Jump to content

mikoto

Medlem
 • Content Count

  3,520
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

mikoto last won the day on March 23

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

577 Excellent

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

3,181 profile views
 1. Jag notera titeln med ett leende med men lyckades att hålla mig från att skriva lustiga saker Det känns ju som (protein)avskummare är en rätt trevlig direktöversättning från tyska "abschäumer" ändå, så avskum får full poäng från mig. Jag använder gärna ordet avskum i vardagen med, det är ett bra ord. Hittar ofta saker samt tillfällen som kan beskrivas med det, det är iofs kanske mindre bra...
 2. Ja, det är nog en dröm att tro att de kan utrota mitt problem. Men det hade varit bra om de kunnat begränsa spridningen lite åtminstone Jag funderar lite till och från på att köra "all in" istället. Dvs leva med glasrosorna istället och istället introducera fler härdiga och snabbväxande koraller. Så får det bli en balja fylld av "elände". I dagsläget har jag Xenia, gröna stjärnpolyper och glasrosorna. Vad kan vi mer pressa ner... Manjano anemoner? Sarcothelia kanske. En liten skvätt palythoas har jag med, men de tror jag inte vill ska ta sig. Verkar besvärliga... Skivanemoner tycker en del är en pest. Tyvärr får jag aldrig de att trivas dock.
 3. Har pillat lite grann, kolkällan sattes in som jag lova, bara ett vattenbyte fortfarande men det går fort i det här akvariet så imorgon får jag hinna med nummer två. Det har gett lite resultat! Min dödmans hand har blivit lite luden igen! Inte total framgång men en förbättring. Kan vara ett sammanträffande men jag tror inte det. Egentligen har jag nog startat lite för hårt med kolkällan. Vattnet är ganska mjölkigt och det är som en dis i det. Men jag var medveten om risken. Då jag inte har något direkt syrekrävande våga jag chansa. Överskottet kanske är positivt för filtrerarna? Handen svara även ganska snabbt på vattenbytet med så det var inte heller helt fel. Ska se vad som händer efter nästa. Det är väldigt billigt att byta en tredjedel i månaden i det här akvariet, även fullt genomförbart att dubbla den mängden också vid behov. En hink salt om året ungefär blir åtgången då. Skummaren har fått lite mer att jobba med än så länge. Det är inget i själva koppen dock men det blir en skumkrona åtminstone. Funderar på om jag har lite för dåligt flöde genom sumpen. Men jag kan inte öka det så värst. Kylaren stryper verkligen min returpump, ökar jag farten händer förvånansvärt lite med flödet. Så jag överväger starkt att beställa lite nya PVC delar och ge kylaren en dedikerad pump istället. Då kan jag pausa returen med vid vattenbyten eller matning utan att kylarens flöde stängs av. Inget jätteproblem men hade varit trevligt. Får bygga om min trevliga returslinga isf. Men jag kan ju inte låta utseende gå före funktion.
 4. Glasros situationen börjar bli... Oroväckande. I dagsläget så är de inte så farliga, de rör sig ju lite och är trevligare än alger att titta på. Men jag tänker på framtiden, den kan bli besvärlig. Ser ju lite coolt ut iofs. Men lite mer färg kanske? Eller något. Så jag åkte till Ciklidhuset igår för att se om han hade något att erbjuda. Den här godingen fick följa med hem! Filfiskarna är ju för tuffa. Har varit sugen på en länge och nu fick jag slå till. Har inte sett han äta en enda glasros, finns ingen garanti att det ens blir så någon gång. Men det är en fin och rolig fisk, så det går bra ändå. De andra fiskarna har inte brytt sig om han det minsta så det är positivt. Var lite orolig för det annars. Jag köpte även ett gäng Lysmata Kuekenthali, tre stycken. Jag vill nog helst ha pepparmintsräkor men det fanns inga, de här är så fina med... Så det blev de till att börja med, de kanske äter glasrosor? Kanske inte, glasrosorna försvann en gång i ett akvarium jag hade med dessa i åtminstone. Köpte en rörmask med! De