Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  3,885
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  32

Everything posted by mikoto

 1. Oj, nu har det gått en stund igen. Men goda nyheter. Jag har gjort en första video om akvariet nu, inte så häftigt men ni kan se lite sjöborre, eremit och trollhummer tex. Ska utforska lite mer fokuserade filmer framöver.
 2. En spackelspade kan nog hjälpa dig om du kommer åt. De är smala och böjbara, brukar använda en sådan när jag tar isär akvarier, du kan slipa en egg på den om du vill med. Något sådant här typ: https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/tejp-och-maskering/spackelspadar/spackelspade-530056/
 3. Händer inte så mycket här, de flesta i närheten verkar lagt akvaristiken åt sidan på sistone så inspirationen har varit lite trytande och normalt underhåll har skett primärt. Men man har inte roligare än man gör det. Kanske skulle göra en ny video snart om temperatur och cyano, en liten uppdatering. Inget har gått åt i värmen iaf. Men jag har faktiskt inte ens mätt tempen, vet att det varit varmt i rummet dock. Fick hem lite småprylar idag! Inte så spännande när jag tittar på bilden men det här blir skoj. 1605 pumpen var större än jag trott men den ska nog gå använda...
 4. Låter spontant som att din oro är ganska obefogad. Kan du uppskatta hur länge ditt biopellets filter varit avstängt? Hur mycket mat kastar du i egentligen? Om det skenar så drastiskt på "bara" två veckor? Krymp mat tillskottet lite bara om du är orolig isf, halvera matningen så halverar du värdet. Nopox vägen är nog meningslös över en så kort tid som två veckor. Fiskarna simmar ju i praktiskt taget nytt vatten om du bytt lite över 80%, trots att de 20 kvarvarande kanske var dåliga. Vad var nitratvärdet innan vattenbytet?
 5. Ditt UVC där kan du nog hitta en adapter till utan problem, den går ju på 12 volt. Du kanske få trolla för att få till en kontakt som passar men i övrigt är det inga hinder. Men jag skulle inte säga att det är värt besväret. Ett så litet och klent UVC kommer inte bidra med något märkbart positivt. Bara ta upp plats och kosta pengar. Jag hade låtit den vara. I Göteborg är det nog främst Herkules Zoo som lär ha någon levande att titta på. Hornbachs akvarieavdelning är dock väldigt kul med mycket tillbehör och saker att kika på. Tyvärr bara sötvatten i levande väg men det är värt som en upplevelse. Företagsakvarium ligger i Kungsbacka men det går nog ta tåget ut dit enkelt och titta, där går det spendera flera timmar iaf de första gångerna man åker dig
 6. Nu finns det en ny film från Norge, jag väljer att exponera den här med då det nog inte händer något annars. Ser enkelt och trevligt ut. Många bra djur. Klart och fint vatten med, där ligger mitt akvarium långt efter. Jag behöver nog starta en serie vattenbyten för att rätta till allt ink mitt disiga gula vatten. Fortsätter det såhär vågar vi nog tända hoppet igen för att bloggen ska börja uppdateras på nytt.
 7. Har du modellnumret på UVC enheten? Eller något som kan hjälpa identifiera vad som behövs?
 8. Surt, hoppas det inte bråkar för mycket med dig! Mitt kar är varmare än vanligt men det är nog ett tag kvar tills det klättar över 29 grader. Mitt kalla akvarium är värre, dock under kontroll. Men kylaren orkar knappt med, den går ett par timmar åt gången trots att jag höjt tempen i akvariet.
 9. Kul, ser ju kanonfräckt ut! Har inte läst om detta innan, men jag har inte ägnat så mycket tid åt att läsa om kamelräkor då de ibland verkar svartmålas som det onda halvsyskonet till pepparmintsräkan. Men nu blev jag ju bra sugen på att lägga till de på min lista med potentiella framtida invånare!
