Jump to content

ormet

Styrelse
 • Content Count

  3,254
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

ormet last won the day on September 17

ormet had the most liked content!

Community Reputation

1,168 Excellent

About ormet

 • Rank
  Tekniskt ansvarig

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.orm.nu

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Nacka
 • Country (if other than Sweden)
  Sweden
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  inga liter alls
 • Akvarie mått
  inga mått alls
 • Antal år inom sötvatten
  25

Recent Profile Visitors

2,722 profile views
 1. Ja man skulle satsat på att bli Hedgefondförvaltare https://www.reef2reef.com/threads/introducing-my-home-17k-gallon-reef.667441/
 2. Som Stig skriver är Biopellets en kolkälla. Den fungerar som så att bakterier gynnas och frodas när omständigheterna är rätt, när det finns kol kväve och fosfor tillgängligt så konsumeras detta av bakterierna enligt redfield ration 106:16:1. Det behövs alltså inte så mycket fosfat för att bakterierna skall konsumera ganska mycket nitrat. Det som är av yttersta vikt vid kolkälla är en effektiv skummare som kan ta hand om bakterierna som förökar sig. Jag tycker du tänker rätt. Öka biopellets långsamt tills du ser att det börjar göra skillnad på nitraten och se till att fosfaten aldrig blir den begränsande faktorn. Vad har du för biopellets-reaktor?
 3. Jag ljuger inte, hur kan du ens skriva så? Jag har varit aktiv i föreningen länge och sett årsredovisningarna. De talar sitt tydliga språk. Det är roligt att du länkar in den där tråden. Redan på sida 1 skriver jag att resultatet kommer bli minskad aktivitet på SG. Tänk så rätt jag hade, tyvärr. Men nu är det slutdiskuterat. Föreningen är enig i sin tolkning av händelser. Föreningen har insyn i ekonomin, inte du. Inget mer att kalla mig eller någon annan lögnare, vi som arbetar idieelt år in år ut för att hålla forumet igång slipper gärna höra sådant.
 4. Sen har beslutet om att öppna K&S även bottnat mycket i SG's syfte. Vi har ju ett manifest och ett uttalat syfte, och jag citerar: Vi har diskuterat mycket hur vi lever upp till vårt syfte. Gagnar det salvattenshobbyn att vi har så stark kassa som möjligt eller gagnas hobbyn mer av ett öppet K&S? Vi som varit aktiva i föreningen har resonerat att vi uppnår vårt syfte bättre genom ett fritt K&S som kan locka fler användare. Då vi tycker att SG är ett bättre ställe för informationsutbyte än Facebook-grupperna är.
 5. OK: Blå pil: Endast Stödjande får annonsera. Facebookgrupper startar upp istället. Röd pil: Facebook-grupperna med gratis annonsering har fått fart efter ett drygt år och SG börjar märka en förändring. Svart pil: I ett försök att få tillbaka användare och höja aktiviteten öppnar SG upp K&S för alla. Det verkar varit too little too late som det heter. Det är ju inte bara stödjande medlemmar som är en del av ekonomin, även annonsörerna har varit viktiga. Och de har lämnat SG i takt med att aktiviteten sjunkit. Under denna tid har jag varit aktiv i föreningen och föreningen har varit ganska enig i sin känsla att FB-grupperna tog fart efter att K&S stängdes och konsekvensen blev ett minskat deltagande på SG. Kortsiktigt mer klirr i kassan, långsiktigt katastrofalt för SG.
 6. Sist vi gjorde detta resulterade det i en massflykt till Facebook och vår ekonomi försämrades mycket kraftigt och har ännu inte återhämtat sig till att vara ens i närheten av vad den var innan det extremt beklagliga beslutet att begränsa Köp & Sälj.
