Gå till innehåll

Ljus till 80 cm högt kar


heba

Rekommenderade inlägg

Mitt premiärinlägg efter att ha smygläst här på forumet en tid!

Är i planeringsstadiet för att konvertera sötvattenkaret till saltvatten och funderar givetvis över ljuset (bland annat ;-)). Idag sitter det 2 x 39w samt 2 x 34w T5 i karet som är längd 126 cm, bredd 55 cm, höjd 80 cm.

Jag har insett att det nuvarande ljuset är alldeles för klent, men vad är bäst MH eller LED eller en kombo T5+MH? Jag vill när jag ändå investerar i nytt ljus att det fungerar även för de mer ljuskrävande korallerna (om jag skulle vilja försöka mig på det).

Finns det några givna "regler/rekomendationer" ang antal watt/liter?

/Helene

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns en hel uppsjö av trådar på ämnet här på forumet under avdelningen "Ljuset". Det är ganska mycket man ska gå igenom om man vill hitta godbitarna, men de finns där. :)

Det finns en gammal regel som säger 1W/Liter. Sen den "regeln" kom så har ljuskällorna utvecklats oerhört, och effekten varierar beroende på karets höjd (vilket i ditt fall blir mer avgörande än för många andra som väljer att ha lägre kar), val av ljuskälla (det finns ju mer och mindre effektiva ljuskällor - t.ex. olika lysrör har olika PAR-värden), val av invånare (i ditt fall är det ju de ljuskrävande korallerna man får gå efter)... med mera, med mera.

Vill du behålla den befintliga belysningen och komplettera eller bygga/köpa helt nytt?

Lysrören är många och beprövade, förespråkas av många. Det finns dessutom mycket information att hitta om dessa vad gäller effekter av de olika rören etc.

Metallhaliderna ger en "glittereffekt" som många finner helt avgörande i sitt val av belysning. Tyvärr har jag själv haft svårt att hitta bra information om olika lampor - speciellt de som säljs på asiatiska marknaden.

LED är på frammarsch, men där får man vara noga med att se till att man får tag på bra grejor verkar det som. Jag har sett flera produkter ute på nätet som antagligen skulle ge bra sken, men som inte skulle gynna nån tillväxt på koraller. Håller man sig till akvariehandlarna här hemma så hittar man nog ändå bra produkter - speciellt om du frågar innan.

Plasma har börjat ordas om lite åxå, och kommer väl ta en del av marknaden i framtiden, men det är nog inget att satsa på i dagsläget.

Själv slutade min jakt i en kombination med lysrör och MH. Då fick jag det mesta ljuset från MH-lamporna, och därmed även glittereffekten. Lysrören kompletterar de skuggor som jag får eftersom jag placerat lamporna såpass nära ytan, samt ger mig valmöjligheter att komplettera de eventuella brister i våglängder hos MH-lamporna. Jag kör med 1,5W/Liter och tycker att det ger ett trevligt och starkt sken. Nattetid kör jag dessutom med LED-moonlight.

Med tanke på höjden i karet så ger ju MH-lamporna mest effekt per storlek på lampan, men sen tillkommer ju reflektor och allt annat.

Ändrat av knabbuziak
Hittade ett syftningsfel, som gjorde en del av inlägget till en lögn...
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för ditt snabba svar!

Jo, jag har läst igenom en hel del trådar i avdelningen om ljus, men många trådar och svar är tämligen specifika och jag hittar inte något ang detta med höga kar.

Jag har insett att den befintliga belysningen i karet är svår att komplettera utan att köpa ny armatur och då är det ju lika bra att köpa alltihop nytt (och rätt).

Jag tror att kombon MH+T5 är det bästa för att "nå ner" i karet (dessutom vill jag ju ha glittret)men skulle vilja få det bekräftat från er som kan, dessutom - hur många watt som behövs (vilket jag nu fick svar på).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

med de måtten hade jag nog slängt upp 3x250W MH tillsammans med 4st T5 som täcker hela karet.

Om du köper en färdig armatur, så titta så det sitter vettiga reflektorer i dem så du utnyttjar den energin du petar in i lamporna till max!

Tänk även på att all den effekten kommer skapa en hel del värme som kan överhetta karet!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du måste inte ha MH eller jätte starkt ljus om du väljer korallernas placering efter rådande förhållande. Annars tveklöst två 400w MH armaturer, kompletta med lite t5.

http://www.reefshops.com/metal-halide-lighting-1200mm-mh-1200-2x400wt5ho-2x54w-.html

http://www.reefshops.com/metal-halide-lighting-1000mm-mh-1000-2x400wt5ho-2x39w-.html

http://www.reefshops.com/metal-halide-lighting-900mm-mh-900-2x400wt5ho-2x39w-.html

Ser ut att vara reflektorer till rören åxå, men de ser inte oerhört effektiva ut. undrar vad som skiljer de två sista från varann mer än längden?

Om du överväger nån av dom så kan det vara värt att slänga iväg ett mail med lite frågor till dom innan man beställer!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du måste inte ha MH eller jätte starkt ljus om du väljer korallernas placering efter rådande förhållande. Annars tveklöst två 400w MH armaturer, kompletta med lite t5.

Håller med följande, 2x 400W kommer få mycket bättre effekt än 3x250W

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Går väl plocka ihop ett kit själv med reflektor, ballast och lampor ur deras sortiment... blir inte så sjukt dyrt.

Annars finns det färdiga kitet här: http://www.fish-street.com/400w_single_ended_lighting_package?category_id=0&search_string=400W&search_category_id=0

Edit:

Inte först idag heller...

Ändrat av knabbuziak
Att man alltid ska vara tvåa!
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...