Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  4,053
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

Everything posted by mikoto

 1. Ser ju toppen ut! Lite låg volym på klippet bara
 2. Kan inte låta bli att länka till min recension av ett av dessa filterkit PerS skriver om Ett par enkla tips i skriven form med: Får du suddiga bilder så finns det två möjliga förklaringar. Den ena är att din slutarhastighet är för låg, troligtvis pga att det är för lite ljus. Det är svårt att göra så mycket åt detta. En del mobilkamera appar skriver ut slutarhastigheten. Du vill nog helst ha minst 1/100 sekund för det mesta. För fiskar över 1/200. Den trista sanningen är att du behöver troligtvis mer ljus om detta är ditt problem. Men koraller borde gå fota ändå. Men du behöver fixera kameran eller använda ett stativ för att hindra rörelse oskärpa. Det kan finnas en till förklaring. När man fotar genom en glasruta så kan man drabbas att ett fenomen som kallas refraktion, ljuset bryts märkligt när det passerar genom glasrutans två sidor. Lösningen på att komma runt detta är att fota "rakt" igenom rutan, dvs håll inte kameran snett mot rutan utan fota rakt in i akvariet.
 3. Värmaren kan inte ge högre effekt än de är specade på. Det är ett ganska spektakulärt haveri i så fall. I två fall har jag haft värmare som spruckit i glaset så att vatten kommit in i slingan. Då börjar vattnet koka som i en vattenkokare ungefär. Kom även ganska märkliga dofter. Jag sprang och drog ut sladden så fort jag kunde så observera inte mer av förloppet men troligtvis hade proppen gått inte så mycket senare. Haveriet är ju som ni är inne på att oftast fastnar termostaten i ett läge där värmaren är konstant på. När det sker kommer akvariet ha en konstant tillförsel av 100W värme. Akvariet kommer nå en punkt där exporten av värme från akvariet och tillförsel av värme från värmaren når en jämnpunkt. Vart den punkten är blir oftast en överraskning och är beroende av rummets temperatur. Jag avskyr värmare, då jag har flera av mina akvarium i en lokal 20 minuter bort och inte kan vara där varje dag måste alla potentiella felkällor som inte är ett krav elimineras. På sommaren hålls temperaturen korrekt vad jag än gör(som högst var den 28,5 grader i år). På vintern kan den gå ner mot 21 grader och det är under min trivselgräns. Så då stänger jag till ventilerna till rummet och slår på luftavfuktaren, värmen den producerar värmer hela rummet och löser det problemet. Jag såg i första inlägget med att det är viktigt att de inte flyter upp om sugpropparna lossnar. Men jag har aldrig haft en värmare oavsett konstruktion som flyter Däremot är ju deras vikt som regel så låg att om sladden är för styv så kan den få värmaren av flytta sig.
 4. mikoto

  2 till 1 avrinning

  Har du ett eller två hål borrade i akvariet? Gissar på två? Så att du kan ha kranen för det ena röret utanför akvariet. Har du fått avrinningen och röret tyst? Ser lite olika utmaningar när jag vänder på idéerna i huvudet.
 5. Nej, det är nog döfött att göra det under vatten. Jag tar alltid upp pumparna om det är små klämmor. Klämmor för 25mm slang och uppåt är lätta dock, de behöver man sällan tång till. 8mm klämmorna kan sitta så tajt att jag övervägt att klippa sönder de...
 6. Polygrip för att klämma ihop de. Att öppna de kan vara besvärlig, speciellt de små. Jag använder oftast en tång för att få isär de. Man drar de åt sidan. Får man de att börja släppa så brukar det gå använda fingrarna sedan. Desto mer man behöver använda verktyg på de desto kortare livslängd får de. Så de är inga produkter som det går återanvända oändligt antal gånger.
 7. Elände, jag beställde en ny lampa kort efter videon som jag skrev. Den kom även hem. Som tur är öppna jag och inspektera den direkt och tyvärr var lampan spräckt. Troligtvis hänt i frakten. Trots att de packa den helt ok. Fick pengarna tillbaka utan problem men nu har jag ingen lampa igen...
 8. Om du bara vill ha enkelt ljus för att se fiskarna och har ett Jula varuhus i närheten kan du testa en sådan här: https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/utomhusbelysning/stralkastare/arbetslampa-led-019444/ Det blir inte superkrispigt vitt ljus men den är lätt att montera och priset är oslagbart. Styrkan och färgtempen är bra och kommer få det att se ljust ut. Rätt lätt att fästa upp med om du har en vägg eller hylla att skruva fast den i. Superkort sladd dock, men det går lösa lätt.
 9. Cyanon där i framsidan på glaset fick mig att tänka på mitt eget akvarium. Det har varit konstant rött där i över ett år. Men det är ovanligt att det tar sig upp. Men det är ju ingen garanti för ditt akvarium. Min sand är fylld med all världens odjur numera så cyanon kanske har svårt att etablera sig. Ursäkta den taskiga bilden, jag orkade inte skrapa rutan som vanligt...
 10. Härligt att det löste sig! Det är nästan alltid 3/4 på på osmos kopplingarna, iaf de jag har. Och 1/2 är standard på blandare och tvättmaskinsanslutningar Har man inte Biltema kan man gå till jula eller vilken affär som helst som har trädgårdsslangar så säljer de något som liknar det jag länka till ovan.
 11. Det är nog en halvtums anslutning där och din koppling vill ha 3/4 tum. Du kan köpa en sådan här: https://www.biltema.se/fritid/tradgard/bevattning/slangkopplingar/krananslutning-2000020698 så kan du använda gängadaptern från den. Den har tätningsringar. Själva kopplingen får du hitta någon annan användning för
 12. Det är nog mer troligt att kranen har tum storlek. Är den för stor eller för liten? Ta ett foto så minskar risken för missförstånd
 13. mikoto

