Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Content Count

  3,620
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

mikoto last won the day on May 28

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

631 Excellent

1 Follower

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2021-06-04
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

3,382 profile views
 1. Najs! Älskar småsnäckor. Har som tur är ett gäng själv att glädjas av. Ser de främst komma fram på natten.
 2. Akvariet tuggar på rätt bra! Fick hem en adapterring till kameran idag så jag kunde leka lite med ett gammalt objektiv jag hitta på loppis, har även pillat lite att redigera RAW bilder istället för de färdiga jpeg filerna och det har varit ganska givande. Rätt kul att sitta och ta bilder i akvariet. Jag har en till adapterring på väg till ett annat objektiv jag hitta som nog kan bli ganska kul. Men passa på att provfota lite djur som var nära rutan. Här är min filtermask, den har det lite tufft men hänger i. Ganska fascinerande djur. Den här vågar man ju knappt posta bild på att man har, sidans mest kontroversiella korall just nu. De har börjat repa sig väldigt väl och får lite mer grön färg. Roliga att följa. Här är en till på min Sarcophyton. Den är sjukt svår att ta bilder av. Det blir alltid tokljust och jag har svårt att ta bilder där det inte blir så, är även klurigt att redigera bort. Ska bli kul att testa med det andra objektivet, då kommer vi komma ganska mycket närmre.
 3. Mhm, du tänker så att kylaren inte körs för korta intervaller antar jag? Hade inte tänkt på det ens men det kan ju vara klokt om problem hamnar dumt eller något. Syftet med att låta den styra kylaren är egentligen främst att kunna ha pumpen till kylaren avstängd när kylaren inte är igång. Har inga problem med precisionen eller så. Egentligen så sliter det kanske lite på pumpen att slås av och på flera gånger om dygnet. Får kanske utvärdera det under en period. Behöver kanske även programmera så att pumpen går 5 minuter till efter att kylaren stängts av med så att det inte finns någon chans att vattnet kan frysa i kylslingan. Känns inte som ett problem men lika bra. Kommer nog inte bråka med det än på en stund, tittar nog efter värmeböljan är över. Idag har det varit svalare så nu får kylaren det lite lugnare iaf vilket är skönt. Måste erkänna att min tillit till min isolering har vacklat lite nu senaste veckan. Den borde vara bättre. Borde kanske testa att stänga av pumparna till huvudkaret en timme och se hur snabbt temperaturen ökar då. Mitt tropiska akvarium som står brevid är en bra referens, icke isolerat och utan kylning så hamnar det på 26,5 grader ungefär. Det med MH lampa på. Men jag tycker inte lampan värmer något märkvärdigt, 250 W lampan jag haft innan kändes mycket varmare.
 4. mikoto

  Glasros?

