i sumpen, blir fuktigt om strumporna annars.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, det har jag räknat med... det finns lite marginaler på alla håll, men jag räknar med ett spel på ungefär 4 liter som jag kan röra mig inom utan att nåt kan hända.

Jag har funderat på nåt liknande till mitt kar som du länkar till, men jag har inte plats till att göra det snyggt! Jag har inte nån plats över till nån 25L dunk i skåpet under karet (där jag har sump/refugium), men kommer ha nån burk som sakta kan droppa/rinna ner i sumpen som sagt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...