Gå till innehåll

Färgade MH


knabbuziak

Rekommenderade inlägg

Jag sitter å funderar på om det inte finns färgade MH-lampor ungefär som det finns färgade lysrör (Actinic). Jag vet att vissa projektorer använder sig av blå, röd och grön lampa (tre separata lampor). Dessa är ofta MH, men finns nog inte med de vanliga socklarna som används inom akvariehobbyn. Däremot borde det ju innebära att det finns teknik för att få fram rent blått ljus från MH (såvida man inte använt filter). Min förhoppning var att man skulle hitta en blåfärgad lampa som sen skulle visa sig lika bra eller bättre än de vanliga Actinic-rören som finns som T5 och T8.

Det jag har hittat hittills är en japansk 25.000K-lampa som ganska nyligen kommit ut på marknaden (mindre än ett år sen): http://reefbuilders.com/2010/06/17/grassy-glow-25000-k-metal-halide-bulb-from-volx-japan-hits-the-mark-for-blue-light-addicts/

Kollar man på http://www.volxjapan.co.jp så verkar de även utveckla LED-belysningar för akvarier. Undrar var man kan få tag på de lamporna.

Den andra lampan jag hittat är denna 30.000K-lampa: http://cgi.ebay.com/iQuatics-30000k-30k-70w-Aquarium-Marine-Halide-Bulb_W0QQitemZ180467492183QQcategoryZ46314QQcmdZViewItemQQ_trksidZp5197.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D8373706232372762850#ht_1681wt_966

Tittar man på spektrumkurvan där så ser den ju bra ut, men den är åxå identisk med deras 20.000K-lampa. Jag har skrivit å frågat hur det kan komma sig. Det känns inte vidare seriöst.

Jag har tyvärr inte hittat några rent blåa MH-lampor ännu, men 30.000K är ganska mycket blått och ganska lite annat ändå, så det kanske skulle kunna funka ändå. I min ramp har jag plats för 3x70W MH och 2x30W T8. Tanken är att sätta två vita lysrör tillsammans med de blåa MH-lamporna för att kunna efterlikna en ganska djupt belägen del av revet (och för att forhoppningsvis få bra tillväxt på korallerna).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Barco har några modeller med MH av vad jag vet... men kylningen väsnas ju därefter... inte för att man brukar bry sig då de brukar sitta i media-rum (typ projektorrum till biografer etc.)

Ingen annan som har en åsikt om ifall det kan bli bra eller ej med ovannämnda setup? Kom gärna med en förklaring till varför ni ställer er för/emot. Eller det kanske rentav finns någon som vet om det finns rent blåa MH-lampor som går att sätta i vanliga socklar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Genom att googla exempelvis "70w halide blue" så får man en del träffar, men jag hittar få som verkar kunna ge nån vidare info, och de flesta sidor verkar vända sig till återförsäljare.

Jag har IAF fått några träffar på en BLV-lampa som har ett ljusflöde på 1700lm och en brinntid på 6000h. Ligger på omkring 180:- verkar det som.

http://www.cp-lighting.co.uk/BLV-HIT-DE-70W-Blue

http://www.sabre-international.com/rx7_70w_blue_metal_halide_lamp.html

http://www.cld-dist.co.uk/shop/lamps/metal_halide_coloured/LA70B.html

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Barco har några modeller med MH av vad jag vet... men kylningen väsnas ju därefter... inte för att man brukar bry sig då de brukar sitta i media-rum (typ projektorrum till biografer etc.)

Ingen annan som har en åsikt om ifall det kan bli bra eller ej med ovannämnda setup? Kom gärna med en förklaring till varför ni ställer er för/emot. Eller det kanske rentav finns någon som vet om det finns rent blåa MH-lampor som går att sätta i vanliga socklar?

Kan ju meddela att i Barco sitter det bara en lampa. Högtryck 10-15 bar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det beror sig på vilken modell man tittar på. Barco har många "High End" prylar som i vissa fall knappt får plats i ett rum utan att ens en blind sambo skulle börja klaga... Här är en bild på en av deras vanligare CRT-modeller:

+Barco808s_new.jpg

Mja du kan skriva ut årsmodell på din bild med. Inga av deras nuvarande aktuella projektorer kör CRT utan är en lins/utgående ljus även på de stereoskopiska.

Visst finns det färgade MH osv, dock är Barco inte aktuellt på det nuvarande planet som var vad jag kommenterade. Ang ömnet i sig tror jag man får förluster pmed färgat som kan effektiviseras genom att använda andra ljuskällor istället, dock har jag inte testat och därmed ingen reel källapå det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Årsmodell och sånt får du nog leta själv (lägg märke till den vänliga tonen - inga sura miner här inte!). Tanken med det jag skrev var bara att visa att det faktiskt har utvecklats färgade Metall Halid-lampor. Därför hade jag hoppats på att kunna hitta några som skulle kunna användas inom hobbyn. Osram 67 är ju inte utvecklat till att vara att akvarie-rör, trots det är det många som ser det som det absolut bästa man kan sätta över ett rev-kar. Min förhoppning var att jag skulle hitta en likvärdig MH-lampa. I så fall skulle jag kunna ha cirka 75 effekt% blått och 25 effekt% vita lysrör och på så sätt få ett väldigt blåtonat ljus i karet som förhoppningsvis skulle vara mycket bra för koralltillväxten samtidigt som det säkerligen skulle kunna falla många i smaken rent estetiskt (mig inkluderad).

De lampor jag hittat verkar ha en topp i spektrumkurvan på omkring 475nm, vilket jag tror är lite för lång våglängd för att på bästa sätt understödja koralltillväxten (men jag hittade en 1000W-lampa som jag har för mig låg på 445nm, vilket väl är närmare den delen av spektrat som är mest intressant ur koralltillväxtsynpunkt?)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Tänkte bara följa upp denna tråden lite. Köpte en 30.000k-lampa (som länkades till i första inlägget) för att testa.

Lampan i fråga var en 250W-lampa som jag köpte till en kompis kar. Tidigare hade han en "Purple-lampa" från Fish-Street. Den tidigare lampan hade gått i ungefär ett år. Efter hur spektrum-kurvan ser ut så gissade jag att skenet skulle bli något mellanting mellan ett actinic-rör och ett vitt lysrör. Men som vi upplevde skenet så blev det inte blåare än de 20.000K-lamporna jag själv hade tidigare, eller den Purple-lampan som min kompis körde på precis innan. Jag skrev en kommentar om det när jag lämnade mitt omdöme på eBay och fick ett mycket snabbt mailsvar att även om spiken i det blåa spektrat var avsevärt mycket högre i förhållande till det övriga spektrat (jämfört med kurvan hos deras 20.000K-lampa) så var det tydligen så att eftersom "spiken" låg lite högre i spektrat så upplevdes den som vitare än 20.000K-lampan.

Hursomhelst så verkar korallerna svara bra på det nya ljuset, men det kan lika gärna bero på att det sitter en ny lampa i armaturen.

Om man ändå verkar sugen på denna lampa så kan jag rekommendera dem då paketet var bättre inslaget än något annat jag sett! Tror det var minst 5cm bubbelplast runtom lampans kartong och två vattentäta plastpåsar innan man kom in till kartongen. I kartongen ligger lampan invirad i en putsduk som i sin tur ligger i en formstyv plastbehållare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...