Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  3,919
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  33

Everything posted by mikoto

 1. Jag har gjort en till video, lika spännande som vanligt. Idag gjorde jag den för att göra dagens vattenbyte lite roligare men främst handlar den om min Sjöros. Sjörosen är den största utmaningen jag har nu i akvariet och det jag fokuserar på. Iom min klumsiga matning så är det ingen av de andra djuren som direkt lider dock av att jag inte lägger så mycket energi på de.
 2. Det här med att de skulle kunna krossa glasrutor är mer något som folk är rädda för att det är en möjlighet än något som faktiskt har bevisats någon gång. Akrylakvarium är väldigt ovanliga här i Sverige, det är ett dyrt material här. Hade jag varit orolig hade du kunnat beställa ett glas akvarium med minst 8 mm tjocka rutor. Det kommer inte räkan kunna spräcka. Men jag själv hade nog inte tänkt på den saken.
 3. Här är ett foto från när jag installerade bakgrunden i akvariet. Bakgrunden kommer i sektioner som överlappar varandra så man inte ser skarvarna. Så på bakrutan är det 6 sektioner här.
 4. Jag har ett akvarium med bakgrund från de, är nöjd med den. De är väldigt duktiga och det är kul att få en helt unik och handgjord bakgrund från de. När jag beställde så skrev jag till de att den skulle vara i saltvatten så de gjorde någon extra behandling på den. Det går åt ganska mycket silikon då de är gjorda av frigolit men det är nog det enda negativa jag märkt. Går åt en del silikon på BTN med.
 5. Aha, du kör med en doserpump, ja det går nog bra. Glöm inte kalka av slangarna regelbundet bara. Kalkvattnet lägger fort beläggningar på ytorna det är i kontakt med. Räcker säkert att pumpa igenom någon dl osmosvatten i månaden, men jag har inte testat så det rådet behöver kanske justeras Kul! Jag har aldrig använt den kameran men den är nog en bra start. Jag har bara Panasonic och Olympus kameror. Men din Sony har en större sensor än jag har någon av mina så det är ju trevligt. Om du vill fota korallpolyper så hade jag nog tittat på 7artisans 60 mm makro objektiv, det är inte så blodigt att köpa ett nytt: https://www.ebay.de/itm/144228166088?hash=item2194ab29c8:g:rkYAAOSw4a5hV1nr Det där är en ny version av objektivet som kom i år, det borde gå hitta den gamla versionen begagnat billigare men jag ser aldrig de konstigt nog, jag tror de sålt i rätt bra antal. Folk kanske inte tycker det är värt att sälja de utan behåller de hemma. Ingen autofokus på det objektivet dock, men jag tycker inte autofokus är så användbart när jag fotar i akvariet ändå. Om du inte redan har ett makro då
 6. Havets hus är bra! Det är över ett år sedan jag var där sist men dina bilder väcker positiva minnen. Behöver åka dit snart igen. När jag prata med de då nämnde en av de som arbetar där att flera akvarister åker dit och får saltvatten av de. De pumpar in vatten från större djup där salthalten är korrekt så det är bra vatten. Men lite långt att åka för mig så jag tog inte något själv... Jag körde kalkvatten i min osmolator ett tag, jag blanda först kalkvatten i en stor dunk och sedan fyllde jag på osmolatorn med vatten från dunken. Men i slutändan tyckte jag det var för besvärligt så jag sluta med det. Skulle jag vilja börja igen skulle jag helt klart titta på någon lösning där jag kan addera pulvret till påfyllningen direkt på något vis istället för att blanda separat. Men du har nog bättre disciplin än mig Kul med ny kamera! Vad blev det för någon?
 7. Det kan nog stämma, har missat att det fanns två stycken så pass lika tångräkor, adspersus är blå på benen med vad jag kan se på bilderna och minnas av mina räkor. Men det är mer som spår av blått än den klarblå färgen.
