Gå till innehåll

Första saltakvariet Aquael 20 liter Nano!


fotte

Rekommenderade inlägg

Dagens vattenbyte vet jag inte hur det gick till. Blask och vatten överallt. Men eftersom jag skaffat osmosanläggning till uppstarten av det stora fick det bli ett byte på ca 8 liter med osmosvatten :)

Väldigt trångt i byttan nu då jag köpte lite fraggar av Larry (LN21) igår men dom får bo där tills 200litraren är igång körd :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag köpte precis samma kar som du, också i december och också på Tassar och Morrhår :-) Tyvärr har jag inte kommit så långt med korallerna, det har kommit så mycket annat i vägen så jag har tyvärr bara tre koraller i mitt kar än så länge. Men till veckan ska jag åka ner till Stig och köpa lite nya :-)

I mitt kar har jag 1 eremitkräfta, 2 turbosnäckor, 2 snäckor med snabel (vet inte vad de heter), 1 boxarräka (som härskar i karet... suck) och 1 fisk som jag inte alls minns vad den heter just nu. Den är hälften gul och hälften rosa. Fick den i present av en vän och den får bo kvar trots att den egentligen ska ha större kar. Men den verkar trivas och må bra. Har testat ett par sexyshrimp men de blev uppätna av boxarräkan :-( Testade en liten gul goby också men den fick inte äta för den andra fisken så den dog.

Så det får vara bra med de invånare jag har, nu är det koraller som gäller :-)

(jag valde att inte ta clownerna från tassar, sparar dem tills jag kan skaffa ett större kar)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Då jag antagligen får igång det stora lite fortare än vad jag först trodde valde jag att vänta med att härja med det större då jag antagligen skulle få göra om LED lyset för att få det att passa till det också. Men tack för tipsen. Skulle dock behöva lite nya tips gällande bubbelalger. Har inget djur som äter dessa, däremot har jag EXTREMT mycket bubbelalger. Går dom att få bort? Jag har provat till viss mån att manuellt plocka bort dom i karet utan att krossa dom men dom kommer tillbaka för jag får inte bort alla. Kan jag plocka ur sten efter sten och plocka bort dom och skrubba stenarna i rent saltvatten? Återigen momentet med att stressa fiskarna men är det enda lösningen? Har ju tänkt flytta över sten ifrån detta lilla till det stora sedan och vill inte ha bubbelalgexplosion där i heller.

Tips mottages gärna, vilka tips som helst.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ändrade mig fortare än jag skrivit att jag inte skulle flytta över dom till det större 1.5 måander till i detta lilla kar förtjänade dom inte mina små husdjur :). I tisdags efter jobbet kom jag inklampande och bestämde att nu ska dom få större punkt slut. Gjorde enligt metoden som Laggeman sa - med lite modifikation. Blandade salt och vatten i dunkar och fyllde ca 30liter i det nya karet samma temperatur som det gamla vattnet. Flyttade över alla koraller (inget var limmat på större stenar) och satte till sidan i det större karet. Tog ur alla större stenar och plockade bort alla bubbelalger och skrubbade och sköljde av i saltvatten i hinkar för att få bort diverse fulalger. Satte ner stenarna i ena halvan av akvariet och placerade ut korallerna.

Flyttade sedan över fiskarna i påsar med vatten från det gamla karet och gjorde en förkortad inkoppning (Karet gick inte att sätta i riktigt så lätt :), hade det varit flytt till större än 45liter hade det nog fungerat bättre :) ) Flyttade över hangon filtret och toppade upp det nya karet till nivån jag ville ha med det gamla vattnet. Sanden som var kvar i det gamla karet flyttades över i en burk med en påse i som jag sedan la på botten och skar upp och varsamt öste ut - fungerade hyfsat bra troligtvis det enda med flytten jag skulle gjort på något annat sätt :)

När dimman lagt sig strax efter släppte jag ur fiskarna ur påsen.

Allt är uppdelat 50/50 koraller och stenar med "barebottom" på ena sidan och sanden på andra sidan för att underlätta vid flytten då jag tänkt ta någon sten och lite av sanden för att få med det levande som kryper runt i sanden (såg extremt mycket rörelse i den under flytten)

3 Dagar senare finns det INGET jag ångrar med denna flytten.

Korallerna verkar trivas och för att inte tala om fiskarna! Dom är aldrig still på ett ställe! dom simmar runt, kollar in korallerna, busar lite mer allmänt!

Jag är så lättad över denna flytt och så glad att se fiskarna nu!

Det enda jag behövde köpa till till detta kar var en liten streamer så ett besök hos Stig i huvudsak av den större uppgraderingen så fick även en liten Hydor koralia nano streamer följa med hem så det blir lite mer rörelse i vattnet :)

Så det var det för kvällens uppdatering :)

MVH Niclas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...