Jump to content

mikoto

Medlem
 • Content Count

  3,469
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

mikoto last won the day on December 18 2019

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

551 Excellent

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

3,031 profile views
 1. Det gav mig en utmärkt uppdatering till min signatur iaf!
 2. mikoto

  Refugium

  Beror på vad du vill uppnå med det, men vill du ha det som en intressant och kul extrautrymme så blir nog mina främsta rekommendationer dessa: Massa flöde, sätt i en dedikerad streamerpump så att vattnet far runt ordentligt. Massa ljus, det är grunt i facket misstänker jag så ös på så allt badar i ljus. Grus eller sand, gruset håller sig på plats bättre. Nästan alla smådjur och kryp gillar ett bottensubstrat att gräva och bo i. Mina refugier brukar få massa alger, så man får slita ut en skvätt ibland. Annars är det självskötande. Besvärligaste brukar vara att undvika att för mycket ljus spiller ut i resten av sumpen.
 3. Det är nog dina invånare som bestämmer mest, men om din max diff ligger på 0.1 från dag till dag så är det nog med alldeles utmärkt. 0,05 skulle vara helt hysteriskt, det är ju farligt nära mätfel med så små skillnader Men ligger diffarna så smått från halvtimme till halvtimme med? Eller liknande små intervall. Men som sagt, det verkar som du inte har några problem med pH iaf!
 4. Inget som är under 9 skulle jag klassa som "för högt". Sedan är nog 9 i pH inte skadligt heller. Det farliga är nog snarare om pht ej är stabilt, och det brukar vara svårt vid högre värden. Ditt pH där låter idealiskt. Det är bara och njuta om det lägger sig där
 5. Fina smörbultar och läppfiskar! Du har fått till en väldigt schysst inredning, som ett konkavt rev som smalnar av mot botten istället för toppen. Med en stor öppen ytan där nere som följd, trevligt
 6. Elände! Fick du behålla den första? Lite ljus borde ju gå sparka igång igen...
 7. Superhäftigt! Nu kan vi ju få en riktig inblick i miljön du sänkt backarna i
 8. Kul! Jag tycker dina filmer är bra, du måste ha en väldigt stabil hand då det är så lätt tittat trots att det är handhållet, har du en mikrofon eller kör du med mobilens inbyggda? Då jag drömmer om att filma och ladda upp mer material så har jag försökt lära mig lite mer filmredigering. Testade lite blandade gratisprogram men fastna mest för HitFilm Express. Den är inte lättanvänd... Men jag kan klippa lite och lägga på annat ljud än originalljudet. Samt exportera till 4K, så det får fungera så länge. Så du kan ju testa det om du vill pröva redigera utan att köpa ett program. Synd på alla SPSer! Nu har jag sparkat igång doserandet här hemma sedan någon vecka till slut, men en doserpump är mycket trevligare än tiden innan då jag doserade manuellt. Kul att ditt refugie hjälper med Ph, vad har du för värde nu? Jag måste även flika in en lite besserwisser fråga angående... Din calupera? Vad är det för alg? Det är inte så att det är Caulerpa du har?
 9. Jag är väl positiv om något Ljuset är ju hobbyns höjdpunkt! Den viktigaste viktiga, det optimala förfarandet är nog egentligen att sitta och titta vilken lampa man gillar bäst. Sedan köper man ett akvarium som passar till den. ... Jag tror att ljuset behöver fördubblas iaf, tre till likadana ramper så kan man nog köra knappar och LPS utan större problem. Det är nog inget som dör dock av nuvarande ljus, det kanske räcker någorlunda. Mina svar ovan är spekulation baserat på egna erfarenheter. Sumpen ser jättespännande ut! Den ser dock väl komplicerad ut och i behov av ganska mycket skötsel för att fungera bra, inte dålig men den ser ut att vara utvecklad för en professionell marknad snarare. Gjord för att nå ett visst mål men inte nödvändigtvis för att vara lättanvänd. Snarare för någon som har som jobb att sköta den på ett regelbundet schema. Går nog nyttja ändå, men hade plockat ut bla filtermattorna. De är besvärliga och missförstådda.
 10. Det är ett ganska högt akvarium och även väldigt brett så det är en stor yta att belysa. Jag är tveksam till att intensiteten i ljuset ens räcker till vad som skulle klassas som svag belysning. Utspritt så de täcker hela akvariet kanske du får runt 10-20 par i korallhöjd. Runt 50 skulle jag säga är minimi kravet. Runt 150 par är rätt bra och sällan begränsande. Det är numera väldigt fult att prata om watt och led men jag skulle nog ändå säga att du behöver ca 5-600 w led belysning med moderna lampor för att få en bra belysning som täcker någorlunda. Om man kan offra täckning så går det nog med mindre. Har man gott om pengar och gillar stenkoraller kan man nog dubbla siffran
 11. Vilka monster till skivor! Det ser ju ut att vara 1-2 cm tjocka. De måste du knyckt någonstans, de kan inte vara billiga nya Spännande!
 12. Jag får inte bort det, det tar slut helt enkelt. Alger och koraller förbrukar det snabbare än jag kan introducera det så det blir aldrig något överskott och värdet stiger ej. Men jag kan inte mata väldigt tungt dock så det introduceras nog inte så mycket från början. Det är förvisso 7 fiskar i akvariet men 6 av de är fröknar så det är småfisk, de äter bara någon tesked pellets om dygnet innan de är ointresserade av maten.
 13. Nja, jag matar ett par gånger per dag, upp till 5. Fiskantalet är uppe i 7 fiskar på 180 liter, mina är lite för tuffa så jag tror inte det finns utrymme att ha i fler. Det finns nog risk för att terrorbalansen rubbas och det blir öppet krig om jag fortsätter addera mer fisk. Har börjat dosera en näringskälla nu och ska börja med en vecka och se hur det utvecklar sig. Kan gå åt fel håll och akvariet blir en total algboll istället med
 14. Det finns inte en chans att ditt höga nitrat just nu skulle kunna lösas med att ha en ökad massa av förbrukare, dvs koraller? Du har ju ett stort akvarium men ganska få koraller i det. Jag har motsatt problem här hemma, jag har noll i nitrat och fosfat. Kommer behöva börja dosera bägge troligtvis, allt ser lite lätt plågat och magert ut i byttan. Men i förhållande till volymen har jag ganska fullspäckat. Jag byter ganska friskt med vatten så jag har svårt att tro det är något annat ämne som är det begränsande. Nya rullfiltret ser väldigt bra ut annars! Blev prydligare i sumpen med.
×
×
 • Create New...