 10. Jag har ingen byggtråd, men du kan se akvariet igång en sväng i den här videon. Det är en av mina tidigare klipp så det är nog lite svamligt, du kan spola till 5:30 så kommer du direkt till akvariet. Jag tycker nog dubbel botten är bättre än att ha en bakvägg, det blir så klumpigt akvariet när man offra djupet från väggen. Underhålla pumparna är inget problem för mig som har ca 10 cm öppning ovanför de. Men man slipper risken för att dubbelbotten rasar.
 11. Flödet är totalt annorlunda mot att ha pumparna i ett vanligt akvarium. Otroligt nöjd, kommer bygga ett nytt i framtiden men större. Det enda negativa jag kan komma på är hur fort man kommer på att du kan nästan inte sätta för mycket fart på vattnet. Det hade nog inte varit några som helst problem att ha 30,000 liter i timmen i mitt akvarium. Så var beredd på att 20,000 i ditt planerade akvarium antagligen inte ser ut i praktiken som du drömmer om Om du tänkt ha ordentliga stenar i akvariet med så var väldigt noga med att förstärka den falska botten ordentligt, så du inte hittar den rasad en dag som jag gjorde.
 12. Jag har en miniatyrvariant av det du vill bygga. Mitt akvarium är ganska mycket mindre dock som sagt, det är 80x35x40 cm. 40 cm är höjden och jag har den falska botten 10 cm ovanför akvariets botten. Jag använder två Tunze 6045 pumpar och de ger i teorin 9000 liter i timmen tillsammans. Inga galler då jag inte har fisk i akvariet. Men jag tror att ett grovt galler typ som det man köper i dammbutiker påverkar nog inget alls. 9000 l/h är ok i min volym men jag hade gärna haft mer. Men jag får nog inte plats med mer än max en pump till. Annars får jag byta till grövre modeller. Såhär i efterhand skulle jag fäst mina stag för den falska botten bättre. För de har bägge lossnat idag.
 13. Kul om det glädjer! Jag ska arbeta vidare med tråd nummer två om tekniska råd. Den kommer bli längre och tyngre. Jag ska försöka filma mer exempel i den så det lättar upp lite. Det är lite konstigt att du inte får resultaten du önskar från din kamera. Blir det dåligt även i 4K läget? För i det läget så spelar du in i 100 mbit och det är samma komprimering som jag har i mitt testklipp ovan. Fast mitt klipp rör sig ju inte direkt så det är kanske ett dåligt exempel. Slutartiden är "rätt" Din kamera är ganska snål med komprimeringen i 1080P lägena dock. Den kör 28 mbit där, vilket kan kännas ok om att man jämför med att 4K läget har 4 gånger så många pixlar men lite mindre än fyra gånger mbit antalet. Men i 4K läget kan du bara köra upp till 25/30 bilder i sekunden, medans du kanske gärna filmar i 50 bilder i sekunden om du väljer 1080P. Då blir helt plötsligt komprimeringen ganska snål då den blir mer runt hälften av vad som körs i 4K läget. Det kan nog göra att det ser bra ut så länge det inte händer för mycket. Men vid en panorering kan det bli illa... Kanske det som spökar? Som tur är så går det köpa ganska bra grejer för en relativt snäll peng om man nöjer sig med 1080P, nu när jag lärt mig vad alla specar betyder så är det lättare att ansa utbudet av begagnade kameror där ute Din kamera har ganska liten sensor dock, så var väldigt försiktig med ISO talet, jag hade så långt det bara går kört med det i absolut botten. Kamera rekommenderings tråden blir definitivt sist, om den ens blir av. Svårt att skriva den på ett vettigt sätt, kommer definitivt röra upp starka känslor om någon fotograf finns på sidan och läser. Men ska försöka
 14. Jag har en tendens att bli lite långdragen, får försöka lära mig behärska mig ibland. Tack! Mina fotokunskaper är ganska taskiga, även om jag började där. Filmandet är väldigt kul då jag tycker det är lättare att uppnå ganska trevliga resultat. Filmandet är mer förlåtande på många sätt. Mest för att man slipper bråka med slutartider helt. Det är bara rätta till exponeringen(fortfarande en stor utmaning) och lägga skärpan korrekt. När jag fotar är jag extremt självkritisk och jagar främst ordentligskärpa och fokus. Men det har sina sidor det också. Redigering av video är fortfarande lite skrämmande för mig, men jag börjar kunna göra vad jag vill åstadkomma. Största problemet är att programmen för video redigering är så fruktansvärt komplexa. Knappar och funktioner precis överallt. Det gäller att starta de, sitta och gråta en stund och sedan hitta någon bra knapp man kan ha som trygg punkt man kan återvända till då och då.
