Jump to content

Ouscazz

Medlem
 • Posts

  3,236
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

Ouscazz last won the day on May 10 2017

Ouscazz had the most liked content!

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Mats
 • City
  Höör
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  Började med saltvatten 2010
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Olika koraller
 • Antal år inom sötvatten
  Började 1972, sen har det rullat på med några pauser.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja

Recent Profile Visitors

5,193 profile views

Ouscazz's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

621

Reputation

 1. Enligt rubrik, köper en fungerande Hanna Checker för alkalinitet. Eftersom jag inte är aktiv här på forumet vill jag företrädesvis ha mailsvar till ouscazz(snabela)live.se
 2. 1 blir 2 blir 4 blir 8 blir 16 blir 32 osv.. Du kommer att tacka dig själv för beslutet senare.
 3. Som redan tipsat om, lättast är att ta upp stenen och mejsla bort den med en skruvmejsel eller liknande. Jag har själv gjort misstaget att låta skivanemoner växa och föröka sig fritt i revet. I synnerhet Rhodactis som är extremt snabbväxande. De är vackra och trevliga, men det blir inte kul om man vill ha andra koraller där, tyvärr. I mitt förra kar började jag med fyra stycken, 1,5 år senare hade jag ett 40-tal som jag hela tiden fick försöka ta bort eftersom de brände sönder mina andra koraller. De är väldigt svåra att få bort utan att lyfta ur stenen, så gör det nu. Det ÄR värt det lilla besväret.
 4. Ja, det ser ut som en skivanemon. De flesta är väldigt trevliga och vackra och de förökar sig väldigt lätt. Tipset är att ta bort den från stenen den sitter på och sätta den på en separat liten sten som ligger i sanden. Risken är annars stor att den sprider sig okontrollerat i revet, och de är duktiga på att döda andra koraller i sin närhet.
 5. Ouscazz

  Kejsare

  Grabbar, sköt er diskussion via PM, tack. (Inlägg som strider mot reglerna har raderats) /Moderator @Denny @aoiitsuki
 6. Tjena Simon, Matwes från Helisweden här.. Bra start på din saltvattenskarriär! Lasse säger bra saker, lyssna på honom. Mitt tips, baserat på erfarenhet är att öppna upp revet lite. Placera stenarna så att du skapar vattenflöde och gömställen för fiskar inne i det lilla revet. Det kommer att samlas mindre skräp som kan orsaka näringsproblem, samt att fiskarna har fler göm/sovställen på natten. De flesta saltvattensfiskar, i motsats till sötvattensfiskar, sover i gömställen på natten. Gör detta innan koraller har vuxit på plats och gör det hela besvärligt att ändra på.
 7. Fullt normalt med obalans i ett så pass ungt kar. Sitt lugnt i båten, innan du börjar dosera det ena eller det andra så bör man prova att få bort skräpet mekaniskt. Antingen genom att röra runt eller köpa något djur som gör arbetet åt dig. Sluta dosera NoPox, sätt i en eller två sandvändande sjöstjärnor eller någon sandvändande fisk, typ Vallensienna Sexgutatta.
 8. Ja, titans är hatobjekt.. Det är inte min film, men det funkar som du skriver. Lägga sig på rygg och paddla med fenorna som vapen, men det förutsätter att man ser attacken komma. De har ett kännetecken för aggressivitet, de reser alltid de svarta fenstrålarna på nacken strax innan de går till anfall. Då är det bara att göra sig beredd på att slåss tillbaka. Jag har blivit attackerad några gånger när vi har badat i de grunda lagunerna, då är anfall bästa försvar. Om man springer emot dem i vattnet så flyr de alltid.
 9. Hemma igen. Det blev inte mycket filmat.. det blåser mer eller mindre konstant runt 8-10 m/s på Maldiverna vilket gör att oroligt vatten gör det svårt att filma när man snorklar, det bara guppar upp och ner hela tiden. Generellt är reven på Amilla Fushi i mycket dåligt skick, de är helt rensade på alla stora SPS-kolonier, allt är dött. Som tidigare sagt finns det en viss återväxt på bl.a. Acropora. Men det går långsamt och de är inte mer än i "fraggstadiet", endast någon centimeter långa grenar. Hoppas bara att temperaturen håller sig stabil så att de små Acropora-kolonier som har etablerat sig kommer att överleva. LPS har klarat sig bättre, inte bra, men något bättre. Trots detta är det rätt kul att snorkla, man tittar mer på fisklivet än tidigare. Och fisk finns det gott, alla sorter, storlekar och färger. Svågern min blev attackerad och rejäl biten i benet av en stor Titan Trigger (Balistoides Viridescens) i början av veckan. Riktigt obehaglig upplevelse. Titan Trigger är ena fula och aggressiva tryckare, storlekar runt 70-80cm är ingen ovanlighet. Jag har själv blivit attackerad flera gånger men har alltid lyckats avstyra betten. Svågern blev attackerad bakifrån, han såg den aldrig komma.
 10. Lite nya rapporter från Maldiverna. Vi är på plats igen, men i en annan atoll den här gången. Baa Atholhu som är med på UNESCOs världsarvslista. Reven är lika illa åtgångna här som i Lahviyani Atholhu. Men de är på långsam återväxt. Fiskfaunan är lite annorlunda här trots att det bara skiljer ca tre landmil mellan atollerna. En av de vanligaste fiskarna här är vitbröstad kirurg som finns i tusental. Vi har också sett rätt många Påfågelkejsare (Pygoplites Diacanthus) varav en för en timme sedan som var bortåt 30cm lång. Återkommer med film när vattnet är lite lugnare än idag. Skickat från en iPhone med Tapatalk
 11. Riktigt tråkigt att läsa Henrik. Ett av mina absoluta favoritkar. En paus från hobbyn kanske är ett klokt beslut när det går riktigt åt pipan.
 12. Ja, en Discosoma (skivanemon). https://se.reeflex.net/kategorie/70.html#katID70 Om du vet med dig att du inte vill ha just den stenen (revet) full av skivanemoner kan det vara en god idé att spetta loss den och sätta den på en separat sten och lägga i sanden. Skivanemoner är fina, men kan lätt bli en pest i ett rev. Om de trivs, vilket de oftast gör, förökar de sig fort och kan vara mycket svåra att avlägsna. Dessutom är de ganska aggressiva och dödar/stör de de flesta andra koraller de kommer i kontakt med. Jag flyttar tråden till "Mjukkoraller" där den platsar lite bättre.
 13. 29 gram per liter, det känns udda. Det brukar ligga runt 37-38 gram per liter för att få 3,5% salthalt. Hur och vad mäter du med?
 14. Spännande. Verkar vara väl genomtänkt, alltihop.
×
×
 • Create New...