Gå till innehåll

Vita prick Ich


Rekommenderade inlägg

Nu fick jag en explosion av prick efter att ha införskaffat fisk från ett ställe i Stockholm som de flesta här inte gillar,att man inte lär sig.

Av de två jag köpte tvärdog den ena efter 2 dagar medans den andra forfarande hänger med.

Men med tanke på att mitt akvarium hade kanonfina värden,utslagna koraller och riktigt fin och välmående fisk utan någon som helst symptom sedan lång tid tillbaka kan det bara bero på den nya fisken.

Kanske ska tillägga att enda fisk som gått bort för mig tidigare är de som handlats från just detta ställe otroligt nog.

Så nu får vi se hur fiskbeståndet klarar sig,slängde in 25w uv ljus igen som varit frånvarande under flera månader samt kopplade in ozonet.

Det märkliga är att fisken jag handlade såg riktigt fin ut och gick inte i samma kar som övrig fisk som hade exemplar som såg riktigt illa ut,både med prick och annat.

Har däremot varit i kontakt med butiken och berättat om det plötsliga dödsfallet,och de kommer att ersätta mig för den som dog för den var lite smådyr.Så lät det iaf på telefon så jag uppdaterar er senare när jag varit förbi där.

Kan 30mg/h till ca 330l vatten vara tillräckligt för att hämma pricken tillsammans med uvc:t?

Är osäker på ozon doseringen därför lägger jag den lågt,kanske finns någon ozon specialist här som kan hjälpa.

Mvh

Ändrat av TgL9705
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Köpte en helt utfärgad drottningkejsare ca 10-12cm som tvärdog,blenid som lever.

Sedan tidigare 4 mindre flavecenser,en mindre gulögd kirurg,en dvärgkejsare(bicolor),kaninfisk samt en stjärnmuräna som är som en penna.Har rikligt med skummarkapacitet i sumpen,deltec 1250 samt en tunze comline för ca 1000l.Så all belastning försvinner riktigt bra.Har också nitrat och phosfat filter.

Jo,glömde bort 2st Ocellaris clowner som leker oavbrutet,lite av favoriterna pga detta :)

Alla fiskar är av storleken mindre.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur länge var fisken som dog i påsen innan den kom i karet?

Tiden då från det att den togs upp tills den kom ner i karet.

Jag kan tycka att mängden fisk du har redan är för mycket för din akvariestorlek, men det är bara min åsikt. Kanske gjorde stressen av en ny miljö samt fiskar som ger sig på de nya invånarna att den dog så fort?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ca 3 timmar,och jag sade till om syrgas.Det var faktiskt ingen som gav sig på den när den koppades in i det nya,kikade på den flera timmar och den var hyfsat normal i början förutom att den andades med en gäle och ibland ställde sig lodrätt innan den simmade vidare.

Däremot blev den jagad friskt innan den fångades i butiken,pga akvariestorleken och att det fanns någon sten där den gick.

Så om den dog av chock är en sak men att prick explosionen kommer efter detta kan inte vara ett sammanträffande tycker jag,eller?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

fisk som jagas i butiken innan den fångas upp är inge bra och tyder bara på okunnig personal.

En fisk skall hovas snabbt och utan att behöva bli jagad samt stressad. dessa faktorer spelar stor roll in på om den kommer klara flytten på ett bra sätt eller inte.

jag kan hålla med om att du har väl mkt fisk för ditt lilla akvarie på 266 liter......

En drottning kejsare rekomenderas för bra mkt störra kar än så och jag skulle vilja påstå att dött hade den nog gjort tids nog ändå av stressen att leva i en socker skål.

Den rekomenderas ett akvarie på minst 3000liter. Nu så tycker jag att det är lite väl stort tilltaget men det är ändå skillnad på 3000 och 266 liter.

Den skall ju kunna vända på sig med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som 10 cm fisk tror jag inte den skulle ha något problem att vända sig i 266l under ca 4 veckor till innan den får ett 1000liters att simma i.Man skulle kunna kalla 266l för "karantänskar"och på den tiden tror jag inte att den blivit fullvuxen på ca 45 cm så den krävt 3000l,eller?

Och jag skulle aldrig köpt den om inte uppgraderingen låg så nära,men i vilket fall som helst så var det inte akvariestorleken under 2 dagar som gjorde att en 10cm fisk dog.

Det jag funderar över är om den kan ha haft pricken med sig eller om det var chocken som gjorde att den kolade,eller kanske både och.

Den kanske var riktigt svag fast jag tyckte den såg fin ut i butiken.

Men åter till ozonet,vad ska jag köra på,blir 30mg/h bra?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är obekant med ozons funktion tyvär men jag har hört att det skall vara bra.

Jag hoppas du kan få en ny ciliaris då de är oerhört vackra. jag tror att om du skall skaffa en ny ciliaris så ta och vänta tills du kan släppa i den i ett karantänskar där den slipper att bli jagad och utsättas för stress.

om den får lugn och ro så tror jag absolut att du kan få det till att funka i ditt framtida 1000 liters kar men han måste va i god vigör vid introduktionen så den klarar av att bli jagad eller tom vara stöddig nog och försvara sig.

Är den stressad och vill ha lugn blir det svårt att återhämta sig ifall ett gäng andra firrar är på och jagar.

Lycka till!

/andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Uppdatering:

Efter att ha satt in ozon så verkar pricken ha stagnerat och gett med sig.Vissa har lite kvar men parasiterna har väl en levnadscykel på 8-10 dygn innan de släpper och dör eller?

Inget dödsfall än av epidemin så hoppas det reder ut sig,fisken ser iaf mycket bättre ut.

Matade på dem riktigt mycket med formula1+2,mättare fiskar har jag nog aldrig sett.

Fick för mig att de behöver mycket näring när de små elakheterna suger den ur fisken.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo,skrev uppdateringen enbart för att kanske hjälpa nån att ta beslutet att det kanske inte alltid behövs hällas i en massa olika mediciner i burken. UVC och Ozon fick nu ordning på mitt problem nu som det verkar och då pratar vi ganska kraftig explosion av de elaka parasiterna.

Kanske läge för er att investera i en billig kina ozon eller liknande,bara utifall.Själv hade jag turen att ha en gamal Sanders 50mg/h liggandes i en vrå.

Körde 25w uvc till ca 340l och ozonet ca 10mg/h/100l vatten(dvs tot 30mg/h).Allt går 24/7 och ska gå ett tag till,och snart kommer nya burken på 960l igång :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var förbi affären igår och som de sade när jag ringde för några veckor sen var det inga problem med "garantin",de ersatte fullt ut.

Mycket trevligt kvinna som hjälpte mig där,tänk om all butikspersonal var så glada och trevliga,ett plus i kanten till henne.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...