här är så fina, men lite ömtåliga. Än så länge får den vara ifred, sitter med sina trevliga plymer. Har nog lite strömt i akvariet. Hade tänkt ha den i sumpen först men där for den bara omkring. Jag köpte en sjöborre med, är lite osäker på art, får studera lite. Men den har gått hos han ett tag i en algbalja så den ska nog gå ha här hemma. Är lite försiktig med sjöborrar, älskar de men har haft otur med de. Vande in denna så varsamt jag kunde till mitt vatten och får hålla tummarna. Tyvärr fick jag en tråkig nyhet när jag var där. Det är att Ciklidhuset håller på att stänga ner, hälften av rummet var tomt redan nu. Ett slag för mig, jag handla gärna hos han. Det är även en påminnelse om att det är lite dystert med saltbutiker i närheten nu. När jag börja fanns det flera. Marinakvariet, Bioted Marine, Zoomässan, Ciklidhuset och Herkules i Göteborg. Nu är det bara Herkules kvar av de, Bioted har inget salt längre och de andra har stängt. Vi har ju Företagsakvarium som tillkommit iofs och de växer så det knakar. Det är kul! Men det är oroväckande att det bara är två butiker. Mångfald är inte fel... Men det finns ju inget som säger att det inte kan öppna fler butiker i framtiden med. Det är nog bara dystert för stunden. Livet kan inte vara på topp konstant. Tills vidare får jag vända mig till de som är kvar, vilket jag redan gör för den delen. Jag kikar överallt jag kan. Men Göran bruka ta en del lite märkliga affärsbeslut och ta in lite märkliga saker. Sådant gillar jag så det var för min del roligast att smyga runt där och försöka pressa mannen lite på vad som var bäst för stunden. Något han aldrig hade lätt att svara på
 5. Engelskan har helt andra regler än oss, det kan säkert vara en orsak till förvirringen som uppstår ibland. Nakensnäcka på engelska blir seaslug, eller havssnigel. Så har inte svenskan valt att göra dock utan alla sniglar är landlevande. Jag tror att vi kallar snäckor för sniglar är ett utbrett problem i hela vårt språk dock, faktiskt så var jag ganska osäker på det tills för några år sedan själv. Idag ser jag det som självklart men inte då. Titta bara tillbaka, tänk oss gamla som kommer ihåg när Sveriges Radio & TV-tjänst straff för icke betald avgift var föreslagen att vara en snigel på ögat... Och så visa de en vinbergssnäcka som lades på ögat i klippet(TV var bättre förr).
 6. Ser ju fortfarande kanonbra ut! Blir det inte massor av saltavlagringar överallt när den sitter så öppet? Kanske blir som när jag lura i mig själv att det inte blev saltavlagringar runt mitt akvarium när jag körde luftstenar. Sedan efter 8 månader ser jag hur väggarna bakom akvariet är helt knottriga...
 7. Skapar den här tråden en slö söndag. Eftersom jag är lite knäpp(som tur är inte jätteknäpp) så sitter jag ofta och förargar mig på hobbyns språkbruk. Det är ju egentligen oundvikligt att vi lånar mycket från engelskan, många av arterna vi håller har inga svenska populärnamn och de latinska kan vara lite besvärliga att lära sig ibland. Hobbyn är ju även rätt liten så att vi tar stor del av den engelska delen och lär oss samt bekantar oss med nya koncept därifrån. Vi måste sedan introduceras till den svenska termen i efterhand. Men jag är inte här för att försöka hitta på ursäkter för beteendet. Låt oss klaga lite fritt istället! Jag tar några taskiga exempel från en ny tråd, jag hänger nu indirekt ut folk, det är inte för att jag har något emot någon dock. Känn er fria att sitta och kritisera mitt språkbruk i mina uselt korrekturlästa inlägg om ni behöver hämnas, jag skriver som en kratta så det finns gott om ammunition. "Solfjädern är en harmlös fan worm" - Kalla gärna dessa för rörmask istället, det är en mask som lever i ett rör så det blir bra. Egentligen är nog alla rörmaskar havsborstmaskar, men nu blev det besvärligt. För borstmask tänker vi ju istället på Hermodice carunculata tex, så vi får hålla oss till rörmask. Jag har skapat tråden så här kan jag