kaptenen Postat 3 oktober 2011 Postat 3 oktober 2011 Hej allihopa!I helgen köpte ja mig ett beg. clownhotell och tanken är att starta upp det efter julhelgen, då jag kommer åka iväg en månad på semester och fiskvakten har nog med att hålla på med mina sötvattensakvarium. Dessutom vågar jag inte lämna ett saltkar i uppstart så pass länge.Iaf jag har lite funderingar. Jag har skrapat bort de mesta utav kalkalgerna och jag undrar ifall det är nödvändigt att få bort allt. Såg däremot ett tips om ättika så jag ska testa det men ifall inte allting försvinner, kommer de resterande algerna att fälla ut skumma grejer i vattnet sedan?Sen så är jag en aning förvirrad vad gäller insuget till självaste filtret. I dagsläget är ett "galler" öppet men jag känner att jag vill ha en eller två till öppna. Är det bara att skära upp eller kommer det bli något horrokrux med det då?Och ytterligare en fråga men den handlar om liv Jag vill mycket gärna ha en Mandarinfisk (S.splendidus) i karet och jag undrar då ifall någon här har lyckats med det i ett clownhotell. För om den är van vid att äta fryst/dött så borde det ju gå att ha en efter ett tag, då den även har en passande storlek.Det var väl allt för den här gången då. Fyllde även karet med vatten för att se att det inte läckte och ja det traditionella... Citera
freddi36 Postat 4 oktober 2011 Postat 4 oktober 2011 för att öppna gallerna drar du det åt antingen vänster eller höger. kommer inte ihåg vilket håll det var.om det sitter mycket alger på dom kan det va ganska trögt att få upp dom Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 Aha, är det så det fungerar. Då får jag se till att testa. Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 för att öppna gallerna drar du det åt antingen vänster eller höger. kommer inte ihåg vilket håll det var.om det sitter mycket alger på dom kan det va ganska trögt att få upp dom Är det meningen att det ska gå att skjuta det från vänster till höger när det är fastsilikonerat? Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 det är dubbla lager galler Satt någon slags gummi som gjorde att det inte gick att rubba gallret, så fick ta en sax och trycka och dra uppåt så att "gummipinnarna" följde med. Gick väldigt smidigt sen att flytta gallren då de flesta kalkalgerna lossnade då jag höll på Nu blev jag även fundersam över det tredje "rummet" i filtret. Jag har tagit ur biobollarna då jag läst här på SVG och på nån engelsk hemsida att de är nitratsamlare. Någon som har förslag på vad man kan ha istället? Aktivt kol kanske? Eller så har jag bara tomt. Citera
freddi36 Postat 4 oktober 2011 Postat 4 oktober 2011 om biobollarna är nitrat sammlare ska jag också ta ut mina. jag har LS där tillsammans med en påse makaroner och några biobollar Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 om biobollarna är nitrat sammlare ska jag också ta ut mina. jag har LS där tillsammans med en påse makaroner och några biobollar Testa och se om nitratnivån blir lägre ifall du tar ut dem, kan vara intressant och se om det blir någon skillnad. Den kanske inte ens blir märkbar men det beror nog på hur många man har. Använder du filtermaterial (filtermatta elr vad det nu heter) i ditt hotell? Citera
freddi36 Postat 4 oktober 2011 Postat 4 oktober 2011 jag har gjort som så att jag har satt för hålet bredvid strilröret så vattnet måste gå genom alla facken enda från gallren.i första facket från höger har jag: makaroner, biobollar och LS.andra facket från höger har jag skummare. WG-310tredje facket från höger. doppvärmare.fjärde facket. i botten har jag filtermatrial-filtermatta fast i kubform. sen en pump som pumpar ut vattnet i karet. Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 jag har gjort som så att jag har satt för hålet bredvid strilröret så vattnet måste gå genom alla facken enda från gallren.i första facket från höger har jag: makaroner, biobollar och LS.andra facket från höger har jag skummare. WG-310tredje facket från höger. doppvärmare.fjärde facket. i botten har jag filtermatrial-filtermatta fast i kubform. sen en pump som pumpar ut vattnet i karet.Ok, fast jag har bara ett rör, och det är det till strilröret.Får se hur jag placerar allting. Undrar ens om jag behöver en doppvärmare, vilket kommer ge ännu mer plats. Ungefär hur ska man placera WG-310:an? Ska en bit vara över vattenytan eller hur fungerar den? Sedan så står det ju att den kör genom 80-120 l/h. Hur fungerar det då för vattnet att cirkulera för det måste ju bli ett tryck för den då cirk.oumparna är på ***liter så det måste ju bli världens flaskhals av den? Citera