 15. Jag fick lite respons i en av mina youtube videor där jag spånade på slutet om att göra en tråd om lite hjälp vid filmande av akvariet. Vid det här laget har jag gjort lite filmer, dock är jag utan tvekan fortfarande i startgroparna. Men jag har försökt samla mycket av det jag lärt mig än så länge här i en tråd som jag skrivit för att lära mig själv mer och förhoppningsvis hjälpa någon annan. Många av tipsen här går applicera på fotande med. Filmandet av akvarium har många besvärliga hinder. Vi börjar med de två mest grundläggande. De är vattnet i akvariet och framrutan. Problemet med vatten är att det ger optiska förstorande effekter, de syns med blotta ögat men vi fokuserar vår syn undermedvetet så vi tänker inte så mycket på det när vi kikar på akvariet. Men det blir snabbt uppenbart när man filmar akvariet. Lösningen på detta är att du ska alltid sträva efter att filma akvariet i rät vinkel mot framrutan, du vill filma rakt in i akvariet, inte vinkla kameran snett. Håller du kameran snett mot rutan så kommer du ha problem att få en jämn fokus. Ett stativ med ett litet vattenpass i hjälper mycket, nu kan du ställa kameran helt plan och behöver bara tänka på att hålla kameran i rätt vinkel i ett led. Använd stativets höj och sänk funktion för att komma upp och neråt. Ibland kan djur sitta på ett ställe som tvingar dig filma snett ändå. En oskarp filmsnutt kan vara bättre än ingen, men nu vet ni varför det blir så. Det här fotot är taget snett genom rutan. Ni ser fisken och det vart det enda fotot som blev något sånär ok vid tillfället. Men mängden skärpa i bilden är ganska begränsad och det ser lite märkligt ut. Undvik så långt det går. Problem två då är rutan. Rutan i sig bryter också ljuset vilket adderar till problemet ovan, det blir värre desto tjockare rutan är, så ställ kameran parallellt med rutan i första hand. Problem två med rutan är reflektioner. Reflektionerna kommer från överallt, det optimala är att filma akvariet i ett mörkt rum. Så att filma på kvällen kan hjälpa. Jag kämpar själv med detta och för tillfället har jag köpt ett billigt svart sängöverkast som jag flyttar med en torkställning för att blockera de värsta reflektionerna. Men det här är ett problem som blir värre desto större akvarium du har. Men minimera problemet så mycket ni kan genom att dölja starka ljuskällor runt akvariet i den mån det går. Det blir även bättre desto närmre akvarierutan man filmar, så vidvinkel objektiv underlättar. Här har ni den, reflektions utrotaren. Jag har gjort ett hål i för objektivet att sticka ut igen så sitter jag och kameran bakom. Det fungerar ok, på en ljus dag gör det en dramatisk skillnad. Tyget hjälper även ljudet lite om du vill spela in tal samtidigt som du filmar. Ett litet bonustips för de som filmar med mobilen. Om du har mobilen i ett fodral kan man lätta hela telefonens baksida mot akvarierutan, då ligger den helt parallellt med rutan. Den ligger även så nära rutan att reflektioner är eliminerade. Är inget alternativ till stativ men kan hjälpa ibland när man vill komma nära. Ett extra bonustips är att gör rent rutan på både in och utsidan, tråkigt men viktigt Något som även kan vara värt att testa skulle vara att filma akvariet ovanifrån. Då behöver ytan vara ren och stilla. Men speciellt stora färgrika SPS koraller kan se väldigt bra ut. Här är mobilen tryckt mot rutan, även om det kanske ser ut som jag håller den framför. Fungerar ofta rätt bra, objektivet sitter perfekt i vinkel mot rutan. Det är även lätt att hålla den stadigt pga friktionen mot glaset. Ljus är