bestämma. "Korallen på sidan ser ut som en Glasros(Aiptasia på engelska)" - Neeej! Nu börjar det här spåra ut helt, vi har såklart rätt svensk term så full poäng där. Men Aiptasia är inte ett engelskt ord, det är det latinska släktnamnet för våra älskade plågoandar. Engelskan använder därmed oftast det latinska namnet för dessa anemoner, vilket är ok här i Svenskt bruk med bestämmer jag. Precis som vi kan säga sinularia och det är ok. "Har juwels egna lysrör (marine och blue)" - Här är en luring! Man skulle kunna tänka sig att jag ska kritisera här med. Men jag tycker namnen är godtagbara. De är två produkter som Juwel marknadsför, de har inte döpt om dessa på den svenska marknaden så vi kan använda handelsnamnen under vilka de säljs som. De har inga latinska namn vi kan falla tillbaka på så det kan bli rörigt bara att kalla det marin och blått istället. För båda ger nog rätt blått ljus, eller marine kanske är ett superkallt vitt ljus? Ni ser, det går utför fort. Fråga: "Är det GSP? Vad står det för?" Svar: "GreenStarPolyp" - Neeej! Så nära men så blev det tokigt, från min älskade vän med så det gör Extra ont. GSP kan vi ju faktiskt förkorta Grön StjärnPolyp.(känn er fria att berätta för mig hur detta ska särskrivas rätt, jag bara chansar) Det är ju nästan för bra för att vara sant att det passar så bra men ibland linjerar stjärnorna och kan knycka en engelsk förkortning och översätta den klockrent. Bonus till författaren i nästa inlägg som lite subtilt lägger till den svenska översättningen redan. Sedan måste vi prata om ett annat ord, ett ord så misshandlat och inarbetat att vi nog aldrig blir kvitt det... WRASSE Snälla, vi måste utrota detta! Detta är ett engelskt ord och vi uttalar det inte rätt ens en gång. Vi säger oftast detta som Brasse istället, fast med v. Som brassestol eller Magnus och Brasse. Vill vi sno det bör vi uttala det som i engelska, vilket blir mer som "räss" i uttal, bokstaven w är i princip tyst. Men fort från dumheterna, det heter läppfisk på Svenska. En del säger gyltor, typ banangylta. Antagligen från våra fiskar Blågylta eller Berggylta. Det är mer rätt än wrasse... Ganska mycket mer... Men Läppfisk är fortfarande det korrekta ordet om man pratar om släktet i allmänhet. Sedan smyger vi in en gammal favorit med, som inte alls är från engelskan den här gången utan bara är språkpolis. Det finns inga sniglar i den här hobbyn, om du inte matar med de eller något annat märkligt. Det vi har i våra akvarium är snäckor. Bara snäckor, finns nakensnäckor med men det är också snäckor. Så, då har vi det klart. Nu ska jag hitta något annat att reta mig på Eller försöka göra något positivt med min energi istället, det är ännu bättre. Men ibland får man ju ha lite roligt.
 8. Ja, det är nästa nivå. För att göra avundsjukan ännu större så blir nästa steg att ha en dedikerad hiss ner till sumprummet med. Det kan nog bli lite utmaningar med rören och så, med den höjden så blir det rätt bra sprätt på vattnet på vägen ner. Men bortsett från viss anpassning är det nog inget bekymmer. Huvudröret kan nog vara ganska mycket klenare än vad som används i andra fall. Kan vara svårt att hitta en returpump som klarar höjden upp till akvariet med, men isf kan du plocka två lite för klena pumpar och seriekoppla så dubblar du nästan höjden de kan trycka.
 9. Du kan börja med bägge på 60-70%, sedan justerar du upp vitt eller blått mer beroende på hur du vill ha ljuset. Det blir ganska blått och kallt med den här rampen. Om det är bra eller inte är en smaksak Min vän har denna rampen över ett Red Sea Reefer 250 och jag har mätt med Seneye Reef på den. Med 100% på bägge kanalerna så har du ungefär 150 PAR på botten rakt under klustren, någon DM högre upp har han där 200 och uppåt. Spridningen är lite sådär dock, du har nog mindre botten i ditt akvarium så det är nog inget jätteproblem för dig. W/l är ett ganska besvärligt mått. Det kan nog fungera något sånär på T5 men inte med LED. LED ramperna har för olika spridning för att det ska säga något, det går oftast inte jämföra lamporna med varandra. En del har snäva linser och ger otroliga ljusvärden, men bara över en snäv yta. En del ramper ger ett mjukare ljus med bättre spridning.
