Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Content Count

  3,664
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

mikoto last won the day on July 22

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

659 Excellent

1 Follower

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2021-06-04
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

3,573 profile views
 1. Ser ju kanonbra ut! Kan inte låta bli att sitta och tänka att din rördragning hade blivit ännu lite smidigare om sumpen varit spegelvänd Med till och från facken för vattentransport på höger sida istället.
 2. Det här är ju inte så stort men fräsigt annars: https://www.cyberzoo.se/sv/articles/2.371.18533/zqare-extra-lagt-akvarium-36-liter-med-tackglas-hallare Du kan nog maila deras kundtjänst med och få en offert för ett måttbyggt akvarium, Kent i Nol kan med ordna måttbyggda akvarier, en del är lite tveksamma till om det är de snyggaste karen men i mindre storlek har det nog mindre betydelse. Skulle inte bli förvånad om inte Hercules Zoo i Göteborg med kan ordna måttbyggda akvarier.
 3. Det är dessvärre avvecklat. Jag kände att jag misskötte det för mycket så jag stängde av det för att lägga energin på mina andra akvarier. Konceptet var bra dock, skulle man satsa mer på det skulle man kunna förblanda en 10-20 liter saltvatten åt gången i förväg så kan man alltid enkelt tappa upp ett vattenbyte varje helg. För de stora vattenbytena är nog ett krav för att få det att rulla. Det blev mängder med småkryp och rörmaskar fort i karet med, det kändes nästan synd varje gång man skulle göra rent rutorna. Kommer nog testa igen någon gång nu när jag vet hur väl det fungera. Men kommer nog skaffa en glasbehållare för plasten repa väldigt lätt. Skulle vara kul att testa med ett kallt kar! Iceprobe kylare och vattenbytarvattnet kan man förvara i ett kylskåp så är det alltid svalt.
 4. Kanske är en sådan då, ska fråga donatorn nästa gång jag träffar han var det är för något. Men det ser ju onekligen ut som en sådan.
 5. Jag har varit lite lat med nya projekt och skötseln av det här akvariet, har mest njutit av att det fungerat och fokuserat lite på annat. Men det börjar bli dags att ta ett ryck igen. Idag skulle jag gjort en hel del men tiden sprang så i princip all fokus hamnade på sumpen. Såhär såg det ut när jag börja. Det ser nog inte så tokigt ut på bilden egentligen, men det är mycket lösa sladdar och situationen vid eluttaget är ohållbar. Kan inte plugga i mer saker. Det besvärliga är dessa DC pumpar med alla som ska ha var sin plugg. Jag är sugen på att leta upp en lite biffigare 12V transformator och tillverka sladdar så alla pumpar kan gå på samma enhet istället. Skulle nog klara mig på en 12V 6A till det här akvariet.... Men det får vi ta senare. Skummaren har inte gjorts rent på en evighet och jag behöver byta aktivt kol mot nytt för vattnet ser ganska gult ut. Såhär blev det istället. Det syns nog fler grejer, förra bilden ljög lite på den inte visa hur mycket av min teknik som låg i en hög på golvet bakom sumpen med. Nu sitter mina kontrollenheter mer lättillgängligt med. Skummaren fick sig en rengöring också, ska se hur lång tid det tar innan den är lortig igen. Bygger en rätt schysst skumpelare iaf. En lite bättre bild på eluttagen med. Jag har nu monterat upp min powerbar, har fortfarande inte kopplat in den dock, har inte ens testat den. Men det kommer... Satte upp ett fyrvägsuttag med för mina DC pluggar, bara doserpumpen som sitter och inkräktar där uppe nu för stunden. De där förbaskade pluggarna är hemska att använda på de vanliga grendosorna där uttagen sitter vinklade i 45 grader. De blockar nästan alltid uttagen bredvid också. Bästa med att ha en kylare för övrigt är att man kan tina frusen biff bakom den när man jobbar. Nu har temperaturen i lägenheten börjat sjunka något så kylaren behöver inte arbeta alls lika hårt. Nu är vi nog tillbaka på läget att det tar längre tid för temperaturen att stiga upp tills kylaren behöver starta än det tar för kylaren att kyla ner akvariet. Så kylaren är mer av än på. Det är skönt. Men jag skulle vilja försöka få ner värmetillförseln till akvariet ytterligare... Jag bytte min Tunze 6020 mot en 6040 med till slut, har sparat det projektet länge men nu är det gjort. Måste dock fixa en kabel så min GHL kan styra den med. Får se imorgon om det går pilla lite mer där uppe i visningsdelen. Rutorna behöver skrapas och ett vattenbyte behöver utföras. Mäta fosfat och nitrat med, kanske KH också för att se så det inte ändrats.
 6. Jo, jag finns där med även om jag sällan skriver något där: https://www.facebook.com/daniel.fasth.9
 7. Hej! Vi är ett litet gäng som håller på med saltvatten som är med i Skövde akvarieförening, nu under sommaren har nog intresset varit rekordlågt så det har mest varit jag som varit nere och pillat men våra höstmöten borde börja i September igen, borde vara den 14onde September klockan 19:00, dock brukar folk börja dyka upp redan vid 18:00 och framåt. Där får du gärna dyka upp! Vill du ha xenia kan du få det gratis av mig, de börja täcka rutorna på akvariet.
 8. mikoto

