Jump to content

mikoto

Medlem
 • Content Count

  3424
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

mikoto last won the day on November 18

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

539 Excellent

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

2813 profile views
 1. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Vad synd med kirurgen, de är ofta ganska tuffa och framme om de mår bra. Men man får vara ganska kräsen när man köper de, jag vill ha de så runda och grova som det går. Är de tunna kan det vara ett tecken på att något är galet. Om din svalt ihjäl kan det varit något mer som var galet än att den var stressad och rädd. Kul att mjukisen är på uppgång, de kan vara rejält sura i nya akvarier de kommer till men senare så kommer de igång igen. Chromisar är roliga och fina! Jag köpte fem från början som jag hade i karantän men tyvärr dog två där utan uppebar anledning, men de tre som var kvar har jag haft i över ett halvår nu. De är tveklöst mina mest skygga och fega fiskar dock, mina två vita fröknar är nog huvudorsak till detta. Men de kommer alltid fram när det är mat och till och från simmar de runt med fritt. De hänger mycket i mitt stora mörka område under mina stenar. Jag har ganska liten erfarenhet av sandvändande fisk men de kan vara lite ömtåliga verkar det som. Om du vill att sanden rör sig kan du även kika på en pistolräka istället är ett tips. De brukar vara tåliga och är superkul att titta på. Kan dock gömma sig mycket.
 2. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Nu har jag filmat igen och det blev lite bättre denna gången, det är lite svårt dock att få vettig fokus på ett djur som har så mycket man kan titta på. En svaghet med objektivet i den här situationen, fördelen är dock att den är så ljuskänslig så bilden blir ganska skarp och bra. Min surfplatta tar oanvändbara filmer av akvariet. Det ser ut som den tar av cyclopsen! De har bra färg mot de vita polyperna så man ser när de orangea prickarna försvinner. Hade varit smidigt att sätta den här så den sitter i en vattenström så cyclopsen kunde cirkulera runt och fara förbi polyperna. Men nya pumpar är på g till akvariet så det får vi lösa ganska snart.
 3. Tuffa grejer! Måste vara ganska tacksamt att fota i dina små akvarier. De är inte så djupa så borde vara lätt att fokusera på det man vill ta en bild av, kanske lätt att de står ivägen för varandra bara. Spännande med tester! Sitter gummibandet hårt på den utslagna? Min erfarenhet från tropiska arter är att gummiband kan ibland ha egenskapen att de med tiden kapar av en del av korallen om den sitter spännt på den. Det är en spännande utmaning att se om vi kan lösa hur man fäster om dessa djur till nytt substrat, hade varit smidigast om de kunde göra det själva. Annars kanske vi inte har något annat val än att klämma eller spänna fast de. De kolonibildande sjöpungarna är väldigt tuffa, de står ut lite med sina färger som skiljer sig mycket från de som de flesta andra djuren vi får upp har. Den där räkan är tuff med! Titta lite i Djurliv i havet men såg inget som såg ut som de, kanske är en tångräka som du skriver.
 4. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Slanten: Nej, inget skuret. Den är inte riktigt fäst heller egentligen. Den sitter med ett gummiband som syns på bilden, såg jättebra ut igår. Idag har den vridit sig ganska mycket och ser inte alls lika snyggt placerad ut Jag hitta en bit levande sten i mitt andra akvarium där jag kunde sätta ner basen i och satte gummibandet så den höll fast den. Peter: Tack! Det finns ju en del läderkoraller som har liknande form, typ lobophytum eller cladiella.
 5. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Det var ett till tufft djur jag fick med igår också, men den behövde vänja sig lite vid akvariet först innan det var någon vits att ta en bild av den. Slanten var snäll nog att dela med sig av en av hans Död mans hand kolonier(Alcyonium Digitatum) som är en läderkorall från våra vatten. De här har gäckat mig ganska länge men nu är jag sugen på att testa igen, det här akvariet är mycket mer lämpat än de jag haft enstaka exemplar av i innan. Målet är då att mata den med cyclops, jag spruta på lite kring den nyss men... Har svårt att dra någon slutsats av det. Filmade för att kunna titta igenom senare. Filmen blev lite smådassig dock så ska försöka filma på nytt senare. Blev inte så klok på filmen om den åt cyclops eller ej, men något gjorde den iaf. Klart är att belastningen på akvariet kommer öka ganska mycket mot innan. Men å andra sidan var belastningen på akvariet så liten innan att skummaren inte gjorde någon som helst nytta så det finns nog kapacitet!
 6. mikoto

