Gå till innehåll

Men vad är nu detta ?


Fredrika77

Rekommenderade inlägg

Mörkläggning eller red slime remover brukar lösa det kortsiktigt, men om man inte fixar grundproblemet så återkommer det.

Vanligtvis så är det en obalans mellan nitrat fosfat där man har en för hög andel fosfat som triggar cyanon.

Använder du någon form av kolkälla biopellets/väs/vodka så brukar det förvärra läget.

Kombination av tex järnbaserad fosfatremover och att man suger upp cyanon vid vb brukar få det att ebba ut.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cyano är en bakterie som finns i karet. När näringsvärden ändras i karet och "vanliga" bakterier mm inte "äger" vattenutrymmet får denna bakterie fritt utrymme. Vad jag förstått och även erfarit så är det vanligt med ett sådant utbrott efter att karet varit igång 7-10 månader. För att bli av med detta elände så finns det lika många metoder som människor som bekämpar dessa. Mörkläggning, medicin, bakterier (zeovitmetoden) sandvändare... U name it. Sammantaget så handlar det om att återskapa en bättre balans i karet. Många här på guiden pratar om att nitrat och fosfat hamnat i obalans (?) och vill därför dosera nitrat. I zeovitmetoden så doserar man bakterier och enzymer för att konkurrera ut cyanobakterien. Vad fungerar??? Det finns ingen generallösning så det är bara att prova sig fram.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja nitratdoseringen har diskuterats men jag och några andra som testat har märkt att det inte har samma effekt/funktion som man får i sötvatten där nitrat effektivt kan lösa cyanoproblem.

Orsaken till att zeo nästan varit synonymt med cyano och varför man utvecklat metoder för att bekämpa detta verkar bero på att man använder kolkälla som är effektiv mot nitrat men mindre effektiv mot fosfat.

Därav så har man även kompensationsdoserng av aminosyror om mulmen inte räcker som näringskälla för korallerna, cyanon verkar dock kunna utnyttja detta vilket ibland förvärrar läget.

Att byta ut sanden löser inget då blir du av med bakterierna och det är dom som mångt o mycket sköter karet åt dig, ett rent kar är ett rent helvete ;)

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...