 10. Razor 160w ger ganska ok med ljus för ett akvarie i din storlek, mellanstarkt till starkt beroende på hur högt du sätter korallerna. Du kan nog börja med 70% på bägge kanalerna och jobba dig uppåt från det. Om du inte har korallerna högt upp, typ 20 cm ifrån botten. Då hade jag börjat på lägre, kanske 55-60%. När du höjer senare så höj 5% varje gång och höj inte oftare än en gång i veckan, varannan är nog bättre.
 11. Ja, ett "problem" är nog att nästan all mat jag slänger i konsumeras också. Det är väldigt lite "detritus" i akvariet och hyfsat lite i sumpen med för den delen. Det som blir i sumpen rör jag om rätt mycket så det far upp i akvariet, anemonerna reagerar på det iaf. Så det blir nog rent nitrat och fosfat ganska fort och det kan inte skummas ut. Man skulle haft ett ordentligt alg refugium... Men har inget bra sätt att implementera ett. Kommer ha alger i hela sumpen isf. Kolkälla får testas till en början. Om jag bytte sump iofs skulle jag kanske kunna trolla ihop något... Men det får jag avvakta med.
 12. Idag var det dags för vattenbyte, inte en dag för tidigt. Jag har varit otroligt lat med att mäta värden i detta karet så den pucken fick jag med tackla. Har dock misstänkt att värdena nog inte är fantastiska. Det var de inte heller. Gillar man nitrat och fosfat kan man skatta sig lycklig. För de slog nog båda i taket. 50-100 i nitrat och 3 i fosfat. Det finns ju ingen näringsexport och utan ljus växer inga alger, skummaren fungerar fortfarande sådär, den vet nog inte vad den ska göra. När näringsvärdena är så höga kan det nog vara värt att testa kolkälla, ska försöka koppla in det imorgon. Kör nog ättika isf, det är billigt och lättillgängligt. Vodka är jag för snål för att köra... Jag mätte KH med, jag har mätt det tidigare men inte på två månader nu. Innan har KH varit helt oförändrat, det har legat på 12,8 från start till 6/12-2019 när jag mätte det sist. Instant ocean saltet har väldigt högt KH. Men nu har värdet sjunkt till 8.3, så något har ätit det. Men det passar bra, jag bytte till Aqua Forest Sea Salt idag och den har lägre KH än IO. Bortsett från handen ser allt annat bra ut i akvariet dock, det är ju även inte helt säkert att det är näringsvärdena som är orsaken till handens missnöje. Men lika bra att lösa situationen iaf. Ska byta 50 liter till inom en snar framtid, då lär nitrat och fosfat vara i närheten av halverade iaf. Får se vad som händer på vägen dit. Funderar på att göra om returen med och ge en egen pump till kylaren. Trodde detta skulle bli besvärligt men det kan nog gå ganska lätt att göra om. Behöver lite delar först bara isf.
 13. Stämmer, enda potentiella problemet skulle kanske vara att flödet genom sumpen skulle vara för långsamt så vattnet i sumpen är kylt och kylaren stängs av innan vattnet i akvariet är kylt. Men jag tror inte det är något problem i praktiken, så dåligt är inte flödet genom sumpen och kylaren jobbar ganska länge innan akvariet har nåt rätt temperatur. Annars tänkte jag att två kylare i serie var smart för då kan den ena pumpen sitta uppe i luften. Flödet blev utmärkt som du skriver, speciellt i mitt fall här där tryckhöjden inte är så långt ifrån vad pumpen klarar. Men ett sådant här akvarie behöver enkla och robusta lösningar, jag tror att min seriekoppling kunde skapat problem någon gång ibland vid på och avstängning... Kylaren är väldigt strypande annars, det är nog att jag kör samma pump hemma som trycker både genom kylaren och upp till akvariet som gör oljuden pumpen orsakar. Egentligen skulle jag nog klara mig med två svagare pumpar med var sin uppgift. Här är det lite tråkigare att bygga om dock...
 14. mikoto

