Gå till innehåll

DaTrucka

Medlem
  • Antal inlägg

    5 291
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Tråkigt men sant, detta är sista inlägget om detta kar. Problemen har fortsatt för mig i karet. Inga SPS överlever särskilt länge. LPS och mjukisar verkar klara sig skapligt. fiskar dör av lite då och då, dom få jag har kvar är risiga. och jag kan inte begripa vad som är fel. Nu är jag så trött på eländet så det kommer göras om till sött, exakt vad det blir är inte helt bestämt än. Lutar åt sälskapsfisk med lite enklare växter och så. Lättskött ska det va. Håller på i detta nu och tömma eländet. Tekniken kommer jag lägga i kartong tills vidare om man skulle få återfall i framtiden. Lika så LS kommer dödas och sparas.
  2. Ni har väl inte missat att vi även finns på Facebook? I detta nu har vi 509 "Gillare". Kan vi bli 600 innan nyår? https://www.facebook.com/saltvattensguiden.se/
  3. Jag kan inte heller ändra profilinformationen. Dvs dom delarna om skummare, ljus, sump mm...
  4. Den 18-19 Juni 2016 är det dags för stor mässa inom marin akvaristik i Italien. Läs mer här. http://www.petsitaly.it/ eller https://www.facebook.com/marine.aquarium.conference.of.europe/
  5. Håller med lagge. En så snäv begränsning på uppladdade bilder är snålt. Det är egentligen inte svårare än att sätta på betalfunktion i så fall. Kanske t o m ett par olika storlekar på medlemsskap. Då får dom som vill ha mycket bildutrymme betala för det helt enkelt.
  6. På sidan: Hantering av bifogade filer i profilinställningar står att jag använt 90MB av 9MB.
  7. Skulle "gilla" ett inlägg men fick svaret att "Du har uppnått din kvot för positiv.....(något)"
  8. Beställa sten funkar säkert bra. Själv tycker jag det är bättre att plocka själv, då kan man ju plocka former som man gillar och tror kan passa in bra i bygget. Sanden ska i sist ja, förr eller senare är det något djur som gräver under stenen, med ett stenras som följd annars. Och så är det ju lättare att hålla rent och lättare att ta hand om ovälkomna liftare. Edit: Angående pumpar och dylikt så beror det på hur karet är byggt. Men för att blanda saltet så behövs bara en pump av något slag. Resten av vattnet kan man fylla på när stenen är i. Men det är ingen panik så länge det cirkulerar lite. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  9. Börja du blanda. Vatten o salt i, låt blanda tills saltet är löst ordentligt, se till att temperaturen är bra 25-27 grader. Mängden salt kan variera mellan märken det ska stå på förpackningen hur mycket det går åt. Generellt någonstans mellan 38-40 gram/liter. Tänk på att inte fylla upp karet helt, stenen tränger ju undan en del vatten, 3/4 delar kan vara lagom, beror på hur mycket sten du ska ha i och hur porös den är. Sen i med stenen, sand sist. Men låt det gärna vara utan sand den första veckan, det är lättare att suga upp skit som släpper från stenen. Ha inte på ljuset för länge i början heller 3-4 timmar brukar vara en bra början. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  10. Tycker nog att du ska måla alla trärena ytor, MDF skivorna med flera lager (extra noga i kanterna). Det sväller garanterat med tiden annars.
  11. Finns en hel del akvarister i götet. Gör en avancerad sökning i medlemslistan, och skicka PM till några. Det absolut bästa är att åka hem till några som har liknande bygge och titta hur dom gjort.
  12. Bioted har bra priser. Till mitt system handlade jag hos honom, såg ingen anledning att beställa från tyskland med så liten skillnad. Tror att även företagsakvarium är rätt billig.
  13. Någon som sitter på kunskap om hur man bygger en inredning som ser ut som stenen flyter ovanför botten? Jag funderar på om man kan bygga en ställning av pvc, men om man vill ha en lång "läpp" så lär pvcrören svikta i änden. Någon som har tips o tricks på hur man kan staga upp med minst möjliga limning av stenarna, och vad limmar man med? Bör ju vara någon sorts skum eller liknande för det går ju åt en del, och det måste härda fort då bygget ska göras på ett kar som redan är igång. Ungefär som på bilden. Bilden är lånad från reef2reef.
  14. Kör du med refugium med algodling? Då är zeovit meningslöst. Risken är att du svälter ut refugiumet om du börjar med kolkällemetoder. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  15. Bara dra en spruta till och plussa ihop. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  16. Skicka PM till stigigemla, han kan nog hjälpa dig. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  17. Diverse butiker har i regel. Bioted och fishstreet har garanterat. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  18. JBL tester är rena skiten. Köp salifert istället, dom är inte helt 100 på fosfat, men bättre. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  19. Skitsnyggt. Så ska en slipsten dras. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  20. Ja jisses vilka koraller. Men var är helbilden? //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  21. Salifert tester är dom bästa som går att få tag på för en rimlig kostnad. Nitrat, ph, och fosfat är väl det viktiga nu. En del kommer säkert säga att nitrit och ammoniak är viktigt i början, men jag har aldrig använt dom. Bara vänta några veckor så brukar det bli bra. Baktrietillsats lite då och då hjälper till med uppstarten. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  22. Behåll den senaste doseringen i någon vecka åtminstone och se vad som händer med nitraten, mät även fosfaten. Om inte nitraten börjar gå ner inom en vecka så kan du öka dosen lite. När nitraten börjar gå ner så tror jag du kan minska dosen lite och se vad som händer. All fosfat du tillsätter nu går åt i kvävecykeln. Långsamma förändringar är nyckel till framgång. Fosfaten ska helst hållas på 0.01-0.05.
  23. Kör man med kol hela tiden så ska man ha långtidskol, pelletsform. Det så kallade panikkolet är mindre granulat och tar upp gifter snabbare och mättas snabbare med, används bara några få dagar innan det behöver bytas, mao om det behövs tas bort skit ur vattnet snabbt. //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
  24. Bumpar upp denna med en bra artikel. http://reefbuilders.com/2015/08/26/palytoxin-dangerous/ //Marko 'DaTrucka' (via mobil).
×
×
  • Skapa Ny...