Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Posts

  4,097
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  43

mikoto last won the day on November 3 2022

mikoto had the most liked content!

2 Followers

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2023-06-03
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

7,318 profile views

mikoto's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator
 • Dedicated
 • One Month Later

Recent Badges

1k

Reputation

 1. Jag tror det är förvalt när man laddar upp en video att den är anpassad för barn. Det är väl inget fel men det orsakar några märkliga saker. Den mest uppenbara är att videon kan inte få några kommentarer om den är markerad som "för barn" vilket ju kan vara synd Tror det har med vad för reklam som kan visas på videon med samt då att barnkonton har tillgång att se på videon. Vill du ändra det går det göra i efterhand, tog en skärmbild inne i youtube studio: Mitt egna intresse är alltid högt! Men energin till hobbyn svajar lite. Aldrig så att jag inte gör det som behövs för att ta hand om akvarierna. Men ibland så att jag inte gör mer. Men de flesta av mina kar är ganska självgående. Jag föredrar att sätta kulan i riktning och luta tillbaka så åskådare. Så det är kul att starta en del saker och sedan kan man följa senare när tiden finns och se vad som skett Dina klipp är alltid inspirerande! Gör mig sugen att fortsätta med mina. Låter bra där med din ramp, jag har haft några erfarenheter där lampor börjat dö långsamt av ärgning och rost där jag inte insett det förrän det är för sent. Låter bra för ditt golv med Så du inte har en torr saltfläck i parketten en dag när karet ska flytta. Jag har sett i en av mina bänkar att det krupit ut lite salt vid en genomföring och träet där ser ganska ledset ut.
 2. Din algvideo där svarar ganska konkret på din fråga om filtret Det kvittar hur rent vattnet är, och i det här fallet är ju det ett förfilter med så vattnet är inte renat av osmosen heller. Men bara det finns ljus så kommer det komma alger, ingen plats är helig. Filmen gör ju ingen besviken! Men jag blir helt klart mer upprörd av att du valt att fånga den vertikalt än eventuella känslor som din sladdspaghetti skulle orsaka Men det är synd att kritisera filmfotografens vision så jag sväljer vad jag får! Extra busigt är det att markera video för youtube kids samtidigt som bakfylla och små instanser av grovt språk skiner igenom! Haha Livet händer. Hur går det med ditt stackars golv under akvariet, är det lite ledset eller ser jag tokigt? Tycker dina anemontankar är spännande! Trodde du skulle vara helt avtrubbad från de efter dina bubbletips men det kanske bara var arten i sig som var det tråkiga. Jag har aldrig haft någon själv så kan inte ge så mycket råd eller tankar mer än att de ser tuffa ut! ICP tester tycker jag är roliga, men det behöver förstås göras flera då risk för kontaminering är väldigt stor. Men du kan ju ha en hög kiselhalt, det är ju sällan något dåligt att försöka få ner det värdet oavsett, det är ju inget man har glädje av att ha en stor mängd av. Hur mår din lysramp numera? Den har legat länge nära ytan där nu. Har den klarat sig eller börjar saltet ta något på den? Din reaktor ser bra ut! Inte helt tydligt men jag antar att den suger vattnet genom mediat, inte trycker? Min egen kolreaktor suger jag vattnet genom mediat. Fördelen är att man kan ha mycket flöde utan att riskera att mediat sitter och rör sig och skaver sönder. Jag kör bara kol i min. Förr var jag bra på att byta det ofta men nu sker det bara ibland. Då och då glömmer jag det flera månader. Så det är nog inte kritiskt för mig. Men vattnet är klart och trevligt.
 3. Film! Jag har nu avbokat alla mina övriga planer för helgen. Algtillväxt i osmosen låter vilt, aldrig stött på det.
 4. Ett förtydligande är att stenen kostar 15.65 euro, inte kr Stenen är ofta rensad från större organismer som ändå troligtvis inte kommer överleva resan. Om stenen skickas i en relativt lufttät låda så vattnet inte kan avdunsta så klarar sig det mest på stenen relativt väl. Speciellt om lådan är välfylld med sten. Sten som fraktas nedsänkt i vatten har jag aldrig sett, det blir dyr sten.