  151-720 liter Petters Red Sea Reefer 625

  Sådana där har jag i ett akvarie med! Är väldigt säker på att det är en svamp, men art får vara okänt Kan det vara blå anthelia, Sarcothelia som du har på bilden ovan?
 7. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Tack! Det kommer nog spåra ut långsamt, men man får njuta av stunden! Redan idag har det hänt grejer. Jag, slanten och Bygert hade en träff i Lysekil och titta vad som kunde gå att hitta. Kanonbra dag för årstiden med nästan obefintlig vind, lyxigt. Ont om fisk men gott om smått. Beståndet här hemma utökades ganska drastiskt. Här kommer ett litet axplock på vad som hittades, vissa djur blev bilderna lite trista av men det kommer senare... Några stenar med alger plocka jag, algerna kommer nog inte överleva, eller iaf inte stortrivas pga bristen på ljus. Men algerna kan gömma mycket djurliv och jag plocka några betande djur idag med som behöver något att äta av. Plocka några snäckor med. Lite att gnaga på bör det finnas iaf. Lite små sjöstjärnor(Asteria Rubens) och en sjöhare(Aplysia Punctata). Sjöhare har jag inte haft innan, de var mångtaliga idag dock. Om det blir för lite alger här kommer det finnas mer i mitt akvarium på föreningen dit jag kan flytta de snart. Fotot är ganska överexponerat så stjärnorna ser ganska bleka ut, men de är färggranna och trevliga. Den här bilden blev inte bra men det är två tångsjöborrar(Psammechinus miliaris). Är så förtjust i sjöborrar, är mest för de här jag plocka algstenarna. Har testat dessa tidigare men alltid haft för aktiva akvarium med invånare som har kraftiga nypor så de har inte frodats. Ska göra ett krafttag för att ge dessa en bra omgivning. Kanske kan göra ett litet alg refugie i sumpen... Finns gott om plats för projekt där nere. Några trevliga trollhumrar blev det med, art okänt. Får titta i boken. De här är hemlighetsfulla men har några vid liv i föreningen, tror de har ganska anspråkslösa krav. Det är nog snultrorna som påverkar populationen negativt i mitt andra kar. Fick med en ormsjöstjärna med! Så trevlig, tycker mycket om ormstjärnor...
 8. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Ja, den har definitivt fått längre fångstarmar och breder ut sig mera. Den knoppar av små nya anemoner runt omkring sig ganska ofta med. Men om den fortsätter växa så blir de fem jag har nu nog ganska stora och täta så jag ska försöka hålla mig I mitt andra akvarie kryper de runt ganska mycket med men här sitter de still. De trivs nog inte när det är så strömt i den andra byttan. De spottar ur sig resterna av maten efter en 12 timmar ungefär, oftast ser jag inte det men jag matar de med en blandning som heter röd plankton ibland(ungf samma storlek som artemia dock, plankton kändes som det skulle varit smått) och då ligger det ibland en liten röd boll bredvid på eftermiddagen dagen efter(matar nästan alltid på kvällen när jag sitter och tittar på akvariet).
 9. Kul! Det verkar lovande då, cyclops är ett riktigt bra foder. Jag tycker att havsnejlikorna verkar vara lättare att mata med lite större foder som artemia, de reagerar inte riktigt lika bra på cyclops... Men ska testa det mer när jag har något mer som vill ha cyclops. Cyclops verkar vara bra för färgerna på fiskar med Lerbotten är ju så kul, funderar lite om jag kan ha en mikro lerbotten i sumpen. Om jag lägger en bytta i sumpen med lite lera i för att skapa ett litet mikrohabitat... Fast jag fegar kanske och tar min kattsandslera istället, som inte är riktigt lika lös som din. En kompromiss mellan funktion och utseende, ville inte ha för mycket lera uppe i akvariet
 10. Kul! Ser fram mot en överblick på de nyligen ompysslade karen Vilka fina! En liten blir nog perfekt, då är det lättare att följa om den växer och mår bra. Samt att jag inte behöver öka matningen för mycket på en gång heller.
 11. mikoto

  kallvatten Daniel 120 liter kallt

  Jag var nere en snabbt sväng i lokalen och passa på att kika med ficklampa i mina saltkar. I det här lärde jag mig två nya saker. Sak ett är att jag har en trollhummer av ganska ok storlek, definitivt större än någon jag släppt i. Ljusskygg var den med, såg den ytterst flyktigt när den flög in under sin sten igen. Sak nummer två är att mina stora stensnultra ligger på botten och sover, såg helt däckad ut. Skönt för honom. De andra gömmer sig nog och sover, de såg jag inte...
 12. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Då kan du ge den några dagar till, den kommer nog att "ömsa" av det blanka lagret och sträcka ut sig igen. De gör så ibland.
 13. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Tråkigt med hunden! Hoppas den repar sig fort. Mjukkorallen kan du låta vara, de kan vara sura i någon vecka ibland. Ser den lite blank och vaxig ut? Bry dig inte om värdena för mycket. Även om ca och mg känns lite låga så är de fortfarande ganska vettiga, det är inom marginalen. Kh är väl högt men det kommer rätta till sig självt.
 14. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Något står inte rätt till. Jag tror din salthaltsmätare visar fel. Den svarta Red Sea Hinken ska inte ha så lågt Mg och Ca vid den salthalten, även KH är för lågt för saltet. Coral Pro saltet har högre värden är normalt på alla de tre ämnena, och de flesta andra. Kontrollmät på nyblandat vatten om du får samma värden där. I så fall är det mest troligt att din salthaltmätare visar fel, använder du en refraktometer? Har du kalibrerat den isf? :-)
 15. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Slanten: Ja, den mannen går inte alltid att lita på! Det är värt ett försök iaf! Ser fram emot träffen oavsett mjukkoraller eller ej Stefan: Hah, det är bara en tidsfråga, men jag ringer någon dag så dricker vi kaffe. Hitta en video med, något sådant här kanske skulle passa dig? Liten bilduppdatering till. Behövde lite mer levande bilder kände jag. Här är en bild från 14 oktober på havsnejlikan, eller nejlikorna, det är ju flera. Detta är idag nästan tre veckor sedan. En gång om dagen har jag matat de. Idag ser det det ut såhär: Nu är det ju en anemon så storlek kan variera vilt. Men den känns större! Här i sanden ser vi något som sticker upp, skräp? Men så fort maten kommer i karet så kommer vidundret upp. De här är så trevliga, anemonerna missar en del av maten jag ger så hoppas dessa letar upp det. Behöver ha lite fler huvuddjur att mata så det bli mer rester så det räcker till dessa och eventuella sjöstjärnor och andra djur som ligger och väntar.
×