  En fundering

  Skummarkroppen är identisk, det skiljer bara bottenplattan, den gör inte skummaren effektivare, men designen gör att något färre bubblor läcker ut från skummaren. Det som skiljer är att 1500i har en annan pump, en DCC3. Men du kan köpa den pumpen som ersättningspump till din skummare, då får du samma skummare, fast annan bottenplatta. Finns hela kit att köpa, tex här: https://reef-aquarium-store.com/deltec-dcc-3-protein-skimmer-pump Deltec är ju stora så de flesta svenska shoppar kan nog också ta hem detta om man frågar.
 9. mikoto

  En fundering

  1500i är mer eller mindre bara en facelift av 1660, den har en smart ny design av botten och ser lite fräsigare ut... Men den presterar likadant. Jag hade köpt en ny pump om det nu inte är så att du skulle vara jättesugen på en sprojlans ny skummare.
 10. Altan är nog en fantastisk plats för en kylare, där kan den nog stå året om. Kylaren kommer värma altanen lite på vintern med. Din kylare har en kyleffekt på runt 440W, jag är lite småkass på att räkna sådana här grejer men grovt talat kan du tänka att kylaren kommer producera precis lika mycket värme som en värmefläkt på den effekten, antagligen lite mer. Det är antagligen obehagligt att vistas i luftflödet från den. Min kylaren är en plutt i sammanhanget, den har 150W kylkapacitet, min dator producerar mer värme om jag göra något ansträngande med den. I ett litet och trångt utrymme blir det snabbt ett problem då den där måste återanvända luften. Du har en stor kylare som kan flytta mycket värme och har hög kapacitet. Men just nu så stryps dennes effektivitet hårt av dess installation. Den behöver få värmen den drar ut ur akvariet(det är en värmeväxlare, den flyttar värmen) bort ifrån den och helst så långt bort från akvariet med. Annars spenderar man ganska mycket pengar på något som är helt onödigt.
 11. Det skulle nog vara bra att ställa den ute nu på sommaren, då skulle kylaren flytta ut värmen ifrån rummet och ha bättre tillgång på frisk luft. Du bör ta in den på vintern dock, troligtvis hösten och våren med. Du har viss risk för frostskador på vintern om du har riktig otur, det kan även bli för kallt för att den ska fungera effektivt. Det skulle nog vara värt för dig att ta en översyn på om det går göra akvariet energieffektivare, genom att byta utrustning och effektivisera. Du kan nog spara ganska mycket pengar på elräkningen som bonus, det låter lite märkligt att du kan ha det så pass svalt i rummet men ändå skenar akvarietempen. Du ca 1000W ljus över akvariet men det är inte så illa egentligen för din storlek. Går väl att krypa ner en bit till med nya lampor men blir en ganska maffig investering.
 12. Mja, den värmer rummet lite grann kanske. Det är försumbart, vår lägenhet är överlag ganska sval. På vintern är det snarare skönt att den hjälper till lite. Under resten av året så går kylaren normalt ca 45-60 minuter, men det tar 20 minuter innan den kommit upp i arbetstemperatur och innan dess kommer det ingen värme ur den att prata om. Jag brukar ställa en liten pall i luftflödet bakom och tina frusen mat på eller torka blöta grejer. Sedan tar det normalt 3-4 timmar innan den behöver gå igen. Så den går förhållandevis lite, jag har lite problem med ljudet den för, värmen går ändå bort mot vår hall och där spenderar vi väldigt lite tid som regel iaf så det är ett icke