Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  4,013
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Everything posted by mikoto

 1. OR20: Vad har du för version av Profilux 3? När jag kollar arkivet på GHLs hemsida verkar alla varianter jag hittat av datorn har en RJ45 kontakt för LAN anslutning som är den PBM använder. Syns på exempelbilden på deras 3.1 sida, rakt ovanför USB kontakten. https://www.aquariumcomputer.com/products/profilux-aquarium-controller/profilux-3-1t/
 2. Det verkar som att gmail är lite speciellt med profilux, du behöver ställa in lite inställningar i din gmails inställningar och generera ett unikt lösenord för bara din profilux. Det finns en kort guide här https://www.aquariumcomputer.com/knowledge-base/how-to-setup-email-and-text-notifications/ rätt långt upp på sidan i en blå ruta. Sidan är författad med Profilux 4 i åtanke men den fungerar nog för trean med.
 3. Spännande! Inte en orimlig slutsats. Om inte de skrapade kalkalgerna sugs ut, borde de inte då kunna sprida sig i akvariet och fördela ut populationen mer så att de inom en kort tid växt fast någon annanstans och växer mer? Eller brukar kalkalgerna dö av att de skrapas loss? Vad mäter din graf, är det kh värdet eller förbrukningen av kh? Ser ut som att dina pH toppar krympte med efter skrapningen. Kan det vara minskad fotosyntes med resulterande Co2 konsumption över dagen pga färre alger i akvariet eller en tillfällighet?
 4. Vill du borra hål i akryl så kan du använda ett vanligt metallborr eller en stegborr. Det är ett lätt material att borra i, men ska du borra ett större hål så bör du borra ett litet hål först och sedan förstora det i flera steg. Därför är stegborret bra.
 5. Igår titta jag en sväng till och jag har minst två av dessa, undrar om de har växt i akvariet och var mindre från början? Jag har tänkt lite och funderar på om dessa kan vara porslinskrabbor Pisidia longicornis. Ska vara nära besläktade med trollhumrar.
 6. Ja, den ser ganska fräck ut. Jag har sett skymtar av den tidigare men trott det varit en liten trollhummer. Den är verkligen inte stor, den är lika bred med klorna som min lillfingerspets.
 7. Jag hittat en liten lustig krabba i karet, den sitter alltid på olämpliga ställen men häromdagen satt den så jag kunde få en usel film av den iaf. Ingen aning om art, den verkar filtrera saker ur vattnet. Utgår från att den är från vår gemensamma fisketur förra året, så något hittar den nog att äta.
 8. Ja, det är inte illa. Man kan ana ett akvarium som styrs med ganska stor kontroll. Algerna ser helt otroliga ut, den stora gröna havssallad liknande algen ser nästan ut som plast.
 9. Vår inspiration från Norge har postat en ny video på hans superfina alger. Ser helt otroligt ut det ser nästan... För bra ut? Något lurt här tror jag. Är ju väldigt tydligt från kombinationen av det flödet och nästan inga synliga partiklar i vattnet att någon har bra skötsel av sitt akvarium. Mina alger ser inte alls så fina ut. Men mitt luggslitna kar har börjat vända. Snart vågar jag visa upp det igen...
 10. Det bör vara något slag av copepods. De är ett bra tillskott till akvariet isf. edit. Asch, för långsam
 11. Gott, skulle du överväga att köra den till skrotbingen kan du gärna höra av dig. Jag skulle kunna göra ett försök att laga den och dokumentera det i en video samt ha den som exempel på skörheten i moderna LED ramper. Det verkar vara lite speciella LEDs i den rampen dock så det kan vara besvärligt att hitta nya att byta mot, nya LED moduler finns nog inte som du är inne på men det går att byta ledsen direkt på modulen... Men jag är så oerfaren på att göra det ännu så jag kan inte erbjuda att försöka laga den åt dig, det är nog som mest 25% chans att lyckas för mig Jag(eller ja, en kompis som hänger i samma lokal) har två Radion ramper som strejkar. Men på de är det nog styrningen som är kass. Den är på tok för komplex för mig att försöka ge mig på dock. De går det ju köpa reservdelar till fortfarande. Men jag tror ett nytt styrkort ligger på nästan 3000 kr vilket nästan är ett skämt då det blir en tredjedel av nypriset på en 10 år gammal ramp. Det är lite synd att jakten på nyförsäljning känns som den ibland stryper möjligheten för att kunna reparera produkter. För jag vägrar tro att ett sådant kort kostar den summan att producera... Fast det är nog nästan mer synd att som du inte ha ett val på reservdelar alls.