 5. Om du har kvar orginal luftintaget ska det vara en dcs 600 verkar det som. Mrutzek brukar alltid ha det man behöver https://www.shop-meeresaquaristik.de/Skimmer/Deltec/Spareparts-Deltec-Skimmer/Deltec-AP-APF-types/Deltec-skimmerpump-DCS-600-25083000::12856.html men du kan nog skicka ett mail till någon av de svenska butikerna med så kan de garanterat ta hem pumpen med. De har bara inte listat den i sin webshoppar.
 6. Google säger att det är till en Neptune 1Link modul. Har aldrig pillat på en själv så vågar inte ge några garantier för det.
 7. En mindre förmögenhet, ballasterna väger apa. Är nog en utmaning av att packa så de inte far runt och slår sönder allt på vägen. Jättefina lampor! Är det 150 eller 250W? Ser ut att vara 250W?
 8. Hej! Det blev lite oförutsedda händelser denna gången så helgen blev avblåst. Men vi säger till när det är på gång igen Har inga direkta råd där på dina akvarie funderingar. Men skulle nog säga att vill du köpa ett litet akvarium är det nog bara ta något. I den storleken kommer det inte bli något fulländat oavsett, det kommer alltid bli en kompromiss på något... Vilket inte behöver göra så mycket. Filter frågan behöver inte heller vara så besvärande. Frågan blir oftast så mycket "vilket filter ska jag ha?" istället för "behöver jag ett filter?". Filtrering används för att stötta upp när akvariets kapacitet överskrids, inte för att det är en grundförutsättning för att det ska fungera. Jag har en till spännande video du kan inspireras av: Kanske inte så mycket en video på hur du ska göra. Men det visar lite vad som är möjligt. För här har vi ett akvarium i sin absolut enklaste form. Bara en behållare med vatten. Ingen pump, cirkulation, konstgjord syresättning eller ens en lampa. Samt en väldigt begränsad mängd volym. Genom att addera lite cirkulation, en kontrollerbar ljuskälla, större vattenvolym samt vattenbyten så har du redan uppgraderat möjligheterna ordentligt. Ett ytterfilter eller ryggsäcksfilter i en så liten volym känns bara överflödigt. Anpassar du till mindre invånare med ett mindre behov av kompletterande utfodring samt gör små regelbundna vattenbyten där du för bort skräp etc som kan belasta akvariet får du enklare, tystare och mer hållbart akvarium Vilket kan vara en bra grund innan du utmanar dig själv och skruvar upp ambitionerna!
 9. Då hade jag nog kört 32mm rör och om du kan 40 mm på "nödröret". Undvik för mycket böjar om du kan på rören ner, de ger mycket turbulens som bromsar flödet. Röret upp till akvariet bör också vara 32mm om du vill ha en chans att få runt 6000 liter i timmen. Annars kommer diametern strypa flödet. Jag skulle nog rekommendera att krympa flödet till kanske 3000 l/h, för vid 6000 är risken väldigt stor för minsta fall i sumpen kan leda till skvalpande och oljud. Men det gör du såklart som du själv vill Mer flöde är inte dåligt, men det kan vara slösaktigt om man inte nyttjar det.
 10. Hävert i det här fallet menar jag som ett rör som är helt evakuerat från luft och suger vatten. För den sakens skull så är väl absolut en overflow box även den en hävert. Men på en Tunze Overflow box har du en fallhöjd på bara några centimeter. Vilket gör att den inte kan jämföras med mina 70 cm i exemplet Även om det varit samma diameter på rören.
 11. Du ställer en fråga som saknar variabler för att ge ett vettigt svar Flödet är beroende av höjd och antal böjar. I verkligheten tillkommer alla andra hemska saker som antalet skarvar, påväxt, densitet på vattnet etc... Men jag kan försöka ge någon form av info som kanske kan vara användbar. I ett av mina förra akvarium använde jag 32mm rör. Jag hade en returpump som var specad för 6000 l/h till detta akvarium. Fallhöjden var nog runt 70 cm. Detta rör svalde detta flöde helt. Röret hade enbart två 45 graders vinklar så det var förhållandevis få hinder som kunde bromsa flödet. Här är area med på rörstorlekarna du angav(kan vara intressant att få uppställt oavsett om man kan de eller ej), de kan ge en indikation om hur de skalar. 25 mm = 490 mm2 32 mm = 804 mm2 40 mm = 1256 mm2 50 mm = 1963 mm2 Så som synes ovan skalar arean helt annorlunda mot diametern. 25mm är halva diametern av 50 men enbart en fjärdedel av 50 mm rörets area. Grovt räknat så ger en dubbling av diametern en kvadrupel av kapaciteten. Det bara till den parametern. Men det enda sättet att kunna veta vad ett rör sväljer kräver ett komplett system med alla variabler angivna. Det går inte göra något annat än väldigt grova gissningar utan. Det är mest intressant nu att veta vilket flöde du önskar ha. Är det 4000 l/h eller mindre så är 32 det största du vill ha, iaf på "hävert" röret, helst mindre skulle jag säga. Desto grövre hävertrör desto jobbigare är det att ställa in. "Nödröret" gör du helst så stort du kan. 40mm är en rätt bra storlek om det går plats. Större ännu bättre.
