Jump to content
Sign in to follow this  
spelin

Tre akvarier inom en vecka...

Recommended Posts

Hej!

Jag har länge längtat efter ett saltvattenskar och i förra veckan slog jag till och köpte tre stycken :) begagnat.

Två välskötta (min tolkning, inga glasrosor, fina koraller och mycket lila kalkalger) levande clownhotell och ett tomt RSM130D.

Jag hoppas på detta vis snabbt komma igång och praktiskt få att hantera dessa spännande och fashinerande levande djur, samtidigt som jag ville göra det hela från grunden, se alla skeenden och aktivt välja invånare.

Jag har några frågor, som jag hoppas någon vänlig vill svara på.

I det ena akvariet finns en clownfisk som har en bubble tip anemone. Det bodde tidigare en hökfisk i samma kar och de kom väl överens. Den sistnämnda hade dock en tendens att hoppa och blev alltför illa tilltygad så den dog. Jag läste här på forumet och på andra ställen att clownfiskar helst ska hållas i par och med en anemon för att må bra. Har även läst att det är lätt att få till par eftersom de byter kön efter behov. Så idag köpte jag en till clownfisk och släppte ner i karet efter det att den äldre fisken fått ordentligt med mat. Först verkade det nästan som att den flirtade med nykomlingen och det såg ut att gå hur bra som helst, men efter ca 5 minuter blev gamlingen elak och jagade och bet nykomlingen. Blödig som jag är plockade jag raskt upp den nya och nu bor den i akvarium nummer 2 (visste att det var smart att ha flera på gång samtidigt).

I bakhuvudet finns ett önskemål att ha ett clownpar i det större akvariet när det blir moget.

Min första fråga är nu, vad ska jag göra med nykomlingen?

Var jag för snabb med att plocka ur fisken som blev jagad, hur länge ska man vänta? Är det vanligt att de bråkar först och sedan blir sams?

Om jag inte kan ha fiskarna ihop, ska jag då passa på att skaffa en liten partner till den lilla fisken, innan den blir stor och ev. aggressiv? Eller är ett 58liters kar helt enkelt för litet för två clownfiskar?

Min andra fråga gäller anemonen. En liten bubble-tip. Jag undrar om jag behöver mata den separat? Läste att clownfiskar brukar mata sina anemoner. Jag matar fisken med frusen artemia, men har inte märkt att den farit dit med käk.

Elin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är nog lättare att få ihop clownerna om du sätter i båda i karet som ingen av de varit i, då har inte den gamla clownen ett upprättat revir längre att försvara. Fast det är inte säkert det hjälper ändå, har inte provat själv dessvärre. Har ingen clown :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flytta anemoner är nog inget man gärna gör, så den bör du låta vara kvar där den bor nu. Men jag kan väldigt lite om anemoner annat än att de är lite svårare att ta hand om än många andra djur, så det bör nog någon annan med ge ett utlåtande om.

Och ja, idéen är ju att clownerna ska vara helt på lika villkor, om den gamla får ta med sin polare så blir det ju inte bra :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta ut båda fiskarna ur akvariet där anemonen är... Möblera om i karet med anemonen vänta lite sen släng i den lilla först sen den stora.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja! Det låter vettigt.

Ska låta fiskarna byta kar ett tag, så att den lilla lär känna anemonen och boar in sig innan den stora får komma tillbaka till ett "nytt" kar.

Tack! Återkommer med hur det går!

/Elin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja du får nog bestämma dig för ett sätt och så kör du på det sättet.. blir rätt stressigt för fiskarna att bli jagade med håv o flyttade för ofta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...