 12. Härligt! Skönt att kunna krympa ner tekniken. Det är besvärligt med att led ramperna kan bli skrot så lätt... Har du slängt den gamla?
 13. Ser ju väldigt trevligt ut med koraller från ända till ända i karet! Har du någon dold pump på den vänstra sidan eller klarar du dig med Tunze pumpen? Kör du fortfarande Glaive lampan eller har du bytt?
 14. Du kan ställa om enheten till en slav enhet i mjukvaran och styra doserpumpen med en Profilux 3 eller nyare genom PAB kontakten Så den är ganska väl framtidssäkrad, som de flesta av GHLs prylar. GHL skriver inte utryckligen att den fungerar med Ion Director men det är nog mest för att de inte säljer orginal modell 2 längre. Men 2 och 2.1 verkar vara mer eller mindre samma enhet förutom att 2.1 har andra pumphuvud.
 15. Coolt! Jo jag har sett sådana högar tidigare när vi varit ute och misstänkte det var någon art av mask. Undrar hur stor den kan vara, jag minns inte att jag lagt i den medvetet. Det var ett tag sedan vi var ute och fånga något så jag måste ha haft den ett tag. Kul om den klarar att livnära sig på det som finns i min sand. Idag är högen ännu större.
 16. Jag har lite utmaningar med mina anemoner i det här akvariet, men det är nog på väg att rätta till sig nu igen som väl är. Får skriva mer ett senare tillfälle. Men jag hitta en mystisk hög i sanden för någon vecka sedan. Dessvärre var den borta efter några dagar när jag skulle fota den. Men idag har det kommit en ny. Så något spännande har bosatt sig i den.
 17. Med en så hög avdunstning som 125 liter om dygnet så är ju situationen nästan hopplös. En avfuktare kommer inte göra någon meningsfull skillnad om det inte är ett monster till maskin. Det tillförs ny fukt snabbare än den kan tas bort. Du har väl en automatisk påfyllning av avdunstat vatten, kan du mäta med den hur mycket vatten den behöver fylla på nu så du får den faktiska siffran? Vilket nog är mer intressant än en beräknad mängd. 125 liter om dygnet blir ju runt 5 liter i timmen. Din ATO måste ju gå konstant isf. Vart kommer luft in i rummet ifrån? Övriga huset? Om de faktiskt trycker ut den mängden luft måste du ju vara nära på att få ett undertryck i rummet? Känner du ett sug när du öppnar dörren? I min lokal har jag haft det här problemet, det har jag löst och lösningen var att: 1: Sätta täckglas på alla akvarier 2: Strypa luftflödet till rummet, inte öka.(cirkulerar fortfarande, men i begränsad fart) 3. Ställa in en luftavfuktare som hanterar luften som byts väldigt långsamt. Då jag fick ner avdunstningen till en volym som är lägre än luftavfuktaren kan hantera så är mitt problem löst och jag har torr luft i rummet. På sommaren kan det bli lite väl varmt så då slår jag på ventilationen, då tar jag luft utifrån och ventilerar rakt igenom.
 18. Du kanske kan kapa till små glasrutor eller plastglasrutor och sätta insynsskydd på och sätta under lampan, företaget här säger att deras frostade film har ett ljusgenomsläpp på 80-90% https://www.rix90.se/dekor/glasfoliering/ Men de låter dyra så jag hade nog bara åkt till Clas Ohlson och köpt sådan här och testat: https://www.clasohlson.com/se/Fönsterfilm-och-insynsskydd/p/34-1432-1?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google surfaces
 19. De jag länka till kommer passa, du har inline moduler. En del har filter där man skruvar isär de och byter innehållet bara, men det är då motsatsen till de du har. Att det är olika märke gör inget här. kopplingarna på din modul är inte klämkopplingar som jag visar i filmen. Men det gör inget inget det heller, du kan flytta de gamla kopplingarna om de nya bråkar med dig.
