Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  4,080
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  43

mikoto last won the day on November 3

mikoto had the most liked content!

2 Followers

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2023-06-03
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

6,835 profile views

mikoto's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Dedicated
 • One Month Later

Recent Badges

1k

Reputation

 1. Var kanonkul idag! Vilka var ni från föreningen i sig som var där? Jag är lite tillbakadragen och identifierade bara Nike83 ordentligt även om jag bytte lite ord med några andra utom mina två huvudoffer
 2. Jag kan svara på min egen fråga. Igår åkte jag dit och titta och det fanns mycket mer parkeringsplatser än gången jag var där sist. Det ser även ut att vara bra utmanande att ta sig över vägen utan helikopter så det får nog bli bilen!
 3. Asch då, det var ju ett trevligt pris på den annars. Jag har använt Biltemas lilla 3 grams tub(36-24372) på sistone, mest för att testa. Den är någorlunda ok men tuben är pytteliten. Räcker bara för en 6-7 fraggar med mina behov skulle jag uppskatta. Det limmet jag tyckt om mest är ATIs easy glue. Men en sådan burk kostar ca 200 kr och det blir ännu dyrare för jag hinner inte använda upp hela innan halva burken stelnat och blivit oanvändbar. Men det var överlägset i användarsynpunkt. Tänk om de haft 10 ml förpackningar för en 50-lapp istället, det hade matchat mina behov bättre.
 4. Jag har ca 2-3 tds på osmos vattnet ut i min lokal. Runt 80 in. 14 låter ganska tokigt, jag betraktar mitt filter som relativt slitet med. Med ett helt nytt membran borde du få under 10, ofta närmare noll. Dina siffror där får förvisso dina resultat att låta rimliga men min erfarenhet av att mäta själv har alltid gett nära noll utan silikatfilter och garanterat noll med.
 5. Kul! Ska försöka dyka upp på lördagen! Finns det gott om parkeringsplatser? Har för mig att det är en hyffsad promenad att gå dit från Bäckebols shoppingcentrum om man vill åka kollektivt.
 6. Du har en något skev syn på vad som klassas som "dagsljus" av dina bilder att döma Ser toppen ut annars!
 7. Du ska normalt sett hålla den kranen helt stängd så att vattnet åker igenom flödes begränsaren(den tredelade klumpen på vänster sida) istället. Du öppnar kranen när du behöver spola igenom osmosen. Det bör du göra då och då. Manualen finns här om du vill läsa mer specifikt https://www.arka-biotech.de/fileadmin/dokumente/Anleitungen/Anleitung_myAQUA190-380_klein.pdf
 8. Idag kom det paket! Här ska shoppas! Tack för de här kul tävlingarna!
 9. Nu har jag mätt lite grann för första gången på sju månader. Mätte nitrat, fosfat och KH. Näringsvärdena talar för sig själva: Så länge mina tester inte är defekta så har mitt refugie sugit ut all näring ur vattnet. Får ingen färgton alls på något av de två testerna. Även om jag kanske inte skött akvariet pedantiskt hade det fått en cyclops kub om dagen under en ganska lång tid nu. Så näringstillskott har funnits. Men det är ju bra, bara mata på då! KH var 6.7. Det var helt inom mina förväntningar, KH har historiskt aldrig direkt förbrukats i mina kalla akvarium. Det var enligt mina anteckningar 8.0 i Mars men jag har gjort flera vattenbyten sedan dess så det säger inget.
 10. Här var det inte mycket fart. Akvariet går. Det vore nog synd att säga att det går fantastiskt men det skänker en del glädje här hemma. Jag har kommit fram till att det på något sätt är lite... Tråkigt? Svårt att sätta fingret på vad som orsakar det bara. Roligast är sumpen faktiskt, det är så kul att se vad som växer där i. Men det kommer en del smygande uppe i visningsdelen med så det är alltid kul att sitta och spana efter något nytt. Något som definitivt piggade upp intresset ett par klipp var helgen då jag äntligen tog mig energin och tiden att åka till Lysekil för att hitta lite nytt till akvariet. Det var en riktigt fin dag på havet och det blev en stor uppsättning nykomlingar. Nu är det full fart i akvariet! Jag ska hämta hem mitt nitrat och fosfat test för att testa om refugiet har gjort någon skillnad. Om det faktiskt har gjort det kan det vara av intresse att skicka ett ICP test för att se om algerna äter några makroämnen som behöver fyllas på. Lite bilder den här gången. En överblick. Det här akvariet är väldigt svårt att fota och perspektivet ser väldigt annorlunda ut mot verkligheten. Det här är nog en art av hydroider. De fanns i stora mängder på flytbryggorna i hamnen så jag tog med några klasar. Får se om de klarar sig på maten jag doserar. Jag hitta tre tångsjöborrar att fylla på akvariet med. Men jag la ner alla i sumpen där de är omöjliga att fota. Så det får bli en bild på min gamla. Den har jag haft över ett år nu. Den här havstulpanen hitta jag idag. Den sitter på en av mina gamla stenar så jag antar att den är gammal den med. Men jag har på något sätt missat den innan. Nu finns det äntligen lite fisk i akvariet! Det här är en av två sjustråliga smörbultar jag fick med mig. De verkar perfekta för mitt lugna och ganska höga akvarium, hoppas de ska trivas. Det blev lite andra fiskar med men de är svårare att fota.
 11. Du kan troligtvis dra bort mjukkorallen från stenen, ta ett grepp nära stenen och dra lite försiktigt och känn om den släpper något. Börjar den släppa någonstans kan du ta fingret eller något att bända lite försiktigt underifrån med för att hjälpa till. Ofta så lossnar de utan för mycket motstånd men har man inte gjort det innan kan det vara lurigt att känna vad som känns rätt. Du kan skära bort den med en vass kniv med. Försök undvika att "såga" loss den med kniven utan gör snittet i en rörelse. Annars får du ett fult sår på korallen som är svårare för den att läka.
 12. Låter lovande, vi får hoppas det blir genomförbart.
 13. Den pennan jag använder är typ en sådan här: https://www.amazon.se/Vattenkvalitet-mätning-testare-digital-display/dp/B07G8YNPQ1 Kan väl inte stå för att den är av lab kvalitet men den verkar göra det den ska. Betydligt billigare än ett nytt membran
 14. Det enda sättet att veta är att mäta tds. Jag har inte testat vid vilken temperatur membranet blir permanent deformerat.
×
×
 • Create New...