freddi36 Postat 4 oktober 2011 Postat 4 oktober 2011 under koppen finns en grå "ring" den brukar jag ha som vattenlinje Citera
kaptenen Postat 4 oktober 2011 Författare Postat 4 oktober 2011 under koppen finns en grå "ring" den brukar jag ha som vattenlinje Okej, då vet jag. Men du har aldrig varit med om några problem att pumparna drar vattnet "fort" och att det blir nästan stopp vid WG-310? Vattnet kanske hittar sin väg genom iaf. Citera
freddi36 Postat 5 oktober 2011 Postat 5 oktober 2011 nej, jag har inga problem med flödet i "sump" facken. Citera
kaptenen Postat 5 oktober 2011 Författare Postat 5 oktober 2011 nej, jag har inga problem med flödet i "sump" facken.Okej, det låter bra det Citera
kaptenen Postat 5 oktober 2011 Författare Postat 5 oktober 2011 Går det möjligtvis att ha en Mandarin i hotellet? Är det någon som testat?För, om man lyckas få den att äta fryst/dött etc så borde det ju gå... De sägs ju vara komplicerade om man inte har tillräckligt med LS. Citera
freddi36 Postat 5 oktober 2011 Postat 5 oktober 2011 en mandarin hade varit nåt, men jag tror det blir svårt.jag låter någon annan svara Citera
kaptenen Postat 5 oktober 2011 Författare Postat 5 oktober 2011 en mandarin hade varit nåt, men jag tror det blir svårt.jag låter någon annan svara Läste en äldre tråd om Mandarinerna och där fanns det flera exempel på folk som lyckats med att ge fryst/pellets m.m. Men det var ju överlag fler som hade haft problem som till slut hade lett till att fisken/fiskarna svalt ihjäl. Får nog ha andra fiskar istället, det säger magkänslan iaf. Citera
kaptenen Postat 6 oktober 2011 Författare Postat 6 oktober 2011 Har sett bilder på många clownhotell där fol helt enkelt skiter i att ha strilröret. Finns det någon vettig förklaring till detta? Är det för att få ett mer tryck i strömmen genom karet? Eller e det helt enkelt för att det är lite fult? Citera
freddi36 Postat 7 oktober 2011 Postat 7 oktober 2011 Har sett bilder på många clownhotell där fol helt enkelt skiter i att ha strilröret. Finns det någon vettig förklaring till detta? Är det för att få ett mer tryck i strömmen genom karet? Eller e det helt enkelt för att det är lite fult? tror det är för att dom tycker det är fult. men utan ett strilrör mot ytan får du ingen ytrörelse och då blir vattnet inte lika bra syresatt. då måste du istället ha en streamer för att få samma effekt Citera
kaptenen Postat 7 oktober 2011 Författare Postat 7 oktober 2011 tror det är för att dom tycker det är fult. men utan ett strilrör mot ytan får du ingen ytrörelse och då blir vattnet inte lika bra syresatt. då måste du istället ha en streamer för att få samma effekt Då tror jag nog ja behåller strilen och om den segar så får en streamer sättas in Citera
kaptenen Postat 7 oktober 2011 Författare Postat 7 oktober 2011 Ok, idag under kvällen har jag åter fyllt akvariet då jag testade all utrustning. Glömde tyvärr bort det förra gången men karet är ju inte stort så det behövs inte många hinkar. All utrustning funkade prima och jag passade även på att ta kort både över och under vattenytan, blev dock inga bra kort under ytan men men.Klippte isär filterkuberna så att de blev mindre och de kommer få ersätta biobollarna och däri ska jag sedan när karet väl är salt ha små LS-bitar i för att påskynda processen till ett bar filter/sump Här kommer kort:De sista tre bilderna är från under vattenytan, och det var ett tag sen jag tog kort under vattnet (plus att det inte finns nåt speciellt att ta kort på) så det blev som det blev.Sedan undrar jag om jag satt skummaren rätt/fel. Är det någon som har något att säga om den saken? Citera
Ricke Postat 7 oktober 2011 Postat 7 oktober 2011 Tänk på att du bör göra rent eller skölja dina filter bitar i en hink med 25 gradig osmosvatten när du gör rent dem iallafall 1-2 gånger i månaden beroende på hur snabbt de sätter igen sej. Citera
kaptenen Postat 7 oktober 2011 Författare Postat 7 oktober 2011 Tänk på att du bör göra rent eller skölja dina filter bitar i en hink med 25 gradig osmosvatten när du gör rent dem iallafall 1-2 gånger i månaden beroende på hur snabbt de sätter igen sej.Självklart, annars blir det ju härdsmälta ganska fort Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.