 20. Cool pryl, även om den är illa lämpad för oss med både spänning och ström. Men konceptet är ju toppen. Antagligen får du hitta på någon egen lösning, om det bara är 12V dock som du behöver så är det ju ganska lätt. Du får ju bygga en egen panel med kontakter själv. Men för ett billigt och stabilt nätagg kan du återanvända ett från en PC. Ett någorlunda modernt har massa kapacitet på 12V linorna. Det behöver ju placeras skyddat dock då det inte har några som helst fuktspärrar och behöver stå så det kan få frisk luft. Kan vara värt att försöka undvika ha den i bänken om möjligt. De flesta av mina pumpar vill ha 24 V dock istället. Det finns ju biffiga 24V nätagg att köpa med som du kan fördela för att slippa mängder små adaptrar. Lasse Forsberg har en sådan lösning som han nog skrev om i hans akvarietråd innan han la ner sin aktivitet här på sidan. Samma problem där med isoleringen av nätdelarna dock.
 21. Förfiltren brukar vara ett sedimentfilter och ett kolfilter. Taste and Odor låter som aktivt kol. Du kan förlänga livslängden på huvudmembranet genom att använda de då de kan ta upp ämnen som den då slipper hantera. Därför är det att rekommendera att ha de och byta ibland. Om det är vanliga inline moduler du har så kan du köpa från här tex: https://foretagsakvarium.se/product/kol-sediment-filter-till-aqua-medic-osmos-90-150-l-d/?v=f003c44deab6 Jag är lite fräck och länkar till min egen film om osmos anläggningar med där jag pratar lite om dessa
 22. Den kan regenerera klon, det kommer ta flera ömsningar och den kommer vara förminskad i början. Men så länge den klarar sig i övrigt bör det lösa sig.
 23. Tack! Mitt mål var från början att göra en engelsk kanal. Jag har tom skapat en, men jag har inte laddat upp något där(än). Jag kommer fortsätta med den svenska dock, man når nog inte lika många men det är ett roligt "hål" att fylla. Det finns ganska ont om svenska klipp tyckte jag när jag titta runt.
 24. Jag har börjat jobba mer med min youtube kanal och har tre projekt där utöver mina "bloggar" jag pillat med tidigare. Projekten är tre kategorier av filmer. De är Teknik i Akvariet som ska vara enklare guider för att introducera hur viss teknik fungerar, ganska fokuserat mot nybörjare men det ska vara allmänt. Den andra är recensioner av prylar jag har och testar. Den tredje har jag inte skapat några filmer för än men den kommer nog heta teori och kommer vara lite mer ambitiösa filmer där jag pratar skötsel filosofier och demonstrerar olika lite mer udda lösningar. Då jag nästan bara har saltvatten är det mesta ganska lutat ditåt men jag försöker nå lite till alla akvarister när tekniken är sådan att den kan nyttjas till mer än saltvatten. Jag har gjort tre teknik videor och en recension än så länge. Det jag är ute efter mest är kanske lite åsikter eller kritik om det är något jag kan ändra på för att göra det bättre nu när jag är i uppstarten. Min egen kritik är att jag är fortfarande ganska obekväm med att sitta framför kameran, men det släpper kanske. Jag säger lite fel ord ibland med, jag gör många omtagningar men i vissa fall missar jag. Ljudet är riktigt besvärligt med, jag tycker det är på en duglig nivå nu men det kunde vara mycket bättre. Jag ser nu att jag börjat krypa uppåt i tid på avsnitten, målet är runt 4 minuter på teknik avsnitten... De första två avsnitten är i 4K. De ser mycket trevligare ut, men jag måste erkänna att 1080 är otroligt mycket lättare att arbeta i. Med min nuvarande kamera kan jag inte filma i många olika lägen i 4K heller medans i 1080 kan jag filma i 50 fps och lite slowmotion. 4K är möjligt för mig men det är på gränsen för vad både kameran och datorn pallar med. Här är avsnitten jag gjort hittills:
 25. Tunze 6025 är en ganska biffig pump för ditt akvarium. Men även den lite svagare 6015 hade nog skyfflat runt sanden för dig. Det lättaste hade såklart varit en svagare styrbar pump men då springer det iväg. En eller två små powerheads på runt 6-700 liter i timmen hade kanske kunnat vara lättare att sätta upp. Det blir svårt att diffusera pumpen du har nu.
×
×
 • Create New...