Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  3,973
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

mikoto last won the day on November 29 2021

mikoto had the most liked content!

2 Followers

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2022-06-02
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

6,147 profile views

mikoto's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Dedicated Rare
 • One Month Later

Recent Badges

922

Reputation

 1. Tack! Jag har väl två doseringar idag. Den ena är Tropic Marin All-For-Reef, så någon form av "balling" ersättning. Tog Tropic Marin mest för att det är så bekvämt med bara en vätska. Sedan kör jag konstant med aktivt kol med. En halv deciliter ungefär som jag byter en gång i veckan, körs i en reaktor så de exponeras väldigt mycket av akvariets vatten. Tekniken är rätt simpel. Returpump och cirkulation: Tunze 3005 Skummare: Tunze 9004 Filterpump: Tunze 1605 ATO: Tunze Osmolator Nano 3152 Ljus: Giesemann Nova II med 250W lampa Doserpump: Jebao enkel 4 huvuds pump ... Jag hade tänkt säga att jag har en pump och en lampa men det blev en lista ändå. Vill man göda den mer så använder jag en Profilux Mini som timer till lampan med. Det går väldigt enkelt i akvariet, jag matar lite och svär åt alla alger som växer på rutorna. Jag bytte 10 liter vatten igår då jag sög ut lite cyano och trådalger som vuxit till sig de senaste tre månaderna. Så jag ser de som ett icke problem. Det är bra att något tvingar mig byta lite ibland. Skulle nog behöva klippa mer i Gorgonian, den sabba scapen lite när den är så mycket högre än resten av invånarna. Men det problemet sparar jag en stund.
 2. Lite snålt med uppdateringar här, har varit upptagen med mina andra byttor. Men det går rätt bra fortfarande! Stenkorallerna växer nästan besvärande fort så jag behöver snart göra något åt de. Min Xenia har dragit sig tillbaka ganska mycket och Kenya träden ökar stadigt i population. Gorgonian har sett lite ful ut. Alger som växer på den. Så har klippt lite i den. Tog ut lite teknik med som inte varit inkopplad på ett år snart.
 3. Sitter hemma sjuk den här veckan men nu har energin börjat återvända och jag orkar pilla lite med akvarierna. Den här hade hunnit växa upp sedan sist. Det är fräckt hur fort sådant här kan växa. Fick ta ut den så något annat kund få lite ljus på sig. Det är några röda alger i stora tofsar som växer bra med. Samt lite brunt slem men det är bara skrapa bort, det växer ju det med.
 4. Ett stort problem är ju också att rälsen kommer vara under lamporna och orsaka kraftiga skuggor och ljusförlust. Man får heller inte förtränga att kameran i sig riskerar att själv skugga det den fotar om den tar en bild rakt neråt.
 5. Ett hinder om lampan är ovanför ytan är att det kommer vara nästan omöjligt att se något om inte ytan är helt stilla. Du får nog slå av cirkulationen. Av den anledningen är det oftast bättre att filma\fota genom en ruta.
 6. Mitras och Mitras slimline finns i 40 cm längd med är ett tips om du skulle vilja köpa något. https://store.aquariumcomputer.com/en/product_info.php?info=p305_mitras-slimline.html Har inga bra tips på DIY för stunden dessvärre.
 7. Om inte det ändrat sig sedan jag handlade så betalar man med en bank överföring. Iban nummer och hela grejen.
 8. Det finns en ghetto lösning utan lim med. Du kan åka till Biltema och köpa pp kopplingar, då är det bara klämma och köra! Sitter med gummi tätningar. https://www.biltema.se/bygg/vvs/rorinstallationer/avloppsror/skarvmuff-med-gummitatning-2000018290 Skulle inte inte tro de är ratade för konstant belastning som du lär ha i ditt system dock. Det är även en rätt dyr lösning jämfört med lim. Den kan nog vara värt att vänta till akvarierna kommer så du vet att hålen verkligen är 55 mm innan du köper alla delar. Gällande ställen att handla på så har jag för mig du nämnt att du köper in de genom någon grossist. Hade du handlat som privatperson hade det nog varit värt att försöka förhandla med PVC-Welt att få de att gå runt sina regler och skicka till dig ändå. Med så många 40 mm genomföringar skulle du spara väldigt många kr på att köpa genom de mot alternativen. https://www.pvc-welt.de/U-PVC-solvent-tank-connector-m-f-socket-x-socket-male-thread
 9. Jag pilla lite i algerna igen och hitta denna: Ca 13 cm lång då jag inte fick med något att jämföra med storleksmässigt. Men det ser ut som havssallad! Då fanns det lite sådant på min sten som tagit sig. Inte helt överraskande då det är en väldigt vanlig art på vår kust. Men trevlig oavsett då de är fina och lite större art än mina övriga sorter.
 10. mikoto