 12. Hej! Många spännande tankar i den här tråden! Jag kan ge lite infallsvinklar och funderingar Fråga 1: Vad tror ni om projektet som sådant? Verkar det vara en rimlig ambitionsnivå? Det låter som du har det bra svalt i sovrummet, så det kanske kan fungera. För att bekräfta om det stämmer överrens med praktiken kan du testa ställa dit en vattenmassa i sovrummet redan nu och se vad den håller för temperatur av att bara stå i rummet. Det ideala är ju ett akvarium men en tio liters hink fungerar med för att ge en fingervisning. Min personliga erfarenhet är att det är vid 20 graders strecket det börjar gå illa, lyckas ditt rum hålla akvariet på en temperatur på minst 18 så är det kanon, runt 16 ännu bättre! Fråga 2: Vad tror ni om den idén? Nån som har testat? På din kamerafråga så har jag ingen aning Men kör på. Du kan nog behöva ganska mycket ljus och få leka en hel del med positioneringen av ljuset för att se något vettigt. Akvarium är som regel uselt ljussatta(mängden ljus är sällan problematisk ska nämnas här, det är uselt av en annan anledning) vilket kan ge en del utmaningar för kameror. Fråga 3: Vad tror ni om valet av akvarium? Är Juwel kända för att vara bra, eller skulle ni förorda något annat märke? Det är inget fel på Juwel, de gör bra akvarium. Men det är ett akvarium med motorpump och stängt lock. Bägge är ett problem för ett passivt kylt akvarium då pumpen kommer värma vattnet och locket isolera in värmen då den har svårare att lämna akvariet. Ditt val av djur kommer avgöra helt vad för behov av cirkulation och filtrering du kommer behöva. Men vill du ha det i sovrummet skulle jag försöka anpassa till små invånare. Storleken av sjustråliga smörbultar, stubb, tångräkor etc. De kommer ha mindre behov av syre och mat vilket kommer minska behovet av cirkulation och kompletterande filtrering. För sovrummet hade jag nog försökt fixa ett mycket milt flöde från en luftpump som kan placeras i ett annat rum. För enkel cirkulation behöver du bara placera ett par stenar och få till en rörelse av vattenkolumnen från akvariets botten där det minst syrerika vattnet finns upp till ytan där det kan laddas på igen med nytt syre. Har du en rörelse bara så har du fungerande syresättning. Hur mycket syresättning som behövs styrs av invånarna. Med små och få invånare behövs mindre rörelse vilket minskar värmetillförsel och oljud(du ska ju sova i rummet). Mina tankar här är ganska personliga, jag har en akvariefilosofi som vandrar mer och mer mot mindre flöde men med betoning av placering så att "verkningsgraden" blir högre. Men de flesta här vill nog gärna förespråka dramatiskt mycket mer... Vilket också kan vara kul Angående locket så kan du bara plocka bort det så är den pucken löst. Alla Juwels akvarium har ett grovt plaststag i mitten av akvariets topp. Den tycker jag personligen är störande och skulle i många fall få mig att undvika deras akvarium. Du får se själv vad du tycker om den saker. Har dessutom en del funderingar kring vatten och vattenkvalitet som jag skulle vilja bolla med er. Eftersom jag bor ca 20 meter från havet så är det lätt att hämta dunkar med havsvatten för att fylla akvariet (och när det behövs byta en del av det mot "färskt"). Antar att man kan behöva göra det med jämna mellanrum. Fråga 4: Bör man i så fall filtrera vattnet för att göra det klarare innan man använder det? Jag har väldigt lite erfarenhet av ytvatten till akvarium. Men ett problem är att salthalten kommer variera våldsamt från dag till dag. Du kanske kan använda en pump med en slang så du kan pumpa upp vatten från några meter ner till dina byten? Biltema har 12 volt pentry pumpar som du kan köra på ett batteri, med en någorlunda grov slang(typ 8 mm innerdiameter) så får de ganska bra skjuts på vattnet. Lyfthöjden blir låg för en sådan pump även om du står på en brygga. Om du lyckats insamla vatten på ett