Gå till innehåll

Hembygge av miniskummare (bilder)


isak

Rekommenderade inlägg

Jag klipper in min gamla text:

Du gör en mycket effektivare miniskummare själv av några halvliters PET flaskor. Den bästa skummarkoppen gör du av en Festis. Den översta tredjedelen är koppen, bottencentimetern blir lock. En Ramlösa är den bästa skummarkroppen men man skall skära av 3 cm längst ned. Mittendelen av en ny Ramlösa skär du av och gör ett snitt längs med. Skär av två cm av bredden på flaskan. Vik den till ett rör och limma. Fixera limningen med vanlig tejp. Efter 2 - 3 timmar är limmet härdat och då är det dags att limma in röret i Ramlösaflaskan. Halva röret skall sticka ut nedan för flaskan. Fixera med några pennor du stoppar in däremellan.

Medan limmet härdar är det dags att leda reda på stigarrrör. Jag har använt röret från ett gammalt Hydor innerfilter "vaddburken". Kapa det på mitten. Värm sedan skumkoppens ände i kokande vatten och pressa in röret en liten bit ifrån insidan av skumkoppen. Värm skumkoppen igen och pressa in den andra delen av röret från utsidan. Kapa röret på utsidan till 2 cm längd. Det passar precis lagom i Ramlösaflaskan. Om du inte hittar ett lämpligt plaströr går det att använda en plastslang men den är för tjockväggig för att fungera perfekt. När du nu är färdig fattas bara en Sander miniträutströmmare, luftslang och luftpump.

Nu har du gjort en liten kopia av Aqua Medic Miniflotor. En liten förbättring är att in och utsug på den nya är separerat 5 cm i höjdled. Det bästa sättet att sätta den ärbakom några stenar som håller den på plats och någon sten inunder så att Ramlösaflaskan blir som smalast vid vattenytan. Sedan reglerar man skumkvaliteten med luftmängden.

Skummarfabrikens utrustning: Brytbladskniv. Cascol trälim 1809 av polyuretan.Vanlig tejp. Några pennor. Mikro att koka en kopp vatten i.

(Först skulle du ju värmt vatten i flaskorna i mikron för att då går det mycket lättre att dra av etiketterna).

Jag har kört skummaren i nästan tre månader och den har fungerat utmärkt i mitt 32 liters. I början när jag just hade satt i nio kilo färsk levande sten fick jag tömma skumkoppen nästan varje dag men nitrittoppen blev inte mer än ungefär två mg/liter. Inget synligt djur dog. Nu räcker skumkoppen ungefär tre dagar. Noll nitrit och nitrat.

Lycka till:smiley20:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...