Gå till innehåll

Belysning till 112 l? Lysrörs-LED?


Boerboele

Rekommenderade inlägg

Sitter och planerar inför mitt 112 liter. Till detta hör 2 st "vanliga" lysrör (18W st?). Misstänker att detta inte räcker till särskilt mycket, och undrar om någon kan rekommendera nåt annat? Funderar på lysrörs-LED, skulle det vara tillräckligt?

http://fish.aquaristic.net/Aquatlantis-Easy-LED-marine.html

Någon som vet om de är bra? Om de eller liknande finns att få tag på nånstans?

Annat förslag på vad som skulle kunna funka?

Vet inte exakt vad jag kommer ha i, utan vill prova på salt lite försiktigt.

Mvh Helena

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För det mesta behövs oftast ett starkare ljus än dina totala 36W. Men det måste inte krävas.

De där diodrören tror jag är att kasta pengarna i sjön dock. Vill du bara ha lite hyffsat ljus som du inte har något emot att uppgradera i framtiden om du fastnar så skulle jag göra såhär istället.

Köp två bra reflektorer till lysrören, sedan köper du ett blått och ett vitt rör. Så kör du med din armatur. Tycker du det är roligt och märker att ljuset inte räcker till så spara ihop pengarna och lägg på en bra LED belysning eller liknande.

Blått rör: http://fish.aquaristic.net/en/Aquarium-Lighting/Lighting-supplies/T8-Fluorescent-tubes-marine/Arcadia-Marine-Blue-Actinic-18-W-18-W.html

Vitt rör: http://fish.aquaristic.net/en/Aquarium-Lighting/Lighting-supplies/T8-Fluorescent-tubes-marine/Sylvania-Aquastar-profesionel-18-W-18-W.html

Reflektorer: http://fish.aquaristic.net/en/Aquarium-Lighting/Aquarium-Lighting-Accessories/Reflectors/Arcadia-Fluorescent-Reflectors-for-18-W-18-W.html

Har inte använt just det blå röret men jag ser ingen anledning till att tro att det inte ger bra ljus. Om du kan hitta ett Osram 67 någonstans är de väldigt bra blå rör dock.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket för svaret! Då får det nog bli så så länge, de rören borde gå att få tag på lite närmre med :).

Vad är det som skulle kunna tänkas begränsas om jag bara kör på dessa rör? Förutom fisk, vad är det jag kan testa/inte bör testa på bara 36W?

Mvh Helena

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan nog testa det mesta, men småpolypiga stenkoraller(SPS) överlag kommer nog växa ganska taskigt under så svagt ljus. Men storpolypiga stenkoraller(LPS) och mjukkoraller kan nog fungera helt ok. Om man bara räknar på ljuset :-) Det är fler saker är bara ljuset som säger om man lyckas med korallerna, men som regel kan vi nästan inte trycka ner för mycket ljus i våra akvarier så mer är alltid mer här.

Så du svälter antagligen inte ihjäl något med det ljuset men tillväxten kan begränsas hos många koraller som vill ha ett starkare ljus.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack igen! Verkar ju finnas en hel massa skoj att testa utan mer ljus, så får bli att ta tag i senare om det visar sig behövas. Nu blev jag ännu mer taggad att komma igång :).

Har iofs 3 st metallhalogen samt några kvicksilverlampor som ligger och skräpar, men kanske är lite väl att ta i med någon av dem till en så liten burk :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur starka är hm lamporna och vilket kelvin tal? 112L kan du köra en 150W över utan problem bara ställa in den på en lagom höjd. Luft tar ljuset ganska fort så du behöver inte ha den jätte högt över. Jag har 1st 150W MH 30cm under denna växer acropora mm med bra resultat.

Dock letar jag själv efter skrämmande billig MH armatur till ett test bygge och det är nära din volym på kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ah, kanske blir en sån i så fall om jag får till det snyggt, kommer ihåg att det står minst 30 cm ifrån ytan på dem.

Har för mig två av MH-lamporna är på 150W samt en på 70W. Har dem hos föräldrarna då jag bott lite trångt som student, men ska åka dit nån dag i helgen och kolla. Själva glödlamporna som sitter i är dock för sötvatten då jag haft växter innan, så blir att köpa nya i så fall. Tror de ligger på 5 000 K i så fall. För gissar att jag måste ha såna som är gjorda för salt? 10 000 K eller mer?

Ska fundera på om jag vill sälja någon, beror lite på om jag fastnar för detta med salt :). Lovar att säga till dig i så fall, du bor ju nära förmodar jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör med 14000K det fungerar bra sedan har jag kompat med blå/vit LED Fungerar strålande mitt kar är på ca 200L. Så en 150W en bit över karet kommer sitta som en smäck och ljuset i sig räcker för samtliga koraller sedan är det ju annat som ska klaffa med.

5000K är väl inget för saltkar så du har helt rätt där som du skrev.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...