  Aldrig haft tyvärr men den ser ju riktigt tuff ut!
 5. Ja, jag kan hålla mig ett tag tills Profilux 5 kommer ut och du måste uppgradera igen. Här hemma klarar jag mig nog bra med den här. Tyckte mini såg så kul ut att jag kunde inte låta bli. Ska nog köpa en Tunze adapter så kan jag testa styra min 6040 med den till att börja med. Ska nog koppla kylaren på powerbaren med som jag tänkt, och kanske köra MHn till akvarie två på powerbaren med... Så blir det grejer. Hoppas de kommer igång med uppdateringen så att den kan logga temperaturen med.
 6. Idag var det lite spännande! Fick ett paket. Väldigt anonyma lådor. Det är egentligen skönt, då får jag ingen ångest över att slänga de... Blev en rutten bild men här har vi grejer! Äntligen dator. Den är väldigt liten men det gör inget, är lite trött nu i värmen men har ställt in det mest grundläggande. Verkar trevlig att jobba med ännu. Undrar var jag ska sätta upp den och min powerbar... På tal om värmen. Akvariet kämpar verkligen nu i värmen, eller snarare kylaren. Temperaturen har inte alls lust att hålla sig nere, så kylaren går i princip konstant. Det tar nog inte ens en timme för temperaturen att stiga en grad. I ett försök att hjälpa så har jag försökt att stänga i sumpen lite mer så den inte läcker ut lika mycket kyla i rummet. Borde hjälpa men har inget sätt att mäta det på. Har även lagt på isolering på rören i sumpen. Men behövs lite mer finlir där. Har tagit loss ytterluften till skummaren med. Just nu har jag bara datorn för att ha en till termometer. Men det fungerar bra! Har proben i huvudkaret och temperaturen matchar ganska väl med kylaren, så det är trevligt att veta att det fungerar! Temperaturen är inte jätteoroande. Än så länge finns ingen panik, men det är lite oroväckande att kylaren går så ofta. Har justerat upp tempen med en halv grad och ökar nog en halv till om några dagar igen. Tror inte mina djur tar illa av det, de kommer ju alla från väldigt grunt vatten. Utom handen och trollhumrarna. Men de ser inte ut att lida. På tal om handen så har dennes gummiband ruttnat bort och den har definitivt inte vuxit fast. Så den for loss när en hummer klättrade på den i natt. Men så är det Får hitta på något där... Det är egentligen kul med överblicksfoton, men det är en bakterieblomning på gång just nu och jag har ingen ork att ta en bra bild så ni får en usel istället så blir det någon åtminstone Nu måste jag hitta något kul jag kan styra med datorn...
 7. Men fy vad trist! Så sjukt tråkigt när något sker så som man har så liten kontroll över. Vad har du för temperatur nu? Eller kan det vara att temperaturen ändrat sig drastiskt under en kort tid?
 8. Det är troligtvis en stomatella snäcka, de är harmlösa algätare så det är ett bra djur.
 9. För snart två veckor sedan hade jag och Slanten en fisketur och försökte hitta lite nya djur. Vädret var kanonvarmt och fint men det blåste något våldsamt så vi fick besöka några hemliga stränder och skrapa lite i gruset medans vi filosofera. Fångsten var inte betydande men trevlig och det kom med några nya roliga tillskott. Den här eremiten hitta jag av en slump precis vid strandkanten, såg inga andra men behövde inte mer än en ändå. Rolig krabat! Jag har haft några eremiter innan men de har jag inte kunnat studera något vidare. Men den här kan jag kika på mycket. Den pillar mest i sanden tycker jag. Men det är nog ganska gott som pods i sanden så det är nog utmärkt. Än så länge är den inte alls lika framfusig och bråkig som mina trollhumrar. Slanten hitta något som han sa var något annat än en havsnejlika. Jag lyckades nog dölja min entusiasm rätt bra vid tillfället. Hans gissning vid tillfället var nog korrekt, det ser ut att vara en liten sjöros! Glädjen är stor här hemma och jag matar för tillfället den här ganska aggressivt, två gånger om dagen om jag hinner. Undrar hur fort en sådan här växer, samt om den kanske utvecklar mer färger när den blir större. Det finns nog mer än en trevligt nog med, jag plocka lite stenar det såg ut att kunna sitta något som inte var havsnejlikor på, de andra får bara ordinarie matning som regel dock. Min dödmans hand har vaknat igen med! Jag har gjort en timelapse film på den med men den blev inte så jättebra så jag behöver experimentera mer där. Överlag är den här sjukt svår att fota. Jag behöver nog en annan lins med fortfarande, jag kommer inte nära nog. Bättre än såhär får jag inte till det än så länge. Borde kunna brotta till mig liiite mer skärpa dock, vet inte varför det blir så oskarpt. Fokuserar manuellt här så det är inte problemet. Jag är nu helt säker på att de här korallerna "ömsar" precis som deras tropiska släktingar. Det är nog även för lågt flöde här i akvariet för att dessa ska kunna få bort det gamla skinnet när de är klara, fick hjälpa denna genom att blåsa med en pipett. Den har definitivt inte växt fast så gummibandet får sitta kvar. Det har skaffats lite nytt ljus med! Detta är en uppsättning