Gå till innehåll

Frakta/transportera fiskar


Revet

Rekommenderade inlägg

Hur lång tid kan man transportera fiskar?

Hur stor volym vatten behöver en fisk under transport?

Vad skall man tänka på?

Tips och trix.

Bästa sättet att transportera fisk i är i en plastpåse som de gör i djuraffärer. Av nån anledning när man knyter påsen snabbt så att påse blir hård med luft så håller vattnet sig syresatt längre. Hur länge kan jag inte svara på, sen gå efter hur lång tid det tar för riktiga fisktransporter t.ex. via flyg ska du nog inte räkna med då det dör ju en del på kuppen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Leveranser från utlandet (bali etc) där kommer djuren packade i en påse. Det är 1/3 vatten i och resten är fyllt med syre från gastub. Påsarna ligger kartong med frigolitisolering. Mellan en del påsar med djur är det kemiska värmepåsar lindad i massor tidningspapper. Vet inte hur länge djuren klarar sig, men gissningsvis tar det minst 2 dygn innan dom anländer till Sverige.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För en så pass kort transport behöver du inte tänka på så mycket mer än att hålla en stabil temperatur i påsarna. En frigolitlåda är ett måste. Frigolitlådor kan man ofta tigga till sig hos den lokala akvariehandlaren. Kan du inte få tag i någon frigolitlåda så går det lika bra med en helt vanlig kylbox. Om fiskpåsarna inte täcker upp hela lådan fyller man upp med PET-flaskor med tempererat vatten så håller vattnet i påsarna dräglig temperatur under en längre tid. Om du känner att tempen i lådan faller under transporten kan man stanna vid en mack och fylla på lite varmare vatten i PET-flaskan.

När du packar fisken ska du som tidigare påpekat ha ungefär 1/3 vatten och resten luft i påsen. Tänk bra på att inte blåsa luft i påsen med munnen, inte mycket syre i utandningsluft.. Svält fiskarna två dagar innan transport så får du mindre avfall i påsarna under transporten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Till Mats svar detta går att tillägga att packa fiskarna 1 och 1. Om möjligt försök få tag i syrgas. Ett bra trick är att vid packning sätta till någon ml aqua safe eftersom det blockerar ev ammonium. Förvara fiskarna mörkt under transporten.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det går ju att transportera i hink eller balja också men det skvalpar värre än i en påse och det kan vara tråkigt både för fisken och för bilen. Därför är påse ofta bra, anledningen till att man har mer luft/syre än vatten är att det är mycket mer syre i luft än i vatten, en påse med mycket luft klarar sig alltså längre än en påse med mycket vatten. Bra är också att köpa påsar i akvarieffären, de är dels sega och tåliga, dels så har de särskilda transportpåsarna rundade hörn så fisken inte riskerar att fastna ute i ett hörn.

Ett alternativ för stora fiskar är att ha dem direkt i frigolitlådan, de är oftast täta men det är bra att för säkerhets skulle ha med den stora påse som ofta är med lådorna. Man kan ha påsen utvändigt eller invändigt efter vad man nu tror blir bäst. Köper man sen en 12/220 volt omformare och en luftpump (eller alternativt en batteridriven luftpump) och drar ner en slang i lådan med en luftsten så är man garanterad mot syrebrist, det är den metoden som jag funnit säkrast för att transportera kallvattensdjur.

Till kuriosa hör att om man i hobby kör egen fisk och sätter påsar eller vad man nu packat i inne i kupen så kan man bära sig åt ungefär hur som helst så länge det inte drar mot djurplågeri. Sätter man däremot påsen i bagageluckan så gäller regelverket för fisktransporter så att det t ex normalt måste vara syre och inte luft i påsen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...