problem. Akvariet har ca 170 liter vatten i sig, akvariet har fyra pumpar och en skummare. Två Tunze 6040, de förbrukar nog inte 10 W tillsammans, en Sicce 0.5 som pumpar vatten till kylaren, den är kanske 10 W till. Returpumpen drar 14 W, skummaren vet jag inte. Det är en Deltec SC1456 så den förbrukar säkert 15 W till. Så i slutändan har jag kanske 50 W effekt på mina pumpar. Nu när jag räknar på det låter det lite mycket. Behöver nog försöka göra något åt det. Returpumpen och kylarpumpen går nog förbättra. Skummaren kan jag nog köra på lägre effekt med. Streamerpumparna får vara. Jag räknar inte någon belysning för jag har bara lamporna på när jag vill titta på akvariet eller fota, jag har inget som behöver ljus för att överleva. Alla djur är filtrerare. Om din kylare går en halv dag kommer den bli väldigt varm ja, nästan oavsett omgivningstemperatur. I förlängningen är det väldigt negativ arbetsmiljö för den, vilket är lite besvärligt för skulle den dö för dig en dag så låter det som din temperatur kommer skena tills du kan laga eller byta ut den.
 13. Din kylare behöver nog isf frisk luft att arbeta med, det blir en ond cirkel av att den står och jobbar utan att kunna nå sitt mål. Desto längre den arbetar desto svårare får den att lyckas. Att det blir varmt är positivt, det innebär att kylaren fungerar. Om gasen skulle läcka ur tex och kylaren inte kan arbeta korrekt då blir det ingen värme alls utan luften som kommer ut ur kylaren har rumstemperatur. Mitt akvarium står i ett öppet rum och kylaren är placerad i ett utrymme i bänken så att den blåser luften "rätt igenom". Det är en ok lösning, men det låter ganska mycket. Hade jag kunnat börja om(eller ja, det kan jag, men jag tror inte det gör mig lyckligare) så hade jag satt akvariet mot en vägg och haft ett sumprum med kylaren i istället i rummet intill. För att kunna ha det tyst. Men jag kommer inte bo här för evigt så man får spara på sig bra idéer så länge. Nu är det ganska varmt dock de sista dagarna, min kylare får kämpa med. Det tar i dagsläget längre tid för den att kyla än det tar för temperaturen att studsa upp igen. Men det är fortfarande hanterbart. Ca 2,5 timmes kylningstid och sedan en paus på 1.5 timme innan det är dags igen. Om jag haft någon möjlighet att logga temperaturerna och göra grafer hade jag testat hur mycket det gör att sätta ner effekten på pumparna i akvariet. Det får bli i framtiden.
 14. Posta en bild på TDS mätaren! Vad visar den för TDS om du mäter mellan membranet och silikatfiltret istället för efter silikatfiltret? Så inte membranet är tokslut.
 15. Höjer du minitempen så kommer kylaren få ett lättare liv, det är helt korrekt. Om kylaren fastnar på en temperatur den inte kan överkomma innebär det att kyleffekten är densamma som värmetillförseln till akvariet. Du behöver logga och jämföra temperaturen i rummet för att få ett rakt svar men det känns troligt att det antingen är ännu varmare nu eller något i akvariet producerar mer värme än då. Om skillnaden är så stor som du skriver så måste det vara betydligt varmare i kylarens omgivning eller så har någon lagt i en hemlig monsterpump du missat. Din kylare har ett luftfilter, antar att det är helt rent? Hur varmt är det i rummet nu? Är det runt 30 eller över så kommer kylaren ha väldigt dålig verkningsgrad.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...