 7. Varför är hon gift med dig då? När det är bara T5 är det jättebra med dimmning och man använder det hela tiden. I kombination med dimmbara LED är det ingen dealbreaker. T5 är av/på och LED:arna står för sol-upp/nedgång. Men kör senaste XR30, du vet att du vill det egentligen.
 8. Tänk på att hålla god ton i forumet Lasse. Sen behöver nog ingen tipsa Ingves. Han är med största sannolikhet medveten om detta. Sveriges katastrofala krona, exportstopp från Indo, ständiga förbudshot på Hawaii och mellanhänder i Europa gör nog allt sitt till för att öka priser för oss svenskar. Men några dramatiska ökningar har jag inte märkt av personligen.
 9. Ja men det är ju bara bra om den mineraliseras. Då kan macroalgfiltret tillgodogöra sig den näringen och sedan enkelt exporteras. Men du har helt rätt. Den enda importen är maten, så det gör nog egentligen minimal skillnad i biologisk belastning. Den tankevurpan tar jag tillbaka. Mvh Daniel
 10. Sten rensas av bacterial turgor. Inte av magiska kritters. EFtersom kritters inte kommer in i de porösa delarna där bakterierna huserar, de kommer bara åt ytan och större håligheter. Bakterierna bor överallt i den porösa strukturen och rensar sig själv. Detta tillsammans med ett bra flöde får bort detritus från stenen. Ibland kan man behöva blåsa stenen med. Det brukar jag göra, och detta i kar med LS och städpatruller. Det finns massor med detritus på stenen trots flöde och städpatruller. Städdjuren/nyttodjuren bajsar de också. Energi försvinner inte, det bara går igenom olika stadier men kommer till slut bindas upp i något levande eller exporteras från en skummare eller filter. Maskbajs eller fiskbajs, det är fortfarande en ökad biologisk belastning. Anektdoter från forum som du har observerat gör det inte fakta, det kan lika gärna handla om cognitiv bias. Mina egna anektdoter som jag observerat i mina kar är att vermetider & hydror tog över totalt. Det var mattor av dem. Därav en aversion mot liftare. Nu var ju inte min avsikt att gå i clinch och starta en nygammal debatt, jag vill bara påpeka för TS att det det finns olika skolor och förhållningssätt till Levande Sten och microliv i ett kar. Det finns alltså inget krav på att älska kritters bara för att man gillar saltvatten. Det är ok att bara gilla fiskar och koraller. Det behöver INTE tillhöra hobbyn att ta det onda med det goda.
 11. Som motvikt så är min åsikt att de negativa konsekvenserna vida överstiger de eventuellt positiva effekterna när det kommer till liftare och "nytty"-odjur. Ökad biologisk belastning. Alger. Stickor i fingrarna. Fiskdödare. Räkdödare. Korallätare. Invasiva arter som Aptasia, Majano, Hydror, Vermetider etc. Jag har dock inget som helst intresse av det liftande krypto/micro-livet i ett saltvattenskar utan vill själv bestämma vad som bor i mitt kar.
 12. Snyggt! Vart köpte du svart PVC som passar till Synergy Reef Shadow Overflow? Jag har nämligen ett sånt och hittar bara grå PVC. Kör du 1,5" ner till union-kopplingar och sen förträngning till 1"?
 13. Skippa Silfin Tang. 14" = 35cm och de kan vara ganska tuffa som vuxna. Chromisarna kommer bli rätt stora och brukar sluta som ett par. Det kan nog funka med 7 i 600L dock. Damsellerna kommer slåss med allt. Mandarinen kan få svårt att konkurrera med Sixline, de tävlar om samma föda och Sixline är mycket snabbare. Sixline är ofta väldigt arga. Vad menar du med Kardinaler? Det finns många arter Kardinaler.
 14. ormet

  nano Korallvasen

  Haha ja ok, 8L är nog så stor utmaning ja Lite Sexy Shrimp och en nano goby i det där blir perfekt.
 15. ormet

  nano Korallvasen

  Väldigt snygg film! Men 2L, du gör det inte lätt för dig Ska bli kul att följa.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...