ett ständigt problem i akvariet med, oavsett hur mycket ljus du har på så kan du alltid behöva mer när du ska filma(för foto är detta ännu värre). Men ljuset kan även vara distraherande att titta på. Då de flesta idag kör LED över sina akvarier så har vi ett skarpt ljus som ger mycket skuggor och reflektioner. Det kan göra att ljuset fladdrar och flimrar på ytorna i akvariet när man tittar på videon vilket kan vara jobbigt att se på. Så ett hett tips är att stänga av era pumpar när ni ska filma. När vattenytan ligger stilla så dansar inte ljuset omkring i akvariet på samma sätt och det blir mer harmoniskt att titta på. En nackdel är att fiskarna kan bli väldigt misstänksamma och gömma sig, fiskarna kommer alltid vara motsträviga modeller dock så det är bara fortsätta filma tills du får de att visa sig som du önskar. De är vanedjur så med tiden bryr de sig mindre om att du gör, för de, konstiga saker. När det gäller ljussättning av akvariet så kan din dyra lampa tyvärr vara mindre idealisk för filmandet av invånarna. Det idealiska ljuset är troligtvis en heltäckande lysrörsramp. Det ger ett milt och jämnt fördelat ljus över nästan hela akvariet, inte perfekt, men så bra det antagligen blir. Problemet med LED och MH är att vi får ett skarpt och starkt ljus rakt ovanifrån. Men då vi filmar våra invånare från sidan och korallerna oftast växer som ett träd med ett lövverk så får vi ett problem. Korallen skuggar sig självt(SPS fantasternas kamp). Så du får mycket ljus i toppen men den blir väldigt mörk under. Kameran har oftast svårt att hantera detta så väl som våra ögon och resultatet blir att man inte har några detaljer alls i de mörka delarna eller de ljusa delarna blir överexponerade och kritvita. Det här är svårt att motarbeta. En del kameror kan hantera det bättre än andra men tills vidare är det ofta något man får arbeta runt. Ändra kompositionen av videon så att du fokuserar på den ljusa eller mörka delen av korallen och inte försöker få in bägge samtidigt. Mycket magi kommer från att man undviker att filma det som inte blir bra, istället för ett hemligt trick att få det att gå ändå. Har du ett för skarpt och starkt ljus är ett trick för att få ett jämnare och mjukare ljus att lägga en frostad plast/glasskiva över akvariet medan du filmar, eller kanske ett tunt vitt tyg. Detta kommer hjälpa med de vassa skuggorna. De vassa skuggorna blir för övrigt värre desto längre från akvariet som lampan är placerad. Men i de flesta fall har vi redan lamporna så nära vattenytan vi vågar så där behöver vi inte ändra något. Här är min nuvarande diffusor jag byggt för att testa konceptet jag skrev om ovan. Det är en tyg ram från IKEA och en bit vitt lakan. Här är den lagd ovanpå akvariet. Ser lite märkligt ut kanske men det gör mycket i den här hobbyn. Här är två testklipp från när jag använder diffusorn ovanför! Skillnaden är nog inte dramatisk men jag tycker den är märkbar. Ljuset blir lite plattare och det blir något mindre kontrast. Men det behövs, skuggorna blir för svarta annars. Videon är fortfarande inte klockren. Bägge klippen är tagna direkt efter varandra med samma inställningar bortsett från att jag fick öppna bländaren mer med diffusorn installerad då den åt upp nästan hälften av allt ljus. Den här typen av filmklipp, när man ser hela akvariet på en gång, är de svåraste anser jag. Det är ännu något jag kämpar med. Det blir alltid mycket som är överexponerat. Om jag kunde få upp mina näringsvärden skulle kanske min sinularia bli lite brun istället för så vit och sluta bli överexponerad. Ett till