Gå till innehåll

Fosfatvärde skadligt för fiskar eller enbart koraller?


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Undrar lite kring fosfatvärde i akvariet.

På testerna från salifert så finns det markerat vid vilka nivåer det börjar bli kritiskt för korallerna och när tillväxten hämmas. Men ingenstans kan man läsa om när det börjar bli farligt för fiskarna.

Är det för att fosfaten måste vara på en så hög nivå att det är omöjligt att få upp det utan att fiskarna dör av andra orsaker innan eller är fosfat inte skadligt alls för fiskar?

Kan ju tänka mig att höga halter av fosfat inte är så nyttigt för fiskar men hur mycket är högt för en fisk?

Pratar då inte om tjocknackade damseller utan vanliga saltisar så som zebrazoma kirurger, dvärgkejsare eller mindre fiskar t.ex. E. Midas och P. Hexatenia.

Någon som vet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

det jag fått veta är att det är koraller som tar smällen, det vill säja att dom växer sämre och inget annat ! alger älskar det ju men det vet du redan.......det ska ju vara en liten del fosfat i vattnet annars blir det ju onaturligt rent.

Mvh Robban

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du använder osmosikst vatten, när du byter vatten så slipper du problem med fosfater. Ett annat sätt att slippa restprodukter är att inte använda filter i akvariet. De gör mer skada än nytta. Mycket levande sten i akvariet, Inga externa filter, täta vattenbyten,inget grus.... Då slipper du höga nitritvärden, nitratvärden, ammonium, fosfat..... Ett tips till alla som har problem med dessa värden....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Fosfater skadar inte fiskarna alls. Allt kött Foder innehåller fosfat kalcium/fosfor är ung 1:20 i nötkött. Ej heller korallerna skadas men.... det blir en kraftig övergödning som gynnar alla snabbväxande alger som kan ta död på allt och alla koraller blir om inte förgiftade så helt enkelt utkonkurerade och har man riktig otur så blir det grönsoppa ( cyanobakterier) och då dör allt (jämför östersjön)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...