Gå till innehåll

Räcker det?


ppihlstrom

Rekommenderade inlägg

Aldrig hört eller läst att man ska behöva komplettera MH med något för tillväxt.

Det skulle möjligen vara för din egen skull, komplettera med någon T5 för ett annat ljus om du inte skulle vara nöjd med MH-lampans spectrum.

+1 då den.. MHn bör absolut räcka.. Ska inte vara något problem normalt.

Beroende på hur du tänkt dig så kan du ju alltid lägga till ett DIY projekt vid sidan om.. Själv köpte jag en lång alu profil o la till 23 Royal blue chip för att få till en fantastisk "blå tid" på morgonen / kvällen när MHn var släkt.

Mvh Manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, så rent "tekniskt" räcker Mh då, det är bra. Jag gillar ljuset, väldigt vitt och härligt. Blåljus låter som en bra idé, det får jag nog göra...

Sen då, nästa fråga; hur många timmar ska jag ha det tänt? Jag har 250 liter med två clowner, två fröknar, en blenny och en gul kirurg, tre BTA och massor med mjukisar. Belysningen är 2x150 watt, ca 60 cm från vattenytan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du 14000k på Mh lampan så har du rätt "temperatur" för koralltillväxt.

Du menar inte att det ska vara just 14k kelvin va? Mh är fullt spektrum och många olika lampor i olika temperaturer funkar utmärkt. Många kompletterar med actinic för estetik.

/sent from phone

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, kom hem nu och allt utom skivorna såg lite bättre ut med belysningen längre ner. Vatten tempen var lite högre, 27-28 grader, men inget katastrofalt ju. Skivorna är väl rätt härdiga så jag ger dem väl några dagar... Frågan är nu då, ska jag öka på tiden som lamporna är på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mina skivor ogillar starkt att sitta rakr under MH dom gillar att sitta lite vid sidan om. Va nog bra att du sänkte belysningen lite. Det kommer nog att fixa till sig. Om du bara har MH som belysning hade jag nog haft dom tända någon/ra timmar till. Att rekomendera är några fläktar som skicka bort värmen från MH lite tex 2 på ena sidan som blåser innår 2 på andra som blåser utåt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Manne, ja de är lite mer uppumpade. Inte så stora som när de är som finast, men de ser inte ut som skrumpna pungar längre...

Picko, den ena stenen med skivor satt rakt under en lampa, där såg de inte glada ut alls. En annan sten hade skivor lite mer åt mitten av akvariet, alltså ut vägen från lampan. De såg fina ut idag. Jag flyttade precis undan den första stenen lite, så får vi se... Anemonerna fortsätter att se jättefina ut!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skivor brukar brännas av MH. Jag har min Mh i mitten av karet ca 20cm åvanför vattenytan sedan har jag 2 ts LED amaturer egen tillverkning med reflektorer 18Wx2 50/50 blå/20000k

Framför detta 2st t5 samt 2 månljus "För fiskarna skull minskar stressen". LED är riktade i mitten bakåt dessa är komplement för sps samt MH som bara är på 150w i mitten av karet. Hade mer trycka på MH tidigare men vart varmt och pajade hela karet så passa värmen.. Detta ger ett bra sps ljus mitten bak "min klippavsats" på sidorna bra för skivor och mjukisar. sedan dunkade jag på med 2 lysrör så man får ett jämnare ljus fram för LPS.

Sätter jag skivorna eller mjukisar rakt under mh så blir dom sura "brända" ganska omgående. Går säkert om du vänjer dom sakta jag har ej lyckats i mitt kar då det är koraller som inte vill ha full spruta på ljuset så får dom vara där dom passar bäst. Min xenia håller sig i sin lummiga håla sprider sig inte utanför vilket är synd kan ha med ljuset att gör vet inte haft dom 1 år snart.

Oj oj oj hoppas du förstår vad jag ville komma fram till. Det som kan vara bra som komplement är månljus så inte firrarna hoppar ut skinnet var dag när ljuset tänder/slocknar.

Ändrat av Guest
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sak till som är jätte viktigt när du byter lampor jag brukar göra det med ca 8 månaders mellanrum är att minska ljustimmarna för att ej riskera att brenna korallerna. Den nya lampan är bra mycket vassare en en lampa på ca 8 månader. En tabbe som man lätt glömmer. Nu när du sänker och får bra tryck i belysningen så kör på ljustimmarna som du gjort tidigare och stegvis öka timmarna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...