vanligt bekymmer är färgerna. Här måste jag erkänna att jag har ont om bra tips, då jag har ganska vitt ljus på mina kar. Kameror har svårt att hantera det ultrablå ljuset många akvarier kör. Det finns lite färgfilter man kan använda, tror D&D gör något för mobiler som är väldigt populärt. Men annars är väl det enklaste att försöka filma under vitare ljus. Har du en LED armatur kan man kanske tillfälligt ställa om ljuset till ett vitare ljus, sedan ställa tillbaka det när man filmat klart. En mer drastisk lösning kan vara att införskaffa en ”film ramp”. Man skulle kunna köpa ett gäng lite enklare LED armaturer av byggarbetslampa typen, montera de på en regel eller liknande och slänga upp tillfälligt på akvariet när man vill filma. Det är nog lite varma i färgtemperaturen men det kan man rätta till med vitbalansen i kameran för att få det bättre. Det här var min korta lista med praktiska tips men alla kan vara lite kluriga att genomföra så det är bara testa, det finns lite att jobba med. Ta gärna upp mer tips i svaren här om ni har. Eller om ni har problem, jag kan bara glömt de. Ta upp de så ser vi om vi kan hitta en lösning! Den här tråden skulle från början innehålla tips om att köpa kamera och välja utrustning samt en till teknik och inställnings del som bygger vidare på det här ämnet. Men mängden text eskalerade något hemskt! Så jag klippte bort de. Om det finns intresse för de delarna med kan jag skapa en tråd var för de också.
 16. Nja, renderingen på min dator tog ca 20-30 minuter för den här videon. Men när du laddar upp till youtube så renderar de om videon hos de också en gång som blir det vi tittar på. Och den renderingen kan ta en bra stund, den här gången gick det lite fortare tror jag. Jag gör nog en separat tråd med en video utanför den här videoserien om jag ska fokusera på det ämnet. Men ska börja skriva upp lite tankar.
 17. Mer film åt folket, avsnitt 7 är klart. Huvudämne är Kenya träd, men jag pratar lite om kolkälle doseringen för stunden, en snäcka som saknades förra videon och lite löst dravel. Någon gång i framtiden kanske jag lär mig ta om vissa delar när jag pratar otydligt eller säger fel men ni får leva med mig nu. Förra videon så tog 4K versionen nästan två dagar innan den fungera men 1080P fungerar nu direkt, så de som kommer sent till festen har något att se fram emot med... Jag fick uppgradera datorn efter förra gången med, det blev en snik uppdatering men det var mycket trevligare att jobba denna gången!
 18. Många spännande detaljer, har du fått någon ordning på oljuden från sumpen ännu?
 19. Där har vi ju lite siffror, 1000 liter per kvadratmeter, det blir 10 liter per kvadratdecimeter. I exemplen vi ritat ovan uppskattar jag de till att ha runt 2-3 kvadratdecimeter yta exponerad, då vill du ha 20-30 liter i timmen genom de. Jag har inte experimenterat med så djupa sandbäddar men är de så restriktiva att en bädd på 1 dm² med 40 cm djup inte kan svälja 10 liter i timmen utan att ha ett betydelsefullt mottryck? Isf blir allt ganska mycket svårare då om du ska trycksätta bädden måste du ha en helst automatiserad lösning som kan mäta flödet och reglera det så du inte kan riskera att torrlägga sandbädden. Vilket är en stor risk om du ska suga under den. I exemplet i videon så bygger det på att trycket kommer från sandbäddens topp och neråt, så där kan man inte torrlägga bädden. De har även väldigt liten vattenkolumn ovanför bädden, men flödet är inte konstant såklart då filtret är tänkt att användas intermittent. Så vattnet får till viss del "ta den tid det tar".