  Profilux Light

  Mjo, är nog inget jag har jättenytta av för närvarande med övervakning utifrån, det mest viktiga är ett sms larm fall strömmen skulle gå. Men det finns ganska bra prissatta dedikerade lösningar för detta, sms modulerna till profilux är väldigt dyra. Trender hade jag kunna nöja mig med att kolla av på plats. Solid state reläer begriper jag inte vad det är så bra med när jag studerar de här. De verkar ju bli varma och kräva kylning? Låter besvärligt för mina behov, att slå till och från ett uttag någon gång om dagen. Största fördelen är väl att de är snabba om man ville ha de till en vågpump kanske eller liknande, då får man även glädje av att de inte låter vid till och frånslag. Kan nog hända att jag inte bygger alla powerbars själv, beror på vad jag behöver ha de till. Om man skulle nyttja de för ATO skulle man kunna köra ett 12 volt relä på in och ut sidan, då blir det smidigt med en breakout låda. Finns kanske smidigare lösningar med för en ATO pump på svagspänning, är lite för oerfaren av sådana kretsar. Har bara använt reläer lite för att kunna köra mina gamla mh lampor på analoga timers för att undvika att bränna de.
 15. Det finns fungerande lösningar och det finns bra lösningar... Jag har haft lite bekymmer med min retur på det här akvariet. Det har varit en ensam Eheim 1048, en hyffsad liten pump, har kör den innan på 120 karet. Den har fått agera returpump och kylarpump. Det har dock fungerat dåligt från början. Först hade jag den först på returloopen så det blev: Pump -> Kylare -> Akvarie Pumpen gilla inte detta dock, inte alls. Den pumpa men lät bedrövligt, ett plågat ansträngt ljud. Det fick gå så ett tag men sedan ändra jag, istället sattes pumpen efter kylaren, så pumpen sög vatten genom kylaren och pumpa upp till akvariet. Kylare -> Pump -> Akvarie Det här löste oljudet, pumpen lät inte längre. Pumpa vad som såg ut att vara samma mängd vatten med. Flödet var inte toppen i någon av lösningarna dock. Denna lösning fick gå några dagar. Dock så var flödet för lågt, så lite varje dag blev det lite luftfickor i slangarna och flödet var för lågt så luften evakuerades aldrig. Till slut så stanna flödet helt när för mycket luft var i slangen. När jag såg detta var jag ganska trött och hade mer brådskande ärenden så jag drog en fuling: Då jag har flera 1048 pumpar så koppla jag på en till i serie på den andra pumpen, hängandes i luften ovanför. Kortsiktigt var det här en toppenlösning. Efter 30 sekunder var all luft borta ur slangarna och flödet var helt bananas. Grundflödet utan motstånd från dessa pumpar är väldigt bra. Faktum är att flödet var för bra och överbelasta mitt hävertrör så att det väsnades när nödröret fick jobba. Det här fick fungera några dagar med så jag kunde tänka. Helst vill jag ha så få pumpar som möjligt. En tanke var att sätta den andra pumpen på en timer, så den kördes lite varje dag för att evakuera luft ur slangarna. I slutändan kom jag dock fram till att lösningen är för komplicerad, det är bara att bjuda in problem. Speciellt när jag inte kan se karet varje dag. Så jag gjorde den tråkiga lösningen istället. Två pumpar fortfarande, men en driver kylaren och en returen. Kylarpumpen trycker även vatten genom kylaren, är lycklig med detta så inga oljud. Det får fungera så länge. Behöver göra något åt cirkulationen i visningskaret nu. Funktionsmässigt är den för bra, har ingen sand på vänstra sidan av akvariet. Men den har för mycket oljud och går inte sätta på något vettigt ställe. Då placeringen är ett problem så kommer jag inte lägga pengarna på att renovera den, vilket är ett alternativ annars. Tunze har alla reservdelar. Får fundera på vad jag vill ha och behöver... Ska även fundera på ljus, lamporna som sitter över behövs snart till ett annat kar.
×
×
 • Create New...