  Remote Sump

  Det låter vettigt. Du vill inte ha rörens inlopp för högt upp heller är ett tips, de blir lättare att ställa in om det finns en någorlunda stor vattenpelare ovanför inloppet. Annars blir marginalerna så små och du riskerar att suga in luft om flödet är högt.
 14. mikoto

  Remote Sump

  Din karta är på fel håll Jag kan se kopplingen mellan rummen men inte hur du tänkt dra rören mellan de två mer än att de går igenom väggen. Jag är osäker om jag tolkar din ord rätt men här är en grundregel: Rören ska helst luta något neråt hela vägen, men vågrätt är helt ok. Du vill absolut undvika att rören åker ner och sedan vänder upp igen, så att det inte blir som ett vattenlås eller liknande. Med alla fastväxande djur och rörmaskar som växer i våra system kan en sådan "grop" i röret fort bli en fångstgrop för skräp och liknande som bromsar flödet. Det blir något som kommer kräva regelbundet underhåll för att hålla rent och det är aldrig kul i våra system.
 15. Ja, detta är inget nytt utan dessa regler har väl varit aktuella sedan 80-talet åtminstone. Att vi börjar disskutera det först nu är ju ett tecken på hur länsstyrelsen ser på saken. Så länge det är på hobby nivå är det inget större problem. Även om det såklart är viktigt att känna till reglerna som de är skrivna. Vill man starta en liten verksamhet behöver man däremot följa reglerna korrekt
 16. Här var det dött! Oj vad tiden går. Akvariet går som en klocka, allt är lite blekt och ljust men det är levande och trevligt. Jag har inte ändrat något på länge och det kommer nog förbli så. Men jag måste fragga ner en del så det blir mer plats... För det att växa igen på nytt. Jag gjorde en video om akvariet om någon tycker sådant är kul. Jag beställde precis en sista ny MH lampa efter att jag filmat avsnittet. Det blev en Megachrome Marine, jag hitta en shop som fortfarande hade i lager. Får se om det blir någon mer sedan när den gjort sitt eller om jag blir tvingad att titta på LED till slut.
 17. Det är värt att observera att alla koraller inte är Cites B. Men i princip alla stenkoraller är Cites B. Det är väldigt få mjukkoraller som är i handeln som är med på Cites listorna. Samma gäller anemoner, knappar etc. Vill man söka om en art är Cites kan man göra det här: https://checklist.cites.org/#/en Handlare har skyldighet att ge med Cites intyg vid handel med djur som omfattas att detta. Men som mångas erfarenhet är så är det väldigt slarvigt med de i hobbyn. Regelverket jordbruksverket har med för handel med Cites djur är dåligt utformat för koraller och det finns inga glasklara regler för hur man gör om man fraggar en stenkorall. Som MichaelE är inne på så är detta i praktiken ett ganska litet bekymmer, hobbyn är begränsad i Sverige och det är väldigt få domar mot att något skulle sålt koraller utan Cites på hobbynivå. Men ser man på det stora hela så är det ett problem att det inte finns regler. Vill du ha en lite större hobbyodling och inte bara byta lite med andra bör man titta över så man har Cites intyg på de arter där det krävs.
 18. Det är ingen exakt vetenskap hur mycket sand du ska ha. Sanden är ju tyngre än vattnet så 25 kg sand är ju enbart 10% av vikten av 250 liter vatten, inte 25% av volymen Det är lite olika om folk vill ha tjocka eller tunna sandbottnar. Men det kan vara lite besvärligt med tjocka bottnar om man sedan skaffar något grävande djur som börjar röra runt i den. Om du inte behöver beställa sanden utan kan åka till en butik och köpa hade jag nog börjat med en mindre mängd. 10-15 kg och sett hur det ser ut och köpt mer senare om det blev för tunnt. Ditt akvarium kommer fungera bra även om du inte ha exakt 10% sand. Din sand och sten erbjuder yta åt bakterierna i akvariet att leva på, hur mycket bakterier du behöver ha plats för beror på hur många fiskar och högre djur du sätter i slutändan. Så det är mer någon form av gamla riktlinjer än en vetenskap. Du kommer troligtvis lägga i mer sten med tiden.