 20. Här är ett enkelt utkast hur jag hade gjort för att komma ifrån problemet med röret i sandbädden. Istället för att har röret i bädden så sitter det bredvid, vattnet som transporteras genom bädden tar sig till rörkammaren genomvattenspalten mellan glasskivorna istället. Istället för att ha ett rör ner till en sump kan man ha en pump där med istället, så kan man med den ställa hur högt flöde som önskas. Då tillflödet till pumpen inte kan bli högre än vad bädden tillåter(är pumpen för högt ställd kommer den tömma sin kammare på vatten och suga luft) kan man lättare uppskatta om man har korrekt flöde. Pumpen kan lätt styras med ett T korts på utloppet med en ventil på som släpper tillbaka en del av flödet direkt till pumpkammaren igen. Viktigt att inte ha för stark pump så det inte blir för varmt i kammaren.
 21. Spännande tankar. Den övre bilden på att ha den bredvid dräneringsboxen är problematisk dock. Vad för flöde är planerat att det ska gå igenom bädden? Jag har faktiskt något liknande i ett sötvattensakvarium fast höjden på gruset är enbart 20 cm ungefär, kanske lägre. Jag kör där ca 1000 liter i timmen igenom det. Det håller ca 1-2 månader sedan har det satt igen sig så pass att det ej kan svälja allt vatten längre(det finns en "nödutgång" när detta sker så vattnet kan passera över glaskanten om bädden inte tillåter flödet). Efter ungefär 4 månader brukar jag ta ur allt grus och spola rent det. Något som absolut inte ska göras i den här tanken. Mitt syfte med min grusbädd i sötvattenskaret är bara att låta det tillföra mineraler till vattnet och nitrifikationsyta. Det går ju sätta en ordentlig kran på röret, annars får du en okontrollerad hävert(kan nog ge spännande resultat). Men jag skulle nog fixa någon annan lösning för att styra flödet här. Lättast vore nog en dedikerad pump. Det kan även bli väldigt besvärligt i framtiden om något med röret eller genomföringen bråkar och behöver rättas till. Då kan du bli tvingad att gräva upp hela bädden vilket bör undvikas, bättre att hitta en design som tillåter en att göra det utan att röra gruset.
 22. Känner inte igen termen riktigt, men det låter lite som Djup sandbädd eller DSB. Jonas Roman håller ju iofs på med det i sitt nya akvarium. "Problemet" med DSB är väl att det är lite svårt att bevisa hur effektivt den fungerar. Även om tankarna och teorierna är väldigt goda. Men man får ha lite tilltro till att det ska fungera, vilket ska nämnas att det finns många fina akvarier som har det.
 23. Jag råkade nog kalla de mask ovan. Sedan måste vi dock även fortsätta att propagera för att det inte finns några sniglar alls i havet dock(vetenskapliga och allmänna klassificeringen av snigel är inte helt samma men de är överens om att de andas med lungor), det är Vermetid snäckor vi har En fotnot till huvud ämnet för övrigt är att jag sett individerna utanpå rören som ett mysigt tillägg till akvariets mångfald. Men det kan nog vara en bra tanke att göra rent rörens insida då påväxt där snabbt påverkar flödet.
 24. En bättre tanke istället för att stänga av skummaren hade varit att dra slangen till skummaren luftintag till ett rum där du inte kör Ozon eller tom utomhus. Jag vet inte hur stark dos Ozon man kör vid sådana här behandlingar så kan inte utrycka mig så mycket där.
 25. Tycker inte det ser ut som vermetid maskar riktigt, de är så ljusa. Mina vermetider är ganska ilsket röda och sköra som glas nästan. De där ser mer ut som rörmaskar. Ser tufft ut iaf!
×
×
 • Create New...