 8. Vår Norska husgud har välsignat oss med en ny video idag: Vilken färg på räkornas ben! Min sista tångräka har farit vidare här hemma, den levde över ett år i min överrinningsbox. Den blev förpassad dit för att den plåga min sjöros. Under tiden den bodde där så blev den väldigt stor, den skodde sig väl på resterna som hamnade där. Men den tappa nästan all färg. Undrar vad som orsakar det?
 9. Låter som ett stavfel i den tyska beskrivningen, den engelska skalan är mer rimlig med 32-35 promille. Som väl är så stämmer ju det viktiga på bägge beskrivningarna, 37-40 gram per liter ger 32-35 promille i salthalt. Så kör på det.
 10. Mmm, jag har testat lite modeller med långa skaft men jag tycker inte de duger för det mesta. Jag får inte rätt kraft när det gäller de hårda kalkalgerna. Tror de blir deformerade lite med tiden... Men jag har inte testat eheims modell där. Ska tänka på den nästa gång jag känner mig rik.
 11. Men tack, jag är nöjd med det själv. Min scape är inte som den var från början, mina sjöborrar flyttar omkring stenarna och har gjort mina formationer mycket plattare. Men det ser bra ut ändå. Nästa video kommer nog handla om mina stenkoraller, de börjar bli stora och det är något besvärligt... Behöver klippa ner min gorgonia med. Jag har doserat lite phytoplankton innan men det var lite halvhjärtat, ska nog göra ett nytt försök.
 12. Nu är det dags igen! Den här gångens video fokuserar på det superroliga ämnet om att skrapa akvarierutorna, det är bara och njuta. Testar lite blandade nya saker den här gången, 60 fps, timelapse, musik och annat spännande! De tekniska problemen är fortfarande överhängande över produktionen men hoppas slutresultatet roar ändå.
 13. Jag har på mina sista akvarier använt svart dekorplast, typ sådan här: https://www.clasohlson.com/se/p/40-6089 . Man ser bara den klistriga sidan så det kvittar lite vad för mönster den har, bara färgen på den klistriga sidan. Jag har fått små bubblor till en början men de har försvunnit med tiden för mig på mina kar så jag har varit nöjd med resultatet. Innan har jag använt solskyddsfilm men där har bubblorna stannat permanent.
 14. mikoto

  strömavrott

  Borde även gå lösa med en akvarium dator tex profilux, men det kostar ju en slant. Har nog inget budget förslag för stunden.
 15. Men tack för de vänliga orden, det är kul om de glädjer! Får börja samla tankar om ämnen till nästa video. Har inte byggt om cirkulationen än men det lutar nog åt att det blir av.
 16. Lite utmanande att se dessvärre, men spontan gissning är armar från ormsjöstjärnor. De kan ofta vara randiga.
 17. Woho, bebisar! Vilken snygging, härlig färg.
 18. Nästa avsnitt är klart! Lite löst prat om kylare och några pump funderingar. Det är lite varierande färgtemp mellan olika klipp, är nog ett tag kvar innan jag är ett proffs på det här...
 19. Tja, om du vill ligga på de värdena så börja med att höj Mg till 1500. Sedan när den nivån är nådd bör du kunna höja Ca utan att KH förändras. Svart Red Sea hinken borde motsvara ungefär de värdena så den passar ju bra. När du uppnått rätt värden kan du börja nyttja tex ATIs dosering igen som vanligt för att behålla värdena. Det är lite styva linan att ligga så högt på värdena. Jag som är lat och ogillar att mäta passar det inte bra till. Men om du har lite mer ambition än mig och inte delar samma avsmak till att testa så kör på! Jag har ju sex saltvattensakvarier med så det bidrar säkert till att jag testar när det behövs men inte mer, du har ett akvarium att lägga all energi på så då kan man skruva upp nivån några steg.
 20. Ett sätt att lösa saken på är att sluta tillsätta KH och bara dosera Ca under en period. Men den bästa lösningen är nog att byta mer vatten bara för att rätta till det. Dina värden du mätte upp sist nu ser ju bra ut dock. Mg ligger vettigt till, kan kanske vara önskvärt att få ner KH ett par steg och Ca upp till kanske 420. Men det är inte långt ifrån. Vad får du för värde på nyblandat vatten?