enkelt sätt och få bra vatten så kan du kosta på dig fler vattenbyten. Vilket för mig personligen hade varit sjukt lockande Fråga 5: Att använda vanligt kranvatten med en tillsats av salt avsett för akvarier - funkar det tro? Eller är det bättre med vatten hämtat ur havet? Det fungerar utmärkt, det är bättre ur den synpunkten att du får ett kemiskt "rent" vatten. Vatten du är säker på att det inte är dåligt. Men naturligt havsvatten kan hjälpa tillföra saker som plankton etc. Naturligt vatten är definitivt mer spännande, men du tappar en del kontroll. För dig som bor på ett lämpligt avstånd till havet borde du ge det naturliga havsvattnet ett ordentligt försök först innan du börjar spendera vatten på salthinkar. Fråga 6: Vore förmodligen bra att försöka hålla koll på temperatur och kvalitet på vattnet - salthalt, PH, karbonater, etc. Finns det grejer för det som skulle funka i mitt fall? En akvariedator kanske - eller är det överambitiöst? Det är nästan inga akvariedatorer som kan ge ett direkt resultat om vattnet är bra eller ej, de kan bara mäta specifika parametrar. I ditt fall så kommer förbrukningen av många ämnen som är typiska för tropiska korallakvarium vara nästan obefintlig... Men om vi bortser från det. En dator för att ge dig ett lätt avläsningsbart värde på temperatur och pH skulle absolut kunna vara både användningsbart och kul. Det är inget du behöver ha men finner du tanken rolig finns detta att köpa. På ditt akvarium och nuvarande ambitioner hade jag övervägt en Profilux mini wifi. Den kan mäta pH och temperatur och skriver ut det på enhetens skärm samt i deras app. Den loggar i dagsläget tyvärr inte värdena men du kan alltid snabbt notera vad de är. Du kan även köpa till en powerbar med styrbara eluttag om du vill använda den som timer för ditt ljus. Den har även ett par styrbara 1-10V kanaler som kan användas om du skaffar styrbara motorpumpar så du kan programmera olika scheman för de. Du kan förstås skaffa en "större" Profilux dator med, minin kommer vara lite begränsad om du vill expandera i framtiden. Men å andra sidan kan man vid behov köpa en Profilux 4 eller liknande i framtiden och återanvända alla tillbehör från Minin, de använder samma sladdar och prober. Fråga 7: Någon som har länkar till information som kan vara värd att ta del av? Böcker? Filmer? Har tyvärr inga mer tips här utöver det Slanten rekommenderade ovan. Jag har lite filmer om mina kalla saker på min youtube kanal "fast i havet" men jag är i ärlighetens namn inte så nöjd med de jag gjort(de kalla avsnitten då, jag är någorlunda nöjd med många av de andra avsnitten ). Du får gärna titta på de ändå förstås, i framtiden ska jag fylla på med mer ännu bättre avsnitt om de kalla. Det finns en norrman med som har fler kalla akvarium han gör filmer om, de kan nog vara inspirerande med om du är törstig efter saker att titta på: https://www.youtube.com/@ColdwaterTanks Sedan finns ju den ultimata sidan med om du råkar vara intresserad av tekniska "on-the-edge" lösningar och utmaningar i kalla hobbyakvarium i form av Jon-Olavs blogg, om innehåller verkar roa dig har du hela helgens underhållning löst https://www.jonolavsakvarium.com/ ALLT där är fantastiskt om man har intresset åt det hållet
 13. Om du har möjligheten så är rätt sätt att få ut så mycket ljus som möjligt att arrangera de i en cirkel runt boxen. De kan ha samma position som du valt nu, men rotera lamporna om det är möjligt.
 14. Hmm, har inga regelbundna intervall utan det blir mest när det ser fullt ut. Men det kan vara någon gång i månaden? Behöver börja logga sådant här bättre :-)
 15. Den kvoten överskred jag för längesedan... Jag gjorde en miniskörd av refugiet häromdagen. Såhär ser det ut när det är dags just nu... Eller ja, såhär ser kameran det. Den stackars maskinen får vrålpanik av ljuset där nere. Ilsken reflektion från lampan rakt i ytan som bländar och fräter ut allt ljust. Men typ såhär. Algerna börjar växa för nära ytan och när de gör det får de all möjlig tillväxt som ger de här slemmiga täckena. Jag brukar slita åt mig ett par nävar så ordningen återställs. Ordentligt utkramat sedan har jag den här neonfärgade spaghettin i handen. Ser inte så imponerande ut men det är ändå en del massa om man jämför mot torrvikten på maten som introduceras.
×
×
 • Create New...