 19. Med saltet kan du följa följande metod: * Fyll systemet med rätt mängd vatten och starta det så allt är korrekt. * Mät och häll i ett kilo salt och låt det blanda. När det blandats 30-60 minuter så allt löst sig helt så mäter du salthalten. Sedan kan du räkna ut hur många kilo till du behöver för att nå rätt nivå. Jag gillar ligga på ca 33 promille eller 1.024 sg om man gillar mäta i det istället. Du får dock ta ut lite vatten när du häller i sanden. Vill du slippa det får du köpa en stor tunna och blanda vattnet i omgångar och hälla i. Om du gör den metoden så notera hur många liter vatten du häller i så blir det lättare att mäta ut doseringsmängder och liknande i framtiden. Om du gjorde den andra metoden så noterar du mängden kilo salt det gick åt så kan du räkna ut liter talet den vägen.
 20. Bild, du måste posta en bild med! Du kan låtsas att det är en "före" bild så din transformation när du fått bort algerna blir mer fantastisk
 21. Hoppande fiskar är ett riktigt slag i magen. Det gör lite ont på något vis när man känner att miljön man skapat inte är säker nog för fiskarna man vill ta hand om. Hoppas din lösning fixar det problemet! Hoppas även Cyanon är borta för gott denna gången för dig Nu vänder det! Den där knallorangea korallen är tuff, vad är det för någon? Jag har en liknande i samma hysteriska färg som jag fick en gång men vet inte vilken art. Här är en nästan oanvändbar makrobild av den jag fick att ta hand om.(den har haft en tuff tid pga ett klantigt misstag, därav att den är ganska luggsliten).
 22. Är vattnet i kranen varmare än vanligt? Högre temperatur gör att hålen i membranet vidgas och flödet ökar. Din ökning låter ganska dramatisk dock. TDS penna är bra att ha Har inte haft membran som gått sönder på samma sätt själv, de brukar bli långsamt dåliga. Men det kan ju varit tillverkningsfel på ditt.
 23. mikoto

  Remote Sump

  Rita en enkel skiss där man ser höjdskillnaden uppenbart och posta Jag har erfarenhet av att ha sump ovan, under och bredvid visningskaret och de har alla olika egenskaper. Men det blir lättare att ge konkreta råd om jag vet mer hur du tänkt dig. Om du ritar så rita var avrinning sitter med och hur den ska se ut samt var returen går.
 24. Najs, välskrapade rutor! Sanden ser ju helt ny ut med. Kanske är en bieffekt av att det som tagit över den försvann? Ser ut som du har diffust och jämnt ljus över akvariet. Trots den aktiva ytan så är det inga hoppande skuggor eller liknande när man tittar i akvariet. En av de trevliga styrkorna med lysrör. Du har nog ett ganska vitt ljus med då man kan se naturlig färg på dig och akvariet samtidigt
 25. 20000 liter i timmen är bra med fart. Behöver du ha så mycket vatten? Om du vill köra på så har du två val som jag tycker, 40 eller 50 mm rör. 40 mm låter inte mycket mer än 32 men du har ungefär 50% mer yta(yttre mått 1256 mot 802 mm2). Om 32 nästan räcker borde 40 lösa problemet. Annars kan du köra 50 mm. Det är mer än dubbla arean mot 32 mm. Yttre mått då igen, för att få exakt svar måste man mäta inre diametern på rören. Men för grov räkning räcker det med yttre. Hur grovt rör sitter på returpumpen? Med sådana flöden så kan nog rörens storlek påverka flödet ganska märkbart där med, även om den pumpen har imponerande tryckhöjd.
×
×
 • Create New...