med Philips HUE lampor, så jag kan sitta och trolla lite med ljuset. Men det kommer nog bli så att jag lägger täckglas på det här akvariet, då kan jag lägga lampan på det och flytta runt när jag ska fota, det blir nog det lättaste. Behåller nog min ikea lampa som "huvudbelysning" och använder HUE lampan vid foto. Kolla vad coola grejer annars, här går det leka massor. Resultatet blir dock att man har en miljon möjligheter och ingen duger. Precis som när man skaffa satellit tv förr, alla kanaler och alla suger. Det här med att sitta och justera är inte min grej... Men det är ganska kul ändå. Det går inte riktigt göra ett helt monokromt blått ljus upplever jag, tror lamporna ha svårt att släcka de vita dioderna helt. Blir iofs behagligare att titta på då. Man ser ju även på skalan ovan att området med helt blått ljus är pyttelitet.
 10. Ja, det bör fungera bra.
 11. Vodkan är nog den vanligaste valet för att det är en "ren" spritsort, kan du få tag på ren etanol så kommer det fungera precis lika bra. Du kan antagligen ta rom eller något annat med, men för det mesta blir det dyrare då och det är ej utprovat om smakerna och övriga ämnen påverkar negativt, positivt eller inte alls. Justera efter hur många % spriten är isf mot recepten.
 12. Alltid väldigt tråkigt att förlora fiskar i sjukdom, en av de besvärligaste sakerna i hobby. Tyvärr är karantän i någon form mer eller mindre ett krav. Jag försöker begränsa antalet fisk i akvariet numera, efter ett visst antal så blir det ett vågspel där man riskerar alla fiskar man redan har för att introducera en ny. Det blir lätt lite plottrigt med om man har för mycket fisk, sedan kan det vara svårt att matcha fiskar med liknande humör och levnadssätt i början. Men ta det bara lugnt så kommer det gå vägen och du har fisk i akvariet igen snabbare än du tror Det kan hända rätt mycket kul i akvariet när det är helt utan fisk, mycket liv som kommer igång då som hålls nere annars.
 13. Ja, hotet är ju lite oroväckande. Där får vi se vad som sker med tiden. Undrar varför just den här malen har valts ut dock? Det är den första saltvattensfisken på listan, den är väl inte jättepoppis i handeln heller vad jag vet. Eller har jag fel där? Utseendet är ju lockande och malar är superpoppis annars inom akvaristiken. Men jag har nog aldrig sett en någonstans. En fisk som egentligen känns som att den borde vara nära den där listan är ju drakfisken Pterois Volitans som nu i flera år spridit sig i medelhavet. Dessutom går det ju studera katastrofen med den arten på Amerikas östsida. Borde ju vara en högoddsare för att förbjuda. Den är ju otroligt vanlig i handeln dock, kan det spela in till någon del?
 14. Nej storleken är nog inget hinder, inte för en liten snäcka iaf. En eremit kanske ha besvärligt att hitta tillräckligt med mat. Men det behöver nog utvärderas om den behövs ens först. Om det inte växer några alger att prata om finns det nog inget behov av att ha högre djur än nödvändigt. Det här måste ju gå använda för kallvatten med! Äntligen vet vi vad vi kan hitta på med de där iceprobe kylarna som gjorde så stora rubriker för några år sedan! De fungera ju sådär men till ett par liter vatten så kan det nog bli grejer, perfekt för filtrerande djur med. Bara dumpa i mat för snart byter man allt vatten ändå.
 15. Det har kommit till min kännedom att nu i Augusti(15onde) så kommer korallmalen Plotosus lineatus att förbjudas då den klassas som en invasiv art inom EU. Den lades till på listan redan 2019 men sällskapsdjurshandeln fick ett års dispens för att kunna anpassa sig kring den nya regeln. Källa: https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Artskydd/invasiva-frammande-arter-vagledning/Invasiva-frammande-arter-vagledning/?fbclid=IwAR37CDKG3OCLV3_MthsND712Or-Tv5u0p1g8mIGleaoISBKTCcxQ2lACzHo Regeln om dispensåret fick jag kännedom om genom att fråga Zoorf. Nyheten är inte sådär jättehotfull i mina ögon. Plotosus lineatus i sig är ju ingen vidare akvariefisk anser jag. Ser ju döcool ut som liten men blir hyffsat stor, tappar den mesta färgen när den blir stor och är ganska giftig om du blir stucken av den. Dock är det alltid synd när arter blir helt förbjudna, det är inget bra för oss och i det här fallet är det ju inte för att den är potentiellt invasiv i Sverige utan någon annanstans i EU. Som en enstaka händelse ganska harmlös men eventuellt besvärlig i längden. Listan är idag ganska kort och har mest besvärliga arter för sötvattenssidan än saltvattenssidan, men då klimatet verkar bli varmare och varmare i EU kommer nog antalet nya djur som klarar sig i våra vatten öka och våra egna nuvarande arter att bli försvagade. Här finns listorna idag om man vill titta på de: https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Invasiva-frammande-arter/Rapportera/ Bild knyckt från: https://fishesofaustralia.net.au/home/species/2766 , har inga egna foton av denna.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...