 21. Dina värden ser väldigt skeva ut om jag tolkar de rätt, är Ca 340 och KH 15? Det finns en rimlighet i det då KH och Ca har en viss motbalans mot varandra som gör att om den ena skjuter iväg så sjunker den andra. Man kan skjuta på den balansen genom att höja Mg till viss del. Men det ser lite märkligt ut, det kan ju hända att ditt Ca resultat inte är korrekt? Salthalten är ju relativt hög så det kanske kan bli runt 15 KH med Coral Pro men då borde Ca också vara högt. Din ATI dosering låter helt bananas 30 ml lösning om dagen i 120 liter motsvarar väl att akvariet förbrukar 3,5 KH per dygn?! Kan det verkligen stämma för dig? Det känns som du borde ligga mellan 5-10 ml om dygnet i ditt akvarium. Phytoplankton är bra grejer, jag bor en kvart ifrån herren i fråga så har spenderat några stunder där. Han är omsorgsfull med sina grejer.
 22. Synd att du har motgångar där, jag måste erkänna att de är svåra att antyda på fotona. Det ser ju kanon ut! Utom den stora gröna acron kanske, den ser lite dyster ut. Jag har svårt med det här att balansera näring och ljus, men testa dosera lite näring. Om det inte ger någon synbar nytta och bara göder alger är det ju bara sluta och söka någon annan lösning. Märkligt att det lukta så illa där ett tag, någonting lite större måste dött, skönt att det gav sig efter bytena. Näringsvärdena kan även vara låga för att mikroorganismer och alger kanske har en så stor massa i akvariet att de binder upp all fri näring?
 23. Ja, en bra skiva på bänkens baksida är också en bra lösning för att göra bänken styvare, snyggare med. Jag rekommenderar fortfarande att dra fast bänken med en skruv i väggen. Man tänker att med den vikten från akvariet kan inte inte paketet röra sig men det kan det, pröva tryck lite på paketet sedan när det är fullt och se vad som sker när tyngdpunkten befinner så någon meter ovanför marken Har aldrig stött på något kar som vält, men det skänker lite sinnesro och den är inte att underskatta. Min nuvarande bänk jag har hemma byggde jag av hyllplan med 27mm tjocklek i massivt trä(tall eller gran, det var fortfarande budget material). De kan du bygga topp, botten och väggar av, sedan en skiva på ryggen med som stagar upp, här är en sådan ett krav. Det kan vara ett kul material att överväga om du vill testa något annat än reglar. Men det är svårt att få tag på de i djupare mått än 60 cm vilket kanske inte räcker till ditt nya akvarium.
 24. Jag hade hoppat att ha fler än tre par ben. Det tillför inget till hållfastheten. Ger fler potentiella felpunkter när du ska väga in akvariet och blockat åtkomst under. Jag hade inte använt högre virke än 145 reglar heller. Hållfasthetsmässigt klarar du dig nog ganska utmärkt på 45x95. Men det kan säkert kännas bättre för sinnesron för dig om du har lite grövre. I princip all vikt kommer överföras till bänken i höger och vänster kant. Mittbenen kommer antagligen inte jobba något alls. Du kan inte få ett glaskar att fördela vikten så jämt och träet är ett levande material som kommer sjunka ihop och expandera. Där har du också nackdelen med att ha högre än 145mm reglar. Trä rör sig i riktningen tvärs över fibrerna, längs med rör det sig nästan obetydligt. Så desto högre regeln är desto mer kan det röra sig och desto större är risken att reglarna vrider sig. Så du bjuder in problem genom att skaffa för grovt virke och även komplicera bygget för mycket. Då är det mer som kan gå fel. Dock bör det poängteras att det är sällan det går så fel att karet skadas eller liknande. Men det kan bli en falsk trygghet att spendera mer pengar än vad som är nödvändigt. Vill du uppgradera ställningen på bilden är mitt tips att få den stå emot sidförskjutningar bättre. Ett par snedställda stag i bak skulle göra under. Men du kan nog strunta i det med och dra i två lite stöddigare skruvar in i väggen så rör sig nog inget.
×
×
 • Create New...