  Radion G4 pro

  Det ser ut att vara rätt RF modul för Mobius kompatibilitet. Har du inte testat i Appen om den syns? Ser du den där så är den kompatibel.
 11. Blir nog bra det där! Tycker fortfarande ditt korallskelett grus är fräckt och står ut.
 12. Jag har släppt ett till videoavsnitt! Lite prat och en titt på min mat, mer krabbor och lite mer refugium. Skulle behöva en undervattenskamera och filma lite nere i refugiet med kanske. Men det kanske är för trångt för att man faktiskt ska se något vettigt även om jag får ner en kamera där...
 13. Ett så långt och smalt akvarium går i princip inte få en vettig cirkulation i utan att antingen ha en armada av pumpar(eller en tre stycken kanske) om man har så mycket sten som de flesta önskar. Eller så omfamnar man att laminärt flöde är det bästa för måtten, som Christian är inne på. Då tvingas hela vattenvolymen att röra sig från ena till andra hållet.
 14. Aha! Den norska dimringen är alltså: Två lysrör igång november till januari. Fyra lysrör till sent i mars. Sex lysrör fram till september och sedan svagare igen. Jag fick först intrycket av att vår ledstjärna använde en superhemlig akvariedator och en dimringsbar lysramp när jag såg de häftiga siffrorna. Spännande ändå. Har Chihiros en app som du kan programmera den i istället? Annars hade jag tänkt föreslå att du borde skaffa en Profilux om du vill fortsätta göra timer scheman. Jag tror du skulle ha mycket roligt med en Profilux(Julklappstips!). Kabel spaghettin i Jula boxen är precis lagom skrämmande och imponerande, mycket bra.
 15. Ja visst, det är bara diskutera! När planerna är längre gångna startar jag en till tråd. Det är inte så hemlighetsfullt utan snarare vagt, inga tankar är helt satta ännu. Min plan på luften är att ha en "falsk baksida" i akvariet där stenarna sitter, kanske 3-4 stenar fördelade jämt över längden. Så rör sig vattnet ända ifrån botten och jag slipper se bubblorna. Jag har inte haft så mycket problem med saltvandring faktiskt. Inte där i lokalen iaf, kanske är för att luften är relativt fuktig därnere? Jag har haft en sten igång i sumpen i ett halvår bredvid min avstängda skummare och den har inga avlagringar på sig. Men jag ska nog sätta en sned skiva i toppen som riktar ut bubblorna och flödet från baksidan ut mot resten. En utmaning är att få den "falska" baksidan att inte bli en genomskinlig glasruta. Kanske "spackel målar" den med svart silikon. Tror inte jag vill ha BTN slimline, det är snyggt men äter djup för ögonen och går inte skrapa. Det hade nog varit bra att kunna ta loss den falska bakrutan med... För underhåll eller det oundvikliga att något fastnar halvvägs ner någon gång. Intaget är ganska klart, men jag vet inte hur jag ska beskriva det... Eller hur stort jag kan göra det utan att det retar mig. Utmaningen med att ha en begränsad storlek. Dubbelglaset har retat mig ett tag. Det måste finnas någon simpel väg att gå... Har många lösa tankar som inte format sig klart ännu. Jag tror att absolut täthet är inget krav egentligen om det går enkelt att någon gång ibland gå in och sanera vid behov. Hyffsat tätt måste det bli, men så länge utbytet av luft är minimalt bara så tar det nog lång tid innan kondens bildas. Ja, djupet är lite tråkigt. Speciellt med min falska baksida. Men min bänk är bara 50 cm djup och dubbelglaset och isoleringen på akvariets baksida tar nästan 5 cm bara de så jag får inte plats med djupare än 45 cm som bäst. Så 40 är relativt godtagbart.
×
×
 • Create New...